Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Vetřelec

Stroj času: nestárnoucí Vetřelec se vrací

Vydáno: 01.03.2015 10:00 v sekci Recenze | Stroj času - Pavel Pinker | foto: facebook tvůrce

První část kultovní série se prokousala zpět na velká plátna, vznik páté je oficiálně posvěcen - vetřelec si letošní rok ulovil pro sebe a vyvolal hysterii v táborech svých příznivců. Kdy jindy si kořeny téhle ságy připomenout?

VetřelecRecenzoval/a Pavel Pinker dne 01.03.2015 10:00. První část kultovní série se prokousala zpět na velká plátna, vznik páté je oficiálně posvěcen - vetřelec si letošní rok ulovil pro sebe a vyvolal hysterii v táborech svých příznivců. Kdy jindy si kořeny téhle ságy připomenout? Hodnocení: 5

Vetřelec

Alien
Horror / Sci-Fi
USA, 1979 , 117 min.

Režie: Ridley Scott
Scénář: Dan O'Bannon, Ronald Shusett
Kamera: Derek Vanlint
Hudba: Jerry Goldsmith
Herci: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, Yaphet Kotto, Bolaji Badejo, Helen Horton, Eddie Powell

Česká premiéra: 19.02.2015

Vetřelec hodnocení na Kinobox.cz: 87.64 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka autora: Následující text je čímsi jako glosou, upomínkou a přehledem důležitých faktů, v jejichž rámci se budou objevovat spoilery. Pokud jste filmovým začátečníkem a Vetřelce jste ještě neviděli, mám pro vás zkrácenou verzi: Vypněte počítač a jděte do nejbližšího kina, kde se ještě film promítá.

"Boj bezbranných lidí s humanoidním monstrem" - kdyby s podobným námětem někdo přišel dnes, byl by považován buď za blázna, nebo přinejmenším za někoho, kdo žil posledních padesát let v jeskyni. Zvědavější producenty by zajímala vize - a vize byla u prvního Vetřelce naprosto zásadním elementem (což je samozřejmě zavádějící, jelikož pojem "vize" je zásadní u každého filmu).

Necronom IVKdyž se v rámci příprav na natáčení setkal Ridley Scott se švýcarským surrealistou H.R. Gigerem, směrovka uměleckého zájmu zamířila ke švýcarově knize maleb s názvem Necronomicon. Klíčovým se stalo dílo Necronom IV a asi není nutné dodávat proč (viz obrázek). Pro Gigerovu tvorbu bylo charakteristické začleňování perverzních erotických prvků, což v kontrastu s hrůzně hororovými výjevy (sám Giger uvedl, že se inspiroval zejména ve vlastních nočních můrách) utvářelo ojediněle úchylnou, podmanivou atmosféru. Můžeme jen spekulovat, jak snadno by si podobný projekt probíjel cestu na plátno v současnosti, zvláště když vezmeme v potaz, že z pozdějších vetřelčích filmů erotické motivy zcela vymizely.

Abych nepřeskakoval, poměrně úsměvný je prapůvod vetřelcova vzniku. Scenárista Dan O'Bannon se ve velké míře podílel na komediální sci-fi Temná hvězda (žánrovým zvědavcům doporučuji). Vyskytovalo se v ní komické stvoření, představované nasprejovaným plážovým míčem. Myšlenka mimozemšťana a malé lidské posádky na jedné lodi motivovala O'Bannona k napsání hororově zaměřeného díla, inspirovaného mj. také stařičkou Věcí či Zakázanou planetou. Koncept byl na světě.

Ve vesmíru nikdo neuslyší tvůj křik

Fotografie z filmu Vetřelec / AlienKosmická loď Nostromo, neznámé končiny vesmíru. Matka, palubní počítač, probouzí posádku z hyperspánku, jelikož zachytila neznámý signál a směrnice nařizují situaci prověřit. Poté, co je na nedaleké planetce objeven záhadný vrak mimozemského korábu, je jeden z průzkumníku napaden podivným parazitem. Nostromo odlétá i s ním a další vývoj událostí už každý důvěrně zná.

Vetřelec nemá nikterak komplikovaný příběh. Do vesmíru zanesený gotický horor je naštěstí dostatečně ozvláštňovaný svými sci-fi elementy. Zásadní chvíle překvapení jsou tvořeny atypickým a notně brutálním životním cyklem mimozemského tvora a později také zjištěním, že jednoho z členů posádky představuje android s nepříjemným posláním. Sled událostí je de facto rozdělen do dvou stejně dlouhých pasáží, shodně začínajících otázkou, pokračujících napětím a vrcholících hrůzným adrenalinem, přičemž druhá půle je samozřejmě intenzivnější. Nezvyklým tahem bylo zařazení ženské hrdinky, byť se její úloha vyprofilovala až v průběhu filmu; Sigourney Weaver našla v Ellen Ripley svou životní roli a je zajímavé sledovat, jak se v průběhu série vyvíjí.

John Hurt, Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton ve filmu Vetřelec / AlienTam, kde dosavadní science fiction velevážně a vědecky zaníceně promlouvala (2001: Vesmírná odysea, Planeta opic, Solaris) nebo bombardovala speciálními efekty (Blízká setkání třetího druhu, Hvězdné války), tam přinesl Vetřelec notnou dávku pesimistického realismu. Posádka je tvořena lidmi, jejichž motivacemi jsou především čas, peníze a návrat domů; vykazují dostatek negativních emocí a neplánovanou zastávku vidí jako otravné zdržení, nikoliv jako zajímavé dobrodružství. Pojetí filmu s nimi plně koresponduje a staví dlouhé dokumentární sekvence, plíživou kameru v interiérech a stoické záběry na kosmickou loď v mezihvězdné temnotě nad vzrušené dialogy a složitou trikovou akci. Vesmír je tu vnímán jako strašlivě obrovský, prázdný a temný prostor, v němž "nikdo neslyší tvůj křik" a kde je nám pouze dovoleno být, nikoliv ho dobývat. Celek završuje prokouknutí korporátní zkaženosti, neboť je to právě Společnost (Weyland-Yutani, v místním univerzu alfa a omega prakticky všeho), jejíž nekalé úmysly dalece převyšují čistě pudové nepřátelství mimozemského netvora.

Všechno prvotřídně funguje zejména proto, že se k účelnému scénáři a syrovému pojetí přidalo několik geniálních umělců. Klíčovou osobou se stal výtvarník Giger, autor nejvýraznějších vizuálních vjemů filmu - Vetřelce, mimozemského vraku a Space Jockeye (nebo engineera - vyberte si sami dle toho, nakolik vážně berete Promethea). Ohledně triků by bylo hříchem nezmínit Carla Rambaldiho, jemuž vetřelec dluží za rozpohybování své hlavy a charakteristické druhé čelisti.

Nikoliv až druhé housle hrál hudební skladatel Jerry Goldsmith. Soundtrack se neprobíjel na světlo světa zrovna snadno, dnes je každopádně řazen k mistrovým nejlepším. Po zásluze. Temná atmosféra, plná znervózňujících náznaků, nevyzpytatelného napětí a náhlých instrumentálních štěků obsahuje několik klasických motivů, které se objevovaly i v hudebních doprovodech dalších dílů série.

Ridley Scott při natáčení filmu Vetřelec / AlienU režisérského kormidla stál Ridley Scott, tehdy nepříliš známý britský čtyřicátník. Dosavadní zkušenosti sklízel na poli reklam, nicméně se svou prvotinou Soupeři ulovil na festivalu v Cannes cenu za nejlepší debut a zaujal pány z Brandywine Productions. Scott jejich nabídku přijal, nakreslil důkladné storyboardy a studio 20th Century Fox jimi bylo natolik ohromeno, že zdvojnásobilo rozpočet chystaného filmu. O'Bannon, který ho chtěl původně sám režírovat, našel se Scottem zalíbení v Gigerových malbách a navzdory strachu z kontroverze se tak definitivně seznámili všichni podstatní členové tvůrčího týmu.

"Obdivuji jeho ryzost. Přežívá... nezatížen svědomím, výčitkami nebo falešnou morálkou."


Scott nebyl prototypem režiséra, jenž by byl zdatný v práci s herci. Přestože mu výrazně pomohlo typově pestré a herecky zdatné obsazení, občas si vypomáhal zákeřnými praktikami. Přesvědčivých reakcí u scény krvavé večeře například dosáhl tak, že nechal na přítomné vystříknout skutečné zvířecí vnitřnosti. 

Harry Dean Stanton ve filmu Vetřelec / AlienScény jednotlivých mordů jsou ostatně propracovány do posledního detailu, přestože na krvavost film příliš nesází (druhou nejdrastičtější scénou filmu je umlácení androida). Na Youtube lze dohledat jejich nepoužité verze, z nichž některé razí dosti bizarní cestu - vetřelcova krabí chůze před zabitím Lambert (Veronica Cartwright) mluví sama za sebe. Pokud pomineme nejslavnější scénu večeře, charakteristickým se stal především útok na údržbáře Bretta (Harry Dean Stanton) za doprovodu cinkajících řetězů, sugestivního industriálního prostředí a šikovné práce se svícením. Tvůrci úspěšně gradovali napětí a stres tím, že do zvukové stopy umisťovali srdeční tep a kladli důraz na dechové projevy obětí (a jejich smrtelné výkřiky z povzdálí). Svou porci strachu vyvolávala rovněž domnělá nepřemožitelnost vetřelce, definovaná "konstrukční dokonalostí", "dokonalým organismem", "nezatížeností svědomím" a drobnostmi jako kyselinou místo krve či perfektní přizpůsobivostí. Zatímco v pozdějších filmech vetřelci mnohem více připomínali zvířata, tady ještě úřadovala převaha "gigerismu" - ve stínech se plížilo kovově zbarvené biomechanické monstrum. Však také není ve filmu zničeno, nýbrž vypuzeno do vesmíru...

Nostromo získalo název podle knihy Josepha Conrada, kterého měl v oblibě Ridley Scott (na motivy Conradovy povídky The Duel natočil svůj debut). Lodní interiéry byly zkonstruovány ve skutečné velikosti z vraků letadel a jiného harampádí, což je kouzelné zejména při vědomí, nakolik přesvědčivě vypadá Nostromo dodnes. Nebýt poněkud předpotopních počítačů, stále by se dalo věřit, že takhle nějak může vypadat kosmická loď budoucnosti (včetně správně neutrálních pracovních oděvů a účesů).

Dojmy z kina a souboj s věkem

Film pochází z konce sedmdesátých let, což bylo výsostné období pro sci-fi žánr. Obstojí ale Vetřelec v kinech i dnes?

Obstojí.

S ošetřováním obrazu si dal někdo masivní kus práce a film v žádné scéně výrazněji nezaostává za současnou produkcí. Velké plátno v kombinaci s obrazovou kvalitou nicméně prokazuje medvědí službu trikovým scénám; najednou je až moc vidět, že jsou ty obří kosmické koráby tvořeny miniaturními modely. Vzhledem k precizní kompozici a ojedinělosti podobných scén však berte podobnou výtku s rezervou. Nesporným faktem totiž zůstává, že zásadní scény v otázkách působivosti stále s přehledem vítězí a v nejednom případě jim velikost kinoplátna pomáhá (věřte mi, film jsem viděl snad stokrát ve všech myslitelných formátech i verzích). Odhalení mimozemského vraku, Brettova smrt, v páře se zmítající vetřelec - všechno vyvolávalo přesně ty pocity, jaké tvůrci zamýšleli.

Fotografie z filmu Vetřelec / AlienNevděčný, avšak nevyhnutelný osud potkal proslulou scénu vetřelcova zrodu. V kině jsem zaregistroval několik dušených uchechtnutí při pohledu na prchající vetřelčí mládě, za což může - buďme upřímní - poněkud nepružná loutka a především profláklost vetřelčího životního cyklu. Když na konci sedmdesátých let chodili první zvědavci do kin na nový sci-fi horor, nemohli absolutně tušit, co je při scéně večeře čeká. Netušili, že facehugger zanesl vetřelce do Kaneových (John Hurt) útrob. Netušili, že ten se následně prodere na svět skrze něčí hrudník. Monstrum, jež se už několik desetiletí objevuje ve filmech, knihách, videohrách, komiksech a na policích sběratelů modelů, znají většinou i ti z nás, kteří žádný vetřelčí film v životě neviděli. Moment brutálního překvapení v tomhle případě prakticky vymřel a rýpalům zbylo více prostoru. Připravit diváky o dobrý zážitek naštěstí nemají šanci.

Rozhodně se ovšem netěšte na "nové a dosud neviděné scény", jak některé propagační materiály lživě slibují. Film jde do kin ve verzi, jež je majitelům DVD a BD už několik let důvěrně známá (nejvýraznějším přídavkem je návštěva vetřelcova doupěte). Což samozřejmě nic nemění na povinnosti ho vidět. 

Originální trailer filmu Vetřelec

Izolace

V závěru roku 2014 vyšla počítačová hra Alien Isolation, jakýsi spin-off k prvním dvěma filmům vetřelčího univerza. Její audiovizuál byl převzatý právě z Vetřelce (prakticky identické interiéry i exteriéry, počítače, obleky ap.), čímž efektivně zasáhla svou cílovou skupinu. Příběh se věnoval Amandě Ripley, dceři známé vetřelcobijky, která se snaží vypátrat, co se vlastně s její matkou stalo (děj hry se rozvíjí patnáct let po událostech na Nostromu). Hře lze vytknout leccos, neboť určitě mohla být interaktivnější, variabilnější a méně koridorová, zážitek však zainteresovaným hráčům přinesla výživný. Užijete si scénu s objevením mimozemského vraku z vlastního pohledu a v přídavných DLC dokonce najdete dvě kratší mise z paluby Nostroma.

Originální trailer PC hry Alien Isolation

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu