Preview: kostýmní a dobová Králova zahradnice

Vydáno: 26.02.2015 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kostýmní historické drama s výmluvným názvem Králova zahradnice potěší všechny fanoušky Kate Winslet a doby Ludvíka XIV. Velkolepou podívanou natočil známý anglický herec Alan Rickman.
Pro všechny příznivce velkolepých kostýmních podívaných situovaných do doby vlády francouzského "Krále slunce" Ludvíka XIV. je tu dobrá zpráva v podobě chystané premiéry dobového snímku Králova zahradnice. Že se v hlavní roli "královy zahradnice" objeví přední britská herečka a mezinárodní hvězda Kate Winslet, nepřekvapí tolik jako jméno režiséra, kterým není nikdo jiný než jiný Brit a Londýňan Alan Rickman. Ten si na režijní stoličku sednul poprvé od svého, dnes již letitého režijního debutu, kterým bylo komorní drama z poloviny devadesátých let s Emmou Thompson Zimní host. Ve svém novém kostýmním snímku si Rickman zároveň zahrál roli krále Francie Ludvíka XIV.

Kate Winslet ve filmu Králova zahradnice / A Little ChaosKrálovský dvůr za doby Ludvíka XIV. (Rickman) byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora Krále slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Sabine tu musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celým světem, ale i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch, rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal.

Režisér i představitel role Krále slunce Alan Rickman zůstal při natáčení ryze francouzské látky bytostným Britem, když zvolil pro natáčení exteriérů domácí lokace v podobě Blenheimského paláce patřícího do světového dědictví UNESCO, který simuloval prostředí Versailleských paláců a zahrad. Natáčení, které probíhalo už v roce 2013, se posléze přesunulo do filmových studií Pinewood v Londýně i do dalších míst, nikdy však za hranice Velké Británie. Produkčně film zaštítila společnost Lionsgate UK a BBC Films, filmová odnož slavné značky BBC, v jejíž produkci vznikla například podobně laděná kostýmní záležitost Vášeň mezi řádky, shodou okolností taktéž druhý režijní počin jiného významného Brita a herce, Ralpha Fiennese

Kate Winslet, Alan Rickman ve filmu Králova zahradnice / A Little ChaosPro většinu filmových fanoušků zůstane Rickmanovo jméno spojeno s nebezpečným teroristou v první Smrtonosné pasti, případně jako představitele profesora Snapa z Potterovské série. Pravdou ale je, že Rickman si už dobovou kostýmní látku jednou vyzkoušel a před kamerou se v ní sešel i se svou nynější hlavní představitelkou Kate Winslet. A od adaptace Austenovské látky Rozumu a citu je to na francouský dvůr "už jen pár kroků". Z hereckého obsazení uvidíme vedle režiséra, Kate Winslet a dalších britských herců ještě i "hostující" americké herce Stanleyho Tucciho jako vévodu Filipa orleánského a Jennifer Ehle, která hrála v seriálové verzi jiné slavné Austenovské látky, Pýchy a předsudku, v roli fancouzské šlechtičny a milenky Ludvíka XIV. Madame de Montespan.

Králova zahradnice je určena všem příznivcům historických látek stejně jako fanouškům Kate Winslet a Alana Rickmana. A těm, kteří hltají tuto historickou epochu, ve které se na filmovém plátně proháněla i jistá fiktivní postava románové série Anne Golon (Angelika) nebo Dumasovští Tři mušketýři, těm je určena dvojnásob. 

Králova zahradnice má českou premiéru 16. dubna 2015.

Český trailer filmu Králova zahradnice / A Little Chaos


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY