Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kobry a Užovky

Recenze: Kobry a Užovky aneb český film roku 2015

Vydáno: 16.02.2015 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Bratři Hádkové ztvárňují role dvou odlišných bratrů ve filmu o tom, že před svou minulostí neutečete. Jak si dosud chválený komediální režisér Jan Prušinovský poradil s přechodem ke zcela serióznímu sociálnímu dramatu?

Kobry a UžovkyRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 16.02.2015 17:00. Bratři Hádkové ztvárňují role dvou odlišných bratrů ve filmu o tom, že před svou minulostí neutečete. Jak si dosud chválený komediální režisér Jan Prušinovský poradil s přechodem ke zcela serióznímu sociálnímu dramatu? Hodnocení: 4

Kobry a Užovky

Kobry a Užovky
Drama
Česká republika, 2015 , 111 min.

Režie: Jan Prušinovský
Scénář: Jaroslav Žváček
Kamera: Petr Koblovský
Herci: Kryštof Hádek, Matěj Hádek, Jana Šulcová, Jan Hájek, Lucie Polišenská, Lucie Žáčková, David Maj

Česká premiéra: 19.02.2015

Distributor: Falcon

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sociální dramata, potažmo tragikomedie jsou divácky oblíbeným žánrem, protože, co si budeme povídat, když je na tom někdo hůř než my, vždycky to škodolibě udělá radost a potěší, že jsou na světě lidé, kteří by nad našimi starostmi jen mávli rukou. V našich končinách se jim ale příliš nedaří, protože jsou většinou dost nedůvěryhodná a jako by vytržená z každodenní reality. Je tedy logické, že každý takový pokus vyvolává velké obavy, někde ve skrytu duše ale zároveň očekávání, že právě tenhle bude ten, který bude stát za to. Podobné pocity tak vzbuzoval i počin s názvem Kobry a Užovky.

Fotografie z filmu  / Kobry a UžovkyTitul je přezdívkou dvou bratrů - Užovka je skoro čtyřicátník, který přišel o práci, nemá holku a cítí, že má poslední šanci s tím něco udělat. Ta se naskytne prakticky okamžitě, protože jeho spolužák mu navrhne, aby začal podnikat v obchodě s oblečením a různými doplňky. Užovka si tak vezme úvěr a vsadí všechno na jednu kartu. Jenže je tu Kobra, nezodpovědné dítě, feťák, který má v hlavě plno plánů, jenže místo jejich realizace bydlí u věčně opilé matky a uniká do světa drog, alkoholu a automatů. A právě on je tím, kdo svému sourozenci připomíná temnou minulost a také to, že některých věcí a lidí se zkrátka nezbavíte, i kdybyste chtěli sebevíc, protože si vás vždycky nějak najdou.

To, že by Kobry a Užovky nemusel být úplně tuctový film, lehce naznačovalo jméno režiséra Jana Prušinovského, který si vydobyl renomé především v televizi velmi úspěšnými seriály Okresní přebor a Čtvrtá hvězda a je nazýván jedním z nejslibnějších tuzemských tvůrců současnosti. A je sympatické, že to potvrdil i v tomto případě. Velmi dobře pochopil, že není potřeba točit sociální drama nějak "světově" a snažit se někoho napodobovat, ale stačí jen typicky české reálie uzpůsobit tak, aby fungovaly a zároveň nepůsobily směšně. Vůbec pak vlastně nevadí, že nepřichází s ničím originálním.

Fotografie z filmu  / Kobry a UžovkyHlavní postavy jsou totiž klasičtí čeští "chcípáci", jenže na rozdíl od většiny "kolegů" se se svým osudem pokouší něco dělat, ačkoli za sebou mají temnou minulost, kterou nejde hodit za hlavu a stahuje je ke dnu. Už jen tato drobnost stačí k tomu, že jsou uvěřitelné a především NEKARIKATURNÍ, což je v českém filmu naprostý unikát. Nijak se nepitvoří, nedělají humor za každou cenu, ale prostě se snaží existovat ve svém světě a vybřednout ze situace, do níž se souhrou několika faktorů dostaly.

Prušinovský to celé protkl depresivní (ne však zcela temnou) atmosférou a vysloveně si pohrál s kamerou, neboť neváhá oslnit dlouhými a rozhodně ne samoúčelnými kamerovými jízdami a vhodným a citlivým použitím ruční kamery, čímž jen prohlubuje celkový zajímavý zážitek. K němu notně přispívá i takřka geniálně zvolený písničkový soundtrack, který vedle trefných hiphopových songů (Prago Union, PSH) využívá i letité hity, které v kontextu syrového příběhu zní úplně jinak, než jsme byli dosud zvyklí (zářným příkladem budiž "archivní pecky" Barák na vodstřel a Země vzdálená). Absolutním vrcholem pak je song Na hadím ocase Bratří Orffů, který vyznívá zcela přesně a zanechá v divákovi zvláštní prázdnotu.

Fotografie z filmu  / Kobry a UžovkyNa ještě vyšší úroveň pak Kobry a Užovky posouvají výtečné herecké výkony, jimž naprosto dominují bratři Hádkové. Oba jsou strhující - zejména Kryštof je v roli feťáka sugestivní a až mrazivě přesný a dokonalý, na maximum využívá šanci, kterou v této úloze získal a nikterak neexhibuje ani nepřehrává, což mu dodává na působivosti. Matěj ale není o nic horší a proměnu své postavy zvládl podobně excelentně a morální dilema, které musí v jednu chvíli řešit, je tím pádem značně uvěřitelné. Sledovat tyhle dva v jednom záběru je prostě radost. Jejich vesměs méně známí kolegové mají sice o poznání méně prostoru, i oni jsou ale velmi dobří až vynikající a je poznat, že Prušinovský si dal s obsazením hodně pečlivou práci, která se nakonec vyplatila.

Není to tedy tak, že by Kobry a Užovky byly úplně bez chyby. Můžeme jim zcela relevantně vytknout to, že jsou delší, než by měly být a zejména jakýsi závěrečný epilog je možná až příliš doslovný a zhola zbytečný, zároveň to je však to jediné, k čemu lze mít větší a zásadnější výhrady. Beze vší legrace si tak troufám napsat, že ačkoli je teprve únor, máme co dělat s českým filmem roku 2015, protože tento není jen do počtu a ze zdejší šedi výrazně vystupuje a jen velmi těžko ho nějaký jiný alespoň vyrovná, natožpak trumfne. I když je tedy momentálně konkurence v kinech hodně silná, dejte mu šanci, zaslouží si to.

Originální trailer filmu Kobry a užovky

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Dobrý den, jak může být tak vysoce hodno... (Dada, 13.03.2016 11:11) Reagovat

    Dobrý den,
    jak může být tak vysoce hodnocen film, kde se mluví vulgárně, je v něm násilí, jde jen o další návod pro mládež a její chování.
    Jsme zhnusení tím co ČT odvysílala v sobotní večer.

    • Re: Dobrý den, jak může být tak vysoce hodno... (Smekr, 13.03.2016 23:00) Reagovat

      Sva vychovna selhani nemuzeme svadet na film. Jestli vidite v Kobrach a uzovkach jen vulgarismy a agresi,nevite,o cem film doopravdy je. Zkuste film priste lepe " slyset". Hezky vecer.

      • Re: Dobrý den, jak může být tak vysoce hodno... (Andrea, 28.03.2016 19:37) Reagovat

        Výborný film po všech stránkách, měl by se každý zamyslet.

    • Re: Dobrý den, jak může být tak vysoce hodno... (Zubr, 16.03.2016 16:37) Reagovat

      Máte stoprocentně pravdu, větší kokotinu nemohli natočit

  • Souhlasím (slim, 16.03.2016 17:47) Reagovat

    Naprosto souhlasím, bylo nás doma pět a všichni jsme se chtěli na ten Lvy ověnčený film s těmi Hereckými Výkony dívat. Po 15 minutách už jsme jen zjišťovali, zda druhá půle bude stejně slabá... a pak jsme si přepli na Bonda, který opět nezklamal. Totéž moje maminka, ačkoli Agenta obvykle nesleduje. Zajímalo by mne, kolik stojí natočit něco takového. Kdysi jsme měli filmy jako Obchod na korze nebo Ostře sledované vlaky....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Sci-fi Bod obnovy vizuálně ohromuje, v kontextu české tvorby je nevídané (21.09.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bod obnovy (18.08.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Bod obnovy (30.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Česká komedie Grand Prix kombinuje výbornou režii a vulgární humor (26.11.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Poslední závod se brodí v přemíře příběhů a motivů, finále má však strhující (27.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Příšerákovi běží poslední závod do ztraceného města (23.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu