Za horizontem: A Most Violent Year se obešel bez násilí

Vydáno: 19.02.2015 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Autorské kriminální drama A Most Violent Year J.C. Chandora u nás v kinech nejspíš neuvidíme. V retro laděném dramatu hrají Oscar Isaacs a Jessica Chastain. "Nejnásilnější rok" 1981 právě začal.

Válka bez pravidelRecenzoval/a Václav Limberk dne 19.02.2015 18:00. Autorské kriminální drama A Most Violent Year J.C. Chandora u nás v kinech nejspíš neuvidíme. V retro laděném dramatu hrají Oscar Isaacs a Jessica Chastain. "Nejnásilnější rok" 1981 právě začal. Hodnocení: 3.5
Válka bez pravidel
A Most Violent Year
Drama / Thriller / Akční / Krimi
USA, 2014 , 125 min.

Režie: J.C. Chandor
Scénář: J.C. Chandor
Kamera: Bradford Young
Hudba: Alex Ebert
Herci: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Alessandro Nivola, Albert Brooks, Elyes Gabel, Catalina Sandino Moreno, Peter Gerety, Christopher Abbott, Ashley Williams, John Procaccino, Glenn Fleshler, Jerry Adler, Annie Funke, Matthew Maher


Hodnocení: 7/10
Válka bez pravidel hodnocení na Kinobox.cz: 64.95 %
Zatímco minulý rok ještě nebylo jasné, zda se nejnovější počin autorského tvůrce J.C. Chandora, kriminální drama A Most Violent Year, dostane do našich kin, nyní už je jasné, že "Nejnásilnější rok" stihne stejný osud jako Chandorovu prvotinu Margin Call (za níž byl Chandor nominován na Oscara za scénář), kterou jsme v kinech také neměli možnost vidět. Tam se zatím hrál jen jeho druhý film, souboj Roberta Redforda se sebou samým na otevřeném moři v dramatu Vše je ztraceno.

Oscar Isaac, Jessica Chastain ve filmu  / A Most Violent YearDěj je zasazen do roku 1981 v New Yorku, který je považován v americké historii jako jeden z nejnásilnějších roků v historii tohoto města. Americký imigrant Abel Morales (Oscar Isaac) je majitelem společnosti na topný olej, jehož auta někdo přepadává, čímž ho pochopitelně připravuje o zisky a peníze. Při přepadení je navíc vážně zbit Abelův řidič Julian (Elyes Gabel).

Abel chce odkoupit od skupiny židovských chasidů kus pozemku u řeky, který by mu umožnil lepší přístup k obchodování a tím i větší finanční nezávislost. Abelova žena Anna (Jessica Chastain) ho nabádá, aby se násilným útokům také bránil násilím, což Abel odmítá. Jeho firma je zároveň v hledáčku prokurátora Lawrence (David Oyelowo), který vyšetřuje "drobné zádrhele" v Abelově podnikání. Abel mezitím musí ve stanovené lhůtě sehnat 1,5 milionu dolarů na zaplacení uzavřeného obchodu na odkoupení pozemku, zatímco násilí ve městě roste.

Jessica Chastain ve filmu  / A Most Violent YearAsi největším omylem, ke kterému ponouká už název filmu, by bylo považovat Chandorovo kriminálně laděné drama za thriller nebo gangsterskou kriminálku. Ačkoliv se tu částečně koketuje s mafií, přistěhovalectvím a menšinami, nejde o žánrový snímek, což mělo za následek také malý divácký zájem v USA a tím pádem zřejmě i nezájem našich distributorů film do kin uvést. A Most Violent Year je typickým festivalovým snímkem, který nemá žádné "klasické" atributy divácké přitažlivosti. Navzdory názvu je tu málo násilí, málo akce a málo sexu.

A Most Violent Year je především neuvěřitelně vycizelovaným stylovým snímkem s pomalu rozvíjenou zápletkou a pečlivě budovanou atmosférou a znovu dokazuje, že Chandor je momentálně vedle takového Paula Thomase Andersona asi nejtalentovanějším tvůrcem, který zatím dokázal každému ze svých tří autorských filmů dát jedinečnou stylovou podobu. Jeho debut Margin Call byl založen hlavně na dialozích a šlo o vyloženě konverzační záležitost. Vše je ztraceno bylo naopak založeno hlavně na bezeslovném souboji s nepříznivými přírodními živly i s vlastními schopnostmi.

Oscar Isaac ve filmu  / A Most Violent YearA Most Violent Year jako by svým stylem z oka vypadl filmům Sidneyho LumetaKmotrovi Francise Forda Coppoly nebo brilantnímu policejnímu thrilleru Pevnost Apačů v Bronxu, který mimochodem vznikl v roce, v němž se odehrává děj Chandorova filmu. V jeho případě jde o dokonalou nápodobu a na první pohled byste hádali, že A Most Violent Year je skutečně z roku 1981. Natolik působí jeho retro styl autenticky a věrohodně. Herecký projev Oscara Isaaca vám bezpochyby bude připomínat slavnější herce typu Ala Pacina, případně Roberta De Nira ovšem bez jejich příslovečných výbuchů vzteku vedoucího k násilí.

Snímek se drží přísně v civilní rovině a nikdy se nezvrhne v akční ani kriminální film na způsob zde uvedených kousků typu Kmotra nebo Lumetova Serpica. Jak už tu bylo napsáno, A Most Violent Year je filmem divácky "neatraktivním", který jde proti mainstreamovému proudu, respektive mimo něj. Nabídne vám retro noirové, do temných barevných tónů laděné (výborná kamera Bradforda Younga) drama s kvalitními hereckými výkony Oscara Isaaca a Jessicy Chastain (nominace na Zlatý glóbus). Nic více, ale ani nic méně od něj nečekejte.

Originální trailer filmu A Most Violent Year




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY