Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Better Call Saul

TV recenze: Better Call Saul - pro více Perníkového táty volejte Saula!

Vydáno: 12.02.2015 11:00 v sekci Články | Televize - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Očekávaný seriál Better Call Saul je spin-offem úspěšného Perníkového táty, který se zaměřuje na vedlejší postavu Walterova právníka Saula Goodmana. Pro fanoušky znamená návrat do známého světa.

Volejte SauloviRecenzoval/a Martin Bubrín dne 12.02.2015 11:00. Očekávaný seriál Better Call Saul je spin-offem úspěšného Perníkového táty, který se zaměřuje na vedlejší postavu Walterova právníka Saula Goodmana. Pro fanoušky znamená návrat do známého světa. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[Tento text vznikl původně pro portál Aktuálně.cz, za možnost uveřejnit ho i zde redakci děkuji.]

Už pochmurný černobílý prolog pilotního dílu, odehrávající se několik let v budoucnosti, fanouškům oznamuje, že se nachází na dobře známém místě. Chytře umístěný flashforward, jenž zachycuje postavu v nevysvětlitelné situaci, k níž musí dojít od svého původního stavu, zachycuje jeden z mnoha trademarků, které na quality TV poli zavedl seriál Perníkový táta z roku 2008.

Bob Odenkirk, Michael McKean ve filmu  / Better Call SaulNa něm scenárista Vince Gilligan (Akta X) pomohl nastolit některé standardy televizního vyprávění, které již dnes bereme v kvalitně obsazených a zahraných seriálech jako samozřejmost. Nejvíce však udivil tím, jak celý příběh vzestupu a pádu středoškolského učitele chemie Waltera Whitea, jenž onemocní rakovinou, a ve snaze zabezpečit svou rodinu se dá na vaření a prodej drog, dokázal ve všech svých pěti sezónách (62 epizod) působit naprosto koherentním způsobem.

Gilligan (showrunner seriálu zodpovědný za ústřední příběh, příležitostný režisér epizod) a jeho scenáristický tým si dal na výsledku opravdu záležet a na televizním poli se vytasil s nebývalou promyšleností dějových linií a motivovaností každého, byť zdánlivě nepodstatného detailu ve vyprávění. Celkem často se tedy stávalo, že přehlédnutelná vedlejší zápletka či letmý záběr našel své uplatnění až o desítky dílů později.

Zároveň šlo o fascinující proměnu hlavní postavy, která se z uhýbavého a nemotorného středoškolského učitele stala obávaným drogovým bossem, z něhož má nakonec strach i vlastní rodina. Gilligan zároveň perfektně zachytil prostředí drogového podsvětí obývaného jak malými pouličními zlodějíčky, tak strach nahánějícími drogovými kartelem, čímž vytvořil nebývale propracovanou síť vztahů a propleteností, ne nepodobnou například Soderberghovu Trafficu.

Bob Odenkirk ve filmu  / Better Call SaulV tomto odtažitém prostředí se však vždy našlo místo pro černý humor, žánrovou nadsázku a spoustu popkulturních odkazů, čímž seriál v některých momentech připomínal i to nejlepší od Tarantina, jindy zase sklouzával k vážnému psychologickému či rodinnému dramatu (například ve vypjatých dialogových scénách). Je však možné něco takového nahradit a zároveň se znovu neopakovat?

85% dramatu, 15% komedie

Když byl po masivním ohlasu závěrečného dílu Perníkového táty (který zároveň tzv. pobral všechny televizní ceny, co šly) oznámen spin-off s názvem Better Call Saul, začala spousta kritiků a fanoušků uvažovat o tom, zda je možné, aby vlastní seriál utáhla vedlejší postava ukecaného, neustále vtipkujícího a zkorumpovaného Walterova právníka Saula Goodmana.

Na základě dvou prozatím odvysílaných epizod se však ukázalo, že pokud za seriálem stojí stejný kreativní tým jako v případě originálu (Gilligan samozřejmě nechybí), lze vystavět dějovou linii i kolem zdánlivě nezajímavé postavy. U Better Call Saul tvůrci totiž přišli s relativně totožným konceptem proměny hlavní postavy, která začíná na malém rybníčku okresního prokurátora a postupem času se vydá na morálně pochybnou kriminální cestu – stejně jako Waltera Whitea ho k tomu však nedohnala vlastní iniciativa či záliba, nýbrž vnější ekonomické, případně společenské okolnosti.

Bob Odenkirk, Patrick Fabian ve filmu  / Better Call SaulSe Saulem, jak ho známe z nabubřelého propagačního videa Better Call Saul, se však setkáme až později, hlavním hrdinou seriálu je ještě jeho „reálné já“ Jimmy McGill (v podání výborného Boba Odenkirka), neúspěšný obhájce, který jezdí v rozpadajícím se žlutém autě a bere každý špatně placený případ, aby se uživil. Zoufalost postavy je perfektně zachycena ve scénách, kdy se připravuje na majestátní proslov před porotou soudu, následně však vyjde najevo, koho skutečně obhajoval.

Tyto scény obecně dokáží ještě více než Perníkový táta balancovat na hranici temného dramatu a hodně černé komedie, u nichž většinou divák neví, jaké má zaujmout stanovisko. Příkladem je zápletka, která se rozprostírá na konci prvního a začátku druhého dílu, kdy Jimmy naverbuje dva teenagerské skateboardisty, aby mu pomohli nafingovat jeden automobilový incident na bývalou klientku. Věci ale nakonec naberou úplně jiný spád…

Původně humorná souhra náhod je nakonec svede do mnohem temnější uličky, jíž by byl ale spoiler odhalovat. Důležité ale je, že dané přechody mezi humornou a vážnou rovinou jsou ještě razantnější než v případě Perníkového táty, což Saulovu seriálu dává větší míru nepředvídatelnosti (navzdory tomu, že víme, co se z něj později stane).

Služba fanouškům nebo přehlížení běžných diváků?

Prequely či spin-offy sdílející s původními díly stejný fikční svět bývají většinou obviňovány ze zbytečného sebevykrádání a snahy nabídnout fanouškům více nastaveného času v prostředí oblíbených postav. Ani Better Call Saul není výjimkou, protože kromě podobného vývojového vzorce vyprávění (proměna ústřední postavy) sdílí s Perníkovým tátou stejný vizuální styl, lokace (Nové Mexiko) a vedlejší postavy.

Bob Odenkirk, Michael McKean ve filmu  / Better Call SaulTy se však zatím neobjevují jen náhodně a celkově zapadají do struktury příčin a následků, případně v nás jejich zjevení vzbuzuje zvědavost ohledně jejich vlastního osudu – příkladem je například postava nájemného zabijáka Mikea, která zatím jen pracuje na veřejném parkovišti. Objevují se samozřejmě i další, což ale vždy vede k nějakému bodu, který opět posune zápletku dále. Nelze tedy říci, že by se jednalo o pouhou výkladní skříň ve stylu „podívejte, koho tady ještě máme.“

S tím bohužel také souvisí fakt, že seriál vlastně v mnohém těží ze svého původce, a nejsem si zcela jist, zda může na stejné divácké úrovni fungovat také bez znalosti toho, k němuž odkazuje. Z toho hlediska se lze obávat, že Better Call Saul (i přes své rekordní ratingy) mnoho nových diváků nezíská, hlavně kvůli tomu, jak moc jsou oba seriály provázané.

Je však možné, že někdo, kdo v daných „tabula rasa“ podmínkách sledování seriálu zkusí, bude pohlcen stejným způsobem jako při sledování prvních dílů Perníkového táty, protože Vince Gilligan má jako jeden z mála současných televizních scenáristů schopnost vtáhnout ke sledování již od prvního, prapodivně vypjatého okamžiku. Co se skrývá za tajuplnými úvodními záběry? Zavolejte Saula a zjistíte.

Originální trailer seriálu Better Call Saul

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Mark Margolis (04.08.2023 19:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matky se ocitly v zajetí démonů a nikdo je nezachrání (23.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: na vrchol žebříčku se dostal Nikdo (29.03.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Bob Odenkirk musí do akce jako Nikdo v traileru (11.12.2020 08:00 v Novinky | Trailery)
- El Camino: A Breaking Bad Movie v úplném traileru (24.09.2019 19:24 v Novinky | Trailery)
- Perníkový táta se vrací na Netflix jako film (25.08.2019 09:59 v Novinky | Trailery)
- Zemřel herec Isaac Kappy (16.05.2019 11:50 v Novinky | Zprávy)
- Seth Rogen a Charlize Theron v novém traileru komedie Long Shot (13.03.2019 19:16 v Novinky | Trailery)
- Téma: Lesk a bída Oscarů (27.01.2019 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší seriály druhé poloviny roku 2018 podle filmserver.cz (30.12.2018 18:42 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017 (16.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Jon Favreau natáčí TV sérii Star Wars (07.10.2018 11:42 v Novinky | Zprávy)
- Rambo V našel režiséra (22.08.2018 22:03 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu