Za horizontem: Predestination aneb Zpátky do minulosti

Vydáno: 09.02.2015 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Australský sci-fi film Predestination natočený podle povídky Roberta A. Heinleina režírovali bratři Spierigové. V příběhu o cestování časem si zahráli Ethan Hawke a Sarah Snook.

Paradox časuRecenzoval/a Václav Limberk dne 09.02.2015 18:00. Australský sci-fi film Predestination natočený podle povídky Roberta A. Heinleina režírovali bratři Spierigové. V příběhu o cestování časem si zahráli Ethan Hawke a Sarah Snook. Hodnocení: 4
Jméno amerického spisovatele sci-fi Robert A. Heinleina se dostalo do povědomí široké divácké obci v roce 1997, kdy podle jeho knihy vznikl film Hvězdná pěchota. Podle jeho povídky z roku 1958 "'—All You Zombies—'" vznikl minulý rok film Predestination, který natočila dvojčata Spierigové, jmenovitě Michael Spierig a Peter Spierig. Bratři Spierigové jsou původem němečtí, nyní australští režiséři, kteří si ke svým filmům píší scénáře a podílejí se i na jejich produkci. Mají za sebou sci-fi horor Nemrtví, akční sci-fi Svítání a jejich zatím posledním filmem je právě Predestination

Ethan Hawke ve filmu  / PredestinationAgent cestující v čase (Ethan Hawke) se vydává zpátky do minulosti, aby zastavil nebezpečného teroristu přezdívaného "Prskavkový atentátník". Při pokusu zneškodnit bombu je těžce zraněn a terorista uniká. Dovíme se, že v roce 1975 atentáník zabije v New Yorku přes 11 tisíc lidí. Pomocí "kapesního" stroje času, který s sebou agent nosí v pouzdře na housle, a s cizí neznámou pomocí se agent vrací do roku 1992 na své "Dočasné středisko", kterému velí pan Robertson (Noah Taylor). Jeho popálená tvář je mu plastickou operací nahrazena. Poté, co se uzdraví je poslán do roku 1970 do New Yorku, kde pracuje v přestrojení jako barman. Má zde provést svou poslední misi. V baru potkává muže, který se mu představuje jako "Svobodná matka" (Sarah Snook), který(á) mu začne vyprávět svůj neuvěřitelný příběh.

Predestination patří k tomu druhu filmů, který, pokud vás zaujme hned od začátku, vás bude držet v zaujetí až do poslední chvíle. Jeho zápletka se značně originálními prvky, ať už jde o filozofování na téma předurčení a nevyhnutelnosti a také pohrávání si s genderovými stereotypy, se rozvíjí jako v detektivce, kdy se v každém dalším kroku odhaluje další střípek k tomu, abychom viděli nakonec celý obraz. Vše na pozadí klasicky noirově laděného honu na v tomto případě bombového teroristu. 

Sarah Snook, Ethan Hawke ve filmu  / PredestinationPredestination je vlastně komorní záležitostí pro dva herce. V podstatě dnes už hvězdný Ethan Hawke má své zkušenosti se sci-fi žánrem minimálně od Gattacy a jako agent cestující v čase i jako newyorský barman (film ale celý vznikl ve studiích v Melbourne) je skvělý a v tomto fiktivním filmovém pseudosvětě se pohybuje jako ryba ve vodě. Zatímco u Hawka jeho výborný herecký výkon nepřekvapí, neboť se dal očekávat, rozhodně překvapí herecký výkon jeho "transgenderové" partnerky, australské herečky Sarah Snook, kterou jsme mimochodem nedávno měli možnost vidět v nepodařeném hororu Jessabelle. Zatímco v Jessabelle působila křečovitě, zde si svojí fatální dvojrolí spravila chuť. 

Predestination je chytrý kříženec noir filmu a sci-fi, který je sice od jistého bodu poměrně předvídatelný, nicméně i tak až do poslední chvíle zábavný a celkově působí velmi neotřele. Mimochodem, vymyslet stroj času, který se vejde do pouzdra na housle, se také často nevidí a jde zároveň o vtipnou variantu na Rodriguezova Desperada, který se pohyboval s o něco větším pouzdrem zase s jinými instrumenty. 

Predestination
je sympatický a podařený kousek o cestování časem s mnoha podněty k zamyšlení i čistým požitkem ze stylové stránky filmu míchající retro atmosféru s futuristickými prvky a neměli byste si ho nechat ujít. 

Originální trailer filmu Predestination


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY