Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 30. 1. 2015 - 5. 2. 2015

TV tipy: Bůh masakru podfoukl evropská dramata

Vydáno: 30.01.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní trend minulých týdnů pokračuje a ani tentokrát se nedočkáte žádné zásadní premiéry. Místo toho se můžete podívat na několik oceňovaných, převážně francouzských dramat, nenáročné Podfukáře nebo divadelního Boha masakru.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O něčem jiném (pátek 30. 1., Čt art, 22.10 - 23.35)

Plakát filmu  / O něčem jinémCelovečerní debut Věry Chytilové zůstává dodnes v její filmografii trochu opomíjen a vysílá se jen velmi zřídka. Přitom do značné míry definuje její budoucí režijní styl a nabízí hodně originální pohled na životy dvou zcela odlišných žen. Autorka upoutá především na svou dobu značnou originalitou, vtahujícím tématem, nápaditou kamerou, která umocňuje celkový zážitek a mění náhled na některé věci a také tím, že místo množství dialogů a monologů řekne vše podstatné střihem a obrazem. V hlavních rolích se objeví Eva Bosáková a Věra Uzelacová, dále uvidíte mimo jiné Josefa Langmilera nebo Jiřího Kodeta. Civilní a zajímavý snímek, který není úplně pro každého.

Synopse: Gymnastka Eva Bosáková obětovala mnoho let svého soukromí dosažení vrcholového sportovního výkonu a těšila se, že jednou si vše vynahradí. Věra Uzelacová se naopak celou dobu starala o rodinu a domácnost a zoufale trpí nedostatkem seberealizace. Obě ženy si kladou otázky ohledně smyslu života a zjišťují, že se jim způsob toho jejich vlastně líbí. 

Zajímavost: Na Filmovém festivalu v Manheimu získal snímek Velkou cenu.

Ukázka z filmu O něčem jiném

Šuani (Chouans!) (pátek 30. 1., ČT2, 23.00 - 01.20)

Plakát filmu Šuani / Chouans!Nejen u nás poměrně neznámý snímek se zvláštním názvem doplácí na několik faktorů. Jedním z nich je, že režírující Philippe de Broca zbytečně kombinuje poměrně dost žánrů, což se mu ne úplně vyplatilo. Historické téma s romantickou zápletkou tak mísí s komickými vložkami, prvky dramatu a fantastiky a ne všechno funguje tak, jak asi zamýšlel. Příliš nepotěší ani přehnaná délka, větší množství patosu, rádoby vznešených dialogů a evidentní snaha o přesah. Na druhou stranu tu je několik formálně výborných scén, lahůdková kamera, skvělá hudba Georgese Delerue a výborné výkony, jimž vévodí Philippe Noiret a Sophie Marceau. Tip pro zaryté milovníky francouzských historických filmů.

Synopse: V době francouzské revoluce, kdy král Ludvík XVI. uprchl do Varenne, povstali na západě země proti republice Šuani. Jejich členem je i hrabě de Kerfadec (Philippe Noiret), v jehož nejbližším okolí jsou jak jeho přívrženci, tak i ti, kteří vyznávají republikánské zřízení a snaží se ho přesvědčit o jeho výhodách. 

Zajímavost: Film získal jednoho Césara za herecký výkon Stéphana Freisse a jednu nominaci za kostýmy.

Originální trailer filmu Šuani / Chouans!

Hostinec "U kamenného stolu" (sobota 31. 1., Prima, 09.10 - 11.00 / neděle 1. 2., Prima Love, 14.45 - 16.30)

Plakát filmu  / Hostinec Československá komedie je jednou z posledních, které se vyhnuly později nutné zásahy nastupujícího komunismu a na výsledku je to dost znát. Režisér Josef Gruss perfektně zadaptoval předlohu Karla Poláčka a zachoval v ní autorův typický jemný humor a kouzlo krásné češtiny a navíc vytvořil parádní atmosféru první republiky, která dýchá z každého záběru a všech dialogů, které je radost poslouchat. Nechybí tu ani inteligentní humor a výtečné obsazení, jemuž jednoznačně dominují Svatopluk Beneš a tehdy začínající Rudolf Hrušínský, vedle nich se ale rozhodně neztratili ani Saša Rašilov, Jiřina Šejbalová nebo Stanislav Neumann. Zub času na snímku pochopitelně zapracoval, takže určitá naivita a plochost postav mohou chvílemi vadit, to se ale dá snadno odpustit.   

Synopse: Pana hostinského opustila žena kvůli druhořadému herci. Jelikož truchlí a propadá se do smutku, vedení podniku se musí chopit jeho dva synovci, kteří spolu příliš nevycházejí.

Zajímavost: Režisér dostal stranické pokárání za to, že film natočil v duchu měšťanské a reakční zábavy.

Ukázka z filmu Hostinec "U kamenného stolu"

Vatel (Vatel) (sobota 31. 1., Fanda, 16.05 - 18.00 / neděle 1. 2., Nova Cinema, 06.45 - 08.00)

Plakát filmu Vatel / VatelLehce nadprůměrné francouzsko-britsko-belgické historické drama zaujme především opulentní výpravou, která si vysloužila i oscarovou nominaci. Režisér Roland Joffé si dal záležet i na potřebné atmosféře, syrově realistickém podání, výtečné hudbě legendárního Ennia Morriconeho a na špičkovém obsazení. V tom mimo jiné uvidíte bezchybné Gérarda Depardieu, Umu Thurman, Tima Rotha nebo Timothyho Spalla. Bohužel si ale nejde nevšimnout občas televizního vzhledu, ne zcela podařeného oživení v podobě pokusů o zařazení prvků z jiných žánrů a hlavně toho, že se ve filmu nic moc neděje. Výpravná jednohubka.

Synopse: V roce 1671 se francouzský šlechtic Prince de Condé (Timothy Spall) topí v dluzích a jediným východiskem pro něho je požádat krále Ludvíka XIV. (Julian Sands) o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Pozve ho tak s celým dvorem na jeden zámek a svůj další osud tedy vloží do rukou geniálního šéfkuchaře Francoise Vatela (Gérard Depardieu). Ten musí připravit opulentní hostinu, na kterou panovník jen tak nezapomene.

Zajímavost: V roce 2000 zahajoval snímek festival v Cannes.

Originální trailer filmu Vatel / Vatel

Podfukáři (Now You See Me) (sobota 31. 1., Nova, 20.20 - 22.35 / neděle 1. 2., Nova Cinema, 16.20 - 18.15)

Český plakát filmu Podfukáři / Now You See MeČeský titul krimithrilleru přesně vystihuje jeho podstatu. Režírující Louis Leterrier totiž zcela rezignoval na logiku a smysluplnost značně překombinovaného děje a vše vsadil na svěží tempo, efektní kameru, výbornou vizuální stránku a zdařilé akční scény. Výsledku výrazně pomáhá i solidní casting, v němž uspěli Jesse Eisenberg, Morgan Freeman, Woody Harrelson, Mélanie Laurent, Mark Ruffalo nebo Michael Caine. Typicky hollywoodská jednohubka na pohodový víkendový večer, ačkoli naše recenze není tak jednoznačná.

Synopse: Podfukáři jsou tým špičkových iluzionistů, který v rámci svých efektních kouzelnických show provádí ještě efektnější bankovní loupeže. Po velkolepém vykradení první banky vstupuje na scénu FBI a začíná napínavá a zábavná hra na kočku a myš. FBI si přivádí na pomoc bývalého iluzionistu (Morgan Freeman), který má za úkol najít odpovědi na otázku, zda jim jde o peníze, nejslavnější kouzlo, nebo něco úplně jiného.

Zajímavost: Konzultantem filmu byl i slavný David Copperfield.

Český trailer filmu Podfukáři / Now You See Me

Hledám přítele pro konec světa (Seeking a Friend for the End of the World) (neděle 1. 2., Prima Love, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Hledám přítele pro konec světa / Seeking a Friend for the End of the WorldAutorský počin režisérky a scenáristky Lorene Scafaria je nejzajímavější ve své první polovině, kdy nabízí neotřelé a svým způsobem originální vtipy na téma blížící se smrti a rozjíždí slušnou zápletku, která vybízí k dalšímu sledování. V hlavních rolích se navíc objevují Keira Knightley a Steve Carell, mezi nimiž funguje potřebná chemie, takže si není nač stěžovat. S přibývající stopáží se snímek bohužel mění v tuctový road movie, aby na konci přešel do roviny uslzeného a lehce kýčovitého dramatu, které lacině tahá z diváků emoce a úplně pomíjí jakékoli fantastické prvky. Při troše tolerance poměrně pohodová záležitost.

Synopse: Za tři týdny se se Zemí střetne obří asteroid a svět jako takový skončí. Lidé se začínají chaoticky přesouvat z místa na místo a snaží se dohnat vše, co ještě nestihli. Jedinou výjimkou je pojišťovák Dodge (Steve Carell), který dál žije pochmurný život a je osamělý, neboť ho opustila manželka. Dvanáct dní před apokalypsou se ovšem na jeho terase objeví sousedka Penny (Keira Knightley), která nestihla poslední letadlo a nikdy už se tak neuvidí se svou rodinou. Dodge v tu chvíli ani zdaleka netuší, jaké tajemství tahle dívka skrývá. 

Zajímavost: Film se podle různých zdrojů odehrává buď v roce 2020, nebo 2021.

Oficiální trailer filmu Hledám přítele pro konec světa / Seeking a Friend to the End of the World

Milenec (Lyubovnik) (neděle 1. 2., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Milenec / LyubovnikPrakticky neznámé ruské drama oplývá velmi tíživou depresivní a bezvýchodnou atmosférou a syrovým realismem. Režírující Valeriy Todorovskiy dostal k dispozici brilantní příběh, který je civilní, uvěřitelný a zároveň mrazivý, protože se může přihodit komukoliv. V hlavní roli navíc exceluje Oleg Yankovskiy, ani ostatní se ovšem nemají zač stydět. Ke škodě věci jsou snad jen přílišná a přehnaná symbolika a částečná náročnost, která může mnoho diváků odradit.

Synopse: Vysokoškolský pedagog (Oleg Yankovskiy) je zdrcen náhlou smrtí své ženy a vypadá to, že život pro něj ztratil smysl. To ale jen do chvíle, než objeví její dopis, který ale není adresován jemu. Muž se tak dozvídá, že byl dlouhá léta podváděn a rozhodne se, že svého soka vyhledá a pokusí se ženiny důvody tajného románku pochopit.

Zajímavost: Postava mrtvé ženy se ve filmu sice párkrát objeví, nikdy ale není vidět její obličej.

Ukázka z filmu Milenec / Lyubovnik

Bůh masakru (Carnage) (neděle 1. 2., ČT2, 22.10 - 23.30)

Plakát filmu Bůh masakru / CarnageKoprodukční drama zaujme především ty, kteří vyznávají "oldschool". Režisér Roman Polanski v něm předvedl ryzí staromilskou podívanou a stejnojmennou divadelní hru Yasminy Reza zadaptoval bez větších změn. To tedy znamená, že většina filmu se odehrává v jediném pokoji a je plná břitkých i vážných dialogů, které prakticky nenudí. To je dáno i tím, že obsazení, v němž se objeví čtveřice Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz a John C. Reilly, je naprosto fenomenální a nedá se mu vytknout téměř nic. Vysloveně zamrzí jen absence jakékoli závěrečné pointy. To vše potvrdí i naše recenze.

Synopse: Na hřišti se poperou dvě děti. Jelikož výsledkem jsou vyražené zuby a nateklé rty, pozvou rodiče (Jodie FosterJohn C. Reilly) "oběti" na návštěvu rodiče (Kate Winslet, Christoph Waltz) "útočníka", aby vše v klidu vyřešili a sepsali pojistnou smlouvu. Jenže jedno všední ráno se pěkně protáhne a odhalí, že pod povrchem vztahů bublá něco mnohem horšího.

Zajímavost: Před samotným natáčením herci film dva týdny zkoušeli.

Český trailer filmu Bůh masakru / Carnage

Jiný Dumas (L´autre Dumas) (čtvrtek 5. 2., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Jiný Dumas / L'autre DumasDalší neznámé francouzské historické drama nepřináší nic nového a je jen lehce nadprůměrné a bohužel snadno zapomenutelné. Režírující Safy Nebbou se v něm nedokázal rozhodnout pro jeden žánr a osciluje tak mezi několika, což se mu úplně nedaří. Navíc mu nevychází ani sázka na atraktivitu tématu, protože odhaluje jen samá známá fakta. Za zmínku ale rozhodně stojí pár obrazově výborně řešených scén, relativně svěží tempo a herecké výkony, jimž dominují Gérard Depardieu a Benoît Poelvoorde. Neškodná žánrová jednohubka.

Synopse: Alexandre Dumas (Gérard Depardieu) napsal mnoho románů, sedmnáct z nich však tvořil spolu s Augustem Maquetem (Benoît Poelvoorde), jenž u nich ovšem není podepsán. V roce 1858 se proto konal velký soudní proces, v nichž se Maquet dožadoval svých práv. 

Zajímavost: Obsazení Depardieua do role Dumase vyvolalo vlnu protestů, protože spisovatelova babička byla černá otrokyně z Haiti a on celý život trpěl rasovými stereotypy, které film zcela pomíjí.

Originální trailer filmu Jiný Dumas / L´autre Dumas

Krvavý sport (Bloodsport) (čtvrtek 5. 2., Nova, 22.10 - 00.00 / pátek 6. 2., Nova Cinema, 00.25 - 01.55)

Plakát filmu Krvavý sport / BloodsportJeden z nejlépe hodnocených filmů "svalů z Bruselu" Jean-Claudea Van Damma je ryzím a poctivým béčkem, které udělá radost zejména nostalgikům. Jen ti asi ocení primitivní a hloupý příběh, celkovou přímočarost a typicky "osmdesátkovou" naivitu a černobílost charakterů. Režírující Newt Arnold k tomu všemu přidal pár slušných, i když dnes už nezábavných akčních scén, v nichž vynikne umění belgického rodáka. Připomínka zlatých časů videokazet.

Synopse: Frank Dux (Jean-Claude Van Damme) strávil většinu života tím, že tvrdě trénoval, aby se mohl zúčastnit akce s názvem Kumite - turnaje v bojových uměních, kde bývají účastníci vážně zraněni, někdy dokonce i zabiti. Když už se tam dostane, rád by vyhrál, jenže proti němu stojí obávaný Chong Li (Bolo Yeung), který už pár soupeřů bez milosti zabil.

Zajímavost: Bolo Yeung pronese ve filmu pouze čtyřiadvacet slov.

Originální trailer filmu Krvavý sport / Bloodsport

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu