Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2015: nejlepší zahraniční a animovaný film

Oscar 2015: Nejlepší zahraniční a animovaný film

Vydáno: 25.01.2015 18:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kategorii nejlepší zahraniční film jsou největšími favority ruský Leviatan a polská Ida. V kategorii nejlepší animovaný film je pak najfavorizovanějším snímek Jak vycvičit draka 2.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Oscars22. února se v Dolby Theatre v Hollywoodu uskuteční sedmaosmdesáté předávání zlatých sošek Oscarů. My vám zde přineseme podobně jako minulý rok přehled nominací v těch nejzajímavějších kategoriích. Náš cyklus oscarových analýz zahájíme přehledem snímků nominovaných v kategorii nejlepší zahraniční a nejlepší animovaný film.

Oscarová kategorie nazvaná nejlepší zahraniční film je vyhrazena neanglicky mluveným filmům a americká Akademie filmového umění a věd, která každoročně ocenění uděluje, do ní musí z celého světa vybrat pouhých pět "nejlepších" filmů. Letos tímto oscarovým "sítem" prošly tyto snímky: IdaLeviatanMandariinidDivoké historky a Timbuktu. Utkají se tu tři "postoupivší" ze Zlatých glóbů – jejich vítěz Leviatan, potom Ida a Mandariinid. Trojici pak doplňují argentinské Divoké historky a mauretánský snímek Timbuktu. Z našich kin pak známe Leviatana, Idu a Divoké historky.

Leviatan (Andrey Zvyagintsev)

Fotografie z filmu Leviatan / LeviafanRuský snímek Leviatan režiséra Andreje Zvjaginceva, který jsme mohli vidět i v našich kinech, je největším letošním favoritem na získání prestižního Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. Epicky laděné konverzační drama s prvky černého humoru, které se snaží být metaforou současné ruské společnosti, soutěžilo na festivalu v Cannes o Zlatou palmu, kterou sice nezískalo, ale odneslo si cenu za scénář. Leviatan ale sklidil nadšené recenze v zámoří, jmenovitě ve Spojených státech, o čemž svědčí i prestižní cena Asociace zahraničních novinářů sdružených v Hollywoodu, Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film. Leviatan je mimo to nominován i na "britského Oscara", cenu BAFTA v kategorii "nejlepší neanglicky mluvený film". Pokud by letos Leviatan Oscara získal, byl by to druhý Oscar pro Rusko od Michalkova filmu Unaveni sluncem v roce 1994.

Originální trailer filmu Leviatan

Ida (Pawel Pawlikowski)

Fotografie z filmu Ida / IdaTeoreticky druhým největším favoritem je černobílý polský snímek režiséra Pawla Pawlikowského Ida. Drama o mladé novicce Anně, která jede navštívit svoji příbuznou Wandu, navazuje svou poetikou i černobílým obrazem na hnutí nových vln v šedesátých letech. Ida dosud získala řadu evropských cen včetně ceny za nejlepší film od evropské i polské filmové akademie. Zároveň se objevila v nominacích na Zlatý glóbus. Zajímavostí je i druhá oscarová nominace pro Idu v kategorii nejlepší kamera. Pokud by Ida Oscara letos vyhrála, byl by to vůbec první Oscar pro Polsko. Naposledy se o něj neúspěšně pokoušela režisérka Agnieszka Holland s filmem V temnotě v roce 2011. Nicméně se lze domnívat, že se Polsko nedočká ani letos.

Český trailer filmu Ida

Mandariinid (Zaza Urushadze)

Fotografie z filmu  / MandariinidSnímek Mandariinid (Mandarinky) gruzínského režiséra Zaza Urushadzeho je jedním z černých koňů letošních Oscarů. Film, který se u nás promítal pouze v rámci festivalu Dny evropského filmu, se vrací k válečnému konfliktu v Abcházii v roce 1992. Mandariind se již objevil v nominacích na Zlatý glóbus a je zároveň i vůbec první oscarovou nominací pro Estonsko, jež tento film reprezentuje. A byl by to samozřejmě i první Oscar pro tuto zemi, pokud by zvítězil. Filmy zobrazující absurditu a nesmyslnost války jsou akademiky obvykle vysoko ceněné, ale zisk Oscara by byl pro tento snímek obrovským překvapením.

Originální trailer filmu Mandariinid

Divoké historky (Damián Szifrón)

Fotografie z filmu Divoké historky / Argentinský povídkový film Divoké historky jsme měli možnost vidět i v našich kinech. Jde o šest divokých historek, které spojuje téma větších i menších nespravedlností a křivd, kterým se člověk nemůže bránit, nechce-li překročit hranice zákona, případně dobrých mravů. Divoké historky byly suverénní v národních argentinských cenách a jejich výběr do prestižní úzké pětice na Oscara nominovaných filmů je pro ně už dostatečným vyznamenáním. Pokud by však Divoké historky uspěly, byl by to již třetí Oscar pro Argentinu. Naposledy zabodoval poměrně nedávno argentinský film Tajemství jejich očí v roce 2009.

Český trailer filmu Divoké historky

Timbuktu (Abderrahmane Sissako)

Fotografie z filmu  / TimbuktuNejvětším outsiderem letošních Oscarů je francouzsky mluvené mauretánské drama Timbuktu (jinak africké město ležící ve státě Mali), které se promítalo na mezinárodních filmových festivalech v Cannes a v Karlových Varech. V Cannes navíc získalo cenu ekumenické poroty. Režisér Sissako v něm podal nekompromisní svědectví o náboženském fanatismu, zlobě a touze po moci a mísí tu absurdní humor s tragickými momenty. Podobně jako u filmu Mandariinid se i v případě Timbuktu jedná o vůbec první oscarovou nominaci pro Mauretánii, a v případě, že by Oscara skutečně film získal, byl by to pro tuto zemi pochopitelně i první Oscar.
 
Originální  trailer filmu Timbuktu

And The Oscar Goes to…

Největším favoritem letošních Oscarů v kategorii nejlepší zahraniční film je nepochybně ruský Leviatan, který již získal Zlatý glóbus ve stejné kategorii. Těsně v závěsu bude asi polská Ida. Co se týče zbývajících tří filmů, těžko soudit, nakolik jsou jejich šance na získání sošky reálné a nakolik se jedná jen o "pouhou formalitu". Oscar v této kategorii pro jiný film než Leviatana nebo Idu by byl opravdu velkým a nečekaným překvapením.

Šance podle Filmserveru:


Po kategorii nejlepší zahraniční film navážeme ihned s kategorií nejlepší animovaný film. Letošním favoritem je překvapivě snímek Jak vycvičit draka 2. Pětici nominovaných pak doplňují filmy ŠkatuláciVelká šestkaSong of the Sea a Kaguyahime no monogatari.

Jak vycvičit draka 2 (Dean DeBlois)

Fotografie z filmu Jak vycvičit draka 2 / Animovaný sequel z dílny Dreamworks Jak vycvičit draka 2 jsme mohli vidět v našich kinech. Film překvapivě vypálil rybník na Zlatých glóbech favorizovaným snímkům Velká šestka a LEGO příběh. Právě tento fakt je pak i klíčovým v možnosti získání Oscara za nejlepší animovaný film. Jde o druhou oscarovou nominaci pro režiséra Deana DeBloise. Tu první má za první díl Jak vycvičit draka v roce 2011. Spolu s režisérem je nominována i producentka filmu Bonnie Arnold.

Český trailer filmu Jak vycvičit draka 2

Škatuláci (Anthony StacchiGraham Annable)

Fotografie z filmu Škatuláci / The BoxtrollsŠkatuláky z produkce společnosti Laika jsme rovněž měli možnost zhlédnout v našich kinech a taktéž i oni se objevili v nominacích na Zlatý glóbus. Jedná se o první nominace Anthonyho Stacchiho i Grahama Annablea. Spolu s nimi je ještě nominován animátor a výkonný ředitel společnosti Laika Travis Knight

Český trailer filmu Škatuláci

Velká šestka
 (Don HallChris Williams)

Fotografie z filmu Velká šestka / Big Hero 6Jedno želízko v ohni má letos i Walt Disney v podobě rodinného superhrdinského animáku Velká šestka. Ta figurovala i v nominacích na Zlatý glóbus, kde ale překvapivě zvítězil Jak vycvičit draka 2. Bude se situace opakovat i na Oscarech? V případě vítězství by si cenu odnesli režiséři Don Hall a Chris Williams, který má už jednu nominaci za Bolta - psa pro každý případ z roku 2008. 

Český trailer filmu Velká šestka


Song of the Sea (Tomm Moore)

Fotografie z filmu  / Song of the SeaKoprodukční snímek společnosti Cartoon Saloon Song of the Sea inspirovaný keltskou legendou irského režiséra a ilustrátora Tomma Moorea je čtvrtým v pořadí snímků nominovaných v kategorii nejlepší animovaný film. Tomm Moore už přitom jednou nominován byl za film Brendan a tajemství Kellsu v roce 2009. 

Originální trailer filmu Song of the Sea

Kaguyahime no monogatari (Isao Takahata)

Fotografie z filmu  / Kaguyahime no monogatariAsi největším outsiderem je nominace japonského animovaného fantasy Kaguyahime no monogatari (Příběh o princezně Kaguya) studia Ghibli. Jedná se o první oscarovou nominaci pro jejího režiséra Isao Takahatu. Lze očekávat, že tato nominace vyjde na prázdno podobně jako v případě loňského japonského zástupce Zvedá se vítr.

Americký trailer filmu Kaguyahime no monogatari

And The Oscar Goes To…

Za posledních čtrnáct let bodoval v kategorii nejlepší animovaný film s výjimkou japonského tvůrce Hayao Miyazakiho a jeho filmem Cesta do fantazie vždy domácí snímek. Lze tedy předpokládat, že i letos uspěje jeden z trojice amerických filmů, přičemž největší šance na zisk zlaté sošky má animák z dílny Dreamworks Jak vycvičit draka 2, který již v této kategorii uspěl na Zlatých glóbech. Teoretickou šanci má i disneyovská Velká šestka.

Šance podle Filmserveru:

 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Domácí péče od Slávka Horáka (Lenka, 15.12.2015 23:24) Reagovat

    Dobrý výběr, ale můj favorit je Domácí péče od Slávka Horáka. Čtěte rozhovor s režisérem o jeho ambicích ve filmu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta (23.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Katastrofický Twister se dočká pokračování (18.10.2022 09:45 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Raya a drak spadli na konci únikové hry do ledové pasti (14.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Hello Kitty našla režiséry (03.03.2021 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Animovaný Blazing Samurai se Samuelem L. Jacksonem na prvních fotkách! (27.02.2021 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ničitel Jindřich V. potkává šíleně bohaté Asiaty (27.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dalida za studené války prožila čtvery Vánoce (03.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Noční zvířata se za 13 hodin stávají přízrakem svobody (06.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Antonio Banderas bude v Uncharted (02.03.2020 19:37 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nebezpečný cizinec Milda se pod rouškou noci ocitl na pytlácké stezce (22.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mark Wahlberg bude lovec pokladů (14.11.2019 15:41 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Holland se vrátí jako Spider-Man (28.09.2019 08:37 v Novinky | Zprávy)
- Shailene Woodley na stopě sériového vraha (02.05.2019 08:05 v Novinky | Zprávy)
- The Six Billion Dollar Man s Markem Wahlbergem našel režiséra (17.04.2019 19:56 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Jak vycvičit draka 3 s noblesou završuje animovanou trilogii (22.02.2019 13:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu