TV recenze: Arrow - další komiks úspěšně ožil v seriálové podobě

Vydáno: 20.01.2015 18:30 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Kdo ví, čím to je, ale komiksy se zaslouženě v posledních letech dočkaly návratu na výsluní zájmu čtenářů i diváků. A naštěstí producenti zjistili, že nemusí jít o velké plátno, aby fanoušci byli spokojení.
Když přicházeli se svým projektem tvůrci Živých mrtvých, prý byli trochu váhaví, jestli série o zombících uspěje a bude zájem o další řady. Asi není třeba připomínat, že jejich obavy se nenaplnily, zato kapsy ano. Další zpracování komiksů do seriálové podoby tak byla jen otázkou času. Jedním z takových projektů je i seriál stanice CW Arrow, někdy uváděný pod názvem původního komiksu „Green Arrow“, tedy „Zelený šíp“.

Stephen Amell ve filmu  / ArrowHlavní příběh vychází ze stejnojmenných komiksových knih a grafických románů, které vznikly už před druhou světovou válkou v roce 1941 a jejich tvůrcem je Mort Weisinger, jenž je publikuje pro společnost DC Comics. O čem to tedy celé je? Hlavní hrdina seriálu, miliardářský playboy Oliver Queen (Stephen Amell) byl prohlášen za mrtvého poté, co ztroskotala loď, na které cestoval se svým otcem a sestrou své přítelkyně. Po pěti letech byl však nečekaně nalezen rybářskou lodí živý, na odlehlém ostrově v Pacifiku. Oliver se vrací domů, kde ho vítá matka (Susanna Thompson), oddaná a milující sestra Thea (Willa Holland) a nejlepší přítel Tommy (Colin Donnell).

Všichni ztraceného a oplakaného Olivera nadšeně vítají, a i když si všimnou, že se na ostrově změnil, netuší jak moc. Oliver skrývá své nové „já“ a to, kým se stal na ostrově, a v utajení se snaží odčinit hříchy své i svého otce, ochránit a uzdravit město Starling City i vrátit mu zašlou slávu. Kromě toho napravuje vztah s bývalou přítelkyní Laurel Lance (Katie Cassidy), jejíž sestra při tragické nehodě zemřela. Ve dne je Oliver pořád ten bohatý záletník a lehkomyslný frajírek, po setmění se z něj stává ochránce města Arrow v zelené kápi s přesně mířenými šípy. Brzy také získává spojence ve svém řidiči a bodyguardovi Johnovi Diggleovi (David Ramsey).

Fotografie z filmu  / ArrowKromě padouchů proti němu však stojí detektiv Quentin Lance (Paul Blackthorne), otec Laurel, kterému se mstitelovy metody příliš nelíbí a chce ho zatknout. Oliver navíc není jediný, kdo skrývá nějaké tajemství... V průběhu času rozšíří svůj tým spolupracovníků, nepřátel však také přibývá. Z minulosti přichází třeba nebezpečí jménem Slade Wilson (Manu Bennett, známý jako Azog z Hobita). Pod vedením výkonných producentů Grega Berlantiho (Green Lantern), Marca Guggenheima (FlashForward), Andrewa Kreisberga (The Vampire Diaries) a Davida Nuttera (Hra o trůny) tak vznikl napínavý seriál plný zvratů a nečekaných překvapení. Skvělým nápadem, který sice není nijak nový, ale stále působivý, bylo i občasné propojení seriálu s příběhy mladšího dítka společnosti CW a to série The Flash. Oba hrdinové – Arrow a Flash, si mají co říci, jejich osudy se proplétají a chvíli bojují bok po boku, v asi nejsledovanějším dílu dokonce proti sobě… Arrow se zkrátka za dobu svého vysílání stal pro své fanoušky nepominutelným parťákem.

I při obsazování rolí měli tvůrci šťastnou ruku. Hlavní hvězdou příběhu (a nejspíš i dívčích pokojíčků) se stal Stephen Amell, který hraje v seriálu Arrow postavu Olivera Queena. Ten je zatím známý právě díky seriálům, hrál třeba roli Jorana Van Der Sloota v projektu Spravedlnost pro Natalee Holloway. Amell získal za tuto roli chválu diváků i kritiků. V menších rolích si ho diváci mohli všimnout v seriálech New Girl nebo Private Practice. V posledním čase dále v sérii Hung, kde se Amell stal Jasonem, mladým gigolem, který konkuruje postavě Raye v podání Thomase Janea. Pozoruhodný byl i jeho výkon při hostování v CSI: Miami, NCIS: LA, The Vampire Diaries a 90210. Na podzim roku 2007 Amell získal cenu Gemini za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za práci v dramatickém seriálu Regenesis z produkce kanadské The Movie Network.

Manu Bennett ve filmu  / ArrowAť už jsou to jeho fyzické předpoklady, herecký um nebo šarm, postava Olivera mu sedla jako ulitá. Dokáže přesvědčivě zahrát obě tváře postavy a velmi brzy si získá sympatie diváků. Jak tedy Arrow hodnotit? Jak už to bývá, některé díly jsou slabší než jiné, ale celkový dojem v půli třetí řady je více než dobrý. Ode mě získává téměř plný počet bodů. Seriál totiž dokázal alespoň zatím udržet tempo, napjatou a tajuplnou atmosféru, ještě stále existuje spousta otazníků, ke kterým je třeba odhalit odpovědi. A protože mám rád oživlé verze komiksů, za každý takový počin je třeba být vděčný. Jak se s dalším tempem a obsahem seriálu porvou tvůrci, je však zatím ve hvězdách.

Trailer první série Arrow


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY