Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Birdman

Recenze: Birdman aneb nečekané kouzlo lhostejnosti

Vydáno: 19.01.2015 16:30 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americká černá komedie Birdman odehrávající se v zákulisí broadwayského divadla vzbuzuje senzace všude, kde se dosud hrála. V hlavní roli exceluje Michael Keaton. Nenechte si ujít jeden z filmů roku!

BirdmanRecenzoval/a Václav Limberk dne 19.01.2015 16:30. Americká černá komedie Birdman odehrávající se v zákulisí broadwayského divadla vzbuzuje senzace všude, kde se dosud hrála. V hlavní roli exceluje Michael Keaton. Nenechte si ujít jeden z filmů roku! Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ano, je to tak. Nový film nazvaný Birdman s podtitulem nečekané kouzlo lhostejnosti, který byl tentokrát chytře raději ponechán bez českého ekvivalentu ("Ptačí muž" spíše než "Ptáčník") mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua je film téměř po všech stránkách dokonalý. Skutečně jen těžko bychom na něm našli nějaké zásadní chyby, snad jen nějaké "kosmetické" vady. Birdman je v současném kontextu dílem výjimečným, je zároveň filmem nesmírně zábavným a zároveň i dílem chytrým a uměleckým. Málokdy se dokáže spojit v dokonalý celek aspekt zábavnosti a uměleckosti, ale tady se to povedlo na výbornou. 

Zach Galifianakis, Naomi Watts, Michael Keaton ve filmu  / BirdmanV zákulisí jednoho broadwayského divadla sedí Riggan Thomson (Michael Keaton), který právě zkouší divadelní inscenaci podle hry Raymonda Carvera. Jelikož není spokojený s obsazením titulní role, nastraží "nehodu" a tak se stane, že na místo nekompetentního herce nastoupí ambiciózní Mike Shiner (Edward Norton), kterého Rigganovi doporučí herečka Lesley (Naomi Watts), která v této inscenaci rovněž vystupuje a mimo to ještě s Mikem chodí. Mike je nezkrotný živel, který se Riggan musí pokusit zkrotit, stejně jako svou dceru Sam (Emma Stone), která pro něj pracuje jako asistentka. Riggan zároveň musí řešit i své osobní problémy se svou přítelkyní Laurou (Andrea Riseborough) a bývalou ženou Sylvií (Amy Ryan). Naštěstí je tu Rigganův přítel a zároveň producent Jake (Zach Galifianakis), který mu pomáhá zvládat "infarktové" situace v zákulisí i v jeho osobním životě. Potom je tu ještě Rigganovo zhmotněné alter-ego v podobě muže v ptačí masce, který Riggana neustále pronásleduje kritickým hlasem cynického glosátora.

Birdman se téměř celý odehrává v budově divadla a časově zahrnuje období zhruba dvou "zkušebních" dnů, přičemž budovu divadla v něm opustíme jen výjimečně. Jednou když si Riggan nechtěně přiskřípne svůj župan ve dveřích, které se mu zabouchnou, což má za následek mimořádně vtipný "nudistický pochod" zalidněnou noční Broadwayí a podruhé, když se Riggan v jedné z duševních krizí vydá pro láhev alkoholu do nedalekého obchodu. Občas se podíváme i na střechu divadla, kam se chodí uklidňovat Sam a také Mike.

Michael Keaton ve filmu  / BirdmanJinak se prakticky po celou dobu pohybujeme v klaustrofobně působících chodbách i zapadlých koutech divadla, což ale díky mimořádně kvalitní a dynamické kameře působí jako strhující filmová jízda. Právě zmíněná práce kameramana Emmanuela Lubezkiho je naprosto famózní a dává Birdmanovi neuvěřitelnou vnitřní dynamiku, s přihlédnutím k faktu, že jsme prakticky celou dobu uzavřeni ve stísněných interiérech budovy. I kdyby vás vůbec nezajímal děj, a sledovali byste pouze jízdy kamery, která díky rafinovanému střihu vzbuzuje dojem, že "jede" na jeden dlouhý souvislý záběr, bohatě by vám to vystačilo na mimořádný filmový prožitek. 

Jenže děj vás prostě zajímat bude, neboť je v něm vše, na co si vzpomenete, kromě nudy. Birdman má neobyčejně chytře napsaný příběh s mimořádně dobrými dialogy, které jsou plné chytrých a vtipných poznámek týkajících se showbyznysu a filmových celebrit. Sám Riggan kdysi takovouto celebritou také byl, v době, kdy představoval "ptačího muže" v hollywoodských spektáklech. Riggan je vůbec zajímavou a komplexní postavou, která je antihollywoodsky komplikovaná a propracovaná.

Michael Keaton, Edward Norton ve filmu  / BirdmanNeustále ho pronásleduje kritický a posměvačný vnitřní hlas, který se mu zhmotňuje v podobě superhrdiny, kterého kdysi představoval a sám záměrně a dobrovolně zavrhnul, čímž si i razantně zavřel v Hollywoodu dveře. Režisér Iñárritu ho označil za moderního Dona Quijota a řekl o něm: "Riggan je hluboce lidský, humor u něj vychází z rozdílů mezi jeho upřímnými tužbami a sprostou realitou, která ho obklopuje. V podstatě je to příběh každého z nás.Mezi námi, Riggan zase takový blázen a svatoušek není. 
Co ovšem Riggan je, tak je to především role napsaná na tělo Michaelu Keatonovi, jehož filmová kariéra je prakticky totožná s tou Rigganovou (v roce 1989 ztvárnil superhrdinu Batmana ve stejnojmenném snímku Tima Burtona). Iñárritu si ho jistě nevybral náhodou - Keatonovi zcela uvěříte jeho veškeré pocity a myšlenky, které skrze svou postavu sobě i nám sděluje. Bez nadsázky zde předvedl svůj životní výkon podobný v umělecké autenticitě například tomu, který před lety předvedl Mickey Rourke ve Wrestlerovi.

Emma Stone ve filmu  / BirdmanDalší herecké výkony jsou rovněž nadprůměrné. Zvláště Edward Norton tu předvádí, proč je jedním z nejnadanějších herců své generace a jeho výstupy v podobě "živelné pohromy" a ambicemi nabitého herce, který se do důsledku snaží dovést Stanislavského hereckou metodu do největší umělecké autenticity na jevišti, jsou extrémně zábavné. Také Emma Stone dokázala dostatečně plnokrevně vykreslit komplikovanou postavu Rigganovy dcery Sam. 

Nesporné umělecké i ryze filmové kvality tohoto "divadelního filmu" dosud ocenila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dvěma Zlatými glóby za nejlepšího herce pro Michaela Keatona a za nejlepší původní scénář pro režiséra Iñárritua a další trojici scenáristů, kteří na něm spolupracovali. Je dost pravděpodobné, že právě v těchto dvou kategoriích by mohl Birdman triumfovat i při únorovém udílení Oscarů. Ať už získá Oscary jakékoliv (nebo nezíská žádného), rozhodně byste si tento zcela mimořádný zážitek neměli nechat ujít. Zcela jistě jde o jeden z nejlepších filmů minulého roku, stejně jako pravděpodobně o dosud nejlepší Iñárritův snímek. 


Originální trailer filmu Birdman

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu