Téma: Nejočekávanější filmy roku 2015, část I. - autorské filmy

Vydáno: 08.01.2015 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V první části našeho ročního výhledu a přehledu toho nejzajímavějšího z chystané filmové nabídky začínáme autorskými filmy a také těmi, které mají šance při březnovém oscarovém klání.
Bez dlouhého a zbytečného zdržování se pustíme hned do těch nejzajímavějších autorských a potenciálních oscarových filmů, které pro nás rok 2015 chystá.


Kód Enigmy (Morten Tyldum)

Fotografie z filmu Kód Enigmy / The Imitation GameAnglicko-americká koprodukce Kód Enigmy norského režiséra Mortena Tylduma s Benedictem Cumberbatchem je vedle Birdmana jedním z největších favoritu na Zlaté Glóby, které se budou předávat již tuto neděli v Hollywoodu a jež obvykle signalizují blížící se předávání Oscarů. Příběh matematického génia Alana Turinga, který za druhé světové války pomohl rozluštit legendární německý šifrovací přístroj Enigma, má pět glóbových nominací. Šanci mají hlavní představitel Benedict Cumberbatch, herečka ve vedlejší roli Keira Knightley, scénář Grahama Moorea, hudba Alexandra Desplata a samotný film v kategorii drama. 

Premiéra: 29. ledna

Originální trailer film Kód Enigmy

Nezlomný (Angelina Jolie

Fotografie z filmu Nezlomný / UnbrokenŽivotopisné válečné drama Nezlomný o slavném americkém běžci Louisi Zamperinim (Jack O'Connell), který zazářil na olympiádě v Berlíně v roce 1936 a poté jako letec upadl do nepřátelského japonského zajetí, je druhým režijním počinem hollywoodské megastar Angeliny Jolie. Nezlomný se do nominací na Zlatý Glóbus ale nepropracoval, což signalizuje, že s ním nejspíš nemůžeme počítat ani při Oscarech. Nezlomný se tak prozatím musí spokojit se solidními domácími tržbami a četnou řadou méně prestižních nominací a ocenění. Vyhrál například v kategorii "Film roku" na AFI Awards (ceny amerického filmového institutu).

Premiéra: 5. února

Originální trailer filmu Nezlomný

Teorie všeho (James Marsh)

Eddie Redmayne, Felicity Jones ve filmu Teorie všeho / The Theory of EverythingBritské životopisné drama o geniálním světoznámém a také ochrnutém fyzikovi Stephenu Hawkingovi (Eddie Redmayne) a jeho vztahu s jeho ženou Jane Hawking (Felicity Jones) je dalším potencionálním oscarovým kandidátem. Teorie všeho je do značné míry "hereckým" filmem, takže je nasnadě, že by měla disponovat kvalitními hereckými výkony obou hlavních hereckých představitelů. Oba mají nominace na Zlatý Glóbus za herecké výkony v hlavní roli a zbylé dvě nominace jsou za hudbu Jóhanna Jóhannssona a za nejlepší film v kategorii drama. 

Premiéra: 26. února

Originální trailer filmu Teorie všeho

V srdci moře (Ron Howard)

Fotografie z filmu V srdci moře / In the Heart of the SeaBiografický "mořský" thriller V srdci moře je novinkou Rona Howarda, která je variací na legendárního Moby Dicka. Takže i zde narazí v roce 1820 posádka velrybářské lodi Essex na obřího vorvaně, který loď potopí. Posádka mužů pak musí přežít na otevřeném moři tisíce mil od domova 90 dní, než se doplaví k pobřeží Jižní Ameriky, přičemž dojde i na kanibalismus. V této moderní verzi Moby Dicka uvidíme mimo jiné i Chrise HemsworthaBenjamina Walkera a Cilliana Murphyho

Premiéra: 3. prosince

Český trailer filmu V srdci moře / In the Heart of the Sea


Hon na lišku (Bennett Miller)

Fotografie z filmu Hon na lišku / FoxcatcherRodilý Newyorčan Bennett Miller má na svém kontě zatím jen dva filmy (Capote, Moneyball), ale bohatě to stačilo na to, aby si vybudoval pověst největšího režisérského příslibu střední generace. Nejinak je tomu i s jeho třetím filmem, Hon na lišku, což je životopisné drama založené na skutečném příběhu zápasníka a olympijského šampiona Marka Schultze (Channing Tatum). Hon na lišku soutěžil v hlavní soutěži canneského festivalu, z které si odnesl režisér Miller cenu za režii. Ze tří glóbových nominací jsou dvě za nejlepší herecké výkony ve vedlejších rolích pro Stevea Carella za roli multimilionáře a zápasnického nadšence Johna Du Ponta a Marka Ruffala jako Markova staršího bratra a rovněž olympijského vítěze v zápasení Davea Schultze. Třetí nominaci má pak za nejlepší film v kategorii drama. 

Premiéra: zrušena

Český trailer filmu Hon na lišku / Foxcatcher


A Most Violent Year (J.C. Chandor)

Oscar Isaac, Jessica Chastain ve filmu  / A Most Violent YearTaké J.C.Chandor je velkým příslibem autorského tvůrce, který si svými dvěma filmy (Margin Call, Vše je ztraceno) zvládnul vybudovat dostatečné, především kritiky oceňované renomé. Jeho třetí autorský počin A Most Violent Year je kriminální drama zasazené do "nejnásilnějšího roku", kterým byl podle statistik v USA rok 1981. V hlavních rolích snímku, jehož americká premiéra proběhla v omezené míře na Silvestra, hrají Jessica Chastain (nominace na Zlatý glóbus za vedlejší roli) a Oscar Isaac

Premiéra: nestanovena

Originální trailer filmu A Most Violent Year

Inherent Vice (Paul Thomas Anderson

Reese Witherspoon, Joaquin Phoenix ve filmu  / Inherent ViceInherent Vice je už sedmým autorským snímkem multitalentovaného Paula Thomase Andersona, který před lety zazářil svou Magnolií a naposledy jsme od něj v kinech viděli komplikovaného Mistra. Anderson spojil opět síly s Joaquinem Phoenixem, který v tomto komediálně laděném dramatu hraje soukromého vyšetřovatele Larryho "Doca" Sportella, který vyšetřuje zmizení přítele své bývalé přítelkyně. Ve vedlejších rolích se objeví celá řada herců včetně Owena WilsonaJoshe BrolinaKatherine Waterston nebo Reese Witherspoon. Phoenix obdržel za Inherent Vice jednu glóbovou nominaci za nejlepší herecký výkon v muzikálu nebo komedii. 

Premiéra: zrušena

Originální trailer filmu Inherent Vice

Selma (Ava DuVernay)

David Oyelowo ve filmu  / SelmaAmerické politicky orientované historické drama Selma pojednává o době Martina Luthera Kinga a takzvaných tří "pochodů ze Selmy do Montgomery", které měly vést k boji za volební právo. Objevuje se zde celá řada historických osobností. Vedle Kinga například ještě bývalý a tehdejší americký prezident Lyndon Johnson. V hlavních rolích se představí David OyelowoTom Wilkinson a Tim Roth. Selma figuruje v nominacích na Zlaté Glóby hned ve čtyřech kategoriích - nejlepší film - drama, nejlepší režie, herec v hlavní roli (Oyelowo) a nejlepší původní píseň - John Legend a Common, píseň "Glory". 

Premiéra: nestanovena

Originální trailer filmu Selma

Far from the Madding Crowd (Thomas Vinterberg

Fotografie z filmu  / Far from the Madding CrowdDánský režisér po svém mimořádně úspěšném dramatu Hon přichází s novinkou Far from the Madding Crowd (Daleko od hlučícího davu), což je viktoriánské drama podle románu Thomase Hardyho, které už bylo také (minimálně) jednou zfilmováno (v roce 1967 Johnem Schlesingerem). V hlavních rolích Carey Mulligan a Michael Sheen

Premiéra: 9. července

Originální trailer filmu Far From Madding Crowd

Aloha (Cameron Crowe)

Fotografie z natáčení filmu  / Untitled Cameron Crowe ProjectFilm s pracovním názvem Deep Tiki nebo Volcano Romance má zatím americkou premiéru naplánovanou na 29. května. Bradley Cooper tu bude hrát odveleného armádního konzultanta Briana Gilcresta, který se na Hawaii, kde by měl dohlédnout na projekt týkající se zbraní naváděných ze satelitu, zamiluje do pilotky Ng (Emma Stone). Ve filmu by se měli objevit ještě Rachel McAdamsBill Murray nebo Alec Baldwin.

Premiéra: 3. září

Iracionální muž (Woody Allen)

Joaquin Phoenix, Emma Stone při natáčení filmu Dalším dosud oficiálně nepojmenovaným snímkem by měl být nový film Woodyho Allena, o kterém zatím víme to, že v něm bude hrát opět Emma Stone (po Kouzlu měsíčního svitu) a Joaquin Phoenix. Z obsahu je zatím známo tolik, že by mělo jít o příběh profesora filosofie z vysokoškolských kolejí v malém městě, který se octne v existenciální krizi a jeho životu dodá nový smysl vztah s jednou ze studentek. Zatím není ani jasné, zda půjde více o komedii, nebo drama, a ani to, zda se snímek, který je nyní ve fázi postprodukce, stihne objevit v našich kinech již letos.

Premiéra: 30. července

Black Mass (Scott Cooper)

Johnny Depp, Scott Cooper při natáčení filmu  / Black MassTřetím autorským počinem herce a režiséra Scotta Coopera bude akční kriminální drama Black Mass s Benedictem Cumberbatchem, Johnny DeppemKevinem Baconem a Siennou Miller. Mělo by jít o kriminálku natočenou podle skutečného příběhu Whitey Bulgera (Depp), bratra senátora a zločince Billa Bulgera (Cumberbatch), který se stal informátorem FBI, čímž pomůže odhalit a dopadnout značnou část mafiánské odnože v Bostonu. 

Premiéra: 17. září

Chůze po laně (Robert Zemeckis)

Joseph Gordon-Levitt ve filmu Chůze po laně / The WalkŽivotopisné drama Chůze po laně natočené podle příběhu skutečného francouzského provazochodce Philippe Petita je novinkou hollywoodského mága Roberta Zemeckise, jehož posledním filmem byl dosud tři roký starý Let. Pettit (Joseph Gordon-Levitt) proslul jako jediný muž, který zvládnul v roce 1974 přejít lano natažené mezi dvěma věžemi bývalého obchodního světového centra ("Dvojčata") v New Yorku. Ve vedlejší roli Petitova mentora Papa Rudyho se objeví Ben Kingsley.

Premiéra: 1. října

Trailer k filmu Chůze po laně

Bridge of Spies (Steven Spielberg)

Tom Hanks, Steven Spielberg při natáčení filmu Také Steven Spielberg chystá na letošní rok nový film, který bude prvním od jeho životopisného Lincolna. Jde zatím o nepojmenovaný špionážní thriller z období studené války s Tomem Hanksem v hlavní roli. Scénář k němu napsali Ethan a Joel Coenovi a americký právník najatý CIA v něm v období studené války zachrání pilota zadržovaného v Sovětském svazu. Vedle Hankse by se tu měli objevit Billy MagnussenAmy Ryan a Alan Alda.

Premiéra: 22. října

The Hateful Eight (Quentin Tarantino)

Plakát filmu  / Zatím není jasné, zda se u nás stihne premiéra nejnovějšího Tarantinova westernu, který právě vzniká na lokacích v Coloradu. Co známe, je jeho synopse a také obsazení, o kterém jsme vás už informovali. Připomeňme tedy jen, že by mělo jít o završení volné trilogie "přepisování historie", kterou Tarantino započal svými Hanebnými pancharty a pokračoval v ní Nespoutaným Djangem. Opět se tedy setkáme s některými režisérovými oblíbenci jako jsou Samuel L. Jackson nebo Michael Madsen a mezi nováčky je asi největším překvapením obsazení Channinga Tatuma. Film by měl svými technickými parametry a ultra širokoúhlým obrazem (použití speciálního systému Ultra Panavision) odkazovat k některým klasickým hollywoodským westernům ze šedesátých let a nesporně by mělo jít o jeden z vrcholů tohoto roku. Americkou premiéru má stanovenou na 13. listopadu. Uvidíme, zda stihne i tu českou.

Premiéra: zatím nestanovena

Ztraceni v Mnichově (Petr Zelenka)

Martin Myšička při natáčení filmu Abychom nezapomněli ani na domácí českou tvorbu, můžeme jako jeden z očekávaných tuzemských projektů uvést nový snímek režiséra Petra Zelenky, který se jmenuje Ztraceni v Mnichově. Mělo by jít zřejmě o komediální drama a v oficiálním textu distributora se lze dočíst, že by v něm měl vystupovat 90letý papoušek, který žil s francouzským ministrem Daladierem, který byl u podpisu Mnichovské dohody v roce 1938. Papouška unese při tiskové konferenci český novinář. Ve filmu podle námětu, který vypadá jako by byl plodnou půdou crazy komedie ve stylu "Pane, vy jste vdova!" , hrají domácí české hvězdy Martin MyšičkaMarek TaclíkJana Plodková a Jitka Schneiderová

Premiéra: 22. října 

Druhou část preview roku 2015 vám přineseme v průběhu příštího týdne. Na co ze zmíněných snímků se nejvíce těšíte vy?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY