Téma: Kult jménem Terminator

Vydáno: 10.01.2015 18:00 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Ať už si o filmu Jamese Camerona myslíme cokoli, postupem času se stal Terminator kultem. První díl ságy se nedávno umístil mezi chráněná umělecká díla, odkazy budoucím generacím, a je průkopníkem svého žánru.
James Cameron při natáčení filmu Terminátor / The TerminatorCelý nápad Terminátora, jednoho z nejslavnějších filmů osmdesátých let, vznikl v hlavě Jamese Camerona. Producenti ho odstavili z pozice režiséra nízkorozpočtového hororu Piraňa 2 a zhrzený Cameron pobýval ve svém hotelovém pokoji v Římě bez naděje a bez peněz. Vzpomíná na to, jak ležel v posteli s horečkou. Zbrocený potem se probudil uprostřed noci ze strašlivého snu o robotovi s ocelovou kostrou a planoucíma očima. To vše doplněno působivou atmosférou postapokalyptické budoucnosti.

Cameron se pak vrátil do USA a svoje poznámky zaznamenával na diktafon. O tento sen se podělil s přáteli, Williamem Wisherem a Randy Frakesem, se kterými vytvořili krátkou synopsi. Příběh zasadili do současnosti a přidali cestování v čase. Název „Terminátor“ si Cameron prý vypůjčil od svého japonského kamaráda Takaa, který pojmem „Terminator City" označil Los Angeles. A takhle začala neuvěřitelná cesta filmu, který měl být původně jen jedním z mnoha. Pro celé generace se však stal symbolem, něčím, na co se nesahá, něčím, co přetrvá.

Zrození kultu

Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor / The TerminatorPrvní Terminator byl označen „jen" jako sci-fi snímek a vznikl roku 1984. Scénář sepsali spolu s režisérem Jamesem Cameronem pánové Gale Anne Hurd a William Wisher. Sto osm minut dlouhý, původně malý a levný snímek, je dnes považován za jeden z nejvýznamnějších filmů osmdesátých let a za legendu mezi sci-fi. Tehdy poprvé diváci sledovali, jak je z roku 2029 do Los Angeles roku 1984 vyslán zabijácký stroj podobný člověku - jeho úkolem bylo zabít Sarah Connor dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Lidé žijící v budoucnosti ovšem do současnosti také vyslali svého muže, který se snažil Sarah zachránit, a podařilo se mu to.

Kdo měl to štěstí a viděl tehdejší „film o filmu", tak ví, jak většina triků vznikala téměř na koleně. Například ve scéně, kdy Arnie klečí na přední kapotě vozu, ve kterém jedou Reese a Sarah, a rozbíjí čelní sklo pěstí. Tam si filmaři pomohli opravdu jednoduše. Arnoldova ruka, totiž samozřejmě nepatří Arnoldovi, ale mechanickému rameni. Vůz s aktéry stojí, ale za nimi projíždí nákladní vůz s maketou zdi na boku. Efekt je dokonalý. Někdy už méně latexové masky a v pohledu dnešních efektů a počítačových kouzel působí Terminatorova hlava bez oka jako neškodný maňásek. Tehdy byl ale tento film zlomem a prvním zábleskem svého druhu.

Arnold Schwarzenegger při natáčení filmu Terminátor / The TerminatorArnold dává rád k dobru příhodu, jak se vypravil z natáčení do města koupit oběd a až později zjistil, že má na sobě make-up, což mimo jiné obnášelo i falešné oko, odkrytou čelist a spálenou kůži. Mezi další zajímavosti patří, že Terminatorův filmový výrok "I'll be back" (Já se vrátím) se hlasováním Amerického filmového institutu (AFI) umístil na 37. místě žebříčku pro sto filmových citací. Časopisem "Premiere" byla tatáž hláška v roce 2007 zvolena 95. ze sta "největších filmových hlášek".

V dnešních mnohamilionových honorářích se to bude zdát směšné, ale přesto - Arnold dostal údajně za prvního Terminatora milion dolarů. Řekl tam šestnáct vět, takže, počítám-li správně, za každou z nich dostal 62.500 dolarů. Slušné. Diváci si také jistě vzpomenou, že když Reese zachrání Sarah po přestřelce v nočním klubu, řekne jí: "Come with me if you want to live." (Pojď se mnou, jestli chceš žít.) Stejnou větu pak Sarah slyší i od Terminatora v pokračování filmu. A tím jsme se dostali ke dvojce.

Originální trailer filmu Terminátor

Hasta la vista, baby!

Linda Hamilton ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment DayKdoví proč (možná už měl Arnie dost „záporáků"), ale napadl autory skvělý nápad. Co kdyby byl tentokrát Arnold/Terminator na straně dobra? A vznikl nejspíš nejoblíbenější díl celé ságy – Terminátor 2: Den zúčtování. Deset let po neúspěšném pokusu zabít Sarah Connor, matku budoucího vůdce lidstva ve válce proti strojům, se do Los Angeles vrací z budoucnosti nový Terminátor, typ T-1000, aby zlikvidoval už narozeného Johna Connora. Dospělý Connor v roce 2029 na svoji ochranu posílá do minulosti druhého terminátora T-800 - a oba stroje nezávisle na sobě pátrají po malém Johnovi. Chlapec zjišťuje, že T-800 je naprogramován na jeho ochranu a s jeho pomocí osvobodí svou matku z psychiatrického ústavu, kde je léčena z údajné schizofrenie.

T-800 poté oběma vysvětluje, co přinese budoucnost. Tu je však možné změnit... A při tom všem hrdiny stíhá nemilosrdný a zřejmě nezničitelný T-1000. I tento film byl naprosto převratný - nejenže plně využil všech nových technologií počítačových triků, ale všichni obsazení působili naprosto autenticky. Aby ne. Například Linda Hamilton prošla výcvikem se zbraní pod vedením bývalého velitele israelského komanda. Arnold Schwarzenegger tentokrát dostal za film 15 milionů dolarů. Celkem pronese 700 slov, takže jeho známé "Hasta la vista, baby" stálo 85.716 dolarů. K tomu jen dodám, že výroba filmu stála mnoho milionů, ale jeho návratnost je snem každého podnikatele. Investice se totiž vrátily už šestnáct dní po premiéře.

Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment DayPro představu: tržby v USA za první víkend: 31 765 506 $ (2274 kin). Náklady na výrobu: 102 mil. $. A opět - kult pokračuje. Všichni kluci záviděli Edwardu Furlongovi a chtěli být jako on. Mimochodem většina Edwardových dialogů musela být na konci přemluvena, protože se během natáčení změnil (díky mutování) jeho hlas. Speciální efekty měl opět na starost geniální Stan Winston, který poměrně nedávno zemřel. Aby například sekvence nukleárních výbuchů byla co nejvěrohodnější, studoval dlouhé hodiny dostupné vojenské materiály. Nejmenovaní experti poté označili zobrazené výbuchy za nejrealističtější ve filmové historii.

Originální trailer filmu Terminátor 2: Den zúčtování

Razantní odklon v T3

„Tak jako téměř všichni vím, že T2 už nikdo nikdy nenatočí.“ Věděl to naštěstí i Jonathan Mostow, režisér „trojky“, a tak přišel s touhle svojí verzí "T", která neurazila. Akce střídá úsměv na rtech a ten hned další akce. Triky jsou skvělé a Schwarzenegger se na svou roli stroje jeví ještě příhodnější než za mlada. Cameronovi se do pokračování nechtělo a je jedno, zda skutečně už sám neměl k tématu co říci, či se bál, že svůj husarský kousek Den zúčtování už nepřekoná a všichni potencionální producenti se s tím chtě nechtě museli smířit. Během devadesátých let vzniklo několik veskrze neoficiálních námětů či scénářů - v jednom z nich se pouze opakuje příběh z jedničky a dvojky, ve druhém se zase film odehrává už v pokročilé budoucnosti během války se stroji. Vznikl též koncept natočit hned dva díly najednou (nezní vám to povědomě?).

Arnold Schwarzenegger, Kristanna Loken ve filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů / Terminator 3: Rise of the MachinesNic z toho ale nevyvolalo větší zájem a vypadalo to, že se nad legendou jednou pro vždy definitivně zavře voda. Pokud se říká, že do jedné řeky dvakrát nevstoupíš, týmu, který nakonec natočil Terminátora 3: Vzpouru strojů, se to se ctí podařilo. Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken a další pod vedením Mostowa rozjeli příběh jinak, než by to asi udělal Cameron, ale dobře... Od chvíle, kdy se Johnu Connorovi (Nick Stahl) podařilo odvrátit soudný den a zachránit lidstvo před vyhlazením, uplynulo deset let. Sarah Connor je po smrti. Nyní dvaadvacetiletý Connor žije mimo obvyklé zvyklosti - bez domova, bez kreditních karet, bez mobilního telefonu a bez práce. Bez jakýchkoliv záznamů o své existenci. Způsobem, který znemožňuje, aby jej vystopoval Skynet.

Ze stínů budoucnosti však jednoho dne vystoupí T-X (Kristianna Loken), dosud nejvyspělejší vražedný stroj Skynetu, který byl vyslán z budoucnosti, aby dokončil práci svého předchůdce T-1000. Ve své lidské podobě je T-X stejně krásná, jako je ve skutečnosti nelítostná. A je mnohonásobně silnější, nebezpečnější a destruktivnější než kterýkoliv Terminátor, který přišel před ní. Tentokrát však není jediným cílem Skynetu John Connor. Nic netušící veterinářka Kate Brewster (Claire Danes) se brzy stane svědkem toho, jak její dávná minulost a nadějná současnost ústí v nepředstavitelnou budoucnost. Pokud ovšem dokáže uniknout vražedné T-X.

Fotografie z filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů / Terminator 3: Rise of the MachinesKdyž si Connor a Kate uvědomí, že do příchodu soudného dne zbývají pouze tři hodiny, jejich jedinou nadějí na přežití se stává replika Terminátora (Arnold Schwarzenegger) - tajemného a nyní již zastaralého robota, který se Connora v minulosti pokoušel zabít. Společnými silami musí zvítězit nad technologicky vyspělejší T-X a odvrátit tak hrozbu soudného dne... nebo odsoudit celé lidstvo k záhubě. Arnoldův honorář za roli Terminátora činil tentokrát 30 milionů dolarů. 1,4 milionu z toho se vzdal, aby mohla být natočena scéna, v níž jeřáb demoluje skleněný dům.

Ve filmu je na 600 digitálních triků. K zajímavostem také patří, že kromě Arnolda Schwarzeneggera se objevil ve všech třech dílech ještě herec Earl Boen v roli doktora Silbermana, který má značně pochroumané psychické zdraví po tolika setkáních s budoucností. Při natáčení vážil Arnold Schwarzenegger 99 kilo, tedy stejně jako v době druhého pokračování a jeho forma byla skvělá. Na postavu T-X aspirovalo několik zajímavých kandidátek (Famke Janssen, Joanie Laurer) i kandidátů (Vin Diesel, Shaquille O´Neal). Roli nakonec získala Kristanna Loken, která ve filmu promluvila jen v prvních pětadvaceti minutách.

Originální trailer filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů

Terminátor(ka) v televizi

Plakát filmu  / Terminator: The Sarah Connor ChroniclesMožná proto, že fanouškům bylo málo a dlouho čekat na další díl, vznikl na stanici Fox seriál Terminátor: Příběhy Sáry Connorové, který se odehrává v době mezi událostmi z filmů Terminator 2 a 3. Přestože se podle všeho Sarah Connor (Lena Headey) a jejímu synovi, budoucímu vůdci hnutí odporu proti strojům, Johnu Connorovi (Thomas Dekker) podařilo odvrátit Soudný den, realita je bohužel jiná a Connorovi to mají velice brzy zjistit. Na scéně se opět objevují dva stroje z budoucnosti, jeden, který má za úkol Johna chránit, druhý, který ho má zabít. Sarah, John a Terminátor se tak vydávají napříč časem, aby se ještě jednou pokusili odvrátit hrozivou vizi budoucnosti.

Tvůrci vzdali tichý hold prvním autorům tématu... Postava Terminatorky Cameron (Summer Glau) je poklona Jamesu Cameronovi, který přišel s nápadem Terminatora a režíroval první dva filmy. FBI agent Ellison je pojmenován podle Harlana Ellisona, autora sci-fi, jehož práce inspirovala filmy o Terminatorech. Summer Glau dostala roli Cameron částečně na základě houževnatosti, kterou projevila v bojových scénách v Serenity. Je bývalá primabalerína, což dokazuje v 7. díle 1. řady seriálu. Další zajímavou postavu v seriálu ztvárnil idol teenagerů devadesátých let Brian Austin Green (David v seriálu Beverly Hills 90210), který dokázal, že je zralým a dobrým hercem. Osobně jsem k seriálu přistupoval s despektem - říkal jsem si: "Co tady budou předvádět, chci Arnieho!" Byl to omyl.

Seriál má strhující tempo a na každou další epizodu čeká divák s napětím. Zvraty a nenadálými situacemi by se dal přirovnat k seriálu Útěk z vězení. Zkrátka - seriálová verze „Terminatora“ nikoho neurazila, fanoušky potěšila...

Originální trailer seriálu Terminátor: Příběh Sáry Connorové

Nový věk Terminátora

Christian Bale ve filmu Terminator Salvation / Terminator SalvationA dostáváme se ke čtvrtému pokračování, které vtrhlo do kin v roce 2009. Jak říká synopse od distributora, Terminator Salvation je zasazen do post-apokalyptického roku 2018. Christian Bale hraje Johna Connora, muže určeného osudem k tomu, aby vedl lidský odpor vůči Skynetu a jeho armádě Terminátorů. Ale budoucnost, na kterou byl Connor připravován, se částečně změní tím, že se objeví Marcus Wright (Sam Worthington), cizinec, jehož poslední vzpomínkou je, že byl mezi mrtvými. Connor musí rozhodnout, zda byl Marcus poslán z budoucnosti, nebo zachráněn z minulosti.

Jak Skynet připravuje svůj konečný útok, Connor a Marcus se vydávají na odyseu, která je přivede do srdce Skynetu, kde se dozvídají hrozivé tajemství, které stojí za možným vyvražděním lidstva. Čtvrté pokračování bylo očekávané stejně jako ta předtím. Diváci a fanoušci zuřivě stahovali kdejaké fotografie z natáčení, studovali sebemenší zmínku. Arnold, v té době guvernér, byl atakován nekonečnými dotazy na svůj návrat, které ale odmítal.

Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminator Salvation / Terminator SalvationRežisér McG pak nakonec ještě před premiérou prozradil, že Arnie se ve filmu objeví, byť jen díky počítačovému triku, kdy byla jeho hlava (nepoužité záběry z jedničky a dvojky) zasazena na tělo Rolanda Kickingera, herce a kulturisty (stejně jako Arnie je rakouský rodák). Nebudeme si nic vykládat, při prvním sledování filmu jsme asi všichni na těch pár chvil čekali se zatajeným dechem… Celkově se film poměrně vydařil, a to i díky skvělému obsazení. Mohli jsme poznat starší verze robotů a různých dalších strojů pozemních i podvodních. Příběh nebyl hloupý a efekty skvělé. Zdálo se, že tím je řečeno vše…

Originální trailer filmu Terminator Salvation

Jenže tu máme rok 2014, třicet let od premiéry prvního filmu. Opět se roztočily kamery, nikoli už na filmový pás, ale na digitál. A Arnold se vrací. Spolu s ním se na plátnech kin v roce 2015 objeví Emilia Clarke (Daenerys Targaryen ze seriálu Hra o trůny), Jai Courtney (Smrtonosná past: Opět v akci, Divergence aj.) a řada dalších. O přesném scénáři zatím kolují jen dohady, takže ještě počkáme, jak se tvůrci vypořádají s aktuální podobou Arnieho, kdy (samozřejmě) jeho forma není stejná jako v osmdesátých a devadesátých letech (byť je záviděníhodná).

Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor Genisys / Terminator Genisys"Upozornil jsem na to, že Terminátorova kůže není syntetická, nýbrž organická, takže může normálně stárnout. Teoreticky je tedy možné, aby byl terminátor vyslán zpátky časem, minul svůj cíl, a pak se normálně začlenil do společnosti. Protože je to učící se počítač a má mozek jako centrální procesor, může se vlastně časem polidšťovat a nebýt nikdy odhalen," říká Cameron. Doufejme, že tvůrci přistupují k tématu obezřetně, neboť děj má být propojen se všemi předchozími snímky a stále (jak se již v minulosti ukázalo) hrozí, že se to prostě nepovede. Na druhou stranu je pravda, že fanoušci budou tak nadšení už jen z toho, že příběh pokračuje, že jistě rádi přimhouří oko.

Ale pozor – kultovní první dva díly zůstanou nedotknutelné i přes jakkoliv velké nadšení. Autorům zkrátka nezávidím. Jistě je skvělé nyní dál vyprávět příběh bez strachu o rozpočet, na druhé straně však stojí velké riziko a očekávání – laťka je vysoko. Jak ukázaly první záběry v traileru, efekty se rozhodně nešetří, stejně tak známými hláškami v novém kabátě. Nebudu zatím zbytečně polemizovat o kvalitě – tábory odpůrců i příznivců přiostřily své argumenty, ale až popremiérový čas ukáže.

Jen na závěr dodám: doufám, že každý další tvůrce, který se bude pokoušet navázat na všechny úspěchy Terminatora, to bude dělat pečlivě, s rozmyslem a nově. Abychom se mohli těšit na další Terminatorovo "I'll be back".

Teaser trailer Terminator Genisys


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY