Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Želvy Ninja

Blu-ray recenze: Želvy Ninja válí v modré

Vydáno: 05.01.2015 16:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Kultovní postavy Želvy Ninja se dočkaly dalšího celovečerního zpracování, tentokrát v bombastickém blockbusterovém podání od producenta Michaela Baye. Jak vypadají zelení obojživelníci v modrém?

Želvy NinjaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 05.01.2015 16:00. Kultovní postavy Želvy Ninja se dočkaly dalšího celovečerního zpracování, tentokrát v bombastickém blockbusterovém podání od producenta Michaela Baye. Jak vypadají zelení obojživelníci v modrém? Hodnocení: 3

Želvy Ninja

Teenage Mutant Ninja Turtles
Komedie / Sci-Fi / Fantazie / Akční
USA, 2014 , 101 min.

Režie: Jonathan Liebesman
Scénář: Josh Appelbaum, André Nemec, Evan Daugherty, Peter Laird, Kevin Eastman
Kamera: Lula Carvalho
Hudba: Brian Tyler
Herci: Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Alan Ritchson, Noel Fisher, Pete Ploszek, Johnny Knoxville, Jeremy Howard, Danny Woodburn, Tony Shalhoub, Tohoru Masamune, Whoopi Goldberg, Minaei Noji, Abby Elliott, Madison Mason

Česká premiéra: 21.08.2014

Želvy Ninja hodnocení na Kinobox.cz: 61.42 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Animovaná klasika jako Želvy Ninja musela zákonitě v dnešní době přesycené rebooty a remaky přijít s novou, vysokorozpočtovou verzí v bombastickém duchu dnešních moderních blockbusterů. Čtyři obojživelníci z New Yorku, kteří mají rádi pizzu a ovládají bojová umění, jsou v popkultuře zakotvení již více než třicet let, a to jak z hlediska původních komiksů nebo kultovního animovaného seriálu, ale také trojicí hraných (a také značně bizarních) celovečerních filmů z devadesátých let a vcelku nezdařilým animovaným rebootem z roku 2007. V době, kdy mezi nejúspěšnější filmy roku patří komiksové velkofilmy nebo série Transformers, byl do zbraně povolán ten nejpovolanější – Michael Bay.

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesTen se jako producent ujal zbrusu nového hraného rebootu s mo-cap želvami slibujíce další ze strhujících blockbusterů, které ukojí jakoukoliv věkovou skupinu. Produkční dohled se u tohoto filmu zdá přitom zásadní, protože na režijní stoličku nových Želv Ninja usedl rutinér Jonathan Liebesman, jehož styl se zdá býti dosti ovlivněn tím Bayovým – až tak moc, že je film mnohdy popisován jako suchá nápodoba Transformers. Ne zcela tradiční nová podoba želv (vypadají jako mix Shreka a 50 Centa), snaha o stvoření nové „brainless“ franšízy a obava z rutinérství výsledného filmu moc na celkovém očekávání diváků nepřidala. Jak film nakonec dopadl, jste se mohli dočíst v mnoha (převážně negativních) recenzích.

O příběhu (případně herectví Megan Fox v roli April O’Neill) se asi nemá cenu rozepisovat, protože je tradičním origin story se záporákem, který chce ovládnout svět. Co je ale na nových Želvách pozoruhodné, je to, jak věrné dokáží být své předloze kresleného seriálu, který byl výhradně zaměřen na dětské diváky a jak vcelku nenásilně a (v rámci filmu) i invenčně dokáží pracovat se svou mnohaletou mytologií. Zacílení na omladinu (tzn. děti v pubertě) zde dalo stvořit nevážně se beroucímu akčnímu dobrodružství, v němž je reflektována jak současná popkultura, tak přítomen i všudypřítomný nadhled, který stále divákovi podprahově podsouvá, že to, co sleduje, je ve výsledku vlastně strašná „kravina“.

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesSluší se však říct, že na rozdíl od předimenzovaných Transformers také rychle odsýpající a také KRÁTKÁ podívaná, v níž je neustálý přísun akčních atrakcí, tak i vtipných scén, které obstarává čtveřice sehraných želvích charakterů, dokonce i postavy lidské (kameraman v podání Willa Arnetta). Všudypřítomná rovina sebeironie, v níž je každý nereálný (ne že by něco jako „realita“ ve filmu jménem Želvy Ninja existovalo) či absurdní čin shozen humornou průpovídkou, může činit film koukatelný i pro dospělého diváka, který je ochoten překousnout pár vskutku infantilních scén.

V loňské letní sezóně se sice objevilo spoustu lepších blockbusterů, Želvy Ninja se však v jejich konkurenci neztratí, protože bezproblémově fungují jako dokonale ošetřený velkofilm pro neodrostlé publikum, v němž mladí ocení přísun atrakcí a hravost, pro starší je film zase příliš krátký na to, aby se stal ubíjejícím. (7/10)

Capturing the Turtles

OBRAZ A ZVUK:

Megan Fox ve filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesMůže film (a ještě k tomu blockbuster) z produkční dílny Michaela Baye vůbec vypadat špatně? Zřejmě ne, protože Želvy Ninja nabízejí další audiovizuální absolutorium, co se týče 2D – skvěle vypadající a přehledná akce, vyvážené barvy (každá postava je de facto barevně oddělená od druhé), skvělý kontrast mezi tmavými a světlejšími částmi obrazu. Samotné želvy (a triky) obecně vypadají sice krapet digitálně, při takovém typu filmu to však příliš nebije do očí. Pokud by se chtěli diváci v budoucnu k Želvám Ninja vrátit, tak jistě ke 2D verzi, protože ta 3D toho obecně moc navíc nepřidává.

Třetí rozměr je totiž jen stěží postřehnutelný a vlastně i zcela zbytečný, když si uvědomíte, že Liebesmanova akce není zase tak založena na dlouhých jízdách jako u Baye, ale soustředí se zde více na střih. U akčního blockbusteru zarazí také minimum 3D atrakcí vystupujících ven z televize (nejvíce však u honičky ve sněhu) a vlastně i minimum hloubky v obrazu – něco málo může divák postřehnout při průletech nad městy nebo jízdách v kanále, jinak je film až nepostřehnutelně plochý. Třetí rozměr pak nejlépe vynikne při úvodních a závěrečných komiksových titulcích, kde se přes sebe překrývá několik komiksových ploch.

Co se týče zvuku, vlastně vás mohu odkázat k recenzi na Transformers: Zánik - BD roku 2014, protože zvukový mix v Dolby Atmos je opět dotažen k dokonalosti, co se týče opojnosti klasických „akčních“ zvuků jako výbuchů, úderů nebo střelby, zároveň potěší hladkou srozumitelností a odděleností dialogů od ruchů prostředí.

Meet Weapons
 

BONUSY:

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesNa 2D disku si můžete užít se želvami skoro hodinu bonusů, v nichž se proberou hlavně technické aspekty (natáčení pomocí motion capture, ve 3D) nebo hudba. Nutno však podotknout, že žádný z nich nepřináší žádný hlubší pohled na problematiku fenoménu či natáčení a obsahuje spíše jen vzájemnou adoraci profesí, promo řeči tvůrců o jedinečném projektu a vzpomínky herců na natáčení.

Potenciálně nejzajímavější (a také nejdelší) kousek „Digitální realita“, jenž popisuje náročný proces vzniku filmu pomocí motion capture a přenesení hereckých výkonů do počítače, postupně začne ztrácet na působivosti, když začnou tvůrci a herci danou technologii, která se dostala do širšího povědomí díky postavě Gluma z trilogie Pán prstenů (což je asi před dvanácti lety), popisovat jako něco novátorského a začnou vysvětlovat ty nejbanálnější detaily jejího fungování. Kdo viděl mnohem zdařilejší a komplexnější dokumenty u Pána prstenů, Avatara, Hobita nebo Úsvitu Planety opic, může přeskočit na další minidokument.

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja Turtles„Chytej! Želvy ve 3D“ je čtyřminutovým ospravedlňováním třetího rozměru ve filmu, který opět neříká nic nového – režisér diváky ujišťuje, že chtěl, aby se v kině mohli dostat do blízkosti želv a naplno s nimi prožívat jejich dobrodružství. Rovnou můžete přeskočit i šestiminutové „Není snadný bejt zelenej“, v němž představitelé hlavních rolí mluví o tom, jak na Želvách Ninja vyrůstali a že se jim tímto natáčením splnil sen. Pokud si chcete oddechnout od propagace filmu, můžete si pustit patnáctiminutový přírodopisný dokument o želvách "Evoluční mix", v němž se však probírá i využívání zbraní.

Nejzajímavějším kouskem bonusů je nakonec „Želví rock“, který v pěti minutách přiblíží proces skládání orchestrální hudby Briana Tylera, protože se z něj skutečně dozvíte více než tradiční vzájemné poplácávání po zádech. Bonusovou nabídku zakončuje vcelku nadbytečný prodloužený konec, který uzavírá dějovou linii April O’Neil, videoklip ústřední písně Shell Shocked a také minutu a půl dlouhý pohled na jeho natáčení, kterým provede mimózní americký rapper Wiz Khalifa. 

Natáčení videoklipu "Shell Shocked"

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Komiksový fenomén Želvy Ninja: Mutantí chaos se opět vrací k animaci (05.08.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Expend4bles: Postr4datelní (08.06.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Víly z Inisherinu se ocitají v zajetí dealerovy mysli (25.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Čtvrtý díl Expendables získal datum premiéry (07.10.2022 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Nezastavitelná Ambulance Michaela Baye sází všechno na efektní akci (20.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: filmová série Pátek 13. seřazená od nejhorší po nejlepší (19.03.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Ambulance veze nejhoršího člověka na světě (16.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Chip 'n' Dale: Rescue Rangers (17.02.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Remake filmu Zátah: Vykoupení dostal zelenou (11.01.2022 10:33 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2022 (11.12.2021 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu