Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jersey Boys

Za horizontem: Klasicky eastwoodovská biografie Jersey Boys

Vydáno: 29.12.2014 19:21 v sekci Recenze | Za horizontem - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Clint Eastwood letos nezahálel a do zámořských kin uvedl drama Jersey Boys, které je biografií hlavně ve státech slavné kapely. I kvůli nevalným tržbám film však nakonec tuzemské kinosály minul. Jak velká je to škoda?

Jersey BoysRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 29.12.2014 19:21. Clint Eastwood letos nezahálel a do zámořských kin uvedl drama Jersey Boys, které je biografií hlavně ve státech slavné kapely. I kvůli nevalným tržbám film však nakonec tuzemské kinosály minul. Jak velká je to škoda? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Za dobu fungování (doufejme, že vašeho oblíbeného) filmserveru jste si už zvykli, že v rubrice nazvané Za horizontem dostáváte od redaktorů tipy na filmy, které se v tuzemské distribuci neobjevily, ať už z důvodu malého komerčního potenciálu nebo prostě jen proto, ža za nimi stojí neznámí tvůrci a jejich téma je tak specifické, že osloví jen minimum diváků. V tomto článku snad poprvé v historii této sekce dojde k výjimce (která potrvzuje pravidlo), protože bude věnován snímku, s nímž se na českém trhu můžete oficiálně setkat formou nosičů pro domácí kino. Řeč je o dramatu Jersey Boys.

Fotografie z filmu Jersey Boys / Jersey BoysTo je de facto biografií v zámoří poměrně slavné rockové skupiny Frankie Valli and The Four Seasons, která vrchol své popularity prožila mezi lety 1960 - 1966, kdy tvořila a koncertovala ve své nejslavnější sestavě Frankie Valli, Tommy DeVito, Joe Long a Nick Massi. Pánové si prošli klasickým obdobím, v němž svět zásobovali obrovskými hity jako SherryBig Girls Don´t Cry nebo Walk Like a Man, později prožili i velké osobní problémy, rozpadli se a v roce 1990 byli uvedeni do Rock´n´rollové síně slávy. Nikdy ale nezapomněli, že pocházejí z Jersey, kde kdysi panovala jiná pravidla a člověk musel být hodně opatrný, aby neměl problémy se zákonem, nebo místními gangstery. 

Režisérem filmu je žijící legenda Clint Eastwood, který se přiznaně inspiroval divadelním představením, které je skupině věnováno. I proto vznikaly při prvních trailerech dojmy, že držitel dvou Oscarů poprvé v životě natočí muzikál, což mohlo znít pro jeho fanoušky zajímavě. Pravda je ale nakonec jiná, protože Jersey Boys je klasickým biografickým dramatem s prvky gangsterky a krimi a až na výjimku závěrečných titulků v něm po jakýchkoli znacích muzikálu není ani stopa. A ono je to ve výsledku vlastně dobře, protože zvolená forma se k filmu více než hodí.

Fotografie z filmu Jersey Boys / Jersey BoysNebyl by to ovšem Eastwood, aby vlastně stokrát viděný (byť v malinkých obměnách) příběh odvyprávěl standardním způsobem. V tomto případě si vypomáhá dost rozporuplným zcizujícím efektem v podobě promluv postav do kamery, které nejsou nijak odděleny a probíhají v rámci děje, případně i v rámci dialogu. Zpočátku je toto řešení trošku zvláštní a divák si na něj musí zvyknout, postupem času ale už vesměs funguje, i když je někdy malinko křečovité a dost možná zbytečné. 

Je taktéž znát, že tvůrce je velikým fanouškem skupiny a filmem jí vzdává velkou poctu (to se ostatně asi dalo čekat, když jedním z producentů je samotný Valli). Tím pádem jde o velmi dobrou dobovku, která má skvělou atmosféru, samozřejmě i vydařený hudební doprovod, nechybí v ní vtip a některé výtečně zvládnuté scény. I obsazení, které v drtivé většině tvoří neznámé tváře (jde buď o herce ze seriálů, nebo o úplné debutanty), které už ale se svými rolemi mají zkušenosti z divadelní podoby, se povedlo na výbornou, ačkoli pěvecké výkony (pravda, na ten hlavního zpěváka je třeba si zvykat, protože je extrémně vysoký až tzv. "ukňučený") většinou zastíní ty herecké, to ale až tak nevadí. Jedinou výjimkou budiž výtečný Christopher Walken, jenž ztvárňuje malou, ale důležitou roli a viditelně si ji užívá.

Fotografie z filmu Jersey Boys / Jersey BoysProblém ale nastává pro diváky, kteří The Four Seasons vůbec neznají a obávám se, že těch bude v našich končinách značná převaha. Z filmu totiž vůbec nepochopí, jaký byl přínos kapely pro hudební historii a jak významná vlastně byla. Eastwood bohužel příliš nenaznačuje něco o osobních životech celého kvarteta, takže se pak těžko chápou motivace k některým činům a scény, které by měly vyznít emočně silně, se tak logicky míjí účinkem a nemají ten dopad, jaký byl zamýšlen.

Také stopáž mohla být minimálně o čtvrthodinu kratší a písně rozhodně nemusely znít v plné délce, protože děj nikam neposouvají a občas se tu najde pár hluchých pasáží. To je patrno zejména v úvodu, který je rozvleklý a plný dialogů, navíc poskytuje poměrně (a asi i zbytečně) velké množství informací, takže je třeba být v pozoru. Občas se tak může snadno stát, že se neznalý divák v ději trošku ztratí, což není nikdy úplně příjemné. Znatelně tu také absentuje jakýkoli kontroverzní moment, který by pomalu běžící děj a pro někoho možná ne až tak zajímavý příběh značně oživil.

Fotografie z filmu Jersey Boys / Jersey BoysVe výsledku je tak asi zcela v pořádku, že Jersey Boys naše kina minuli, protože jde jen o lehce nadprůměrnou biografii skupiny, kterou zřejmě mimo USA zná málokdo a ve filmografii žijící legendy se řadí k těm méně výrazným, avšak pozoruhodným snímkům, jakými byly například Invictus: Neporažený nebo J. Edgar. Pro její fanoušky jde ale o povinnost.

PS: Na DVD najdete bohužel jen jediný, velmi krátký dokument o tvorbě závěrečné taneční scény, který je zajímavý hlavně tím, že v něm uvidíte tancovat samotného Eastwooda.

Oficiální trailer filmu Jersey Boys / Jersey Boys

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Portrét: John Malkovich (09.12.2022 12:30 v Články)
- Bradley Cooper bude Bullit (18.11.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Lovec jelenů se vrací do kin (09.09.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů (07.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- V druhém díle Duny bude Christopher Walken (13.05.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- V únoru na streamovacích službách: Kandidáty na Oscara nečekejte, ale oddechovky ano (05.02.2022 12:00 v Radar)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu