Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 12. 2014 - 1. 1. 2015

TV tipy: Revivalový konec roku na zabití

Vydáno: 26.12.2014 10:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu roku nabízí televize sympatickou směsici žánrů, z níž by si měl vybrat takřka každý. Milovníky komedií potěší určitě Šéfové na zabití a tuzemský Revival, ty, kteří preferují serióznost, zase evropská dramata.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zítra vstanu a opařím se čajem (pátek 26. 12., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu  / Zítra vstanu a opařím se čajemČeskoslovenská sci-fi komedie je unikátní hlavně v tom, jak pracuje s tématem cestování v čase a s ním souvisejícími časovými paradoxy. Režírující Jindřich Polák tak velmi odvážně vsadil na relativně chytrý a promyšlený příběh, který v rámci možností dává smysl, pohodovou atmosféru, skvěle promyšlenou komiku a pár opravdu skvostných vtípků a několik dnes už legendárních scén. Samozřejmostí je vynikající obsazení, v němž hrají prim především Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík a Vlastimil Brodský. Opravdu těžká klasika, která je možná trochu přeceňovaná, na naše poměry jde ale o skvělou a možná i nadčasovou záležitost. 

Synopse: V blízké budoucnosti je v Praze zahájen provoz netradiční cestovní kanceláře Universum, která pořádá zájezdy do minulosti. Toho chce využít skupinka neonacistů pod vedením Klause Abarda (Jiří Sovák), která chce odcestovat do Německa a pomoci vyhrát Hitlerovi (František Vicena) válku tím, že mu dá vodíkovou bombu. Pomáhat by jim měl pilot Karel Bureš (Petr Kostka), jenž je má dopravit na místo určení. Ten se ale ráno udusil rohlíkem a práci po něm přebírá jeho identické dvojče Jan, které o plánu nemá ani ponětí.

Zajímavost: Děj filmu se odehrává v roce 1996.

Ukázka z filmu Zítra vstanu a opařím se čajem

Jmenuji se Khan (My Name Is Khan) (sobota 27. 12., Prima, 02.00 - 06.20)

Plakát filmu Jmenuji se Khan / My Name Is KhanIndické drama vyniká v tom, že představuje islám i z jiné stránky než z té, která je nám denně prezentována v médiích. Režírující Karan Johar se spolehl na silný a hluboký příběh, který donutí k zamyšlení a nabízí i potřebný přesah, spoustu emocí, krásnou hudbu a velké, avšak fungující žánrové rozpětí. K autentickému zážitku přispívá i fakt, že obsazení tvoří vesměs neznámé tváře, které navíc skvěle hrají. Někoho může odradit značná délka, v níž ale prakticky není hluché místo a celý film tak má naštěstí svěží tempo. Je tedy pravda, že z některých hollywoodských vzorů čerpají tvůrci až moc a sentiment je v závěru takřka nesnesitelný, ve výsledku jde ale o výtečné dílo, nad nímž má smysl přemýšlet.

Synopse: Indický muslim Rizvan Khan (Shahrukh Khan), který trpí Aspergerovým syndromem, se přestěhoval do San Francisca, kde žije s bratrem a jeho manželkou. Jednoho dne potká Mandiru (Kajol), s níž se později ožení a založí rodinný byznys. Jenže brzy přichází události 11. září a muslimové se rázem stávají veřejnou hrozbou. Mandira svého muže opouští a Rizvan absolutně nechápe, co se kolem něj děje. I přes vyhrocenou situaci se vydává na cestu napříč Amerikou, aby svou lásku získal zpět.

Zajímavost: V Indii provázely uvedení filmu výhružky extrémistů a kina musela hlídat policie.

Mezinárodní trailer filmu Jmenuji se Khan / My Name Is Khan

Kouzelná chůva Nanny McPhee (Nanny McPhee) (sobota 27. 12., Prima, 13.00 - 14.55 / neděle 28. 12., 09.40 - 11.30)

Plakát filmu Kouzelná chůva Nanny McPhee / Nanny McPheeU nás o něco lépe hodnocená britsko-americko-francouzská fantasy komedie je idálním filmem pro celou rodinu. Režírující Kirk Jones v ní totiž velmi dobře vyvážil momenty vážné s těmi humornými, vytvořil pohodovou a kouzelnou atmosféru a vše zahalil do opulentních barev, aniž by se utopil v přehnaném kýči. Na úspěchu má velký podíl i scenáristka a představitelka hlavní role Emma Thompson, která napsala zajímavý a svým způsobem fascinující příběh, který na první zhlédnutí víceméně funguje. V dalších úlohách se rozhodně neztratí ani Colin Firth, Kelly Macdonald nebo Angela Lansbury. Škoda, že je to celé někdy až moc vypočítavé a naivní a v poslední třetině jde dospělý divák stranou. Povedená sváteční rodinná zábava.

Synopse: Majitel neprosperujícího pohřebního ústavu a vdovec pan Brown (Colin Firth) si potřebuje najít ženu, neboť jen tak mu bude finančně vypomáhat jeho teta Adelaide (Angela Lansbury). Problémem jsou jeho děti, které kazí veškerou jeho snahu a potřebují převychovat. Jedinou záchranou se tak zdá být chůva Nanny McPhee (Emma Thompson), která kromě talentu hojně využívá i kouzla a čáry.

Zajímavost: Thompson psala scénář dlouhých devět let.

Oficiální trailer filmu Kouzelná chůva Nanny McPhee / Nanny McPhee

Francouzský kankán (French Cancan) (sobota 27. 12., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Francouzský kankán / French CancanV našich končinách takřka neznámý francouzský komediální muzikál se pokouší ukázat, jak vznikal dnes slavný tanec kankán. Režírující Jean Renoir velmi zkušeně převedl do filmu obrazy slavných francouzských malířů, jimiž se inspiroval, vše doplnil bezstarostnou atmosférou, parádním hudebním doprovodem, propracovanou choreografií a zábavnými hudebními čísly. V hlavní roli možná mnohé překvapí Jean Gabin, jehož doplňují kupříkladu Françoise Arnoul, Michel Piccoli nebo samotná Édith Piaf. Když se smíříte s tím, že děj tu vlastně neexistuje a zub času zapracoval na výsledné podobě docela dost, užijete si porci zajímavé zábavy a oldschoolového řemesla.

Synopse: Henri Danglard (Jean Gabin) kdysi založil Moulin Rouge a odstartoval jeho jedinečnou a unikátní historii, která je spjata nejen s Montmartrem, ale také s kankánem a velkou prostopášností.

Zajímavost: Gabin kdysi v Moulin Rouge sám osobně účinkoval.

Originální trailer filmu Francouzský kankán / French Cancan

Milenci ze severního pólu (Los amantes del Círculo Polar) (sobota 27. 12., ČT art, 22.55 - 00.40)

Plakát filmu Milenci ze severního pólu / Los amantes del Círculo PolarŠpanělsko-francouzské romantické drama je typickou ukázkou práce režiséra a scenáristy Julia Médema. To tedy znamená, že zdánlivě obyčejný příběh je vyprávěn netradiční, poněkud experimentátorskou formou a výsledná podoba si podle některých hraje na něco, co není. Postavy nejsou příliš propracované, přesto se tvůrci, pokud přistoupíte na jeho hru, daří udržet diváckou pozornost a dokonce z něj dostat nějaké ty emoce. Nechybí tu ani náznaky humoru a zajímavý vizuální háv. V ústředních rolích excelují Najwa Nimri a Fele Martínez, mezi nimiž funguje potřebná chemie, takže není nač si stěžovat. Někteří tedy autorovi vyčítají lacinou podbízivost, velké množství scenáristických náhod a nejasné žánrové ukotvení, to ale ti, kteří fandí jeho stylu, nijak neřeší.

Synopse: Anna (Najwa Nimri) a Otto (Fele Martínez) se jednoho dne potkají poté, co její otec zemřel a ten jeho se provdal za její matku. Oba se do sebe zamilují, svůj vztah ale před okolím tají. Po čase se sice rozdělí a každý se vydává jinam, jenže jejich životy jsou kruhem, který je vede do jediného bodu.

Zajímavost: Sám autor říká, že nápad na vznik filmu získal, když se rozváděl, protože to bylo poprvé, co prožil tzv. zlomení srdce. 

Originální trailer filmu Milenci ze severního pólu / Los amantes del Círculo Polar

Neopouštěj mě (Never Let Me Go) (neděle 28. 12., Prima, 22.20 - 00.15)

Neopouštěj mě / Never Let Me GoRomantické drama s prvky sci-fi vycházející z knižní předlohy Kazua Ishigura vzbuzuje dost rozporuplné reakce. Všichni se shodují na tom, že režírující Mark Romanek velmi dobře vystihl depresivní a bezvýchodnou atmosféru blíže neurčené budoucnosti a společně s kameramanem Adamem Kimmelem vše brilantně a takřka dokonale nasnímal a neopomněl ani fungující a docela silné emoce. Problém nastává u samotných postav, které mnozí kritizují za to, že jsou odevzdané a absolutně se nesnaží svůj nelichotivý osud jakkoli změnit. Jiní ovšem právě tohle považují za klíčový a záměrný prvek zajímavého příběhu. V hlavních rolích uvidíte Carey Mulligan, Andrewa Garfielda a Keiru Knightley. K vysoce pozitivním se řadí i naše letitá recenze, která vám film jednoznačně doporučí. 

Synopse: Jedenatřicetiletá Britka Kathy (Carey Mulligan) pracuje v blízké budoucnosti jako pečovatelka dárců orgánů. Tím pádem všichni, s nimiž přichází do kontaktu, brzy umírají, což jí na dobré náladě nepřidá. Když se ovšem mezi pacienty začínají objevovat i její spolužáci a známí, ponoří se žena do vzpomínek na své neobvyklé dětství a dospívání, jehož součástí byli i její nejlepší přátelé Ruth (Keira Knightley) a Tommy (Andrew Garfield).

Zajímavost: Původní román je oblíbenou knihou Mulligan, která velmi bojovala za vznik této adaptace a k účasti přesvědčila i Knightley, která původně roli přijmout nechtěla.

Oficiální trailer filmu Neopouštěj mě / Never Let Me Go

Šéfové na zabití (Horrible Bosses) (pondělí 29. 12., Nova, 22.00 - 23.45)

Plakát filmu Šéfové na zabití / Horrible BossesVelmi příjemná a nenáročná komedie vychází z poměrně originální ústřední zápletky, která sice není úplně vytěžená, přesto slušně pobaví. Režírující Seth Gordon tedy rezignoval na celistvý příběh a naservíroval spíše sled scének a epizod, které nepostrádají vtip a fungují. Největší síla ovšem tkví v obsazení, v němž hlavní role hrají Jason Bateman, Jason Sudeikis a Charlie Day, v těch vedlejších je ale zcela zastiňují geniální Kevin Spacey, lehce přehrávající Colin Farrell, velmi dobrá Jennifer Aniston a výtečný Jamie Foxx. Škoda jen, že ve druhé polovině snímek ztrácí tempo a začíná se trošku opakovat. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Nick (Jason Bateman), Dale (Charlie Day) a Kurt (Jason Sudeikis) jsou kamarádi, kteří mají společné i to, že mají netolerantní a nesnesitelné šéfy. Proto se rozhodnou se jich jednou provždy zbavit. Jak to ale tři chlápci, kteří s něčím podobným nemají zkušenosti, mají udělat?

Zajímavost: Farrell si sám vymyslel kreaci svého účesu.

Originální trailer filmu Šéfové na zabití / Horrible Bosses

Protivný sprostý holky (Mean Girls) (středa 31. 12., Nova, 13.45 - 15.25 / čtvrtek 1. 1., Nova Cinema, 13.40 - 15.20)

Plakát filmu Protivný sprostý holky / Mean GirlsV zahraničí o dost lépe hodnocená komedie než u nás rozhodně není nijak originální ani intelektuální zábavou, disponuje ale jedním prvkem, který ji povyšuje nad průměr. Překvapivě jím je tehdy ještě relativně "nevinná" a především nadějná Lindsay Lohan, která dokázala prodat i ten sebelacinější vtip a potřebnou proměnu své postavy zvládla takřka na výbornou. Značně jí mimo jiné pomáhají i autorka scénáře Tina Fey, Amanda Seyfried a Rachel McAdams ve vedlejších rolích. Režírující Mark Waters to dobře věděl, proto mu stačilo jen vtípky dobře načasovat a dodat svěží tempo. O to víc zamrzí, že konec se mění v jedno velké klišé.

Synopse: Cady Heron (Lindsay Lohan) měla neobvyklé dětství, protože společně s rodiči žila patnáct let v africké džungli a zcela se ztotožnila s tamním způsobem života. Není se tedy co divit, že když se musí kvůli studiu na střední škole vrátit do velkoměsta, vůbec si neví rady a dostává se do velkých problémů.

Zajímavost: Seyfried odešla kvůli filmu ze školy.

Originální trailer filmu Protivný sprostý holky / Mean Girls

Revival (čtvrtek 1. 1., ČT1, 20.00 - 21.50)

Český plakát filmu  / RevivalPříjemná komedie a velký divácký hit trpí především silnou nevyrovnaností. Na jednu stranu sem režírující Alice Nellis zařadila několik vtipných situací a hlášek a vše opatřila trefným a přesným hudebním doprovodem, na tu druhou tu ale nechybí ani dost zbytečných a doslovných scén, které vše jen zdržují. Nepotěší ani již tradičně nezvládnutý product placement a občasná nesrozumitelnost dialogů. Obsazení, jemuž dominují Boleslav Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marian Geišberg, je ovšem výtečné a dost toho zachraňuje. Více odhalí naše recenze.

Synopse: Rocková skupina Smoke, která byla považována za české Rolling Stones, se za nejasných okolností rozpadla v roce 1972. Nyní se rozhodla pro velký comeback. Důvody k tomu jsou nejrůznější - peníze, touha po ztracené slávě, snaha pomoci kamarádovi, ale také strach z nemohoucnosti, nemoci a smrti. Ať je to, jak chce, všichni si začínají znovu užívat života, navazují stará přátelství a noří se do světa hudby. A konečně se také podaří rozluštit jedno velké tajemství – proč se vlastně skupina před lety rozpadla.

Zajímavost: Název skupiny Smoke je odvozen od slavné kapely Smokie.

Český trailer filmu Revival

Strings (Strings) (pátek 2. 1., ČT art, 00.55 - 02.25)

Plakát filmu Strings / StringsKoprodukční dobrodružné fantasy je po vizuální stránce velmi originální a působivé. Režisér Anders Rønnow Klarlund totiž nijak netají loutkový původ všech postav a jejich vodicí nitky dokonce zapojuje do děje a umně s nimi pracuje. Své hrdiny provádí bizarními, skvěle vymyšlenými a nasnímanými prostředími, která jsou plná barev a do detailu promyšlená. Bohužel pozapomněl na byť jen minimálně neotřelý a překvapivý příběh a nabízí jen jistotu v podobě klišé a předvídatelných podzápletek. Kvůli technické vytříbenosti ale snímek za vidění jednoznačně stojí.

Synopse: Mladý císař Hal Tara je v mladém věku postaven před důležitá rozhodnutí, neboť jeho otec tragicky zahynul. Nejprve je hnán nenávistí a chce otcovu smrt pomstít. Při putování světem si však uvědomí, že život mimo zdi paláce je mnohem komplikovanější a rozlišit dobro od zla někdy v podstatě není možné.

Zajímavost: Snímek je označován jako první zcela sjednocený loutkový celovečerní film.

Originální trailer filmu Strings / Strings

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Irské přání (21.02.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Box office: Mean Girls přebírají vládu (15.01.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu