Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Hobit: Bitva pěti armád

Makrorecenze: Hobit si po Bitvě pěti armád konečně oddechl

Vydáno: 22.12.2014 17:30 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: facebook tvůrce

Trilogie Hobit byla předmětem různých debat ohledně toho, jak moc se odlišuje Pánovi prstenů, případně zda v ní Peter Jackson definitivně ztratil soudnost. Jak se líbilo završení ságy ze Středozemě nám?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Pět lidí, pět názorů.

Pozn.: hlavní recenzi filmu Hobit: Bitva pěti armád najdete zde. Infografiku si zase připomeňte tady.


HOBIT ZESTÁRNUL PŘED OČIMA

Martin Freeman ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesTak jsme se všichni konečně dočkali. Příznivci i odpůrci nejen Hobita, ale Jacksonových tolkienovských filmových adaptací vůbec si můžou oddechnout a říci, byli jsme svědky něčeho opravdu mimořádného. Ano, bylo to opravdu jedinečné setkání, které trvalo bráno od jedničky Pán prstenů: Společenstvo prstenu rovných třináct let. Dá se říci, že se za těch třináct let velmi mnoho změnilo - při sledování posledního Hobita jsem měl smíšené pocity. Na jedné straně člověk pocítí na konci skoro až lítost, že to nyní opravdu končí. Na straně druhé jsem měl už při jeho sledování pocit, že je vlastně Hobit archaismem, že Peter Jackson zbytečně po vzoru trilogie Pána prstenů rozdělil "jednoho" Hobita na tři části.

Přesto jsem si poslední díl užil, bavil mě a z celé hobití trilogie se mi líbil asi nejvíce. Každopádně toho zvláštního pocitu, že se Hobit už přežil, jsem se nemohl zbavit. I když jsem byl děním na plátně, kde mě nakonec ta finální bitva bavila snad i víc než všechny bitvy v Pánovi prstenů, zaujat. Nicméně konec dobrý, všechno dobré a tak ty pozitivní dojmy z posledního setkání s Hobitem převažují. Za jednoznačný highlight celé trilogie bych označil Martina Freemana, který pojal Bilba jinak, odlehčeněji než Elijah Wood jeho pokračovatele a "mladou verzi" Froda.

Václav Limberk: 8/10 


EPICKÝ KONEC NADĚJÍ

Ian McKellen ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesZávěrečný díl Hobita a na dlouhou dobu patrně poslední film ze Středozemě má spoustu NEJ. Je z celé trilogie nejzábavnější. Je nejakčnější. Je nejepičtější. Je v něm nejlepší akční sekvence a nejsilnější emocionální moment. Přesto je asi nejhorší...

Nevzpomínám si, že by mě v jakékoliv dřívější Jacksonově tolkienovce tolik rozčiloval průběh všeho dění. Dobrým příkladem je samotná titulní bitva, která začne, probíhá (vesměs kdesi v pozadí) a skončí, aniž by bylo jasné, co se vlastně odehrálo a proč musí finále zase hasit obrovští orli, o jejichž původu a významu se za celých šest tříhodinových filmů (!!!) prakticky nikdo nezmínil. Celé armády se pořád někam přesouvají a často mění své strategické postavení, aniž bychom viděli, jak k tomu došlo; stejně tak některé z postav v průběhu děje jednoduše zmizí a už se neobjeví (nebo ostrouhají v několikavteřinovém cameu jako chudák Medděd). Ač jsem u hobitích filmů dosud kritizoval stopáž a neskromné komerční choutky tvůrců, tady mám paradoxní pocit, že někdo stříhal více, než bylo zdrávo.

Fotografie z filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesDruhá věc - polovina diváků se v kině často uchechtávala na místech, kde se rozhodně nikdo uchechtávat neměl. První spouští neplánované zábavy bylo opětovné a zhola zbytečné kejklíření vetřelce Legolase, druhou obstarala Tauriel, jejíž pohnutky nejsou nikterak věrohodné a zatrpkle se smějete pokaždé, když ona pláče. Nic na tom nemění ani fakt, že Evangeline Lilly obstojně hraje. Zcela oprávněné se mi bohužel jevily výbuchy smíchu u dojemných scén, což je zásadní problém - patosu je ve filmu hrozně moc, přičemž trapný není asi třikrát a pouze jednou dokáže být opravdu silný.

Strašlivé byly veškeré promluvy trojúhelníku Thranduil-Legolas-Tauriel; o něco méně strašlivá byla epizodka s hrdiny z Pána prstenů, kteří se přišli poprat se Sauronem a vyřknout několik převelice okázalých předzvěstí. Nechtěně směšných elementů je jednoduše na vážně pojatý a produkčně velenáročný film přespříliš - rozhodně víc, než dokáže omluvit jakýkoliv nadhled nebo pohádkový základ. Trademarky a kouzlo by neměly umírat v šílených (a dosti zaslepených) formálních hrátkách tvůrců.

Lee Pace ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesMohl bych mluvit i o rozpolcenosti celku, na jehož třetí části nejvíce svítí kontrast mezi dětskou předlohou a "pánprstenovsky" dospělým zpracováním, ale přejděme raději k pozitivům. Thorin dostupuje vrcholu svojí proměny, aniž by tato ztrácela na působivosti či konzistenci s předchozími filmy; totéž platí pro Bilba a vztah obou zmíněných. Akce je většinou dost dobrá, jelikož tvůrci nespoléhali na pouhé snímání obřích zástupů digitálních postav, ale dokáží občas lahodit oku krásnou vizuální momentkou nebo vtipným/působivým choreografickým nápadem (elf na obřím jelenovi, běžícím po dlouhém a úzkém mostě, kdy všichni nepohodlní končí na mohutném paroží; Bardův památný útěk z vězení, k němuž potřebujete jedno lano, jeden člun a jednoho starostu).

Svou práci odvádí také humor, kterého není málo a nejednou jsem měl pocit, že tvůrci neskrývaně rýpou do vlastních řad. Vrcholem filmu je jednoznačně fenomenální souboj Thorina s Azogem - tady jsem konečně měl pocit, že se dívám na něco monumentálního, co tu dlouhá léta nemusí být (a nebude). Tak tedy zatím sbohem, filmová Středozemě... 

Pavel Pinker: 6/10


PETER JACKSON BEZ ÚCTY A SOUDNOSTI

Martin Freeman ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesI ten King Kong, co teď zrovna běžel v televizi, má fajn momenty a solidní CGI. Tak kde se u Hobita stala chyba? Proč Peter Jackson zahodil u LOTRa tak ceněnou úctu k předloze a utopil se v kádi laciné megalomanie? Těžko se chápe, proč po projekcích třetího Hobita neseškrábávají zaměstnanci multiplexů z pláten rajčata naházena rozhořčenými davy. Hobit totiž nectí předlohu, nectí logiku a nectí ani opravdovou zábavnost. Jeho kvality se dají měřit toliko popcornovými škálami, ve všem ostatním je nehodnotitelný. Po odhlédnutí od znesvěcené předlohy a boží prstenové trilogie tedy můžeme uznat, že se mu daří atakovat poměrně velká akční měřítka, že děj odsýpá a dokonce se najde pár cool momentů a jedna povedená herecká kreace (Richard Armitage konečně boduje).

K čemu to ale všechno je, když z postav, které jsme v Pánu prstenů milovali, jsou bláboly hýřící ploché figurky a žádný nově příchozí jim nesahá ani po paty, lepší CGI se vyskytuje i ve videoherních klipech a míra legolasovin desetkrát překračuje únosnou mez. Peter Jackson zuřivě dupe po odkazu svého masterpiecu a hurónsky u toho řičí, jen aby nabídl trochu bezduše zábavné podívané. Je to skoro, jako když Lucas přišel s novou trilogií Star Wars. Porvchnost, masovost, patos, Jar Jar (Alfrid tráví na plátně opravdu PŘÍLIŠ moc času a aspiruje na nejzbytečnější filmovou postav roku). Jediné, co chybí, je vynikající třetí díl. Ten je totiž v tomhle případě naopak suverénně nejhorší. A z nějakého důvodu to skoro nikomu nevadí...

Jakub Brych: 4/10


HOBIT SKONČIL, NIC VÍC

Orlando Bloom, Luke Evans ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesAž po zhlédnutí celé hobití trilogie se vyjevuje monumentální zbytečnost natažení útlé knížky do tří velkofilmů, z nichž žádný nedokáže fungovat jako samostatný film, ani v rámci celé série. Ta je podivně roztříštěná a rozdělená mezi nostalgickou službou fanouškům a přepáleným hollywoodským blockbusterem, který nedokázal ukočírovat ani Peter Jackson, jenž se zde přibližuje scénám z King Konga. Bitva pěti armád tuto bezradnost adaptace jen korunuje, protože je prakticky bez děje a výraznějšího střetu a vypadá jen jako dvou a půl hodinové doklepnutí už jinak vyčpělé středozemské látky.

Ani za tři filmy se Jacksonovi a scenáristům nepodařilo dostat pod kůži postavám a nechat diváky, aby se na ně emocionálně napojili. Maximálně to funguje u Bilba, ten je ale jen malým nenápadným pozorovatelem událostí, většinou se nacházející mimo hlavní (mocenské) dění. Zbývá tedy Thorin, který nějakou „učebnicovou“ proměnou prochází, nakonec ji lze vnímat jen v kontextu první poloviny třetího filmu, protože se s ní nadále nepracuje. Co se týče samotné bitvy, ta na rozdíl od Šmakovy dračí pouště (kterou stále považuji za výborný, byť serializovaný blockbuster), neobsahuje žádné hravé sekvence ani pozoruhodné politické pletichaření, nýbrž jen nekonečné záběry přesouvajících se digitálních armád a do absurdna vyhnané osobní souboje, kterým však nakonec schází nějaký osudový moment či emocionální náboj (smrti postav jsou spíše úsměvné než tragicky smutné).

Ian McKellen, Luke Evans ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesNejhorší na tom je, že samotná bitva vlastně nedojde žádného závěru nebo vyvrcholení a smrskne se jen na natažený souboj dvou postav mimo hlavní dění. O co se vlastně bojovalo, jak to dopadlo a co to konkrétně přineslo pro zainteresované strany, to se už navzdory dlouhému budování konfliktu mezi rasami neřeší a scénář nabídne jen na sílu přilepené provázanosti s Pánem prstenů a rádoby dojemná loučení, která nefungují. Bitva pěti armád je tak ve výsledku sice důstojným a uspokojivým završením hobití trilogie (jejíž akční scény mají blíže videohře než filmu), ale zároveň snímkem bez žádné přidané hodnoty nad rámec očekávaného uzavření. Jako odpočinkový blockbuster sice obstojí, v rámci celé série ze Středozemě jde jednoznačně o nejslabší příspěvek.

Martin Bubrín: 7/10

HOBIT: SOUDRŽNÝ SERIÁL
Fotografie z filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesBitva pěti armád je ze všech dosavadních hobitích filmů nejhůře přijímána (viz procenta na metakritických databázích) a i zastánci předchozích částí zklamaně podotýkají, že roztažení jedné útlé knihy se ukázalo být špatným adaptačním přístupem. Lze ale zaujmout jiný přístup, který naopak oceňuje serializovanost celé trilogie a který završení trojice prstenovských prequelů vyzdvihuje jako nejsoudržnější část.

Ne, nejde o protimluv. Strategie vyprávění je stejně jako v předchozích dílech založená na systematické práci se seriálovými postupy, zatímco soudržnosti je dosahováno spojováním scén mezi sebou. Scén, nikoliv větších bloků, protože serializace zde má vliv i na netradiční strukturu vyprávění: Šmakova dračí poušť končila cliffhangerem, a tak na klimax logicky dochází až v Bitvě pěti armád, kde je uzavřena linie s drakem během prvních deseti minut. Na místo následného soustředění se na dovršení vývoje potav jsou ale změny v jejich charakteru výrazně skokové, aby se mohlo jít od jedné atrakce (bitvy, konfliktu postav) k druhé. Během nich nesmí chybět ani mini-cliffhangery, kdy je jedna postava v nebezpečí a na vyřešení si kvůli přestříhávání mezi několika ohnisky zájmu musíme počkat, či záchrany na poslední chvíli.

Ian McKellen, Cate Blanchett ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesNavzdory příklonu k něčemu, co je příznačné spíše pro televizi než kino, je Bitva pěti armád koherentním dílem. Více než Neočekávaná cesta a Šmakova dračí poušť se uchyluje k osvědčenýmu spojení scén prostřednictvím dialogových háčků anebo zvukových můstků pomáhajících lepší plynulosti celku. Napomáhá tomu i sjednocení nálad, kdy se povedlo sjednotit temné anebo dojemné pasáže s podvratným humorem (Alfred!). A stále zde jsou pro své nápadité inscenování dění v prostoru velmi opojné atrakce, ať je to vysvobození Gandalfa anebo Legolasovo/Thorinovo vypořádání se s nepřítelem. Sice jde o nejslabší díl, ale části skládačky do sebe zapadají a i samy o sobě jsou dojemné/napínavé/zábavné. 

Marek Slovák: 9/10

Originální trailer filmu Hobit: Bitva pěti armád

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Toto meno - (Jaro, 22.12.2014 19:48) Reagovat

    Jakub Brych - je nové synonymum pre slovo DEBIL!

  • Je to opravdu konec?? Hobit 3. díl je koncem?? Ne... (Richard, 23.12.2014 22:17) Reagovat

    Je to opravdu konec?? Hobit 3. díl je koncem?? Nemám zodpovězené otázky a myslím že by bylo dobré udělat ještě jeden díl. Vážně už žádný nebude??

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Ant-Manovi je ze sebe špatně, ale je šťastný až na věky (15.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Yellowjackets: 2. série (14.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ant-Man a Wasp: Quantumania (10.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Black Panther: Wakanda nechť žije reaguje na úmrtí hlavního hrdiny (14.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Black Panther je obětí Michaela Kocába (09.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu