Box Office: Bohové a králové střídají Hunger Games ve vedení

Vydáno: 15.12.2014 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Biblická novinka Ridleyho Scotta EXODUS: Bohové a králové splnila očekávání a obsadila předpokládané první místo. Špatně si nevedla ani druhá novinka, komedie Chrise Rocka Top Five.
Christian Bale ve filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsAno, po třech týdnech kralování Hunger Games: Síly vzdoru 1. části se po předchozím "hluchém" víkendu přeci jen poněkud pohly zamrzlé ledy u kas amerických kin, když do nich vstoupila dlouho očekávaná a i námi často avizovaná novinka režiséra Ridleyho Scotta, historicko-biblický velkofilm EXODUS: Bohové a králové, který za víkend utržil 24,5 milionu. I tak ale EXODUS v tržbách znatelně pokulhává ve srovnání s dříve uvedeným letošním podobně zaměřeným projektem, kterým byl Noe (otvírák za 43,7 mil.), nemluvě už o letitém rekordu Umučení Krista, které před deseti lety otevřelo za rekordních 83,8 milionu.

Ve prospěch Scottova projektu ale mluví fakt, že v nastalých zimních prázdninách, kdy je mnoho potenciálních diváků na prázdninách, může mít EXODUS trvalejší "dojezd" v následujících týdnech. I když na druhé straně, příští víkend budou mít premiéru dva megafilmy, o nichž se tradičně zmíníme až na konci článku. Scottovi tak budou muset pomoci tržby ze zámoří, které často mnoho snímků, které doma propadly, vyloženě zachrání. Nejkřiklavějším případem budiž katastroficky nízké tržby třetích Expendables. Zatím ale nic nenapovídá tomu, že by právě EXODUS měl být dalším ambiciózním propadákem. Spíše se ukazuje, že zájem amerických diváků o historické látky podobného typu není na konci roku až takový, jak by si asi studio Fox, které za EXODEM stojí, přálo.

Pro již zmíněné Hunger Games pak nebyl problém získat s 13,2 miliony druhé místo a po měsíci se již blíží 300 milionové hranici. Z dvojky minule tak byli o jednu příčku odsunuti Tučňáci z Madagaskaru, kteří stále bojují s tím, aby se svými tržbami doma stali alespoň z poloviny rentabilními. Pár milionů jim k tomu zatím stále chybí. Výrazně jim ale pomáhají tržby ze zámoří, které již činí něco málo přes 100 milionů. 

Chris Rock ve filmu  / Top FiveČtvrté místo obsadila komedie Top Five, kterou si napsal, režíroval i si v ní zahrál populární komik Chris Rock. Z necelé tisícovky kin (979) si odnesla velmi slušných 7,2 milionu. Po nadšených recenzích z torontského festivalu ji pro širokou distribuci zakoupila za 12,5 milionu společnost Paramount, což je u podobných festivalových snímků neslýchané. Paramount ale udělal, zdá se chytrý tah, protože na Top Five se chodilo velmi dobře.

V druhé půlce topky se stále udržují stálice, jako jsou Velká šestka a Interstellar na pátém, respektive šestém místě a na sedmé se propadli z minulého třetího Šéfové na zabití 2 a také Návrat blbýho a blbějšího, který je nyní na osmé pozici. "Blbcům" chybí ještě nějakých osm milionů, aby překonali tržby titulu Já, mé druhé já a Irena, který je zatím stále třetím nejúspěšnějším filmem bratrské dvojice Farrellyů. Teorie všeho je pak devátá a topku uzavírá drama s Reese Witherspoon Divočina, které mělo v omezeném počtu premiéru minulý týden. Z další skoro stovky kin navíc si Divočina odnesla milion a půl dolarů. 

Fotografie z filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesPříští týden bude "vymalováno", protože do amerických kin nastupuje závěrečný díl Jacksonovy trilogie Hobit: Bitva pěti armád, která startuje už ve středu, podobně jako o týden dříve u nás, půlnočními projekcemi. O dva dny později, v tradiční pátek, se pak přidá ještě další potenciální hit, Noc v muzeu 3. A aby toho na konec roku nebylo málo, široké distribuce se dočká také muzikál Annie.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 12.12.2014

 1. EXODUS: Bohové a králové 24,5 mil. (novinka)
 2. Hunger Games: Síla vzdoru 1. část 13,2 mil.
 3. Tučňáci z Madagaskaru 7,3 mil.
 4. Top Five 7,2 mil. (novinka)
 5. Velká šestka 6,1 mil.
 6. Interstellar 5,5 mil.
 7. Šéfové na zabití 2 4,6 mil.
 8. Návrat blbýho a blbějšího 2,7 mil.
 9. Teorie všeho 2,5 mil.
10. Divočina 1,5 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY