Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Battle Royale

Stroj času: Brutální, nekompromisní a stále aktuálnější Battle Royale

Vydáno: 14.12.2014 12:00 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: Toei Company

V roce milénia vyvolal ve velké části světa bouřlivé reakce japonský thriller Battle Royale, v němž se vybraná školní třída musí povraždit mezi sebou. Postupem času se z filmu stal kult, který je i po čtrnácti letech dost varovný.

Battle RoyaleRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 14.12.2014 12:00. V roce milénia vyvolal ve velké části světa bouřlivé reakce japonský thriller Battle Royale, v němž se vybraná školní třída musí povraždit mezi sebou. Postupem času se z filmu stal kult, který je i po čtrnácti letech dost varovný. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V roce 1999 vzbudil v Japonsku velký poprask román debutujícího Koushuna Takamiho s názvem Battle Royale, který byl nelichotivou vizí budoucnosti země zapadajícího slunce. Bylo tak jen otázkou času, kdy vznikne jeho filmová adaptace. Té se hned o rok později zhostil doma přímo legendární, za hranicemi však takřka neznámý Kinji Fukasaku, který později prohlásil, že mu děj připomínal jeho mládí, kdy jako patnáctiletý musel pracovat v muniční továrně. V červenci 1945 se podnik dostal pod dělostřeleckou palbu a děti nemohly nikam utéct, takže se navzájem chránily vlastními těly. Ti přeživší navíc později byli nuceni těla svých zemřelých kamarádů odklidit. V tu chvíli všem došlo, že japonská vláda ohledně druhé světové války lhala a do jejich myslí se na dlouhá léta vkradla nenávist k dospělým.

Fotografie z filmu Battle Royale / Batoru rowaiaruA je pravda, že příběh Battle Royale je hodně podobný. Odehrává se v blíže nespecifikované budoucnosti, kdy se Japonsko potýká s obrovskou nezaměstnaností, dospělí ztrácí autoritu a děti zcela rezignují na docházku do školy. Proto přichází vláda s tzv. zákonem BR - každý rok je náhodně vybrána jedna třída, která je odvezena na odlehlý ostrov, kde se její členové musí vzájemně pozabíjet, dokud nezůstane naživu jeden jediný, který je vítězem celé hry.

S odstupem času je fascinující, jak moc je celý snímek nadčasový a paradoxně nejspíš ještě aktuálnější než v době svého vzniku. Fukasaku se s divákem opravdu nijak nemaže a od začátku mu dávkuje hodně hutnou a nepříjemnou atmosférou, z níž hmatatelně cítí, že tady se nebudou dít hezké věci. Celá první hodina je výborná a napínavá a jejím předčasným vrcholem je bezmála geniální a nepředvídatelná scéna se skvěle ironickým instruktážním videem, která naznačí, že se s nikým nebude jednat v rukavičkách.

Mnozí kritizují tvůrcův chladnější přístup, kdy vše vypráví s odstupem a film vysloveně nemá hlavního hrdinu, za sebe ale mohu napsat, že mi k filmu zcela přesně sedl, protože divák si nemůže být jist tím, kdo bude příští obětí a s nikým se nemůže úplně ztotožnit. Může si tak připadat jako nezúčastněný pozorovatel, což se ke konceptu jakoby reality show náramně hodí. Režisér ještě vše podmalovává částečně původní hudbou Masamichiho Amana, často si ale vypomáhá trefným použitím notoricky známých klasických skladeb, které mnohdy získají nový rozměr.

Fotografie z filmu Battle Royale / Batoru rowaiaruSamostatnou kapitolou pak zůstávají akční scény, které vyvolaly velký rozruch a staly se hodně diskutovanými. Je nezpochybnitelnou pravdou, že autor zvolil silně naturalistické řešení a akce je vskutku dost brutální a nekompromisní, takže tu nechybí useknuté končetiny, explodující hlavy, přesekané tepny atd. Jsou navíc výborně natočeny, takže si není nač stěžovat. Zároveň je ale na nich vidět veliká nadsázka a to, jak Fukasaku celý film myslel s nadhledem a záměrně je tzv. přepálil. A ačkoli primárně nejde o horor, bývá snímek často označován jako slasher, protože mrtvých a různých způsobů zabití je tu dost a dost. 

Pro neasijského diváka může být problémem orientace v postavách, protože všechny vypadají pro necvičené oko víceméně stejně a vzhledem k tomu, že je až na jedinou výjimku nehrají slavní herci, může v nich čas od času nastat zmatek. Onou výjimkou je i u nás dost známý Takeshi Kitano, jenž si roli učitele a vedoucího celého programu viditelně užívá, i když tu zas není tolik a v akci se bohužel objeví ještě méně. Pokud vám ale obecně vadí expresivní asijské herectví, nemusíte se bát, protože zde je ho jen minimum a je tím pádem zcela snesitelné. 

Objektivně řečeno je fakt, že druhá polovina už nemá takové grády a tempo, nelze si nevšimnout několika dějových děr (jak je možné, že když je zákon BR tak stěžejní, mladí lidé ho neznají) a koncept celého programu není zcela vysvětlen. Nejvíc asi zamrzí absence lepší a uspokojivější pointy, která je vesměs jen naznačena a ztrácí se v množství dalších informací a příliš ji neosvětlí ani dvě requia, která předchází závěrečným titulkům. Potenciál myšlenky tak asi nebyl úplně vytěžen, na druhou stranu k tomu ale moc nechybělo.

Fotografie z filmu Battle Royale / Batoru rowaiaruOsud filmu nebyl a dodnes není jednoduchý. Vyvolal debaty a diskuze ohledně násilí v médiích, bylo o něm otevřeně diskutováno na půdě japonského parlamentu a někteří konzervativní politici ho dokonce obvinili z toho, že může za novou vlnu zločinů spáchaných mladistvými. Japonské reakce bývají přirovnávány k těm, které se děly v Británii po premiéře dalšího kontroverzního filmu, Kubrickova Mechanického pomeranče. V USA nebyl BR jedenáct let oficiálně distribuován (s výjimkou několika projekcí na různých festivalech), což může souviset i s tím, že testovacímu publiku byl pouštěn nedlouho po nechvalně proslulém masakru na střední škole v Columbine a byl tím pádem jednoznačně zamítnut. V Německu je dokonce stále přísně zakázán.

Evidentně ale inspiroval spousty hollywoodských tvůrců od Quentina Tarantina po Edgara Wrighta a nejnověji můžete jeho stopy najít v mnohem korektnější sáze Hunger Games. Knižní variací budiž třeba výborná novela Jasutaka Cucuie Peklo, kde podobné hry nehrají studenti, nýbrž důchodci, čili další sociálně problémová skupina. Jeden čas se dokonce uvažovalo o hollywoodském remaku, naštěstí z něj ale sešlo a doufejme, že už k němu nikdy nedojde (ovšem třeba nějaký nízkorozpočtový remake v režii Paula Verhoevena bych si možná dal líbit, protože tahle podvratná látka je přesně pro něj).

V roce 2003 se pak film dočkal pokračování s podtitulem Requiem, které ale bohužel bylo silně poznamenáno tím, že Kinji Fukasaku trpěl rakovinou prostaty. Film, na němž pracoval z posledních sil, už bohužel nestihl dokončit a práci převzal jeho syn Kenta Fukasaku, který se nepotatil a výsledkem byla jen sotva průměrná akční tuctovka. Legendární jednička tak zůstala nepřekonána. 

Originální trailer Battle Royale / Batoru rowaiaru

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ve filmu Sisu si finský zlatokop natře na chleba nacistické komando (29.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti) (22.04.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: The Room je nejhorším filmem všech dob (26.03.2023 14:30 v Recenze | Stroj času)
- Quentin Tarantino připravuje poslední film (15.03.2023 06:47 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu