Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
Blu-ray recenze: Interview s upírem

Blu-ray recenze: Interview s upírem

Vydáno: 29.11.2014 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Pavel Pinker

Krev je červená i v modrém. A Interview s upírem je v modrém stále výborný film. Uplynulo dvacet let od jeho vzniku a výroční edice dává fanouškům upírské klasiky příslib něčeho navíc. Jak tedy vysokokapacitní disk dopadl?

Interview s upíremRecenzoval/a Pavel Pinker dne 29.11.2014 12:00. Krev je červená i v modrém. A Interview s upírem je v modrém stále výborný film. Uplynulo dvacet let od jeho vzniku a výroční edice dává fanouškům upírské klasiky příslib něčeho navíc. Jak tedy vysokokapacitní disk dopadl? Hodnocení: 4

Interview s upírem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
Drama / Fantazie
USA, 1994 , 123 min.

Režie: Neil Jordan
Scénář: Anne Rice
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: Elliot Goldenthal
Herci: Brad Pitt, Christian Slater, Virginia McCollam, John McConnell, Tom Cruise, Mike Seelig, Bellina Logan, Thandie Newton, Lyla Hay Owen, Lee E. Scharfstein, Indra Ové, Helen McCrory, Monte Montague, Kirsten Dunst, Nathalie Bloch-Lainé

Česká premiéra: 15.10.2014

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:    
FILM:
Klasický Stokerův Drákula, hysterčící pubescentky u Stmívání, akční hi-tech vampír Blade, stařičký ohava Nosferatu. Upíři už měli na filmovém plátně pěknou řádku podob a vystřídali několik žánrů. Za jedno z vrcholných děl o upírech se dá mimochodem považovat počítačová hra Vampire The Masquerade: Bloodlines z roku 2004, která nabídla velmi propracovaný svět upířího undergroundu se všemi jeho pravidly a perfektním příběhem. Předchozí VtM: Redemption byl námětově blízko právě tomuto filmu - je vidět, že se obě hry v Interview mírně inspirovaly.

Kirsten Dunst ve filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesFilmové Interview s upírem je adaptací stejnojmenné knihy od Anne Rice a vypráví příběh mladého Louise (Brad Pitt), jenž po osobní tragédii ztrácí touhu žít. Jedné noci naráží na Lestata (Tom Cruise) a dostává osudovou nabídku - zemřít, nebo procitnout ve věčném životě upíra. Ve svých vampířích počátcích se Louis potýká zejména s nechutenstvím zabíjet lidi, díky čemuž se neustále dostává do konflitku s Lestatem - ten ale není vyloženým zlem; pouze lhostejně žije tak, jak žít musí. Vše vrcholí "zabitím" Claudie (Kirsten Dunst), která se stává Lestatovou pojistkou a Louisovým důvodem žít. Jenže ani ona, navždy uvězněna v těle malé dívky, nesdílí Lestatovu tyranii...

Film se pokouší vykreslit osamělost upíra na nekonečné pouti nesmrtelnosti, včetně zklamání ze zjištění, že nalezení společníci nesdílí stejně nesmrtelnou bolest takového bytí. Třikrát Louis prchá, třikrát končí jeho minulost symbolicky v plamenech. Třikrát hoří část jeho samého. Děj nabírá kurz velkolepé antické tragédie a divadelní nádech rozhodně není zbytečný (a scéna, v níž Louis s Claudií sledují upíří divadelní představení, je o to kouzelnější).

Tom Cruise ve filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesPříběh se odehrává z větší části na konci osmnáctého století, což mu ohromně sluší. Atmosféru dokreslují časté hrátky s mlhou, tmou i ohněm a vizuální stránka do dnešního dne neztrácí na svém půvabu. Herecké obsazení je typově přesné - Pitt, Cruise, Rea i Banderas jsou skvělí, nicméně všichni zůstávají ve stínu neuvěřitelné, tehdy dvanáctileté Kirsten Dunst, která přesvědčivě zahrála tragédii dávno dospělé ženy, nedobrovolně uvězněné v dětském těle. Nominace na Oscara ji neprávem minula. Možná někdo shledal za nevhodné, aby rok po úspěchu jedenáctileté Anny Paquin přišlo další oscarové dítko.

Rozmáchlý upírský epos plný emocí všeho druhu a povedených historických kulis zkrátka nestárne.

OBRAZ A ZVUK:
Kvalita videa se nese malinko v duchu "tumáš HD a mlč". Ostrost je přijatelná a barvy navzdory nepříliš bohaté paletě filmu také; o něco horší je to s kontrastem, který s monotónními barvami a často tmavou nebo zamlženou scénou bojuje sice srdnatě, ale místy marně. Zdálo se mi, že zrnitost obrazu občas poněkud kolísá, aniž by to záleželo na tmavosti scény, každopádně co se týká domácího sledování, zásadnějšího selhání se divák nedočká. Formát nabízí tradiční HD 1080 v poměru 16x9.

Zvuk přináší v originálním znění DTS-HD v pěti kanálech a není mu moc co vytknout. Odpůrci titulků a neangličtináři v nabídce najdou i české znění, ovšem v pouhém stereu.

BONUSY:
Fotografie z filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesPlusová část startuje "povinnými" položkami - introdukcí v podání Anne Rice, Antonia Banderase a Neila Jordana, dále audiokomentářem filmu od posledně jmenovaného. Nepříliš dlouhá jízda pokračuje přes sekci s názvem "Louis, Lestat a upíří fenomén", což je čtyřiadvacetiminutový dokument o vztahu předlohy s filmem a zaníceném přístupu k tematice upírů. Rozboru příběhu a jeho pozadí se v něm z větší části opět ujímá autorka knihy Anne Rice, ke slovu se ovšem dostanou i členové filmařského týmu. Video je v HD kvalitě a obsahuje českou titulkovou podporu. Pro fanoušky celkově moc pěkný dárek.

Poslední epizoda bonusů se jmenuje "Ve stínu upíra". Trvá půl hodiny a na rozdíl od předchozího dokumentu se konkrétněji zabývá postavami filmu i jejich představiteli. Na přetřes přijdou také trikové scény, zejména ty dvě nejznámější - spálení upírů sluncem a rozetnutí Santiaga kosou. Své si k tomu řekne legendární trikař Stan Winston. Kvalita videa proti předchozímu poklesla, na čemž se mimo jiné podepsalo několik archivních záběrů z doby natáčení. Česká podpora samozřejmě nechybí.

PODTRŽENO A SEČTENO:
BD obal filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesMohl bych jízlivě říct, že na produkt s honosným názvem "Edice k 20. výročí" nedostaneme zase tolik nabušený disk. Obyčejná modrá krabička bez jakékoliv (papírové) přidané hodnoty sběratele do mrákot také zrovna nepřivede. Nepříliš bohatá bonusová výbava naštěstí nabízí dva kvalitní dokumenty, jejichž tradiční provedení přetéká láskou k tématu a poskytuje dostatek zajímavých informací. Navíc v solidní kvalitě a s českými titulky. Samotný film je z hlediska audiovizuálu ošetřen dostatečně, přičemž odpustek dostává za často náročnou tmavou scénu a fakt, že přeci jen není nejmladší. Distributoři zaslouží decentní poplácání po zádech určitě za cenu, která je vzhledem k nevelké nabídce přijatelná a podtrhuje tak fakt, že je tahle edice sice neokázalá, ale docela intenzivní. Pokud máte Interview s upírem rádi, koupí určitě neprohloupíte.

Originální trailer filmu Interview s upírem

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 20. 10. 2017 - 26. 10. 2017
TV tipy: Šílený Max, Luther, Jindřich IV. a Méďa Béďa se vydávají na zběsilou cestu Tento týden je v televizi dosti specifický, protože se v něm sešlo hned několik méně známých a mnohdy i docela povedených žánrovek. Největším tahákem je ale premiéra vychvalovaného sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. čtěte zde
Vydáno: 20.10.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Bajkeři 3/10
Recenze: Bajkeři mají Snowboarďáky a Rafťáky jako nedostižný vzor Česká teenagerská komedie Bajkeři vypráví o tom, jak tři kluci, závislí na internetu, počítači a mobilu, vyrazí proti své vůli na kolech do přírody a zjistí, že se s holkama dá bavit i jinak než jen přes sociální sítě.... čtěte zde
Vydáno: 19.10.2017 09:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
matka! 5/10
Recenze: Aronofskyho matka! dělí diváky na dva tábory a děsí biblickými vizemi Drama/horor/podobenství matka! začíná jako intenzivní psychologicky-vztahové dusno, které se ovšem postupně překlápí do krvavých a brutálních biblických alegorií. Těžkopádný blábol, nebo mistrovské, originální a... čtěte zde
Vydáno: 18.10.2017 12:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 42. týden
Kinopremiéry: Před globálním nebezpečím chrání bajkery matka! Ač do kin aktuálně vstupuje sedm premiér, široce atraktivní jsou vlastně jen dvě, a to psychologický snímek Darrena Aronofského matka! a katastrofické sci-fi Geostorm. Divácky navštěvovaná bude zřejmě i tuzemská komedie Bajkeři. ... čtěte zde
Vydáno: 18.10.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
TOP 20 ČR: 41. týden
TOP 20 ČR: severský Sněhulák zmrazil konkurenci Z prvního místa hned po týdnu vymetla Blade Runner 2049 adaptace Nesbøho detektivky Sněhulák, i přes rozpačité ohlasy kritiků. Na třetí místo se nově vyhoupli animovaní poníci v My Little Pony Film. čtěte zde
Vydáno: 17.10.2017 16:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Pat a Mat se pouští do mission impossible a dostávají horečku sobotní noci (25.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Barry Seal: Nebeský gauner je nejlepší komedie tohoto léta (24.08.2017 15:03 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Barry Seal plánuje velkou oříškovou loupež a míří k temné věži (23.08.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Natáčení Mission: Impossible 6 pozastaveno kvůli zranění Toma Cruise (17.08.2017 10:06 v Novinky | Zprávy)
- Anna Paquin si zahraje v lesbické romanci Tell It to the Bees (11.08.2017 10:11 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Oklamaný doplácí na zkratkovitost i dějovou mělkost zároveň (13.07.2017 08:00 v Recenze | Premiéry)
- Quentin Tarantino chystá film o Charlesi Mansonovi (12.07.2017 15:35 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Válka o planetu opic skončí podle oklamaného Daliborka pěkně blbě (12.07.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top Gun: Maverick má datum premiéry (02.07.2017 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Blu-ray recenze: Spojenci (01.07.2017 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- Box Office: Mumie na Wonder Woman nestačila (12.06.2017 12:09 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Mumie a Smrtihlav stíhají krále Belgičanů (07.06.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Cruise na hraně zákona jako Barry Seal: Nebeský gauner (05.06.2017 20:30 v Novinky | Trailery)
- Dwayne Johnson bude Wolfman, Angelina Jolie Frankensteinova nevěsta (01.06.2017 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Tom Cruise potvrzuje: Top Gun 2 "bude brzy" (24.05.2017 12:24 v Novinky | Zprávy)
- Crowe, Cruise, Boutella, Depp a Bardem na společné fotce Dark Universe (23.05.2017 08:08 v Novinky | Zprávy)
- Na hraně zítřka 2 má název a Emily Blunt (08.05.2017 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Oklamaný: jižanský sexy thriller v prvním úplném traileru (20.04.2017 10:23 v Novinky | Trailery)
- Deadpool 2: Josh Brolin se přidává k obsazení jako Cable (13.04.2017 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Režisér Sázky na nejistotu chystá biopic amerického víceprezidenta (07.04.2017 10:22 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   42/2017

matka!
5/10

Drama/horor/podobenství matka! začíná jako intenzivní psychologicky-vztahové dusno, které se ovšem postupně překlápí do krvavých a brutálních biblických alegorií. Těžkopádný blábol, nebo mistrovské, originální a mnohovýznamové veledílo?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Killing Gunther (3x)
12 Strong (1x)
Hangman (2x)
Bajkeři (6x)
matka! (9x)
Godless (3x)
Black Panther (1x)
Western (1x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver