Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jessabelle

Recenze: Bezradná Jessabelle straší svou nijakostí

Vydáno: 16.11.2014 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Pinker | foto: Lionsgate

Přímočaré duchařiny jsou pro filmaře vděčným tématem. Moc nestojí, omladina na ně chodí a pokračování se v případě úspěchu z nějakého toho prstu vycucá. Jessabelle je svým způsobem unikát - chtěla těžit z mnohého a nepřinesla nic.

JessabelleRecenzoval/a Pavel Pinker dne 16.11.2014 17:00. Přímočaré duchařiny jsou pro filmaře vděčným tématem. Moc nestojí, omladina na ně chodí a pokračování se v případě úspěchu z nějakého toho prstu vycucá. Jessabelle je svým způsobem unikát - chtěla těžit z mnohého a nepřinesla nic. Hodnocení: 1
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když jsem nedávno vyrazil do kina na Fincherovu Zmizelou, před filmem se objevily trailery na dva horory: Annabelle a Jessabelle. Skoro jsem až podezíral distributory, že se vysmívají bezradnosti hororových tvůrců - obě upoutávky překypovaly zaměnitelností a záplavou okoukaných rekvizit. Možná by měl někdo konečně nahrát kompilaci nejpopulárnějších žánrových klišé; do upoutávek by jednoduchý program sestříhal její náhodné části a přiřadil patřičné názvy. Instantní hororový trailer na počkání, úspěch zaručen. 

Fotografie z filmu Jessabelle / JessabelleAby bylo jasno, příběh Jessabelle není chytrý a nedává příliš velký smysl (k tomu se dostaneme v závěru recenze). Pro informaci: Mladá Jessabelle (Sarah Snook) je těhotná, zasnoubená a šťastná. Nic z toho už neplatí po drsné autonehodě (drsné proto, že kousky JEHO lebky doktor vyndá z JEJÍHO těla, což nám řekne a má to být kruté), po níž skončí ochrnutá na vozíčku. Z nesnází ji vytáhne vlastní otec (David Andrews), jehož nikdy neviděla a s nímž se nyní ocitá ve starém rodinném sídle kdesi v mokřadech. Větším problémem než tatínkova flaška s chlastem se záhy ukáže být série videokazet, které se postupně objevují v domě a na nichž Jessabellina dávno mrtvá matka (Joelle Carter) blábolí jakési děsivé věštby. No a pak přijde duch a voodoo rituály...

Drobné plus má film za relativní nepředvídatelnost, jelikož dlouhou dobu není jasné, kdo tím duchem je a co chce. Nečekal jsem ani závěrečný zvrat, avšak tady narážíme na jeden zásadní problém - Jessabelle je natolik nevzrušivým, nezajímavým a všeobecně "chcíplým" hororem, že ve finále zřejmě vůbec nikoho nebude zajímat, jaké jsou skutečnosti. Je to podobné, jako by vás při náhlé potřebě dělil od spásné kabinky celý maratón - pomočíte se už cestou a před cílem si užijete spoustu nepříjemných pocitů. Vedle unylého zpracování bojuje za nepřízeň diváka také omletý mustr o démonech posedlých šikanováním dvacetiletých holek a osamělých matek.

Největší bolístkou se tvůrcům stala snaha procpat na plátno co největší množství hororových prvků, přičemž realizace vypadala zřejmě následovně:

Fotografie z filmu Jessabelle / JessabelleProducent: Potřebujeme horor.
Režisér: Jdu do toho.
Scenárista: Nic mě nenapadá, ale něco už jsem viděl, vim co a jak.
Producent: To stačí, vycucni to nejlepší a zalij to nějakou omáčkou - však něco už jsi napsal, ne?
Scenárista: Co takhle strašidla v bažině a voodoo? 
Režisér: Jdu do toho.
Producent: By šlo. Ale PG-13 musí být, přes to nejede vlak. Dej tam duchy, z těch krev neteče. A ta holka bude na vozíčku, od holky na vozíčku nikdo nebude čekat soulož.
Scenárista: Jasný, jasný, nemusí být ani hezká. Když nebude hezká a bude mrzák, divák s ní bude soucítit. A kdyby ne - hele, zabijem jí starýho.
Režisér: Jdu do toho! Termín?

Bohužel, fóry situaci nezachrání. Jessabelle skutečně působí jako nenáročný odvar, vyplivnutý z generátoru rutinních hororů. Nenápaditá je v úvodní sekvenci, nenápaditá je ve svém průběhu, nenápaditá je v závěru. Posuďte sami: dopravní nehoda proběhne tradičně tak, že se uprostřed klidné ulice zničehonic objeví obrovský náklaďák. Rodinné sídlo je na samotě v blízkosti velké vodní plochy. Hlavní hrdinka má za sebou tragickou minulost. V domě je duch/démon, dlouho neotevřená místnost a tajné nahrávky čehosi. Dojde k hrátkám s identitami. Dojde k přesvědčení hlavní hrdinky, že "duchovi je třeba pomoci, nikoliv z něj kakat hrůzou". Dojde k úmrtí vedlejších postav, které něco málo ví, ale zřejmě jsou spíše nevinné. V pozadí stojí tajemný čarodějný kult. Na scéně se objeví tajuplná stařenka. V důležité chvíli někdo mluví cizím jazykem, nebo nasadí výraz "já něco vím, ale nic neřeknu, budu jen strašidelně koukat a mlčet, případně mluvit v hádankách".

Fotografie z filmu Jessabelle / JessabelleAž na několik málo vyjímek se nedočkáme samoúčelných lekaček, přestože právě tenhle trend cloumá novodobým hororem jako vichřice s osikou. I tady ale podezírám ze zmíněného spíše unylost celku než kdovíjakou snahu vyhnout se okoukanému. Mírný vzruch přináší pouze dvě scény zápasu s duchem - místo očekávatelného bububu za rohem se místní strašidla sápou na oběti s kadencí týden nekrmeného jezevčíka a přináší jediné náznaky něčeho svěžího. Alespoň v kontextu se zbytkem dění.

Technická stránka je ošetřená natolik solidně, že určitě nebude dělat v televizi ostudu moderním reklamám; kamera občas vykouzlí malebný obrázek, hudba hezky podkresluje bezstarostnou náladu... u hororu vskutku adekvátní stav. Vlastně mě nenapadá nic, v čem by Jessabelle sebeméně zazářila. Nabízí rutinně natočenou směsku hororových otřepaností, kde nepříliš známí herci špatně hrají, kameraman se scenáristou se střídají v umírání nudou a režisér patrně diriguje scénu přes telefon, protože se za devadesát minut nestane nic, co by se dalo pokřtít slovy "zajímavý", "napínavý", "sugestivní", "dobře udělaný" nebo ALESPOŇ "tak imbecilní, až je tím zábavný". Devadesát minut impotence a strachu překročit vlastní stín. A ten rozhodně daleko nepadl.

Následují SPOILERy:
Fotografie z filmu Jessabelle / JessabellePoté, co Jessabelle dorazí do otcova sídla a pustí si první videokazetu, zjišťujeme, že její matka prorokovala prakticky všem smrt. Videokazety s matčiným odkazem měly být dárek k osmnáctým narozeninám (Jessabelle je teď o několik let starší) a věštby se v mnohém mýlí; přesto jsou znepokojivé a v domě se začíná ukazovat duch tajemné dívky/ženy. Když se otec pokusí zbylé videokazety spálit, "nešťastnou náhodou" uhoří v kůlně. Do hry vstupuje stará Jessabellina známost, Preston (Mark Webber), se kterým zjišťují, že záblesky na druhém konci jezera u domu jsou odlesky voodoo serepetiček rozvěšených po stromech.

Na místě nalézají rakvičku s dětskou kostrou. Na poslední videokazetě vidíme matčinu sebevraždu a pak začne rozuzlení, které nám Jessabelle polopatě sama přelouská, což je dobře, protože se dosud nebylo čeho chytit: Pointa spočívá ve zjištění, že Jessabelle není tak úplně Jessabelle! Skutečná Jessabelle bylo nemanželské dítě (černé dítě bílého páru, ehm, kdo by na to nepřišel), které matka měla zřejmě s přívržencem téže voodoo skupiny, kam chodila a které matčin manžel v hněvu zabil (a následně upálil i skutečného otce). Pak adoptoval bílou holčičku, matka spáchala sebevraždu a věci plynuly dál. Až teď - po více než dvaceti letech - se duchové rozhodli, že náhradní Jessabelle použijí jako tělo pro duši mrtvé Jessabelle. Nebo tak něco...

Fotografie z filmu Jessabelle / JessabelleV hlavě mi rašily otázky jako houby po dešti: S vraždou a nahrazením dítěte to bylo tak jednoduché? Pokud se vše povedlo zamaskovat, proč otec adoptoval holčičku, o kterou se následně nestaral? Proč duchové dvacet let ignorovali viníka (tedy otce) a začali pronásledovat až Jessabelle? Čekali na dítě s cejchem voodoo? Proč celou dobu straší v náznacích a nechávají Jessabelle poznat celý příběh, když ji chtějí jako pouhou nádobu pro převtělení a prokazatelně toho mohou snadno dosáhnout? Mimochodem, duchové stárnou stejně jako lidé (obě Jessabelle jsou nyní stejně staré)? On tedy příběh v rámci sebe sama smysl víceméně dává, ale příliš přemýšlivosti a citu pro detail nemá. A především není ničím, co by tu už stokrát nebylo.

Originální trailer filmu Jessabelle

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
2/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Robert je nudná konverzačka vydávající se za horor (16.07.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Zlatý glóbus 2022: vítězové (10.01.2022 05:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Filmy z univerza V zajetí démonů od nejhoršího po nejlepší (05.09.2021 12:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Třetí V zajetí démonů je rutinním hororem, kterému chybí atmosféra předchozích dílů (08.08.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Annette je nevšedním muzikálem s hudbou Sparks, kterému sráží hlavu přemrštěná stopáž (13.07.2021 15:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Hamoun Otesánek spáchal vraždu prvního stupně (06.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zbytečně krutý cvokař James Brown má rád velryby a pašuje kontraband (02.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Warrenovi budou v Annabelle 3 (17.10.2018 17:28 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Predátor stačil na vrchol (17.09.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Annabelle bude strašit potřetí (20.07.2018 08:59 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Annabelle 2 vystrašila konkurenci (14.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Horor o démonické panence Annabelle 2: Zrození zla předčil první díl (13.08.2017 14:10 v Recenze | Premiéry)
- Chystá se třetí V zajetí démonů (27.06.2017 16:36 v Novinky | Zprávy)
- Annabelle 2: Zrození zla má nový trailer (21.06.2017 14:31 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hercules prožívá nadějný rok v zeleném pekle, bojuje s paradoxem času a volá matku (02.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vraždící hrací skříňka ve Wish Upon (23.05.2017 10:53 v Novinky | Trailery)
- Annabelle: Creation straší v prvním traileru (02.04.2017 07:20 v Novinky | Trailery)
- Corin Hardy natočí Jeptišku, spin-off V zajetí démonů 2 (03.02.2017 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2017, část III. - žánrovky (28.01.2017 10:20 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu