TV tipy: Rychlý a zběsilý Hugo a zapomenuté klenoty

Vydáno: 14.11.2014 09:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Díky prodlouženému víkendu je v tomto týdnu televizní výběr poměrně bohatý na kvalitní a někdy i neznámé filmy. Kromě premiéry excelentního Scorseseho Huga byste neměli přehlédnout minimálně ještě jedno raritní tuzemské drama.
Rychlí a zběsilí (Fast & Furious) (pátek 14. 11., Prima, 20.15 - 22.25)

Český plakát filmu Rychlí a zběsilí / Fast & FuriousČtvrtý díl "závodnické" série sice není ničím výjimečný a je jen lehce nadprůměrnou žánrovkou, v mnohém ale naznačil, s čím talentovaný režisér Justin Lin přijde o pár let později. Je jasné, že příběh tu není to hlavní a velmi brzy je snadné ho předvídat, stěžejní jsou ale akční scény, které vypadají moc dobře. Jsou plné adrenalinu, mají spád a po celou dobu baví, i když je pravda, že tvůrce někdy sklouzne jen k lacinému efektu ve formě záběrů na různé hi-tech "vychytávky" a hračičky. V hlavních rolích se objeví spolehliví Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster a Michelle Rodriguez, takže si není nač stěžovat. Když se smíříte s tím, že to celé má s realitou pramálo společného, můžete se velmi slušně pobavit a odreagovat.  

Synopse: V Dominikánské republice hodlá parta kolem Dominica Toretta (Vin Diesel) ukrást pár litrů benzínu z jedoucího konvoje. V Los Angeles mezitím policista Brian O´Conner (Paul Walker) získává povolení stát se tajným členem gangu, který do USA pašuje nebezpečnými spanilými jízdami drogy z Mexika. Cesty těch dvou, kteří se kdysi stali přáteli, se tak brzy znovu protnou.

Zajímavost: Rodriguez dělala kvůli filmu řidičský průkaz.

Oficiální trailer filmu Rychlí a zběsilí / Fast & Furious

Hugo a jeho velký objev (Hugo) (pátek 14. 11., Nova, 20.20 - 22.45 / sobota 15. 11., Nova Cinema, 15.55 - 18.20)

Plakát filmu Hugo a jeho velký objev / HugoPěti Oscary oceněné dobrodružné drama legendárního Martina Scorseseho udělá radost zejména těm, kteří milují kinematografii stejně jako on. Z každé vteřiny je tu totiž cítit, jak moc si natáčení užil a jak velkou poctu skládá všem, kteří se na zrodu filmu jako takového podíleli. Nechybí tu ani nádherná hudba Howarda Shorea, silný příběh, jenž ale nedocení úplně všichni, překrásné kamerové průlety a úžasná dobová atmosféra a výprava. V hlavních rolích se objeví velmi dobří Asa Butterfield a Chloë Grace Moretz, které doplňují neméně skvělí Ben Kingsley a Sacha Baron Cohen, který mnohé překvapí seriózní úlohou a dokonalým výkonem. Vytýkat se dá snad jen pár zbytečně infantilních vtípků a méně prostoru pro vedlejší postavy. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Hugo Cabret (Asa Butterfield) žije po smrti otce na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač hodin. Chlapec zdědil po tatínkovi vynalézavost a zvláštního robota s klíčovou dírkou, v němž se možná ukrývá důležitý vzkaz. Podaří se mu ho nakonec rozluštit? A jakou roli v tom všem hraje nerudný prodavač mechanických hraček (Ben Kingsley)?

Zajímavost: Po osmnácti letech šlo o první tvůrcův film, který dostal mírný rating PG určený i mladším divákům.

Český trailer filmu Hugo a jeho velký objev / Hugo

Zámek v oblacích (Hauru no ugoku shiro) (sobota 15. 11., ČT :D, 09.20 - 11.15)

Plakát filmu Zámek v oblacích / Hauru no ugoku shiroZa japonským dobrodružným anime stojí režijní klasik Hayao Miyazaki, což znamená, že výsledek není primárně určen dětskému divákovi. Tvůrce tu už po několikáté zcela popouští uzdu své fantazii a dokazuje, že má bohatou představivost, tudíž kreslí mnoho opojných obrazů, vytváří kouzelná prostředí a fascinuje příběhem, který je nepředvídatelný a mnohdy překvapivý, a dokonalou animací. A paradoxně jeho neomezené možnosti jsou to jediné, co mu lze vytknout, protože výsledek je někdy trochu "přeplácaný" a všeho je tu až příliš. Jinak jde ale o výtečnou záležitost, která rozhodně zpříjemní víkendové ráno.

Synopse: Mladá dívka Sophie se stává obětí magie zlé čarodějnice, která ji přemění na stařenu. Jedinou nadějí se pro ni zdá být čaroděj Howl, jehož zázračný dům na muřích nohách obchází po vrcholcích hor nad městem. Když se jí podaří ho vyledat a přesvědčit o pomoci, začne v jeho zámku uklízet a pomalu tím pádem odhaluje všechna jeho tajemství, která ji k němu nebezpečně přitahují.

Zajímavost: Sophiino město je vymodelováno podle francouzského města Colmar.

Mezinárodní trailer filmu Zámek v oblacích / Hauru no ugoku shiro

Nebe a dudy (sobota 15. 11., Nova, 11.50 - 13.30 / neděle 16. 11., Nova Cinema, 10.20 - 11.50)

Plakát filmu  / Nebe a dudyProtektorátní československá komedie patří k nemnoha tzv. filmům pro pamětníky, které lze bez problémů vidět i po desítkách let. Režisér Vladimír Slavínský totiž v těžké době vsadil na univerzální téma, které bylo svým způsobem odvážné a obsahovalo mnoho skrytých jinotajů. Dnes zůstaly pohodová atmosféra, předvídatelná, ale velmi dobře natočená žánrovka o morální proměně člověka a svižné tempo, které odsýpá a nemá slabých míst. Nadčasové jsou i výkony obou hlavních představitelů - civilního Jindřicha Plachty a typicky morousovitého Jaroslava Marvana. Nejvíce ale překvapí fakt, že zub času v tomto případě zanechal stopy jen v podobě chvílemi přílišné příběhové naivity. Ideální zábava k sobotnímu obědu.

Synopse: Továrník Bartoš (Jaroslav Marvan) byl vždy přísný a nepřístupný a jeho zaměstnanci se ho báli. To se ale změnilo ve chvíli, kdy na procházce spadl ze srázu, zranil se a nemohl vyhledat pomoc. Tehdy ho totiž našel chudý skalák Fábera (Jindřich Plachta) a vzal ho k sobě domů. Pár dnů pobytu s jeho milou rodinou Bartoše hluboce poznamenalo a začal se chovat úplně jinak. Vydrží mu ale jeho nově získaná vstřícnost?

Zajímavost: Premiéra filmu proběhla 31. října 1941.

Ukázka z filmu Nebe a dudy

Americké graffiti (American Graffiti) (sobota 15. 11., ČT2, 23.35 - 01.25)

Plakát filmu Americké graffiti / American GraffitiČtyři roky před počátkem, respektive koncem kultovní vesmírné ságy natočil a napsal George Lucas komediální drama, v němž zcela přesně vystihl ducha doby, kdy se odehrává. Jeho devízami jsou povedená retro atmosféra, chytlavý a parádní soundtrack tvořený ze samých známých hitů a celkové nostalgické ladění, které někomu může evokovat období uplynulého mládí. Jediné, co nesmíte očekávat, je ucelený příběh, neboť děj se sledem různě vtipných epizodek. V zajímavém obsazení nejvíce zaujme na Oscara nominovaná Candy Clark, vedle které se ale neztratili třeba Richard Dreyfuss, Ron Howard nebo Cindy Williams. A když budete hodně pozorní, nepřehlédnete ani cameo začínajícího Harrisona Forda. Málo vysílaný počin oblíbeného tvůrce. 

Synopse: Je poslední noc léta roku 1962, po níž kamarádi Curt (Richard Dreyfuss) a Steve (Ron Howard) opustí své rodné město a vydají se vstříc studiu na univerzitě. V průběhu této noci zažívají různá dobrodružství a uvědomují si, co je pro ně prioritou a jak se do budoucna zachovají. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo převážně v noci.

Oficiální trailer filmu Americké graffiti / American Graffiti

Člověk z mramoru (Czlowiek z marmuru) (neděle 16. 11., ČT art, 20.20 - 22.55)

Plakát filmu Člověk z mramoru / Czlowiek z marmuruU nás málo známé polské drama se snaží účtovat s padesátými léty a dělá to opravdu hodně zajímavě. Režírující Andrzej Wajda v něm vytvořil formálně precizní dílo, které je nezvykle otevřené, kritické a především se zcela záměrně opírá o nespolehlivé vypravěče, čímž vše uvádí do nečekaného kontextu. Neváhá ani využít různého způsobu snímání a filmového materiálu, celkový zážitek je tudíž ještě hlubší a působivější. Navíc si vyměřil bohatou stopáž, takže měl na všechno dost času a nemusel nikam spěchat. Z prakticky neznámého obsazení vyniká jen Krystyna Janda. Pokud se vám film trefí do nálady, moc chyb v něm nenajdete.

Synopse: Studentka filmové školy (Krystyna Janda) tvoří diplomovou práci o úderníkovi padesátých let (Jerzy Radziwiłowicz) a při sběru materiálu se seznamuje s jeho pohnutými osudy. Zpočátku se jí jeví jen jako mramorová socha, pro kterou v době své největší slávy stál modelem. Postupně ovšem odhaluje jeho nitro a poznává ho jako člověka, který nezměrně trpěl a stal se obětí režimu. Zveřejnit pravdu je ale takřka nemožné.

Zajímavost: U nás byl film oficiálně uveden až v březnu 1991.

Originální trailer filmu Člověk z mramoru / Czlowiek z marmuru

Vracenky (pondělí 17. 11., ČT :D, 09.00 - 10.30)

Plakát filmu  / VracenkySíla zapadlého a dnes zapomenutého československého dramatu ze začátku devadesátých let tkví v tom, že se na dobu počínajícího komunismu dívá dětskýma očima. Režisér Jan Schmidt tak mohl v plné nahotě zobrazit absurditu nejtužší totality a díky použité černobílé kameře se mu podařilo evokovat dobový dojem. Navíc dokázal vše zkombinovat s citlivým a hlubokým příběhem, jemuž mimo vážných momentů nechybí ani ty hořce komické. Ze známějších tváří se objeví Jana Švandová, Marek Vašut, Leoš Suchařípa nebo Oldřich Navrátil. Hodně raritní záležitost, kterou byste neměli přehlédnout.

Synopse: Desetiletý Honzík vyrůstá v padesátých letech, má čtyřletou sestru a rozvedenou matku, která naivně věří v dobro nastupujícího komunismu. Chlapec se tak střetává s rozpory mezi dětskou vírou v Boha a všude propagovanou vírou v Lenina a do toho prožívá úplně normální dobrodružství úměrná jeho věku.

Zajímavost: O hlavní roli se podělili sourozenci Jan a Martin Morávkovi.

Ukázka z filmu Vracenky

Lásky mezi kapkami deště (pondělí 17. 11., ČT1, 15.00 - 17.05)

Plakát filmu  / Lásky mezi kapkami deštěTaké další doporučované československé romantické drama je o dospívání v nelehké době. Režírující Karel Kachyňa si v něm výrazně pomohl atypickým střihem a výtečnou kamerou a navíc umně zkombinoval momenty reálné a flashbacky. K celkovému pozitivnímu dojmu přispívá i neuchopitelná a syrová atmosféra pražského Žižkova. Naprosto uchvacující jsou herecké výkony, z nichž jednoznačně vyčnívají Vladimír Menšík, Jan Hrušínský a tehdy debutující Lukáš Vaculík. Možná kdyby to celé bylo o trochu kratší, byl by zážitek ještě intenzivnější. Další opomíjený tuzemský klenot.

Synopse: Ve třicátých letech se na pražském Žižkově rozmáhá velkoobchodník Baťa a zavedený obuvník Bursík (Vladimír Menšík) jeho levným botám jen těžko konkuruje. Jeho dva synové navíc dospívají, takže je situace pro všechny dost těžká. Životy všech ještě ovlivňují sociální nejistota a okupace.

Zajímavost: Tereza Pokorná získala v Jižní Americe cenu za nejlepší herečku.

Ukázka z filmu Lásky mezi kapkami deště

Silnější než život (Bigger Than Life) (úterý 18. 11., ČT2, 00.05 - 01.40)

Plakát filmu Silnější než život / Bigger Than LifeAmerické drama z roku 1956 u nás sice zná málokdo, to ale neznamená, že nestojí za vidění. Režírující Nicholas Ray v něm spoléhal především na skvělou expresionistickou kameru, hru se světlem a stínem a celkovou potemnělou atmosféru. Vše je navíc dostatečně děsivé bez použití násilí a krve, což zapříčiňuje hlavně démonický James Mason v titulní roli. U tohoto snímku platí, že čím méně toho o něm budete vědět, tim více na vás zapůsobí. Vysloveně zamrzí jen závěr, který je bohužel poplatný době svého vzniku. Více prozradí náš Stroj času.

Synopse: Učitel a milující otec rodiny Ed Avery (James Mason) má delší dobu problémy s bolestí a výpadky paměti, proto je hospitalizován v nemocnici. Zde se dozví, že mu nejspíš zbývá jen pár měsíců života. Proto souhlasí s experimentální léčbou, která má přímo zázračný vliv a muž se díky ní začne uzdravovat. Jenže léky mají i vedlejší účinky, které jsou dost nebezpečné. 

Zajímavost: Námět filmu vychází z novinového článku.

Originální trailer filmu Silnější než život / Bigger Than Life

Proutěný muž (The Wicker Man) (úterý 18. 11., ČT art, 22.30 - 23.55)

Plakát filmu Proutěný muž / The Wicker ManBizarní britský snímek je svéráznou kombinací detektivky, dramatu a muzikálu, což zní možná šíleně, minimálně v tomto ohledu ale funguje poměrně dobře. Režírující Robin Hardy se nevyhýbá ani hutné atmosféře a několika hororovým momentům a celé to zabaluje do pomalého a chvílemi i opojného tempa. Nechybí ani chytlavá hudba a osobité prostředí venkova a jeho rituálů. V ústředních úlohách nepřehlédnete Edwarda Woodwarda a Christophera Lee, které doplňují třeba ještě sám režisér nebo Britt Ekland. I přes originální pojetí a slušnou zábavu nicméně není výsledek až tak dokonalý a působivý.

Synopse: Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na skotský venkov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy zjistí, že místní komunita vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) je zvláštní společností pohanů a prostopášníků. Dokáže podivné sektě zabránit v tom, aby přinesla na oltář oběť nejvyšší?

Zajímavost: Lee se vzdal honoráře, aby ve filmu mohl hrát.

Oficiální trailer filmu Proutěný muž / The Wicker Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY