Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Interstellar

Makrorecenze: Interstellar se dotýká hvězd

Vydáno: 14.11.2014 20:06 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: facebook tvůrce

I když novinka Christophera Nolana nesklízí tak nadšené reakce, jaké jí byly předpovídány, stále jde o pozoruhodný úkaz filmové události, která nemá v posledních letech obdoby. Jak ustála velká očekávání u nás v redakci?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Pět lidí, pět názorů.

MEZIHVĚZDNÝ NOLAN
Matthew McConaughey ve filmu Interstellar / InterstellarKinematografie právě překročila propast oddělující ji od clarkovské hardcore sci-fi. Možná jen na chvíli a stálo to majlant, ale taky to stálo za to. Interstellar je v mnoha ohledech těžký film, který je striktně analytický (což neznamená, že je doslovný pro blbečky) a nesnaží se tvrdit opak - zdroje jsou zřejmé na první pohled, postavy si vyříkají i to, co by nemusely a celek má kolem sebe závoj vysoce kvalitního Hollywoodu. Zbytek bych uvedl v bodech:
 

  • Scéna rozloučení je jedním z nejsilnějších emocionálních momentů, co si za poslední léta vybavuju - ne proto, že by byla nějakým drásavým způsobem převratná, ale jednoduše proto, že nabízí skvěle zpracovanou silnou chvíli v podání brilantních herců.
  • Když začne vědkyně v průběhu osudově důležité mise blábolit cosi o lásce, začalo mi před očima svítit jedno gigantické WTF?! - ovšem vážně netuším, jak bych se choval já, kdybych proletěl červí dírou a v mimořádně vypjaté apokalyptické situaci začal pojímat podezření, že naděje umírá. Všichni jsme někdy WTF!
  • Herci jsou prvotřídní. Všichni a pořád.
  • Vždycky, když vstoupilo do hry kosmické ticho, na plátně poletovala neokázale nasnímaná vesmírná plavidla a jedinou kulisu jim tvořilo hřmění Zimmerových varhan, jsem v krátkých záblescích věřil, že by se dějiny žánru vážně přepsat mohly.
  • Fotografie z filmu Interstellar / InterstellarNedlouho před závěrem je scéna, která by byla po vší předchozí emocionální masáži geniálně zničujícím ztvárněním pekla. Příběh se ale vyvine malinko jinak.
  • Scénář je na každý pád podařený. Umí zasadit zvrat ve správnou chvíli, umí nápaditě měnit náladu, umí držet smysly ve střehu a citově bombardovat. Nikdy nenudí - nevzpomínám si, kdy naposled jsem v průběhu tříhodinového filmu ani jednou nekontroloval čas. Samotný příběh je přesto chvílemi úsměvný a v kontextu s přesvědčivou SCIENCE stránkou poněkud zkratkovitý.
  • Konečně zase jednou "scífko", kde jsou charakterističtí roboti!
  • Umírající obilí a prachové bouře stačily k tomu, aby vznikla jedna z nejhutnějších předzvěstí konce světa. 
Jsem spokojen.

Pavel Pinker: 9/10

NOLANOVA VERZE CHLAPECTVÍ

Jessica Chastain, Casey Affleck ve filmu Interstellar / InterstellarPodle slov samotného režiséra je jeho film "o tom být otcem". Což lze jen potvrdit, protože i přesto, že je Interstellar sci-fi (či spíše pohádkou?) o objevování nových světů, kde by mohl člověk žít, hlavně je to o vyjádření Nolanových pocitů z otcovství. Toto téma se táhne filmem jako červená nit od začátku do konce na vztahu Coopera (Matthew McConaughey) a Murph, kterou si zahrály hned tři herečky pro každé rozdílné časové období. K tomu se Nolan pokusil natočit svou verzi 2001: Vesmírné Odysey (mimochodem robot TARS je hodnější bráška "terminátora" HALa). Jeho sci-fi má podobně epický rozsah, precizní dokonalou technickou podobu a několik velmi působivých a originálních okamžiků ("knihovna" je z nich nejlepší) a filozofický potenciál. 

Na druhou stranu mám i několik výtek. Na jedné straně se Interstellar zdá zbytečně zahlcený vědeckými výrazy a vysvětlováním, které pro komerční druh filmů není vhodný ani nutný a zároveň je celá idea filmu až triviálně jednoduchá a banální. Takže když za tím vším filozofováním, hledáním možností pro život buhvíkde ve vesmíru dojde k takto samozřejmému závěru, pak je to pro takto ambiciózní projekt spíše na škodu. Jednoduše řečeno, Interstellar se celou dobu tváří jako by objevoval něco nového, co tu ještě nebylo, aby pak na konci přišel k tomu nejtriviálnějšímu a nejobyčejnějšímu zjištění. Samozřejmě, že lidské hodnoty jako láska k dětem a láska obecně jsou ty nejvyšší, to nám přeci Nolan neříká nic nového. 

Banner filmu Interstellar / InterstellarS tím pak souvisí i subjektivní pocit, že Nolan svůj vesmírný "traktát o otcovské lásce" natáhnul na neúměrně velkou délku a zbytečně už pak v druhé polovině (pro někoho v první polovině) nudí. A malou výtku ještě na adresu dvou hlavních hereckých star. McConaughey hraje úplně stejně jako hrál ve svém oscarovém výkonu v Klubu poslední naděje a v seriálu Temný případ - stejný způsob dikce slovy, stejný způsob mimiky. Přeci každý film vyžaduje trochu jiný přístup k roli. A Anne Hathaway mi sem už vůbec nepasuje - její ubrečený styl hraní se dobře uplatnil v Bídnících, nikoliv ale zde. Příliš se sem nehodil ani "zmrzlý muž" Matt Damon. Naopak Jessica Chastain zde byla ze všech nejpřirozenější.

Shrnuto třemi slovy: příliš nafouklá bublina.

Václav Limberk: 6/10


ZA MNOHO PENĚZ AŽ PŘÍLIŠ MNOHO MUZIKY

Fotografie z filmu Interstellar / InterstellarCokoliv je očekáváno s takovou netrpělivostí a všude kolem se toho hodně "nakecá", bývám zdrženlivá a snažím se jít do kina jen tak přiměřeně natěšená. Zklamání jinak přichází příliš snadno. Pochopitelně jsem nedokázala nezhlédnout alespoň dva trailery, ale jak má Christopher Nolan ve zvyku, nejlepší scény si schoval do filmu. Zpočátku nedává tak docela smysl, proč se veškerý děj odehrává někde na samotě uprostřed pole a než se dočkáme McConaugheyho ve skafandru, popcorn je pryč. Když se na scéně objeví Michael Caine, srdce všech Nolanových fandů zaplesá a jeho otcovský přístup mě dokonce přiměje zavzpomínat na Pravidla moštárny. Motiv otcovství je v celém filmu až překvapivě výrazný, když se pak vezmou v úvahu všechny vzdálené galaxie, černé díry a spousta dalších dobrodružství, která si Nolan na skoro tříhodinové stopáži vyloženě užívá.

Obsazení je jedno velké převapení, protože ačkoliv jednotlivá jména na plakátě vypadala zajímavě, jejich souhra pro mě byla celkem otázkou. Matthew se za posledních pár let vypracoval natolik, že bych se nedivila, kdyby za roli Coopera dostal dalšího Oscara (ačkoliv nolanovky mají v tomhle ohledu zatím docela pech), ale i krátkovlasá Anne Hathaway nebo Matt Damon jsou neuvěřitelně přesvědčiví.

Michael Caine ve filmu Interstellar / InterstellarInterstellar je sci-fi prvotřídní kvality. Perfektní kamera, propracované efekty, překvapivě neotřelá hudba Hanse Zimmera a hlavně neobyčejně silný příběh dělají z Interstellaru snímek, který možná dokonce zakotví v první padesátce nejlepších filmů na ČSFD. Přesto však dojde i na obávané ALE. Nolan se po snímcích jako MementoPočátek nebo Dokonalý trik, které měli mnozí problém pochopit i po opakovaném zhlédnutí, snaží přijít s něčím, co vám ten mozek doopravdy rozstřelí. I když má tři čtvrtě filmu odzbrojující, ale relativně zvládnutelnou zápletku, konec se ztrácí v překombinovanosti a je to strašná škoda. Zbytečně pak polovina diváků opouští kino a marně se ptá sama sebe, o čem to vlastně bylo.

Alžběta Fridrichová: 7/10

NOLANŮV HVĚZDNÝ PRACH

Banner filmu Interstellar / InterstellarAmbiciózní film jako Interstellar se nedá jednoduše vystihnout na poli krátkého komentáře. Devátý celovečerní snímek Christophera Nolana totiž funguje jako dokonale promyšlený mechanismus, kde do sebe začnou jednotlivé kousky obří skládačky zapadat až s druhým až třetím zhlédnutím, během nichž se vyjeví ohromná komplexnost a motivovanost každého, byť zdánlivě nepodstatného prvku ve vyprávění. Nejen vypravěcí struktura skákající mezi desetiletími a dvěma liniemi v jiném čase a prostoru udivuje svou velikostí a majestátností, které se v současné době pravděpodobně nemůže rovnat žádný snímek – Interstellar je totiž jedním z těch ojedinělých případů, v nichž velké ambice nepřesáhly svého „nechybujícího“ tvůrce.

I když jde o zřejmě největší a tematicky nejrozsáhlejší počin z Nolanovy filmografie, jde také o ten nejintimnější a nejkomornější, který vypráví o něčem tak všedním jako prostém otcovském citu a vyrovnávání se s neúprosným tokem času (samozřejmě v osobním i globálnějším měřítku). Motivy odloučení atypicky reprezentují chladné záběry z vesmíru plné fascinujících úkazů a strojových pohybů lodí, které do sebe zaklapávají jako sourodý organismus. Právě u nich vyvstává na povrch otázka, zda Nolan nemá diváky až příliš v hrsti a celá emocionální působivost filmu nestojí jen na promyšlené, ale mechanické souhře obrazu a zvuku (montáže!) než na samotném příběhu a předkládaných velkých otázkách.

Fotografie z filmu Interstellar / InterstellarHard sci-fi stránka se dá vlastně v lecčem přirovnat k podobně strukturovanému Počátku, který si však na odtažitosti a mechaničnosti stanoveného fikčního světa zakládal více a mnohem razantněji věnoval čas vysvětlování jeho zákonitostí – zde Interstellar jen klouže po povrchu a spojuje seriózní vědecké koncepty s melodramatickou rodinnou linií ála Spielberg. Vlivů je zde samozřejmě mnohem více (Kubrick, Tarkovskij aj.), Nolan je však aktualizuje a přepracovává do naprosto nového a přitom archaického tvaru.

Jeho Interstellar je vlastně jako TARS, zastarale designovaný robot, který vzbuzuje pocit něčeho nového. Jako „poškrábaný“ 70mm pás v digitální době, který evokuje sledování velkofilmů několik dekád zpátky, i když aktuální generace diváků nemá s čím srovnávat - právě díky tomu má nová nolanovka tendenci působit ve změti předigitalizovaných sterilních blockbusterů jako závan něčeho uvěřitelného a hmatatelného (většina triků nepůsobí jako triky), přitom špinavého, oprýskaného a opotřebovaného jako svět, o němž vypráví. Skutečný FILM, to je Interstellar.

Martin Bubrín: 9/10

NOLANOVSKÁ MANÝRA
Banner filmu Interstellar / InterstellarInterstellar je nolanovská manýra, což můžete brát jako výtku, pokud je vám poetika tvůrce cizí, anebo naopak jako splnění snů. Hlavní je, že rodinné sci-fi drama není manýrou, která by zapojením postupů, jež se osvědčily dříve, byla ubíjející, protože se s nimi velmi důmyslně pracuje a dovádí se do zcela nového rozměru. A to doslova. Nolanova poetika se nevyznačuje architekturou, pro kterou by byly určující konvence klasického hollywoodského vyprávění, jež by byly ozvláštňovány zapojením jiných narativních modů. Jeho celovečerní počiny mají mnohem blíž ke skládačce či myšlenkové hře, pro které je určující experimentování s pravidly výstavby uměleckých děl a uskupení prvků do vzorců.

V čem spočívá deklarovaná manýrističnost? Opětovně jde o příběh muže, který si vyčítá své selhání, jež se snaží napravit anebo se s ním alespoň vyrovnat. Zprvu co do distribuování informací vysoce nekomunikativní vyprávění se stává čím dál tím komunikativnějším, aby se v závěru zužitkovaly všechny předchozí motivy. Epilog si ale přesto ponechává určitou míru nejednoznačnosti jak v neuzavření některých linií vyprávění (obvykle v osobní rovině), tak v možnosti interpretovat část viděného jako sen, předsmrtnou představu.

Matthew McConaughey ve filmu Interstellar / InterstellarNepřekvapí, že něco je odhaleno jako nespolehlivé, a tak jsme nuceni přehodnotit svůj náhled na dění. A vstříc nevychází ani výstavba, kdy se několikrát promění její uspořádání a zmnožují se linie i roviny, v čemž se ale dá orientovat díky stylu (odlišení prostřednictvím různé podoby prostředí, odlišné hudby, časové dilatace anebo komprese apod.). Styl je pak důležitý pro významovou stránku, protože užitím jednoho motivu v několika okázalých montážních sekvencích nabývá tento na větší komplexnosti a je dál rozvíjen.

Interstellar zapojuje všechny zmíněné postupy, a to velmi důsledně, ale nezůstává pouze u toho. Aniž bych spoileroval, macho-masochistická podívaná je dovedena ke zdárné katarzi (a není k tomu třeba ani revenge motiv, jako tomu bylo předtím). I prostříhávání mezi několika rovinami vyprávění, mezi kterými se dá orientovat díky hrátkám s časem a kontrastní odlišnosti prostředí, se liší způsobem jejich provázání (montáže jsou zprvu umělecky - s důrazem na sebe sama, uskupování do vzorců a na významový přesah - motivované, nikoliv kompozičně, tj. s ohledem na potřeby vyprávění). Z důvodu doslovnosti často kritizovaný závěrečný akt je možné vykládat jako předsmrtnou vizi (viz monolog Mannovy postavy o rodině jako posledním, co člověk před skonem vidí)... a osobní linie vesmírné roviny vyprávění je ponechána otevřená.

Banner filmu Interstellar / InterstellarJako určující se ale ukáže hra odvislá od toho, co je příznačné pro jednu z hlavních postav. V Mementu protagonista trpí ztrátou krátkodobé paměti, čemuž je uzpůsobena strukturace syžetu; v Inception ve snech zasívá myšlenky jiným, až se v nich sám ztrácí. Interstellar jako výrazné postavy profiluje otce a dceru, vědce věřící, že čas jakožto veličinu lze zahrnout do rovnice řešící problémy gravitace (potažmo prostoru).

Vědeckému experimentu je uzpůsobeno spojení dvou rovin vyprávění (od určitého bodu je prostřiháváno mezi dvěma odlišnými časovými a prostorovými rovinami) i členění (stírá se rozdíl mezi úvodním aktem v podobě uvedení do děje a závěrečným v podobě klimaxu, protože oba jedním jsou). Navzdory veškeré manýrističnosti je Nolanův poslední (a jeho nejlepší, nutno dodat) snímek dál než jeho předchozí. Zdánlivě stupňovitá konstrukce vyprávění (s vnořenými dalšími, ale na rozdíl od Inception na sobě ne zcela závislými) se vyjeví jako konstrukce spřažená a horizontální organizace vyprávění, protínaná vertikálními liniemi, se ukáže jako jednotná.

Marek Slovák: 5D (hodnocení se nachází v páté dimenzi a není zaznamenatelné v našem světě s omezenými rozměry a vnímáním kritických soudů podle procent či čísel).

Originální trailer filmu Interstellar


Pozn.: hlavní recenzi filmu Interstellar najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Děkuji za makrorecenzi :) Souhlasím s Markem Slo... (David, 14.11.2014 22:08) Reagovat

    Děkuji za makrorecenzi :) Souhlasím s Markem Slovákem a vaše myšlenka s koncem, který je předsmrtnou vizí je velice zajímavá a už nyní vím, že musím film vidět znovu a zase to zkusit vidět jinýma očima :)
    Spoiler:
    Jinak dost lidí také vyčítá, že Nolan nenechává hl. postavy zemřít a že nalezení Coopera kdesi u Saturnu (myslím) je dost přitažené. Já říkám - Je špatně být optimista? Neni to nic nemožného, najít ho tam mohli, poté co ho vyplivla Gargantua.
    Celkově mi přijde, že se s filmem najednou vyjevilo až neskutečné množství kritiků, kteří za každou cenu kopou do tohoto filmu a do Nolana. Možná to budou ti samí, co budou nadšeně chodit na 50 odstínů šedi :D

    • Re: Děkuji za makrorecenzi :) Souhlasím s Markem Slo... (Anonym, 17.11.2014 14:37) Reagovat

      Na 50 odstínů šedi se rozhodně nechystám, takže tohle škatulkování a urážení je trochu mimo a závádějící. Ten film je opravdu ve své podstatě hloupý se vším co nabízí. Je spíše zarážející kolik nekritických Nolanovic fans se všude vyrojilo a to, co kritizují u jiných filmů, zde vůbec nevidí nebo nechce vidět. Nolan se zamotal do svého ega stejně jako Zimmer. Tolik nesmyslů a zbytečných scén se jen tak nevidí. Nolan je prostě špatný vypravěč a to je základ filmařiny. Soustředí se na technickou stránku, nechal se obklopit světovými vědci, ale základ filmařiny už ho pomalu míjí. Vyhypovaná volovina. Natočit to někdo jiný, tak by se to na tvůrce sypalo podstatně jinak viz Válka světů (2005). Nolan je zatím ještě v kurzu...

  • "Nolan se zamotal do svého ega stejně jako Zimme... (JohnWayne, 17.11.2014 20:02) Reagovat

    "Nolan se zamotal do svého ega stejně jako Zimmer." Čo ti môžeš vedieť o Zimmerovi, ten je mimochodom stále jedným z najlepších skladateľov súčasnosti (spolu s ním aj John Williams a Ennio Morricone). Chceš snáď povedať, že Williams má všetky soundtracky (najmä tie z posledného obdobia) svetové? :D "Nolan je prostě špatný vypravěč a to je základ filmařiny." Nepovedal by som, to je len jeden zo základov, pretože režisér musí aj previesť scenár na plátno, viesť hercov, atď. Na technickú stránku sa omnoho viac sústredil Cuarón v Gravity, pretože po príbehovej stránke je to obyčajný priemer a ten film by som označil za "Vyhypovanú volovinu"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřela Glenda Jackson (15.06.2023 14:28 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu