Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Interstellar

Recenze: Opojný Interstellar aneb Nolanova vesmírná odysea 2014

Vydáno: 04.11.2014 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Starostlivý otec Matthew McConaughey se ve veleočekávané sci-fi Christophera Nolana Interstellar vydává za hranice našeho života i času, aby zachránil lidstvo před blížící se zkázou. Je výsledek tak epický, jak se předpokládá?

InterstellarRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 04.11.2014 16:00. Starostlivý otec Matthew McConaughey se ve veleočekávané sci-fi Christophera Nolana Interstellar vydává za hranice našeho života i času, aby zachránil lidstvo před blížící se zkázou. Je výsledek tak epický, jak se předpokládá? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na málokterý film se letos čekalo s takovým napětím. Trailery byly opět vynikající, opět toho moc neodhalily a znovu dokázaly zvednout natěšení takřka na maximum. Nemá smysl psát nějaký sáhodlouhý úvod - vzývaný Christopher Nolan dokončil batmanovskou trilogii a než třeba najde nějakou novou sérii, s níž by ztrácel čas, představuje nám velkolepé sci-fi Interstellar.

Matthew McConaughey ve filmu Interstellar / InterstellarTo se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti, kdy je Země dost zpustošená, lidstvo prakticky nemá co jíst a jedinou dostatkovou potravou tak zůstává kukuřice. Titulní postavou je vdovec a otec dvou dětí Cooper, který sice farmaří (jako skoro každý), kdysi ale býval konstruktérem raketoplánů. Jednoho dne ho jeho chytrá a nadaná dcerka přivede na stopu tajných souřadnic, které ho dovedou někam, kde mu odhalí strašnou pravdu o nejbližších desetiletích. Na Zemi už nebude možné přebývat, proto je nutné najít lidstvu nový domov. A právě Cooper by měl vést misi, která prozkoumá tři planety, na nichž je potenciálně možný život. Musí ale opustit svou rodinu.

Autor se netají velkým obdivem ke Kubrickově nadčasové klasice 2001: Vesmírná Odysea a výsledek tohle dílo dost připomíná (a to nejen mluvícím počítačem a některými variacemi podobných scén). Tempo je od úvodu hodně, ale opravdu hodně pomalé a jelikož si Nolan vyměřil bohaté bezmála tři hodiny, nemusí nikam spěchat. Tudíž se soustředí na pečlivé budování zlověstné atmosféry končícího světa, beznaděje hlavních hrdinů a budování vztahů mezi postavami. Od počátku je znát, že se na všechny žene něco nepříjemného a zabránit tomu zřejmě moc nelze. 

Fotografie z filmu Interstellar / InterstellarAčkoli synopse nepůsobí nijak originálně a první dvě třetiny snímku opravdu vypadají z tohoto hlediska dost obyčejně, nebyl by to Nolan, aby neměl schované eso v rukávu. Tentokrát to tedy není tak, že by byl bůhvíjak před divákem a měl snahu ho šokovat, jenže v pravý čas se vytasí se zajímavým trumfem, který poměrně dost změní náhled na ústřední (a v tak epickém měřítku nezvykle intimní a civilní) příběh a ještě víc ho zamotá. Je zkrátka vidět, že hrátky s časem ho svým způsobem fascinují a stále z nich dokáže těžit něco nového a poměrně překvapivého. Navíc nemá problém s určitým filozofickým přesahem, který není oním varovným prstem, nýbrž jen přirozenou částí příběhu, nad kterou můžete, ale nemusíte dlouho přemýšlet.

Hlavním trumfem Interstellar nicméně zůstává technická stránka, která je až fascinující. O tom, že film je natočen v klasickém a dnes už nepoužívaném formátu 70mm, bylo popsáno hodně řádků, nicméně se sluší to připomenout, protože režisér dobře věděl, proč něco podobného volí. Kombinace "archaického" filmového pásu a nejlépe i plátna IMAX je totiž něco, co nelze tak úplně popsat. Máte zkrátka pocit, že se vším respektem k současným mistrům řemesla, sledujete poctivou práci, za níž je opravdu lidské úsilí a ne technologické vymoženosti.

Matthew McConaughey ve filmu Interstellar / InterstellarKameraman Hoyte van Hoytema, který nahradil tradičního Nolanova spolupracovníka Wallyho Pfistera, vytváří ve vesmírných sekvencích přenádherné a kompozičně dokonalé obrazy, kterým dodává sílu i ono zmiňované rozvláčné tempo, díky němuž si je můžete plně vychutnat. Tvůrce zvyšuje celkovou působivost i tím, že neváhá s kamerou občas zatočit nebo změnit úhel pohledu, což v IMAXovském měřítku setsakra funguje. Geniální práci se zvukem a hudbou zřejmě nemusím zmiňovat, protože na to už jsme si od britského režiséra za ty dlouhé roky zvykli.

Stejně jako jsme si zvykli na precizní obsazení, kterému v tomto případě jednoznačně kraluje civilní a takřka dokonalý Matthew McConaughey (jeho přerod mě nepřestává udivovat), jenž dilema mezi záchranou světa a touze po návratu k rodině vystihl zcela přesně a natolik uvěřitelně, že není problém se s ním identifikovat. Ani k ostatním nelze mít zásadnějších výtek, jen bohužel zůstávají ve stínu svého kolegy a už tu prakticky není nikdo, kdo by z výtečné řady vystupoval, ačkoli nejsmutnější postava filmu ve skvělém podání Matta Damona k tomu má hodně blízko. 

Fotografie z filmu Interstellar / InterstellarV prvních dojmech jsem zmínil, že Interstellar má svoje chyby. Těmi jsou především ne až tak působivá pozemská linie, která mnohdy jen zdržuje a je malinko předvídatelná, v tomto případě i o chlup přehnaná stopáž, v níž se tvůrce nevyhne částečné nudě (té je ale minimum) a v závěru už i zbytečné tlačení emocí. Někdo může vytýkat i to, že Nolan se místy až příliš opájí všemi nádhernými záběry a začíná to být samoúčelné, to ale bude záležet na tom, jak moc patříte k fanouškům žánru. Jak je ale u tvůrce dobrým zvykem, je možné (pravděpodobné), že po druhém zhlédnutí většina problémů zmizí a dojem bude ještě lepší.

Na Interstellar je také dobře vidět, jak silné je jméno / značka Christophera Nolana. Pokud by totiž s úplně stejným filmem přišel méně známý tvůrce, troufnu si tvrdit, že by po testovací projekci následovaly radikální změny ve scénáři a prostříhávání stopáže. I proto bude strašně zajímavé sledovat, jak si snímek povede komerčně a jak moc mu klesnou tržby po prvním víkendu, protože nejde o vyloženě divácký film a podoba, jaká do kin přichází, je z tohoto hlediska značně riskantní. To ovšem ukáže až čas. Vy byste si ale tenhle zážitek neměli nechat ujít, protože podobných v kině asi tolik neprožijete.

Český teaser filmu Interstellar / Interstellar

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
80,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • I wonder... (Adam Mikulka, 06.11.2014 18:26) Reagovat

    To nemohl zrovna recenzi na film, jako je Interstellar, napsat někdo... ehm erudovanější? Na takový Moviezone bych takto nudnou recenzi bral, ale když zde máte i filmově vzdělané redaktory, proč je nevyužijete právě při takových filmech, které přímo vybízí k trochu odbornějšímu a zasvěcenějšímu pohledu?

    • Re: I wonder... (stýv, 09.11.2014 22:29) Reagovat

      a k čemu ? když málokdo pak chápe tu hlavní myšlenku, o čem ten film vlastně je ...

  • Mohu říci , že tento snímek Vás může vynés... (DG, 04.12.2014 14:09) Reagovat

    Mohu říci , že tento snímek Vás může vynést hodně vysoko nad oblaka , občas to ale sráží zbytečné happy okamžiky made in USA v závěru filmu. Pasáž "Heuréka " a nový domov bych klidně oželel !!! Jinak OPRAVDU !!!!!!!!!!!!!!

  • AMERICKÁ SNAHA VYŽDÍMAT Z HOMO SAPIENS URBABNIC... (VLOŽKA, 04.04.2015 01:53) Reagovat

    AMERICKÁ SNAHA VYŽDÍMAT Z HOMO SAPIENS URBABNICUS PRACHY, ÉRU SCI-FI 80-90 LET NEPŘEKONÁ ANI TOHLE :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Oppenheimer (19.12.2022 12:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu