Box Office: Slídil vyslídil halloweenské vítězství

Vydáno: 03.11.2014 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Temné psychologické drama Slídil s Jakem Gylenhaalem stanulo na první příčce halloweenského žebříčku tržeb. O několik pár tisíc dolarů tak předběhlo novinku z minula, horor podle deskové hry Ouija.
Jake Gyllenhaal ve filmu Slídil / NightcrawlerCelkové víkendové tržby, které nedosáhly ani hranice 70 milionů dolarů, značí, že letošní Halloween v Americe postrádal opravdový hit. Loni stejnou dobou se 27 miliony uspěla sci-fi Enderova hra, nyní je to s pouhými 10,9 miliony temné drama Slídil, které o pouhých devět tisíc dolarů porazilo novinku z minula, horor Ouija. Pro nízkorozpočtovou podívanou, která rozhodně není určena pro široké publikum, jde však o velmi solidní číslo strkající do kapsy jiné potenciální oscarové kandidáty. Slovo "oscarové" zde zmiňujeme hlavně v souvislosti s výkonem Jakea Gyllenhaala, jehož role zuřivého reportéra je v kritikách označována jako vrchol jeho dosavadní kariéry.

Tržby kritiky milovaného (94% na Rotten Tomatoes), ale diváky ne zas tak adorovaného (známka B- na Cinemascore, která je vyhodnocena z lístků, které diváci po skončení filmu vhazují do krabičky u kina) snímku se vlastně docela přibližují obdobně laděnému snímku Drive z roku 2011 (11,3 milionů). Slidíl (v originále lákavější Nightcrawler) bude sice příští víkend zastíněn mnohem většími snímky, ale i tak si jeho tvůrci nemohou na dosavadní tržby stěžovat. Což je to stejné, co může říci i studio Universal, jehož horor podle deskové hry Ouija, byl přiměřeně navštěvovaným snímkem během Halloweenu (nic jiného bohužel nebylo).

Fotografie z filmu Saw: Hra o přežití / SawO snímek, z něhož nejsou nadšeni ani kritici ani diváci, se propadl zájem jen o 45% a v pátek byl dokonce nejnavštěvovanějším filmem v amerických kinech. Zájem logicky více opadl o zbylých dnech víkendu, kdy se zase lépe vedlo Slídilovi. Jednoznačným selháním bylo však znovuuvedení hororové klasiky Saw: Hra o přežití, která z více než dvou tisíc lokací utržila směšných 650 tisíc dolarů. Jen pro srovnání - když byli znovuuvedeni Krotitelé duchů, dokázali z třetiny lokací Saw utržit 1,7 milionu dolarů. Oslavy desátého výročí filmu si studio Lionsgate zřejmě představovalo úplně jinak.

Na třetím, nezměněném místě zůstává válečný thriller Železná srdce s Bradem Pittem, který dalšími 9 miliony zaokrouhlil americké tržby filmu na pěkných 60 milionů. Mnohem lépe se ale daří psychologickému thrilleru Zmizelá, který se již oficiálně stal nejúspěšnějším filmem kariéry Davida Finchera - aktuálních 136 milionů jen z USA už předběhlo dosavadní režisérovu jedničku, Benjamina Buttona. Celosvětově má pak film na kontě už 263 milionů.

Fotografie z filmu Dřív než půjdu spát / Before I Go to SleepTop 5 uzavírá originální animák Kniha života, zatímco na šestku se ze dvojky minulého týdne propadl akčňák John Wick s Keanu Reevesem. Trochu si přilepšila indie komedie St. Vincent, která se aktuálně nachází na sedmém místě. Znovuuvedení Saw však nebylo jedinou kasovní pohromou týdne - až na čtrnácté pozici se umístila druhá novinka týdne, thriller Dřív než půjdu spát s Nicole Kidman a Colinem Firthem, za něhož diváci zaplatili nuzné 2 miliony dolarů.

Příští víkend nakopnou skomírající nabídku dva těžkotonážní tituly. Do kin se totiž konečně podívá dlouho očekávaný snímek Christophera Nolana Interstellar a také nový animák studia Walt Disney Velká šestka

BOX OFFICE: VÍKEND OD 31.10.2014

 1. Slídil 10,91 mil. (novinka)
 2. Ouija 10,9 mil.
 3. Železná srdce 9,1 mil. 
 4. Zmizelá 8,8 mil.
 5. Kniha života 8,3 mil.
 6. John Wick 8,1 mil.
 7. St. Vincent 7,8 mil.
 8. Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day 6,5 mil.
 9. Soudce 3,4 mil.
10. Drákula: Neznámá legenda 2,9 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY