Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Až po uši

TV recenze: Až po uši - natočil Jan Hřebejk seriálový skvost?

Vydáno: 03.11.2014 18:30 v sekci Články | Televize - Roman Kotvald | foto: HBO

Třináctidílný seriál z české produkce HBO, na rozdíl od další tuzemské vztahové konkurence, není klasickým povrchovým nakouknutím do lidských osudů, nýbrž podzimní povinností, která baví od první do třinácté epizody.

Až po ušiRecenzoval/a Roman Kotvald dne 03.11.2014 18:30. Třináctidílný seriál z české produkce HBO, na rozdíl od další tuzemské vztahové konkurence, není klasickým povrchovým nakouknutím do lidských osudů, nýbrž podzimní povinností, která baví od první do třinácté epizody. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na první pohled ryze známá prostředí Prahy, okolí jejího protínajícího toku a větších nábřeží jsou pozadím pro spletitý příběh vycházející původně z izraelského formátu When Shall We Kiss. To je ovšem pouze pro zajímavost, protože jeho transpozice do českého prostředí scenáristkami Ivou Klestilovou a Terezou Dusovou se zdařila velmi úspěšně.

Anna Geislerová ve filmu  / Až po ušiKonzistentní styl vyprávění ukazuje traumata a problémy, se kterými se každý z nás pravděpodobně někdy setká, ať už přímo, nebo přes lidi v našem okolí. Nejvíce těchto motivů se týká ústřední dvojice - hlavní hrdinka Šárka (Anna Geislerová) má matku alkoholičku, otce nikdy nepoznala a k tomu ji ještě čeká složitý vztah s Jakubem (Jiří Havelka), ten na druhou stranu musí čelit sebevraždě sestry. Ovšem nejvíce do jejich známosti zasáhne Jakubova bývalá přítelkyně Markéta (Lenka Krobotová), která využije Jakubova truchlení a pokusí se ho svést, i přes přítomnost Šárky.

Potom tu máme již dobře situovaný manželský pár s dvěma dospívajícími dětmi. Milan (Hynek Čermák), majitel autosalonu, je chorobný sukničkář, což jeho deprimovanou ženu Zuzanu (Jitka Čvančarová) dožene až k úvahám nad rozvodem, alespoň se může ze svých strastí vypovídat své nové lesbické promiskuitní masérce Lindě (Jana Kolesárová). Neméně důležitou roli tu hraje Zuzanina kamarádka Ema (Anna Polívková), která svou nespokojenost se vzhledem utápí v internetových seznamkách, přitom její obětavý kolega Karel (Radek Holub) čeká hned za dveřmi.

Radek Holub, Anna Geislerová ve filmu  / Až po ušiNadmíru důležitá vyváženost nadsázky u jednotlivých milostných trojúhelníků je klíčovým úspěchem tohoto formátu. Například postava Emy není jen další stereotypní ošklivkou Katkou, či Šárčina matka – afektovaná herečka Carmen (Jana Švandová) – nemá prvoplánové poselství, nýbrž i svůj pozdější smysl. Všechny dějové linky mezi sebou krásně rezonují, jedna začíná coby romantický sen a těsně před závěrem atakuje styl grotesky. Naproti ní, možná spíše přímo vedle ní stojí dramatická krize v manželství s netradičním průběhem. Korunují to nicméně pěkně peprné hlášky, což už použití slova „hláška“ v souvislosti se seriálem je na naše poměry nevídané, například ve stylu jedné z těch relativně slušnějších: „Tomuhle ty říkáš erekce?“. 

V základě toho stojí znamenité výkony většiny představitelů. Za pozdvihnutí stojí především Jitka Čvančarová se svojí nejštědřeji napsanou postavou, jenž dokáže říci pohledem leckdy více než replikou, nemluvě o odvážnosti erotických scének. I její manžel, Hynek Čermák, ukazuje své nadstandartní kvality, obzvláště na naše poměry, v realistické přeměně ze sukničkáře. Na první koleji ovšem stojí Anna Geislerová a Jiří Havelka, jí se již tradičně nedá moc co vytknout a její osobitý protějšek mile překvapuje. Jedinou trošku iritující postavou zůstává Karel, Emin ctitel. Není to dáno tím, že by Radek Holub zvolil špatné podání, ale prostě příliš ploše napsaný hrdina má prostor hlavně na pitvoření a parodii.

Anna Geislerová, Jiří Havelka ve filmu  / Až po ušiAž na jednu výjimku (respektive dvě) nejsou charaktery jasně stylizované do záporných, či kladných poloh. Repliky, které pak používají, nepůsobí vykonstruovaně, ani uměle a děj díky tomu přirozeně plyne dopředu. Jakmile jednotlivé příběhy směřují k finále, ukazuje se nevyhnutelný rozkol s původní izraelskou kostrou, která byla více melodramatická. České, až sarkastické, pojetí totiž nepasuje k danému konci přesně na míru. S čímž se nese lehká předvídatelnost a vlastně i příliš standardní završení, které by tolik nevadilo při sourodosti celé látky.

Naštěstí většinu toho schovávají kouzelné exteriéry, interiéry a podmanivý vizuál. Před filmovou kamerou se herci procházejí kolem Vltavy, chodí si zaběhat na Vyšehrad, autem křižují malebné pražské uličky, vínko si dopřejí na náplavce a kafíčko také jen s přepychovým výhledem. Do jisté míry s opulentními lokacemi Jan Hřebejk opravdu nešetřil, ukazuje Prahu jako nádherné historické velkoměsto se středobodem široké řeky a přitom nevynechá ani modernismus. Mnohé diváky si tím určitě získá, protože záběry podplutí nejednoho známého mostu mají svůj nepopiratelný půvab. Nejenom kamera dosahuje kvalit tvorby pro kina, veškeré technické aspekty jsou k nerozeznání od filmového materiálu.

Fotografie z filmu Až po ušiV celé té záplavě "Doktorů z ordinací v růžových ulicích" působí Až po uši jako drahokam v české seriálové produkci. Objektivně nejde o žádnou revoluci v televizi, ale „jen“ o kvalitní filmové řemeslo, pečlivost tvůrců a nutnou dávku inteligence. Hřebejk tedy opět dokazuje, že s kvalitním scénářem dokáže divy. Po posledním nepříliš chváleném Zakázaném uvolnění nebo fádních Líbánkách nabral vítr do plachet a možná přinesl i jeden z novějších zahraničních trendů k nám, a to, že velcí herci a režiséři začínají směřovat svůj talent také na televizní tvorbu. A to je jedině dobře.

Oficiální trailer seriálu Až po uši

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Polívková (dadla, 10.02.2015 14:26) Reagovat

    Polívková tady JE VYNIKAJÍCÍ!!! :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Soňa Červená (07.05.2023 10:24 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Děti Nagana jsou příjemným nostalgickým počinem pro celou rodinu (22.02.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2023: Nominacím vévodí filmy Arvéd a Il Boemo (16.01.2023 15:14 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu