Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Redakční topka: 3 filmoví upíři, které je dobré raději nebudit

Redakční topka: 3 filmoví upíři, které je dobré raději nebudit

Vydáno: 02.11.2014 18:00 v sekci Články | Žebříčky - Redakce | foto: facebook tvůrce

Upírská tématika se v kinech značně přečerpává, nejnovějším důkazem tohoto trendu je i aktuální premiéra několikáté verze příběhu Drákuly. Které upírské filmy utkvěly v hlavě nám?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Drákula: Neznámá legenda v kinech, Interview s upírem na Blu-rayi a Coppolův Drákula v televizi. Filmy s upírskou tématikou se zkrátka stále vracejí a čas od času není špatné si nějaký z nich připomenout - v naší krátké redakční topce jsme se proto pokusili zapátrat v paměti a vybrat naše oblíbené. Jaké jsou ty vaše?

Václav Limberk - Noc hrůzy
Chris Sarandon ve filmu Noc hrůzy / Fright NightJako ikonický hororový snímek lze označit výjimečný mix upírského hororu a komedie Noc hrůzy, který v polovině osmdesátých let natočil jako svůj režijní debut americký režisér Tom Holland. Ten se do té doby živil jako scenárista (napsal například scénář ke druhému Psychu). A hned napoprvé to byla pořádná pecka. Kdo tenhle neobyčejně podařený a zábavný snímek viděl jako dítě, musel mu učarovat. Noc hrůzy má ale své neodolatelné kouzlo i po téměř třiceti letech. A v čem spočívá? Především ve výborném způsobu, jakým se Holland pohybuje mezi komedií až parodií a čistokrevným upírským hororem, který jako by z oka vypadnul například knize Prokletí Salemu od Stephena Kinga.

Příběh o teenagerovi Charleym (William Ragsdale), který v sousedovi z vedlejšího domu, Jerrym Daindridgeovi (Chris Sarandon) objeví upíra (což mu pochopitelně nikdo nevěří) a pozve si proto na pomoc zkušeného herce "zabijáků upírů" z oblíbené televizní hororové show "Fright Night" Petera Vincenta (Roddy McDowall), je průzračně čistý a těží z příjemného pohrávání si s hororovými a upírskými klišé a je zároveň láskyplnou poctou tomuto žánru. Ostatně jméno Peter Vincent je složeninou dvou hororových legend – herců Petera Cushinga a Vincenta Price.

Fotografie z filmu Noc hrůzy / Fright NightNoc hrůzy patří k nejpovedenějším a nejzábavnějším hororům (hororovým komediím) nejen osmdesátých let a ve své době patřila i k překvapivým diváckým hitům. O její ikoničnosti svědčí i jedno přímé pokračování natočené už ale bez režiséra Hollanda i herce Sarandona (oba právě točili jiný ikonický horor osmdesátých let, Dětskou hru) a o mnoho let později i remake a další (video) sequel, který navazuje na oba původní filmy.

Originální trailer filmu Noc hrůzy

Vratislav Šálek - Blade a Blade II

Wesley Snipes ve filmu Blade / BladeV době, kdy ještě komiksové adaptace zdaleka nebyly tak populární, se v kinech z ničeho nic objevil první Blade. Ten nám představil neohroženého hrdinu, který je sice upír, v jeho žilách ovšem koluje i lidská krev, takže musí používat speciální sérum, které ho udržuje v kondici a rovnováze. Dodnes jde o fajn film, který je dost cool, nebojí se trošku brutálnější akce, disponuje výbornou hudbou, zdařilým vizuálem a hlavně má parádní a přímo legendární úvodní scénu na diskotéce, která je přímo ikonická. Hlavní roli samozřejmě ztvárnil Wesley Snipes, pro něhož se oprávněně stala rolí životní a dnes už si jako hláškujícího upírobijce nedovedeme představit nikoho jiného. Stejně tak jde o suverénně nejlepší počin zapomenutého Stephena Norringtona. Nebýt slabšího záporáka a bohužel i zastaralých triků, mohl být výsledek ještě o chlup lepší.

V pokračování, které už neřeší žádnou složitou mytologii, ale jede přímo na první signální, se širšímu obecenstvu poprvé předvedl osobitý Mexičan Guillermo del Toro, jehož vklad je na filmu hodně znát. Bizarní příšerky, brutální a svižná akce, evidentní libování si v béčkové zápletce a jejím ladění nebo plno počítačových triků - to vše tu najdete v plné míře, a i když je film obecně hodnocen hůř než ten předchozí, pořád jde o výtečnou zábavu plnou upírů a jiných monster. Nesmí samozřejmě chybět ani Wesley Snipes v titulní roli, který si ji snad užil ještě víc.

Našinec tu má navíc bonus v podobě různých zákoutí Prahy, která "hraje" sama sebe a především dnes už kultovní začátek, v němž se v geniální miniroli představí Marek Vašut a peprně si (česky!) zanadává. Jediné, co tu nenajdete, je propracovaný a složitý příběh. Škoda jen, že slušně rozjetou upírskou sérii totálně pohřbil třetí díl s podtitulem Trinity, který jsem, přiznám se, po přečtení zdrcujících ohlasů dosud raději neviděl.

Originální trailer filmu Blade / Blade

Pavel Pinker - Ať vejde ten pravý

Fotografie z filmu Ať vejde ten pravý / Låt den rätte komma inOdstrkovaný outsider Oskar si našel kámošku. Je jí dvanáct let a má ostré zuby. Ať vejde ten pravý je film spadající do škatulky "co kdyby" - co kdyby vaše nová sousedka byla upír?

Netradičnost snímku spočívá v absenci hororových postupů. Příběh se odehrává na obyčejném sídlišti současnosti (obyvatelé bytovek pocítí silně povědomou atmosféru) a nepotřebuje žádné berličky v podobě hezkých tvářiček, výrazné výtvarné stylizace či záplavy triků. Jakmile přijde řeč na zvláštní schopnosti Eli, vždy se odehrávají šikovně "za rohem" a na přetřes zůstává jen výsledný efekt, zasazený do tradičně ztvárněného dramatu - netradičnost vyplývá až z příslušné kombinace nesourodých prvků (z nichž nejvýraznější je kontrast dětská romance/krvavý upírský horor).

Na myšlenky se zde moc nehraje; maximálně tak můžeme uvažovat o tom, kterak se člověk neváhá připojit k podezřelým jedincům, nabídnou-li kompenzaci za chybějící spřízněnou duši. Trochu navíc pak zůstávají jedině scény s nakaženou upírkou - byť je například scéna s útočícími kočkami ohromně působivá, je postavená dosti na efekt a pro film neznamená prakticky nic. Takže, co kdyby...? Mám kamarádku upírku... a jestli mě nenecháte, rozemele vás do jitrnic... a není to celé jen poněkud morbidní Oskarova představa?

Švédský originál se zanedlouho dočkal amerického remaku, který ovšem nic moc nového nepřidává, spíše tvoří update na verzi 1.1. (víceméně podobně, jako Hanekeho vlastní remake k Funny Games).

Originální trailer filmu Ať vejde ten pravý

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Robert je nudná konverzačka vydávající se za horor (16.07.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Transformers probudili kostlivce (07.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kostlivec ožívá v novém traileru (18.04.2023 11:34 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2023: filmem roku je Všechno, všude, najednou (13.03.2023 04:40 v Novinky | Zprávy)
- Pennywise se vrátí (24.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kukuřičné děti (14.02.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kostlivec ožívá v prvním traileru (30.01.2023 14:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu