Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

DVD: Narozen 4. července

Vydáno: 17.01.2011 16:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Proslulé protiválečné drama Olivera Stonea natočené podle skutečných událostí vypráví o neslavném návratu Rona Kovice z válečné vřavy do milované vlasti? Tom Cruise předvádí nejlepší výkon své kariéry.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nevinný a tápající mladík Ron Kovic se nadchne pro armádu a narukuje k mariňákům odhodlán ve Vietnamu položit svůj život za vlast a potlačení komunistické hrozby. Dopadlo to katastrofálně. Už první kontakt s nepřítelem, jak to tak bývá, přinesl okamžité vystřízlivění, pro Kovice o to tragičtější, že vedlo k neúmyslnému zabití civilistů a kamaráda. Druhý střet s Vietkongem ho zavede rovnou do vojenské nemocnice a nadosmrti upoutá na invalidní vozík. Válečná mašinérie naverbovala silného mladého muže a zapáleného patriota a vrátila odepsaného mrzáka, kterého válkou pobouřená veřejnost namísto přivítání poplive. I on postupem času opouští svůj zarytý postoj a vlastenectví začíná chápat jiným způsobem, než je boj.
Oliver Stone je na válku ve Vietnamu specialista, neboť se jí sám aktivně zúčastnil a Narozen 4. července je druhým ze tří filmů, které o jejích hrůzách natočil. Do vietnamské džungle nás zavedl ještě ve slavné Četě a lehce zapadlém kousku Nebe a země.
Narozen 4. července přináší na válku ve Vietnamu výrazně jiný pohled, než jsme většinou zvyklí. Nejsou tu téměř žádné scény z boje, žádná krvavá zvěrstva a ztráty zdravého rozumu pod tíhou situace, ve Vietnamu se vlastně zdržíme jen chvilku. Hlavní bitva se zde totiž odehrává na úplně jiné frontě - na půdě Spojených států amerických a jde v ní o smysl celé té prokleté války.
Film hodně stojí na životním výkonu Toma Cruise, který dokázal velmi věrohodně zahrát nejen nažehleného odhodlaného mladíka jak z Top Gunu, ale i jeho přerod v ochlastanou a ufňukanou trosku na vozíčku. A ať je to sebepošahanější scientolog, kvůli absenci hereckého talentu se mu po zhlédnutí tohoto filmu už posmívat nemůžete. Obsazení vedlejších rolí je plné hvězd a třeba takový Willem Dafoe se vám z hlavy jen tak nevytratí, stejně tak jako scéna jeho šarvátky s Kovicem na opuštěné silnici uprostřed mexické pouště. Absurdní, směšné a k pláči.
Stone se bohužel nevyvaroval několika přehnaně patetických pasáží, které jinak syrový příběh mírně sráží. I přes štědrou stopáž ale vše pěkně odsýpá a divák si užívá hutnou protiválečnou atmosféru Ameriky šedesátých a sedmdesátých let.
Bonusový materiál sice čítá jen dvě položky, zato obě poměrně šťavnaté. Dvacetiminutový archivní rozhovor se Stonem, Cruisem i samotným Kovicem, který na filmu aktivně spolupracoval, nám přiblíží okolnosti nelehkého vzniku slavného snímku a několik dalších zajímavostí, třeba jak byl Kovic se svým hereckým představitelem spokojen. Druhým bonusem je komentář režiséra. Opět se dozvíte poměrně zajímavé informace, ale projet si znovu celý film za doprovodu pomalu a suše hovořícího Stona je hodně namáhavá a únavná záležitost, kterou ne jeden zátah zvládnete jen s velkým odhodláním. Bohužel jsou oba bonusy na DVD k dispozici jen s anglickými titulky.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Zvuk: 2.0 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital anglický
Titulky: české, anglické, arabské, řecké, rumunské, turecké
Obraz: 16:9, 2,35:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • uzasny film (lucik, 17.01.2011 17:24) Reagovat

    Jakoze Cruise nemam rada (uznavam Magnolii a Vanilkove nebe jsem jeste nevidela), tak ma hodne dobrych filmu (napr. Rain Man, Posledni samuraj). Proste mi nesedne at uz jako clovek (scientologie - at si ma kazdy jakou viru chce, ale neprehani to s propagaci a nikomu to nenuti), tak jako chlap (nikdy jsem nebyla vypleskla z Top Gunu, Navzdy a daleko, apod.). Musim priznat, ze tenhle film ve me zanechal hodne dlouho pocit nespravedlnosti a hodne me zasahl. Ale je to i tim, ze jsem ho videla v nejakych 13 a to je pohled na svet prece jen jiny. Souhlasim, ze je to jeho zivotni role a pochybuju, ze jeste natoci neco tak skveleho. I kdyz v Tropicke bouri byl uzasny ;)

    • Re: uzasny film (Boogeyman, 18.01.2011 22:39) Reagovat

      Mám na Criuse úplně stejný názor. Nemusím ho a řekl bych, že je dost hráblej, ale když chce, tak umí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu