Soundtrack: Strážci Galaxie - nejpohodovější OST ve vesmíru

Vydáno: 04.10.2014 18:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Strážci Galaxie opanovali o prázdninách nejen žebříček návštěvnosti, ale vystoupali také na vrchol coby neprodávanější soundtrack. Je na něm skutečně něco tak výjimečného?
Soundtrack

soundtrackNebývá pravidlem, aby měl snímek dvoudílné OSTčko, tedy soundtrack i score. Kde je ale potřeba doplnit některé scény vedle klasické instrumentální hudby i nějakou peckou, tam se pak často použije nějaká dobře známá odrhovačka nebo naopak léty prověřený song, jehož povědomý zvuk vás během filmu dostane do kolen.

Písničkový soundtrack Strážců Galaxie se stal vůbec prvním soundtrackem v historii, který se vyškrábal až na špičku žebříčku prodejnosti, aniž by obsahoval jedinou novou skladbu. Najdete na něm dvanáct klasik, které tvůrci poskládali do jedinečné elektrizující kombinace.

Soundtrack otevírá skladba Hooked on a Feeling, kterou v roce 1968 původně nazpíval B. J. Thomas. Po něm ji o šest let později předělala kapela Blue Swede, jejíž verze se pak v USA stala číslem jedna. Na něj navazuje zhruba stejně stará píseň od The Raspberies Go All the Way, která se dříve objevila i ve filmech Na pokraji slávy nebo Temné stíny.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyDalší světově proslulou peckou, která se objevila na soundtracku, je Spirit In The Sky Normana Greenbauma, jíž se po celém světe prodalo více než dva miliony kopií. Na albu nesmí chybět ani klasika Davida Bowieho Moonage Daydream, která je ve filmovém byznysu běžně používaným materiálem. Za zmínku stojí i dvojice kouzelně optimistických skladeb v čele s Ain't no Mountain High Enough, která celé album uzavírá. Statečně jí sekunduje I Want You Back, debut Jackson 5 z roku 1969, který na svoje koncerty pravidelně zařazoval později i Michael Jackson.

První album je skutečně zábavným mixem oldschool pecek, který je samotný stejně líbivý na poslech jako třeba soundtrack k Forrestu Gumpovi nebo Pana Nikdo.

Disc One: Awesome Mix Vol.1
Celkový čas: 44:59
Skladby: Blue Swede - Hooked on a Feeling // Raspberries - Go All the Way // Norman Greenbaum - Spirit in the Sky // David Bowie - Moonage Daydream // Elvin Bishop - Fooled Around and Fell in Love // 10cc - I'm Not in Love // The Jackson 5 - I want You Back // Redbone - Come And Get Your Love // The Runaways - Cherry Bomb // Rupert Holmes - Escape (The Pina Colada Song) // Five Stairsteps - O-O-H Child // Marvin Gaye and Tammi Terrell - Ain't No Mountain High Enough

Blue Swede - Hooked on a Feeling

Score

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyPo letošním prvním marvelovském soundtracku ke snímku Captain America: Návrat prvního Avengera, jenž pod taktovkou Henryho Jackmana dopadl doslova tragicky, byla očekávání na Strážce Galaxie veliká. A ani tvůrci tentokrát nevsadili na jistotu, kterou pro komiksárny znamenají Alan Silvestri a Brian Tyler, a zkusili štěstí s Tylerem Batesem. A ono to vyšlo. Score se sice nezapíše mezi největší filmové melodie, ale ve filmu funguje dobře a samostatně na poslech rozhodne nezklame.

Už s úvodní skladbou Morag máte pocit, že přijde něco velkolepého. A ono to přijde, ale až v tracku následujícím. The Finall Battle Begins servíruje první velké téma, které je na začátek alba přece jen trochu hlučné a dramatické, v závěru ovšem ubírá na intenzitě a konečně vyniká jeho vrstevnatost.

Vin Diesel ve filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyPo slušném začátku ovšem křivka soundtracku značně klesá a hned několik tracků po sobě působí ve filmu z čistě funkčních důvodů, aniž by v albu výrazněji vynikly. Od poloviny tracklistu zvyšuje Bates opět dramatičnost a kombinace žesťové a smyčcové sekce vytváří pozoruhodný mix například v tracích The Pod Chase nebo Sacrifice, kde se na pozadí objevují i sbory.

Score čítající devětadvacet tracků je kompilací, která filmu dotváří kouzelnou atmosféru, ačkoliv neobsahuje takové melodie, které byste si broukali při odchodu z kina. Přesto ale stojí za poslech.

Disc Two: Orignal Score By Tyler Bates
Celkový čas:
74:43
Skladby: 
Morag // The Final Battle Begins // Plasma Ball // Quill's Big Retreat // To the Stars // Ronan's Theme // Everyone's an Idiot // What a Bunch of A-Holes // Busted // The New Meat // The Destroyer // Sanctuary // The Kyln Escape // Don't Mess With My Walkman // The Great Companion // The Road to Knowhere // The Collector // Ronan's Arrival // The Pod Chase // Sacrifice // We All Got Dead People // The Ballad of the Nova // Black Tears // Citizens Unite //Tyler Bates - A Nova Upgrade.

Tyler Bates - Sacrifice


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Tenhle film přišel jak blesk z čistého nebe a ... (Elvis65, 07.10.2014 18:01) Reagovat

    Tenhle film přišel jak blesk z čistého nebe a všechno a všechny převrátil naruby a soundtrack to jen potvrzuje

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY