Festivalové ozvěny: Evropské novinky v Praze

Vydáno: 03.10.2014 10:14 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Ostravský festival kameramanské tvorby vyhrál španělský snímek Historka o mojí smrti o imaginárním setkání Casanovy a Drákuly. Přehlídka Střední Evropa do Prahy přiveze pozoruhodné maďarské filmy Bílý bůh a Volný pád.
OSTRAVA KAMERA OKO
Fotografie z filmu Historka o mojí smrti / Història de la meva mortVčera večer v Ostravě vyvrcholil šestý ročník Mezinárodního kameramanského filmového festivalu. Hlavní cenu za nejlepší kameru získal španělský kameraman Jimmy Gimferrer za práci na filmu Historka o mojí smrti o imaginárním setkání dvou světů, dvou dějinných epoch a dvou mytických postav - Casanovy a Drákuly. Film Alberta Serry, který na loňském festivalu v Locarnu vyhrál Zlatého leoparda, byl v Ostravě oceněn "pro schopnost vytvořit silnou, hypnotickou atmosféru, jež skvěle posloužila příběhu, a to vzdor omezeným prostředkům".

Zvláštní cenu porota udělila kameramanovi Marcellu Révovi za maďarský snímek Bílý bůh v režii Kornéla Mundruczóa "pro impresivitu práce s barvami a světlem a citlivý portrét hlavního hrdiny, psa Hagena." Ocenění v Krátkometrážní soutěži si v Ostravě převzal český kameraman Lukáš Milota za snímek Pevnost režiséra Olma Omerzu. Cenu poroty získal kameraman Marek Dvořák za snímek Retriever režisérů Tomáše Kleina a Tomáše Merty.

Fotografie z filmu Bílý bůh / Fehér istenZa dobu své existence festival mapoval, prostřednictvím site specific filmových projekcí, proměny Dolní oblasti Vítkovice ze 'zakázaného ocelového města' v moderní vědeckotechnické centrum, byl prostředníkem digitalizace jednosálových kin a stál u základů nového kinoprovozu v centru města, Studia Karel. Slavnostní projekcí ve zcela novém kinosálu ve Světě techniky nyní začíná další kapitola existence festivalu: v Dolních Vítkovicích - Provozu Hlubina vznikne do roka kulturní čtvrť, další dva kinosály a nový festivalový park. Pěstovat jeho život, ale stále bojovat za udržení kultury v centru Ostravy, bude hlavním cílem festivalu do dalších let,” uvedl ředitel festivalu Jakub Felcman.

STŘEDNÍ EVROPA
Paralelně s velkým festivalovým echem Be2Can, o kterém jsme informovali zde, bude probíhat pražská přehlídka současné filmové tvorby z Maďarska, Polska, Slovenska, Česka a Rakouska. Akce se uskuteční ve Studiu Béla a dalších prostorách Maďarského institutu na ulici Rytířská v Praze 1.

Fotografie z filmu  / Na přehlídce bude k vidění výběr nových maďarských, polských, českých a slovenských filmů, z nichž některé uvedou sami jejich tvůrci. Například maďarská režisérka Virág Zomborácz uvede svůj debut Další život mého otce, v němž nevšedním způsobem zpracovává téma truchlení a vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Snímek s prvky magického realismu osvěžujícím způsobem kombinuje žánry a mísí humorné až bizarní momenty s dramatickými.

Klára Řezníčková představí film Viktor Kolář, portrétní dokument představující mimořádnou tvůrčí osobnost výjimečného fotografa s výraznými myšlenkami reflektujícími umění, jeho život i vlastní pohnuté osudy a rodinu. Radim Špaček přijde podebatovat o svojí novince Místa a rakouská experimentální filmařka Antoinette Zwirchmayr představí kolekci svých filmů. 

Fotografie z filmu  / Highlighty programu budou bezesporu v Cannes oceněný Bílý bůh o vztahu lidské a psí rasy a nový film maďarského režiséra Györgyho Pálfiho Volný pád, imaginativní a provokativní počin, který se s groteskní nadsázkou vysmívá planému spasitelství a lhostejnosti. 

Více informací o přehlídce najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY