Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 10. 2014 - 9. 10. 2014

TV tipy: Náročnější filmy, superhrdinové a Aladin v rytmu hip hopu

Vydáno: 03.10.2014 17:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Slabší a zdánlivě neatraktivní je aktuální nabídka tuzemských televizí. Ty po předchozí várce premiér vsadily na jistotu v podobě repríz, vedle nichž zařadily některé žánrovky, které nejsou moc známé, fanoušky nicméně potěší.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
The Notorious B.I.G. (Notorious) (sobota 4. 10., Prima, 00.50 - 03.15)

Plakát filmu The Notorious B.I.G. / NotoriousPět let staré a méně známé životopisné drama potěší hlavně ty, kterým není cizí hip hop. Zajímavého portrétu jedné z největších legend žánru se režijně chopil George Tillman, Jr. a odvedl velmi slušnou práci. Největšími devízami filmu jsou hudební složka a poměrně strhující náhled do zákulisí svérázné komunity a objasnění některých jejích velkých afér. Výsledku prospívá i obsazení nehvězdnými tvářemi, hlavní roli si tak mohl zahrát Jamal Woolard. Musíte ale počítat s tím, že všechno je vyprávěno hodně zkratkovitě, místy až naivně a postavy jsou dost ploché. Žánrová jednohubka, která neurazí.

Synopse: Christopher Wallace (Jamal Woolard) sice získal stipendium na katolické škole a matka dělala vše proto, aby ho uchránila před nástrahami ulic, všechno bylo ale marné a on brzy začal prodávat drogy. Když ovšem jeho přítelkyně (Julia Pace Mitchell) otěhotní, rozhodne se mladík, že musí vydělávat peníze jinak. Jeho rappová nahrávka se náhodou dostane do rukou hiphopového impresária Seana Combse (Derek Luke) a ten z něho přes noc udělá hvězdu a nový kulturní fenomén. Brzy se tak zrodí legendární Notorious B.I.G.

Zajímavost: Dětskou roli Biggieho hraje skutečný syn Christophera Wallaceho.

Originální trailer filmu The Notorious B.I.G. / Notorious

Aladin (Aladdin) (sobota 4. 10., ČT :D, 09.20 - 10.50)

Plakát filmu Aladin / AladdinOscary za hudbu a ústřední píseň oceněná disneyovka patří k tomu nejlepšímu, co v proslulém studiu v posledním čtvrtstoletí vzniklo. Režírující dvojka John Musker a Ron Clements si svou práci evidentně užila a skvěle vytěžila exotický námět, který měla k dispozici. Prokázala obří invenci a naskládala za sebe sérii gagů a vtípků tak, že stále baví. Vysloveně potěší i poctivá ruční animace, sympatické postavy (i ty vedlejší), strhující hudba a množství chytlavých písní. Chyb se v tomto klasickém kousku najde jen minimum. Ideální víkendové probuzení pro celou rodinu.

Synopse: Aladin je chudý chlapec z tržiště, jehož jediným majetkem i přítelem je opička Abu. Denně sní o tom, že z bezútěšného prostředí uteče a ožení se s krásnou princeznou Jasmínou. Šanci dostane, když ho chce zlý sultánův rádce Džafar využít k získání kouzelné lampy. Mladík se tak stává majitelem létajícího koberce a později i oné lampy a duch, který v ní sídlí, se uvolí, že mu splní tři přání. To je ale teprve začátek jeho cesty.

Zajímavost: Film jako první animák v historii vydělal přes dvě stě milionů dolarů.

Originální trailer filmu Aladin / Aladdin

Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích (Justice League: Crisis on Two Earths) (sobota 4. 10., Nova Cinema, 15.10 - 16.45 / neděle 5. 10., 06.05 - 07.20)

Plakát filmu Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích / Justice League: Crisis on Two EarthsTo, na co svět hraného filmu bude čekat ještě pár let, už v tom animovaném funguje dlouho a tohle je další důkaz. Režírující Lauren Montgomery a Sam Liu využili všech možností, které animace nabízí a natočili odvázanou a zběsilou akční podívanou, která zkrátka nemůže nudit. Dialogů je tu jen nutné minimum a hlavním tahákem snímku je alternativní vesmír, v němž existují zlá alterega superhrdinů. Stopáž je navíc krátká, takže nějaká vata tu úplně chybí. Absolutní paráda (nejen) pro komiksové fanoušky.

Synopse: Lex Luthor bojuje v alternativním vesmíru o záchranu planety, kterou ovládají ďábelská alterega Ligy spravedlivých. Luthor tak musí do služby povolat Batmana, Supermana a další hrdiny, kteří by mu měli pomoci vyhrát. V této bitvě ale jde o víc než jen o čest.

Zajímavost: Původní název filmu zněl Justice League: World´s Collide.

Originální trailer filmu Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích / Justice League: Crisis on Two Earths

Tom Horn (Tom Horn) (sobota 4. 10., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / neděle 5. 10., 07.20 - 09.10)

Plakát filmu Tom Horn / Tom HornJeden z posledních klasických westernů u nás není příliš známý. Může to být i tím, že režírující William Wiard vsadil na dost pomalé tempo, temnou a depresivní atmosféru a celkovou syrovost, která nemusí sednout každému. Nechybí tu ani realistično a pár opravdu brutálních scén. Zvláštní náladu snímku dotváří i fakt, že hlavní roli v něm brilantně odehrál rakovinou viditelně oslabený Steve McQueen, který ještě v témže roce zemřel. I proto je smutný konec filmu tak působivý. Netypická žánrovka.  

Synopse: Slavného lovce lidí Toma Horna (Steve McQueen) požádají farmáři, aby jejich kraj zbavil zlodějů dobytka. Nechtějí však, aby se o tom někdo dozvěděl. Ačkoli brzy krádeží zvěře ubude, dobytkáři mají novou starost - musí se zbavit Horna, aby je neprozradil. Z lovce lidí se tak rázem stává lovná zvěř. 

Zajímavost: Na filmu pracovalo pět (!) režisérů, všichni ale byli vyhozeni kvůli sporům s hlavní hvězdou. Dodnes je tak plno znalců přesvědčeno, že většinu filmu režíroval McQueen sám. 

Originální trailer filmu Tom Horn / Tom Horn

Hrbáč (Le bossu) (sobota 4. 10., ČT1, 21.25 - 23.29)

Plakát filmu Hrbáč / Le bossuModerní remake absolutní dobrodružné klasiky je z francouzsko-německo-italské koprodukce a překvapivě není až tak špatný. Režisér a spoluscenárista Philippe de Broca naštěstí prokázal svou zkušenost a vsadil na velkolepou výpravu, solidní šermířské souboje, odpovídající hudbu a slušné obsazení, jemuž dominují Daniel Auteuil a Vincent Pérez. Snímku však na druhou stranu chybí lepší atmosféra, moment překvapení, strhující příběh a výraznější záporák. Lehce nadprůměrná záležitost.

Synopse: Mladý rytíř Lagardére (Daniel Auteuil) je nalezenec, jehož se ujali dva strýčkové, kteří ho naučili skvěle šermovat. Díky tomu se muž seznámí s vévodou de Nevers (Vincent Pérez), který brzy pozná jeho povahu a povýší ho do šlechtického stavu. Společně pak odjíždějí na de Neversovu svatbu, na kterou se oba těší. Jenže právě tam se jim zásadně změní životy.

Zajímavost: Tento snímek je už v pořadí šestou adaptací historického románu Paula Févala.

Originální trailer filmu Hrbáč / Le bossu

35 panáků rumu (35 rhums) (sobota 4. 10., ČT art, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu 35 panáků rumu / 35 rhumsV zahraničí mnohem známější a lépe hodnocené francouzsko-německé drama je trošku náročnější záležitostí. Režírující Claire Denis totiž většinu děje vypráví obrazem a nikam nespěchá, což znamená, že tempo je hodně pomalé a rozvláčné a některé záběry hodně dlouhé. Jde spíše o oslavu všednosti, tudíž ústřední příběh není až tolik zásadní. K určité autenticitě přispívá i obsazení neznámými tvářemi, zajímavou atmosféru dotváří fantastická hudba z dílny Tindersticks. Kdo chce, tak tu navíc najde spoustu emocí. Pro festivalového diváka jako dělané. 

Synopse: Stárnoucí průvodčí vlaku Lionel (Alex Descas) věnoval celý svůj život péči o dceru Joséphine (Mati Diop), která mu teď oplácí úplně stejnou mincí. Oba si vzájemně důvěřují a nikoho jiného vlastně nepotřebují. Jejich jistoty se ale hroutí ve chvíli, kdy jeden z Lionelových kolegů odchází do penze a on je tak konfrontován s uplývajícím časem a nutností změn, které si odmítal připustit. Nastal zkrátka čas, aby otec i dcera začali žít své vlastní životy. 

Zajímavost: Autorka založila ústřední vztah otce a dcery na skutečném vztahu své matky a jejího otce, který ji vychovával jako jediné dítě.

Originální trailer filmu 35 panáků rumu / 35 rhums

Deník komorné (Le journal d'une femme de chambre) (neděle 5. 10., ČT art, 20.20 - 21.55)

Plakát filmu Deník komorné / Le journal d'une femme de chambreOpomíjené francouzsko-italské drama legendárního Luise Buñuela je sžíravou satirou, která je zajímavá hned z několika pohledů. Jednak v ní absolutně chybí kladné postavy a všechny jsou nějakým způsobem pokřivené a degenerované, jednak je opravdu dost kousavá a její humor je místy hodně sarkastický a černý. V hlavní roli se objeví výborná Jeanne Moreau, kterou doplňují třeba Georges Géret, Michel Piccoli nebo Jean-Claude Carrière. Škoda, že tu není více lehkosti a nadhledu a některé scény působí hodně násilně a křečovitě. Milovníci klasiky ale budou mít radost.

Synopse: Komorná Céléstine (Jeanne Moreau) získala novou práci v sídle Monteilových, kteří jsou opravdu velmi zvláštní - žena je frigidní, manžel loví jak zvěř, tak ženy a její otec je fetišista přes boty. Místní zemědělský dělník Joseph (Georges Géret) je navíc fašista a na služebnou sexuálně útočí. Když starý pán zemře, chce Céléstine odejít, ale rozmyslí si to, protože se jí zdá, že se stala vražda. A ona se rozhodne ji vyřešit. 

Zajímavost: Jde o jediný Buñuelův film, který byl natočen v anamorfním širokoúhlém formátu.

Originální trailer filmu Deník komorné / Le journal d´une femme de chambre

Svědek umírajícího času (pondělí 6. 10., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu  / Svědek umírajícího časuČeskoslovenské životopisné drama z počátku devadesátých let je celovečerním sestřihem původně pětidílného seriálu, což je na výsledku dost znát. Režisér Miloslav Luther, který stál i za původní minisérií, sice dělal, co mohl (dokonce snímek nadaboval do češtiny), ale zkratkovitosti a dějovým dírám se zkrátka neubránil, takže neznalý divák může být často zmatený. Za vidění tak film stojí hlavně kvůli atraktivnímu životu Jana Jessenia a výtečným hereckým výkonům, kterým jednoznačně kraluje stále nedoceněný Petr Čepek. Poměrně raritní kousek.

Synopse: Věhlasný vědec doby rudolfínské Jan Jessenius (Petr Čepek) se snažil o značný pokrok v lékařství a nebál se uspořádat ani první veřejnou pitvu, s čímž měl ale posléze velké problémy. Po prohraném protihabsburském povstání skončil na popravišti společně s dalšími pány a stal se legendou.

Zajímavost: Původní seriál pochází z roku 1983 a nese název Lekár umierajúceho času, pro potřeby celovečerního filmu byl přestříhán, předabován a přejmenován. 

Ukázka z filmu Lékař umírajícího času

M*A*S*H: Nashledanou, sbohem a amen (M*A*S*H*: Goodbye, Farewell and Amen) (pondělí 6. 10., Prima Cool, 23.10 - 01.30)

Plakát filmu M*A*S*H: Nashledanou, sbohem a amen / M*A*S*H: Goodbye, Farewell and AmenCelovečerní zakončení legendárního seriálu je samostatným televizním filmem, který ale plně docení jen ti, kteří znají souvislosti. Režijně vše zaštítil symbolicky Alan Alda, který jen potvrdil, že jeho příspěvky do série jsou vážnější. Je sice znát, že na scénáři se podílelo osm lidí a celek trpí značnou roztříštěností a nevyrovnaností, jenže melancholická atmosféra a zajímavé dějové paradoxy tento fakt do značné míry vyvažují. Závěrečné loučení je navíc dost emotivní. Silný zážitek.

Synopse: Ačkoli zpráv o blížícím se konci války rychle přibývá, v táboře mobilní nemocnice 4077 mají stále plno práce. Raněných vojáků, uprchlíků a zajatců přibývá, takže o klidu nemůže být ani řeč. Hawkeye (Alan Alda) se po smrti svého přítele nervově zhroutil a byl poslán na psychiatrii. I ostatní ale mají spoustu starostí, konec bojů navíc vypadá čím dál reálněji. 

Zajímavost: V době vysílání se film stal nejsledovanějším pořadem v historii USA.

Ukázka z filmu MASH: Nashledanou, sbohem a amen / MASH: Goodbye, Farewell and Amen

Konstanta (Constans) (pondělí 6. 10., ČT2, 23.30 - 01.00)

Plakát filmu Konstanta / ConstansMožná trošku zastaralé polské drama plně ocení jen pamětníci minulého politického zřízení. Režírující Krzysztof Zanussi natočil jeden z nejlepších příspěvků do série tzv. filmů morálního neklidu, které na svou dobu poměrně odvážně kritizovaly fungování socialismu. I zde se tvůrce zabývá závažnými etickými otázkami a problémy vládnoucího systému, odpovědi ale divákovi nevnucuje a nechává mu možnost vlastní interpretace. Řemeslně mu nelze vytknout prakticky nic, snad jen určitá chladnost a odstup může někomu vadit. Obsazení sestává z neznámých tváří, takže částečná autenticita je zaručena, škoda jen, že příběh je mnohdy dost povrchní a samoúčelný. Jako ukázka svěžího proudu komunistické filmografie ale poslouží film více než dobře.

Synopse: Inteligentní, slušný a přemýšlivý Witold (Tadeusz Bradecki) čelí mnoha nepřízním osudu, které však přijímá jako něco, co vůbec není důležité. V jeho životě má velký význam matematika, která mu symbolizuje maximální vnitřní svobodu a čistotu, kterých v normálním životě nemůže dosáhnout. Přesto touží po tom chovat se správně, což ve zkažené době nebývá moc zvykem. 

Zajímavost: Na festivalu v Cannes získal snímek cenu poroty.

Ukázka z obnovené premiéry filmy Konstanta / Constans

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Bradley Cooper bude Bullit (18.11.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton (27.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Festival v Cannes odhalil Lineup (14.04.2022 18:10 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Úplně vyřízený Oskar Schindler vyráží na Woodstock, kde uvidí pád anděla (11.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu