Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dárce

Recenze: Dárce - konečně zajímavý teenagerovský film?

Vydáno: 12.09.2014 12:59 v sekci Recenze | Premiéry - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Po teenagerovských sci-fi filmech jako Hostitel, Divergence nebo první Hunger Games tu máme další zástupce. Stojí ovšem tato adaptace dvacet let staré knížky za pozornost, na rozdíl od výše zmíněných?

DárceRecenzoval/a Roman Kotvald dne 12.09.2014 12:59. Po teenagerovských sci-fi filmech jako Hostitel, Divergence nebo první Hunger Games tu máme další zástupce. Stojí ovšem tato adaptace dvacet let staré knížky za pozornost, na rozdíl od výše zmíněných? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mnoho z nás mělo na středních školách v povinné četbě Raye Bradburyho, amerického spisovatele hororových a sci-fi románů, nejčastěji konkrétně jeho nejznámější dílo 451 stupňů Fahrenheita, kterému se dostalo více než adekvátního filmového zpracování. A přesně k tomu má Dárce nejblíže.
Brenton Thwaites, Cameron Monaghan, Odeya Rush ve filmu Dárce / The GiverObraz utopické budoucnosti, vykreslený realisticky, není v psané ani filmové formě lehkým úkolem, už minimálně proto stojí výsledné dílo za pozornost, i kdyby v ostatních aspektech selhávalo. Ovšem knížku velmi plodné autorky Lois Lowry, jež posloužila jako předloha filmu, nemohu oproti teplotě, při které začíná hořet knižní papír, z onoho hlediska soudit. Nicméně velmi pochybuji, že by výsledný film bez kvalitní tiskoviny, o kterou by se mohl opřít, zaujal publikum starší patnácti let.

Ani tentokrát nechybí mladistvá romantická zápletka - ta se odehrává ve světě, kde se stírají veškeré rozdíly mezi lidmi, protože existuje jen jedna lidská rasa, děti se rodí pouze uměle a dá se říci, že definicí této společnosti je jednotvárnost. Všichni mají stejné oblečení, domy, do jisté míry i rodiny. V tomto idylickém světě lidé neznají válku, násilí, utrpení, strach či bolest, existuje pouze štěstí. Hlavním hrdinou je mladý Jonas (Brenton Thwaites), kterému se při ceremoniálu přidělování povolání dostane obrovské cti, když se stane "Příjemcem".

Jeff Bridges, Meryl Streep ve filmu Dárce / The GiverTím předchozím totiž byl (herecky skvělý) Jeff Bridges, který se tentokrát stává "Dárcem", tudíž musí svému následníkovi předat to, co nikdo jiný nesmí vědět - pravdu o skutečném životě a zkušenosti předchozích generací. Jonas tedy postupem času zjišťuje, jaký opravdu utopický svět je. Lidé necítí emoce, lásku, vášeň, přátelství, nevnímají barvy, vše výměnou za iluzi dostatku a bezpečí. Aby toho na něj nebylo málo, při objevování citů zjistí, že miluje svou nejlepší kamarádku Rosamery (Odeya Rush).

Prvním z mnoha zajímavých a chvályhodných filmařských nápadů je použití černobílého filtru v první nekrátké části filmu - přesně ve chvíli, když začnete přemýšlet o zavolání obsluhy kina, se však objeví barevný náznak schválnosti. Dokud Jonas nezačne vnímat barvy, koukáme se na svět této společnosti jejíma očima. Poté ale film hned nepřepne do full color režimu, nýbrž postupným hrdinovým objevováním celého spektra barev pozorujete hravost scén se sytostí, kontrastem či selekcí barvy v černobílém záběru.

Brenton Thwaites, Odeya Rush ve filmu Dárce / The GiverDalší příjemné překvapení v tomto méně ambiciózním futuristickém příběhu zastává celková výprava a kulisy. Například oproti Hostiteli, kde se tvůrci zmohli jen na celá stříbrná auta a helikoptéry, je tentokrát budoucí země obléknuta do moc hezkého kabátku. Soustava jakýchsi shodných satelitních městeček, na první pohled umístěných na vyvýšenině v oblacích, je od začátku jasným signálem vědomého odříznutí od okolního světa. I konkrétní architektura domovů, přijímací haly, venkovních prostor a interiérů nepostrádá důvtip, což taky velmi přidává na vtáhnutí do děje. Celé to pevnou rukou kočíruje schopný Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Sběratel kostí).

Největším tahounem je však Jeff Bridges, který se o zfilmování knihy prosazoval již velmi dlouhou dobu (krom jedné z hlavních postav se ujal i role producenta). Jeho parťákem ze staré gardy je v tomto případě Meryl Streep v jedné menší roli, oba ovšem dokazují letitou hereckou školu a stačí jim jedna scéna, aby na sebe strhli pozornost. Ani mládeži není co vyčítat, Brenton Thwaites i Odeya Rush jsou sympatičtí a to bohatě stačí. Jeden trn v oku se přeci jen najde, a to Katie Holmes coby matka Jonase, její neměnný vyjevený výraz začne po chvíli iritovat.

Jeff Bridges ve filmu Dárce / The GiverJedinou opravdovou výtku bych však měl pouze k poslední třetině/čtvrtině filmu, kdy se předchozí skvěle vybudované natěšení na závěr zvrtne v akční jízdu, která vůbec nekoresponduje se zbytkem. Těžko říct, jestli za to můžou samotní tvůrci, nebo nátlak studia, ale Dárce by si zasloužil adekvátnější konec.

Každopádně i tak mohu tento příběh o boji za lidskost vřele doporučit, svojí přímou konkurenci totiž strká do kapsy a neurazí ani dospělejšího diváka.

Originální trailer filmu Dárce

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Pět nocí u Freddyho jsou hit (30.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Tlapková kontrola dominuje (24.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Taylor Swift poráží Scorseseho (23.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Taylor Swift ovládla kina (16.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Taylor Swift: The Eras Tour (03.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: RIPD 2: Rise of the Damned (22.10.2022 09:01 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Lovec jelenů se vrací do kin (09.09.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů (07.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jeff Bridges je The Old Man (17.05.2022 16:37 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Konec světa, kterému nikdo nevěří? K zemi hleď! se může klidně stát děsivou realitou (07.01.2022 12:30 v Recenze)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- V říjnu na streamovacích službách: Nálož hororů s blížícím se Halloweenem! (07.10.2021 07:30 v Radar)
- Oficiální teaser filmu K Zemi hleď! (08.09.2021 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nedotknutý Tolkien volá rod a zírá na kozy (13.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu