Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Nejhledanější muž

Recenze: Nejhledanější muž aneb Stylové rozloučení Philipa Seymoura Hoffmana?

Vydáno: 10.09.2014 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - | foto: Indiewire

Philip Seymour Hoffman v jedné ze svých posledních rolí jde jako tajný agent po potenciálně nebezpečném teroristovi v adaptaci románu Johna le Carrého. A Anton Corbijn po Američanovi režíruje další stylovou žánrovku.

Nejhledanější mužRecenzoval/a dne 10.09.2014 18:00. Philip Seymour Hoffman v jedné ze svých posledních rolí jde jako tajný agent po potenciálně nebezpečném teroristovi v adaptaci románu Johna le Carrého. A Anton Corbijn po Američanovi režíruje další stylovou žánrovku. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Philip Seymour Hoffman ve filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManAdaptace špionážních románů Johna le Carré vždy stály v opozici k převládajícím normám, které ustanovily populárnější, protože divácky mnohem vstřícnější žánrovky. Překážkou pro převod na plátno nebyla jejich významová komplexnost, kdy ani v dobách studené války nebylo na vztahy mezi národy a agenty nahlíženo černobíle. Potíž spočívá ve vyprávění, které je značně nekomunikativní a (které) obsahuje odbočky či vnořené příběhy, motivace postav je nejednoznačná a vyústění deziluzivní.

Psát o jejich filmových verzích, jimž by vzhledem k rozsáhlosti slušela více seriálová podoba, představuje další komplikaci. Považuje se za slušné neprozrazovat zvraty a doporučuje se vyhnout se popisu vybraných scén, ale tím je recenzent postaven před úkol, jak vyzdvihnout, čím je dílo výjimečné, aniž by divákovi zkazil zážitek.

Fotografie z filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManPřesto se o něco takového na následujících řádcích pokusím. Upozorňuji ale, že budou obsahovat analytické postřehy (vycházející pouze z jednoho zhlédnutí, které je u takto důmyslně vystavěného a s divákovým očekáváním a pozorností si pohrávajícího počinu nedostačující). Proto "závěrečné (ne)doporučení" začleňuji do následujícího dvouodstavce a nikoliv až do závěrečného, jak bývá zvykem. A dodávám nezbytné upozornění, že Nejhledanější muž je klubovou podívanou, která bude s největší pravděpodobností v multiplexech promítána či pouštěna velmi krátkou dobu.

Máteli- rádi špionážní snímky, které blíž než k bondovkám či bourneovkám mají k americkým paranoidním thrillerům 70. let a evropské artové kinematografii, na film jděte. Chcete-li vidět jeden z posledních snímků Philipa Seymoura Hoffmana, Nejhledanějšího muže byste si neměli nechat ujít, i když je jeho výkon výborný i díky tomu, jak moc jinak hrají všichni ostatní. Jste-li čtenáři Johna le Carrého, oceníte věrnost předloze a převzetí strukturace i způsobu dávkování informací a precizního Hoffmana, o kterém se Carré vyjádřil, že je jediným americkým hercem, kterého by si uměl představit v roli postavy agenta Smileyho.

Willem Dafoe, Philip Seymour Hoffman ve filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManPatřil-li do vašeho žebříčku nejlepších filmů roku 2012 Jeden musí z kola ven a nemusíte zrovna retro (jak dobové, tak co do užití stylistických postupů upomínající na určitou kinematografickou etapu), Nejhledanější muž bude ve vašem TOP 10 za letošek a budete film považovat za lepší než dříve jmenovaný. A v neposlední řadě, zajímáte-li se o práci vládních agentur a boj proti teroru a vadí vám, že v ostatních dílech jsou tyto pouhou záminkou k žánrovým atrakcím, investujte do lístku své těžce vydělané peníze. Dočkáte se střízlivějšího a zasvěceného pohledu na danou problematiku. Neměli byste litovat.

A nyní ke slibovaným analytickým postřehům. Pokud dělá Nejhledanějšího muže něco výborným filmem, není to odlišnost od mainstreamových špionážních dobrodružství ani herecký výkon předčasně zesnulého Phillipa Seymoura Hoffmana. Jde o způsob, jakým snímek vede (či spíše odvádí) divákovu pozornost, kdy vše opravdu důležité se odehraje v jiné linii vyprávění, než kterou jsme považovali za ústřední, a v jiném prostorovém plánu, než je ten první. Právě tato "vnořenost informací" je tím, čím třetí celovečerní režijní počin bývalého fotografa Antona Corbijna vyčnívá.

Philip Seymour Hoffman ve filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManZa primární považujeme pracovní rovinu vyprávění, kdy dvě organizace se zprvu odlišným cílem jdou po muži jménem Issa Karpov, který je považován za teroristu. Jakmile se cíle dvou organizací (zdánlivě?) sjednotí, má domnělý terorista posloužit k dopadení člověka stojícího v čele charity, ale přitom část darovaných peněz využívajícího k pomáhání jedné straně konfliktu poskytováním financí na zbraně apod. A k tomu má napomoct částka, kterou Issa zdědil po svém otci. 

Nejprve jsme vedeni k utváření hypotéz ohledně toho, jestli je Issa terorista, či se přiznal kvůli mučení v ruském vězení. Po dílčím zodpovězení otázky, která se opakovaně navrací ověřováním důvěryhodnosti Issy ostatními postavami, se máme zaměřit na to, jestli je podezření agentů ohledně zneužívání charitativních peněz oprávněné. Příběh (A) o napůl Čečenci a napůl Rusovi Issovi jakožto potenciální teroristické hrozbě je včleněn do (B) příběhu o tom, jak uznávaná osobnost a dobrodinec napomáhá teroristickým organizacím. 

Fotografie z filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted Man"Vtip" je v tom, že se oba příběhy náležející pracovní linii akce ukážou být vnořené do upozaďovaného příběhu z osobní linie navázané na Hoffmanovu postavu, důvod, proč je v Hamburku - a potvrzení/vyvracení jeho nedůvěry ke konání státních institucí a represivních složek společnosti. Ovšem to si neuvědomíme a závěrečný zvrat v (doslova) posledních minutách neodhalíme, protože v centru celého jednoho aktu předcházejícího vyvrcholení byl vztah mezi dvěma postavami (domnělého teroristy a liberální ochránkyně práv), jež se ale ukáže ve výsledku jako podružný jinému.

Možná si ani tuto relaci mezi několika narativními rovinami a liniemi neuvědomíme, protože se dodržuje tradiční výstavba, kdy s každou cca půlhodinou je vyprávění nasměrováno jinam. A i když jsme upozorňováni, že bychom měli klást větší pozornost na dění v druhém plánu, nepovažujeme to za podstatné. Vždyť přece v tom prvním se zrovna odehrávalo něco, co souviselo s osobním životem postav (proč je Günther nedůvěřivý?, v co Martha věří?), přestože různé pohledy a zkušenost s potíráním terorismu má dopad na vyústění. Během něj v dlouhých, promyšleně komponovaných záběrech totiž není důležitá ústřední postava, ale co se (ne)odehrává za ní.

Je ale třeba přestat v nejlepším, než bude vyzrazeno (přes)příliš. Phillip Seymour Hoffman taktéž uměl odejít v nejlepším. Posledni záběr filmu, ve kterém po intenzivním "Fuck!" odkráčí do mimozáběrového prostoru, je toho důkazem.

Oficiální upoutávka k filmu Nejhledanější muž (2014).

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Za horizontem: PTA vzpomíná na dětství v retro komedii Lékořicová Pizza (26.03.2022 12:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase nasazuje rukavičky, aby na 22. míli potkala vdovy (26.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Při očistě ve světě kde se nežebrá, chlapi nepláčou a hledají světlo svého života (08.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lékořicová Pizza (28.09.2021 10:03 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Avengers přichystali na královnu Margot z ledového království nelítostný žert (20.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel spisovatel John le Carré (14.12.2020 19:03 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Doktor Flastr hlídá přejezd Kassandra a čte Staré pověsti české (23.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- PTA obsadil hlavní role nového filmu (03.09.2020 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: První zrádce nemá slitování s vlastníky ledového království (20.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: nejlepší filmy Toma Hankse (09.07.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Téma: 30 herců, kteří zemřeli příliš mladí (02.03.2019 09:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu (19.01.2019 18:30 v Články | Publicistika)
- The Little Drummer Girl: první trailer nové minisérie (08.10.2018 18:46 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Lotrando, Zubejda a zvadlý gigolo se bouří, protože Grinche je těžké zabít (03.08.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Poslední akční hrdina šeptá zrádci mezi námi plán hry (06.07.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dalajláma pátrá na ulici Cloverfield 10 po nejhledanějším muži a páskách z Nagana (23.03.2018 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu