Preview: Digitální orgie v Drákulovi: Neznámé legendě

Vydáno: 07.09.2014 13:10 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Legendární upír hrabě Drákula se opět vrací na plátna kin. Mysleli jste si, že už o něm víte všechno? O tom, že je stále co dohánět, se vás pokusí přesvědčit Drákula: Neznámá legenda. V hlavní roli Luke Evans.
Téměř každý rok se někde ve světě vyloupne nějaká další verze nesmrtelného příběhu irského spisovatele Brama Stokera Dracula, který napsal v roce 1897. I po více jak sto letech je jeho příběh o krutém hraběti a monstru živícím se lidskou krví živý a vskutku nesmrtelný. Filmové, televizní a adaptace v dalších médiích přibývají s nepolevující pravidelností rok co rok.

Fotografie z filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula UntoldZ poslední doby můžeme vzpomenout například televizní seriál DrákulaJonathanem Rhys Meyersem nebo Dracula 3D italského hororového klasika Daria Argenta, nemluvě o indickém Draculovi 2012, který je ve skutečnosti z roku 2013. Filmové diváky však budou zajímat především ty velké filmové verze Drákuly a těch zase za poslední dobu tolik nebylo. Tou asi úplně nejproslulejší verzí natočenou za posledních třicet let je Dracula Francise Forda Coppoly, který traktoval drákulovskou legendu jako nesmrtelný příběh o lásce a měl opravdu velkolepou výpravu plnou staromódních ateliérových kulis.

Aktuální verze Drákula: Neznámá legenda je pokusem studia Universal vzkřísit a nakopnout drákulovskou franšízu, na kterou má toto studio mnohaletou licenci a jejíž nejreprezentativnějším kouskem je klasický Dracula s legendárním Bélou Lugosim. Studio Universal dalo šanci mladému a debutujícímu irskému režisérovi Gary Shoreovi (a to i před Alexem Proyasem, který měl Drákulu původně natáčet) a uzavřelo s ním exkluzivní smlouvu na tři filmy. Ten má na svém kontě zatím jen jeden kraťas The Draft (ke zhlédnutí zde) a pozornost Hollywoodu na sebe upoutal fake trailerem na neexistující kung-fu film The Cup of Tears (ke zhlédnutí zde). Za sebou má jinak i praxi v natáčení reklam pro světoznámé značky, což je dobrá příprava na natáčení celovečerních filmů.

Fotografie z filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula UntoldVěrno irským kořenům se začalo natáčet minulý rok v Severním Irsku a tvůrci se tu chtěli soustředit na origin story, tedy na prapočátek vzniku drákulovské legendy, což napovídá i podtitul snímku. Oficiální text distributora nabízí jen stručnou, ale všeříkající informaci: Příběh hrabětě, který obětoval svou duši, aby zachránil své blízké a svůj lid před tureckými nájezdníky. Hraběte Vlada III., později přezdívaného Vlad narážeč, jinak hraběte Drákulu si zde zahrál britský herec Luke Evans, kterého zřejmě čeká velká herecká kariéra a letos se ho dočkáme ještě ve třetím díle Hobita. 

Vedle něj se v castingu objevují jména kanadské herečky Sarah Gadon, která představuje jeho manželku Mirenu, a kterou letos uvidíme ještě v Mapách ke hvězdám. Britský herec Dominic Cooper tu představuje tureckého sultána a dobyvatele Mehmeda II. Americký herec Zach McGowan si zahrál cikánského šéfa a postavu jménem Shkelgim. V drákulovském příběhu se poněkud překvapivě objevuje i postava známá ze středoevropských pohádek jako Baba Jaga, kterou si zahrála Samantha Barks. Tím, kdo by měl Drákulu přeměnit v upíra, je postava nechvalně proslulého římského císaře Caliguly v podání britského hereckého veterána Charlese Dance. Jak vidět, obsazení i složení postav je překvapivé a pestré.

Fotografie z filmu Drákula: Neznámá legenda / Dracula UntoldJak už jsme avízovali v trailerech, měli bychom očekávat bombastickou trikovou a akční jízdu, v níž by měly hrát prim především digitální triky plné spektakulárních bitevních výjevů a Drákulových proměn v netopýry, což je tak trochu neoriginální prvek, ale jistě efektní. Producenty společnosti Legendary Pictures a Relativity Media, kteří pro Universal snímek za solidních 100 milionů dolarů vyrobili, musel určitě vyděsit kasovní propadák konkurenčního a nedávno uvedeného béčka Já, Frankenstein. Už za měsíc se dozvíme, jak Drákula: Neznámá legenda dopadne.

Drákula: Neznámá legenda má v kinech premiéru 16. října.

Oficiální český trailer na film Drákula: Neznámá legenda


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY