BD a DVD tipy: Easwoodova kolekce

Vydáno: 09.09.2014 18:00 - | foto: facebook tvůrce

Dva mezci pro slečnu Sáru, Joe Kidd, Vražda na Eigeru, Oklamaný, Zahrajte mi "MISTY", Breezy. Těchto šest filmů najdete v německé kolekci Clinta Eastwooda, v české první tři "nahradily" Cooganův trik a Tulák z širých plání.

Cooganův trik (Bontonfilm)
BD obal filmu  / BreezyNahodilost výběru titulů do Eastwoodovy kolekce dokazuje i to, že vedle Clintem Eastwoodem režírovaných filmů najdeme i dva, u kterých stál pouze před kamerou. Za ni se totiž postavil Don Siegel, který dal Bezejmennému jméno Harry Calahan, když ho přemístil z westernu do městského thrilleru v Drsném Harrym. Diváky ale na to musel postupně připravit. Jeden z takových kroků představuje Cooganův trik z druhé poloviny 60. let. Westernové městečko nahradil New York, protřelou ústřední postavu zase idealista konfrontovaný se zkažeností soudobé společnosti, což je demonstrováno na dnes spíše směšně působící angažované pasáži s drogami. Stále byla ale v centru vyprávění silná individualistická postava s Eastwoodovým charismatem. Jenom v tomto případě nevzniklo dílo, které je dobově příznačné, a přitom nadčasové, protože v některých ohledech zastaralo. 

Bonus (BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky, DTS 2.0 francouzsky, italsky, japonsky, kastilsky, portugalsky, rusky, španělsky.
Titulky (BD): české, anglické, čínské, dánské, finské, francouzské, holandské, italské, japonské, kastilské, korejské, maďarské, norské, polské, portugalské, ruské, řecké, španělské, švédské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 1799 Kč (BD - Diamantová edice).

V prodeji od 3. 9. 2014.

Oficiální upoutávka k filmu Cooganův trik (1968).

Oklamaný (Bontonfilm)
BD obal filmu  / BreezyDon Siegel se na přelomu 60. a 70. let proslavil městskými thrillery s Clintem Eastwoodem - ať již se jednalo o přípravu v podobě Cooganova triku, nebo o významově kontroverzní a Zodiacovými vraždami inspirované první objevení se Harryho Calahana v Drsném Harrym. Přesto k nejlepší spolupráci obou pánů patří Oklamaný, který se jednak odehrává během občanské války Severu proti Jihu, jednak je zasazen do jižanské internátní školy a ústřední postavu umísťuje nehybně na lůžko. Precizní žánrovka, která - byť zasazená do minulosti - provokativně reagovala na feminismus a dodnes funguje jak jako precizní thriller s postupně odkrývanými motivacemi postav a překvapivými zvraty, tak jako svého druhu chick hixploatace.

Bonus (BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky, DTS 2.0 francouzsky, kastilsky, německy, portugalsky, rusky, španělsky.
Titulky (BD): české, anglické, čínské, dánské, finské, francouzské, holandské, kastilské, korejské, maďarské, německé, norské, polské, portugalské, ruské, řecké, španělské, švédské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 1799 Kč (BD - Diamantová edice).

V prodeji od 3. 9. 2014.

Upoutávka k filmu Oklamaný (1971).

Zahrajte mi "MISTY" (Bontonfilm)
BD obal filmu  / BreezyPo dvou snímcích, ve kterých Eastwood pouze hrál (Cooganův trik, Oklamaný), je v kolekci trojice filmů, které režíroval. Jedná se přitom o jeho první tři celovečerní režijní počiny (Zahrajte mi "MISTY", Tulák z širých plání, Breezy). Už z počátku jeho kariéry je patrný žánrový rozptyl, případně neotřelá kombinatronika několika žánrů (Zahrajte mi "MISTY" je thriller, Tulák z širých plání revizionistický western a Breezy novoholywoodské melodrama). Ovšem také počáteční chyby, jichž se později odnaučil: příběh o sociopatické obdivovatelce radiového diskžokeje, která mu po rozchodu začne dělat ze života peklo a ohrožovat jeho i jeho známé, má vzhledem k prostotě zápletky neúměrně dlouhou stopáž a kombinace romance a thrilleru ne vždy úplně funguje. 

Bonus (BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky, DTS 2.0 francouzsky, italsky, japonsky, kastilsky, německy, portugalsky, rusky, španělsky.
Titulky (BD): české, anglické, čínské, dánské, finské, francouzské, holandské, italské, japonské, kastilské, korejské, maďarské, německé, norské, polské, portugalské, ruské, řecké, španělské, švédské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 1799 Kč (BD - Diamantová edice).

V prodeji od 3. 9. 2014.

Oficiální upoutávka k filmu Zahrajte mi "MISTY" (1971).

Tulák z širých plání (Bontonfilm)
BD obal filmu Tulák z širých plání / High Plains DrifterO Tulákovi z širých plání jsme cca. před rokem psali při příležitosti prvního vydání, a tak hodnocení pouze připomínáme: "Sergio LeoneClintu Eastwoodovi prohlásil, že má dvě herecké polohy, z nichž jedna je s kloboukem, druhá bez. Ve vlastní režijní kariéře se Eastwood s odkazem westernového herce postupně vypořádával v sérii snímků, z nichž tři jdou tento měsíc do prodeje. Magic Box v rámci slevové edice Bestsellery (znovu)vydává na DVD Psance Josey Walese a Bledého jezdce a Bontonfilm uvádí na Blu-rayi Tuláka z širých plání. Druhý Eastwoodův režijní počin vychází v remasterované podobě ke 40. výročí a stejně jako Leonova trilogie pracuje s tropem ústřední záhadné bezejmenné postavy, která zde ovšem jméno znovu nabývá, jak se divák z flashbacků dozvídá víc o její minulosti.

Vedle způsobu vyprávění, jež přejímá vzorec z Tenkrát na Západě, si režisér a herec v jedné osobě z italských spaghetti-westernů osvojil i pomalu budované tempo. Tulák z širých plání sice nepředstavuje vrchol Eastwoodova vypořádávání se s image herce s kloboukem a bez (protože jí je až několika Oscary oceněný antiwestern Nesmiřitelní), ale rozhodně se z dané série jedná o snímek s nejméně sympatickou ústřední postavou."

Bonus (BD): Upoutávka (2:19 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, DTS 2.0 česky, francouzsky, italsky, maďarsky, německy, španělsky, thajsky.
Titulky (BD): české, anglické, čínské, dánské, finské, francouzské, holandské, italské, japonské, korejské, maďarské, německé, norské, polské, portugalské, ruské, řecké, španělské, švédské, thajské.

Doporučená cena: 1799 Kč (BD - Diamantová edice).

V prodeji od 3. 9. 2014.


Oficiální upoutávka k filmu Tulák z širých plání (1973).

Breezy (Bontonfilm)
BD obal filmu  / BreezyBreezy se od Zahrajte mi "MISTY" a Tuláka z širých plání liší v tom, že Eastwood zde nehraje hlavní mužskou roli. Sice se objeví, ale jeho účinkování má spíš podobu camea - a to budete ještě rádi, pokud si ho vůbec všimnete. Po thrilleru (s prvky romance, ale ta přehodí výhybku k jmenovanému žánru) a westernu jde o romanci mezi mladou hippiesačkou a prodejcem bytů ve středních letech. Z jejich věkového rozdílu vyplyne několik humorných scén, ale jinak se jedná o veskrze vážný film, u kterého je nejistá motivace a záměry obou ústředních postav, což je v rámci žánru osvěžující. Po dvou veskrze mizogynních filmech si Eastwood mírně napravil reputaci, i když nepříliš, protože Breezy patří k jeho nejméně známým režijním počinům.  
Bonus (BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky, DTS 2.0 francouzsky, kastilsky, německy, portugalsky, rusky, španělsky.
Titulky (BD): české, anglické, čínské, dánské, finské, francouzské, holandské, kastilské, korejské, maďarské, německé, norské, polské, ortugalské, ruské, řecké, španělské, švédské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 1799 Kč (BD - Diamantová edice).

V prodeji od 3. 9. 2014.


Oficiální upoutávka k filmu Breezy (1973).

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY