Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 5. 9. 2014 - 11. 9. 2014

TV tipy: Neuvěřitelně hlasité, blízké a melancholické hodiny

Vydáno: 05.09.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jako by televize čekaly, až přejde babí léto, neboť jejich aktuální nabídka je poměrně tristní a žádný velký hit neskrývá. Náročnějšího diváka nicméně uspokojí minimálně premiéra von Trierovy Melancholie a oscarové drama Hodiny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Cutterova cesta (Cutter´s Way) (pátek 5. 9., ČT2, 23.10 - 01.00)

Plakát filmu Cutterova cesta / Cutter's WayAčkoli je hollywoodský snímek československého rodáka Ivana Passera veden jako kriminální drama, jde spíše o psychologickou záležitost vyjadřující se k vietnamskému syndromu. Příběh v ní není moc podstatný, důležitější jsou prokreslení charakterů a poměrně hutná atmosféra, kterou dotváří podařená hudba Jacka Nitzscheho. I z toho důvodu si dal tvůrce záležet na obsazení, v němž hlavní role svěřil výtečným Jeffu Bridgesovi a Johnu Heardovi. Kvality ovšem snižují rozvleklé a zbytečně pomalé tempo a chybějící napětí. Málo známá žánrovka.

Synopse: Bone (Jeff Bridges) je smolař, protože se mu rozbije auto a on se stane svědkem vraždy roztleskávačky, z níž je později sám obviněn. Se svým kamarádem Cutterem (John Heard) se rozhodnou, že pachatele vypátrají na vlastní pěst. Cutter je ovšem zmrzačený veterán z Vietnamu a celá kauza se brzy mění v honbu za jeho osobní pomstu společnosti, která ho do války poslala. 

Zajímavost: Film byl v amerických kinech původně uveden pod názvem Cutter and Bone, ještě téhož roku byl ale přejmenován.

Originální trailer filmu Cutterova cesta / Cutter´s Way

Štastný Luke (Daisy Town) (sobota 6. 9., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Štastný Luke / Daisy TownBelgicko-francouzskou animovanou westernovou komedii natočil René Goscinny, který vycházel ze stejnojmenné komiksové předlohy, což je na výsledku znát. Jde tak vlastně o vydařenou westernovou parodii, která oplývá svižným tempem, neskutečnými hláškami, výbornou animací a vtipným, i když epizodickým a nesourodým příběhem. Nechybí ani odpovídající žánrová atmosféra a perfektní hudba Clauda Bollinga. Nejvíc potěšující je ovšem fakt, že u filmu se skvěle pobaví jak děti, tak dospělí. I proto se vyplatí si na začátku víkendu přivstat.

Synopse: Lucky Luke přijíždí do nově vzniklého Daisy Townu, který je sužován násilím. Luke to brzy pochopí a okamžitě začne nastolovat spravedlnost. Brzy se mu práce zadaří a on se stává šerifem v rázem poklidném městečku. Nikdo ale netuší, že největší hrozba se blíží, protože za hranicemi města už stojí bratři Daltonové, kteří se ho chtějí zmocnit. 

Zajímavost: Poprvé vyšel komiks s Lucky Lukem roku 1946.

Ukázka z filmu Šťastný Luke / Daisy Town

Válečné hry (WarGames) (sobota 6. 9., ČT2, 13.50 - 15.45)

Plakát filmu Válečné hry / WarGamesNejvětším problémem na tři Oscary nominovaného sci-fi thrilleru je zub času, který se na něm podepsal. Zobrazené technologie jsou totiž dnes už úsměvné a vyžadují dost divácké tolerance. Jinak ale za vidění stojí, protože režírující John Badham se spolehl na mrazivou atmosféru a nadčasový příběh, který je paradoxně v současné době ještě aktuálnější než tehdy. V hlavní roli se objeví solidní Matthew Broderick. Když nebudete hodnotit zastaralé vizuální efekty, mohli byste si ne tak často vysílaný snímek docela užít.

Synopse: Sedmnáctiletý počítačový nadšenec David (Matthew Broderick) se jako obvykle připojí k programu, aby mohl hrát své oblíbené válečné hry. K jeho překvapení je ale ta s titulem Globální termonukleární válka skutečným vojenským programem, který je připraven k okamžitému použití. Mladík se tak společně s kamarádkou Jennifer (Ally Sheedy) a profesorem Falkenem (John Wood), který celý program vymyslel, snaží zabránit odpálení jaderných raket. Vysvětlit ale stroji, že jde jen o hru, se zdá být nemožné. 

Zajímavost: Jde o vůbec první film, v němž byl použit dnes často zmiňovaný termín "firewall".

Originální trailer filmu Válečné hry / WarGames

Nevyřízený účet (Homefront) (sobota 6. 9., Nova, 22.45 - 00.45 / neděle 7. 9., Nova Cinema, 02.35 - 05.15)

Plakát filmu Nevyřízený účet / HomefrontPouze rok starý akční thriller, autorem jehož scénáře je sám Sylvester Stallone, se pokouší jít trošku jinou cestou, na což možná ve výsledku doplácí. Režisér Gary Fleder totiž spoléhá na určitou civilnost a prakticky celou první polovinu upozaďuje akci na úkor budování vztahů mezi uvěřitelnými postavami. I proto mnohé překvapí, že Jason Statham se v těchto chvílích neztratil a vše zvládl s bravurou, jeho protějšek si vysloveně vychutnal James Franco, který zase pro změnu není moc v akci. V druhé polovině už snímek jede v zajetých kolejích a mění se v podívanou plnou brutálních bitek. Škoda, že režie není místy odvážnější a osobitější. Lehce nadprůměrná žánrovka. 

Synopse: Bývalý tajný policista Phil Broker (Jason Statham) se poté, co se hrubě nevydaří jedna akce, rozhodne odejít do civilu. Odstěhuje se do malého městečka, kde chce s kamarádem začít podnikat a také vychovávat dceru. Nemá ale ani tušení, že právě tady se usídlil obávaný drogový mafián (James Franco), který informuje všechny jeho bývalé nepřátele o jeho pobytu. Phil se tak bude muset znovu poprat o život. 

Zajímavost: Scénář byl původně napsán jako páté pokračování Ramba.

Oficiální trailer filmu Nevyřízený účet / Homefront

Deváté srdce (neděle 7. 9., ČT1, 15.30 - 17.00)

Plakát filmu  / Deváté srdceJelikož československou pohádku napsal a natočil Juraj Herz, je jasné, že nepůjde o typicky idylický a oddechový kousek. Nikoho tak nepřekvapí, že se dají očekávat hodně temná, ponurá a až depresivní atmosféra, tomu odpovídající hudba z dílny Petra Hapky a nějaký ten hororový moment. V hlavních rolích se objeví obstojný Ondřej PavelkaJosef Kemr, Anna Malová a hlavně děsivý Juraj Kukura. Škoda jen, že ústřední příběh chvílemi postrádá logiku a motivaci postav. Netradiční žánrovka.

Synopse: Potulný student Martin (Ondřej Pavelka) se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu (Julie Jurištová), která trpí podivnou nemocí. Netuší ale, že děvče je v moci mocného čaroděje Alborandiniho (Juraj Kukura), který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří se mu černokněžníka zastavit?

Zajímavost: V závěru filmu se v malé roli nového astrologa objeví sám režisér.

Ukázka z filmu Deváté srdce

Melancholia (Melancholia) (neděle 7. 9., ČT art, 21.55 - 00.10)

Plakát filmu Melancholia / MelancholiaPsychologickým dramatem s prvky sci-fi se k tomu, jak by mohl vypadat svět po globální katastrofě, vyjádřil dánský provokatér Lars von Trier a dosáhl přesně toho, co chtěl. Jeho scénář někteří vyzdvihují do nebes a opěvují možnost několika interpretací, druzí ho naopak považují za absolutně prázdný a o ničem. Všichni se ovšem shodují na tom, že snímku nelze upřít magická a opojná atmosféra odpovídající jeho názvu a zajímavá a propracovaná vizuální stránka. Zajímavé je i obsazení, v němž nechybí Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling nebo Stellan Skarsgård. Je tak jasné, že v tomto případě je zážitek hodně individuální. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Justine (Kirsten Dunst) se zrovna vdává a stává matkou a prožívá tak nejšťastnější den svého života. Veselí se odehrává na starobylém venkovském sídle, jenže náladu dost pokazí fakt, že k Zemi se blíží neznámá planeta, která do ní zřejmě narazí. Sestra nevěsty Claire (Charlotte Gainsbourg) po této informaci propadá naprosté panice. 

Zajímavost: Soundtrack k filmu nahrála Pražská filharmonie. 

Oficiální trailer filmu Melancholia / Melancholia

Přežít svůj život (neděle 7. 9., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu  / Přežít svůj životZatím poslední autorský počin osobitého a uznávaného Jana Švankmajera je typickou ukázkou jeho tvorby. To tedy znamená, že příběh sice vypadá banálně, ale je třeba nad ním trošku přemýšlet, je v něm plno vizuálních i slovních vtipů a nechybí samozřejmě ani svérázné animace. Podařilo se mu také obsazení, v němž vyniká potřebně tuctový Václav Helšus, vedle kterého nepřehlédnete ani vynikající Zuzanu Kronerovou a Danielu Bakerovou. Jediné, co dost mrzí, je průhlednost pointy celého příběhu. Nedoceněný film.

Synopse: Stárnoucí Evžen (Václav Helšus) žije dvojí život - jeden v realitě a druhý ve snech. Navštěvuje kvůli tomu psychoanalytičku (Daniela Bakerová), která mu poradí, jak se do svých snů dostat. Z nich se Evžen dozvídá vše o svém dosavadním životě a brzy se ocitne před volbou zda zůstat v realitě, nebo přejít do snu. 

Zajímavost: Autor napsal scénář na základě vlastního snu, který ho jednoho rána probudil.

Originální trailer filmu Přežít svůj život

Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko (Extremely Loud and Incredibly Close) (pondělí 8. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / úterý 9. 9., 14.45 - 17.15)

Plakát filmu Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko / Extremely Loud & Incredibly ClosePro jedny naprosto nesnesitelným a citově vyděračským dramatem, pro druhé citlivým a nenápadným klenotem je drama Stephena Daldryho, které těží z tématu 11. září. A právě to je dost podstatné, neboť tvůrce snímek zabalil do sentimentální, přehnaně patetické a pro mnohé přeslazené atmosféry, která je zpočátku fajn, postupem času ale dost ruší. Problémem může být i předvídatelný a nepřekvapivý příběh, který se postupem času mění v laciné tahání diváckých emocí. Kontroverze vyvolává i hlavní hrdina v podání Thomase Horna, který začne mnoho diváků brzy iritovat. V dalších rolích se představí spolehlivý Tom Hanks, snesitelná Sandra Bullock nebo na Oscara nominovaný Max von Sydow. Více se dočtete v rubrice Za horizontem.

Synopse: Vynalézavý jedenáctiletý Oskar Schell (Thomas Horn) našel klíč, který patřil jeho otci, jenž zahynul při teroristických útocích z 11. září. Chlapec se tedy rozhodne, že zjistí, k jakému zámku klíč patří. Při svém pátrání prochází pět newyorských čtvrtí a začíná odhalovat neviditelné vazby k otci, který mu tolik chybí. 

Zajímavost: Jelikož byl autor hudby Alexandre Desplat osloven na poslední chvíli, měl na její zkomponování pouhé tři dny.

Oficiální trailer filmu Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko / Extremely Loud and Incredibly Close

Umění lhát (The Invention of Lying) (pondělí 8. 9., Prima Cool, 22.50 - 00.50 / úterý 9. 9., 03.15 - 04.50)

Plakát filmu Umění lhát / The Invention of LyingCelovečerní režijní debut v určitých kruzích populárního herce a komika Rickyho Gervaise dojíždí zejména na řemeslnou nejistotu a značnou nevyrovnanost. Námět, z něhož ústřední příběh vychází, je vesměs skvělý, jenže se tvůrci nepodařilo ho uspokojivěji rozvinout a doplnit ho originálnějšími a mnohdy povedenějšími vtípky. Moc nefunguje ani romantická linie, která je příliš vynucená a režijně ne úplně zvládnutá. Na druhou stranu toho dost zachraňuje obsazení, v němž se kromě samotného tvůrce objeví třeba Jennifer GarnerJonah Hill, Tina Fey nebo Jason Bateman a nechybí tu ani solidní hlášky, zajímavé nápady a některá životní moudra. Jen je to všechno tak trošku nedotažené.

Synopse: V alternativní realitě neexistuje lež. Všichni bez výjimky mluví pravdu a nepomýšlí na následky. Jednoho dne v sobě ale schopnost lhát objeví smolař Mark Bellison (Ricky Gervais) a zjistí, že nepoctivost se mu docela vyplácí. Brzy se tak stává slavným a bohatým a vypadá to, že jeho život je bezproblémový. Celá situace se mu ale brzy začne vymykat z rukou. 

Zajímavost: Film se v průběhu natáčení jmenoval "The Side of the Truth", později byl ale přejmenován na dle tvůrce výstižnější název.

Originální trailer filmu Umění lhát / The Invention of Lying

Hodiny (The Hours) (čtvrtek 11. 9., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Hodiny / The HoursBritsko-americké drama je věrnou adaptací románu Michaela Cunninghama a povedlo se v něm snad všechno. Režírující Stephen Daldry úsporně pracuje s emocemi, umně přenáší atmosféru knihy a daří se mu i zachytit těžký život člověka bojujícího s depresemi. Spolehnout se může i na překrásnou kameru, vynikající hudbu Philipa Glasse a nenápadnou, ale o to působivější výpravu. Absolutním vrcholem jsou pak herecké výkony, kterým kraluje Oscarem oceněná a k nepoznání změněná Nicole Kidman, vedle které se ale neztratili ani Julianne Moore, Meryl Streep, John C. Reilly nebo Ed Harris. Famózní záležitost.

Synopse: V roce 1923 píše spisovatelka Virginia Woolf (Nicole Kidman) v azylu venkovského domu jedno ze svých vrcholných děl, román "Paní Dallowayová". V Los Angeles roku 1951 si četbou této knihy krátí čas těhotná Laura (Julianne Moore), která připravuje narozeninovou oslavu pro svého manžela. Stejnou událost chystá i nakladatelka Clarissa (Meryl Streep), jejíž osudy jsou hodně podobné s hrdinkou onoho románu, pro básníka Richarda (Ed Harris) umírajícího na AIDS.

Zajímavost: Vzhledem k tomu, že Virginia Woolf byla pravačka a Kidman je levačka, musela se naučit psát pravou rukou. 

Originální trailer filmu Hodiny / The Hours

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: V USA vypukla Občanská válka (15.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu