Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Chlapectví

Recenze: Chlapectví - obyčejný život v neobyčejném filmu

Vydáno: 17.08.2014 18:20 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Režisér Richard Linklater natáčel dvanáct let snímek o dospívání jednoho obyčejného kluka v muže plný momentů, které každý dobře známe. Stálo jeho úsilí za to, nebo Chlapectví jen předchází vlastní pověst?

ChlapectvíRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 17.08.2014 18:20. Režisér Richard Linklater natáčel dvanáct let snímek o dospívání jednoho obyčejného kluka v muže plný momentů, které každý dobře známe. Stálo jeho úsilí za to, nebo Chlapectví jen předchází vlastní pověst? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Richard Linklater je fascinován člověkem v proměnách času. Ptá se, jak proudění času změní lidské vztahy, kam posune charaktery. To ostatně prokázal už ve fenomenální trilogii Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí, v níž sledujeme osudy chlapce a dívky vždy po devíti letech, v době, kdy je jim 23, 32 a 41 let. Pro svůj experimentální fikční snímek Chlapectví si vybral časosběrnou metodu, kdy film natáčel dvanáct let se stejnými herci - tedy podobný přístup, kterým pracuje česká dokumentaristka Helena Třeštíková. 
Fotografie z filmu Chlapectví / BoyhoodPři natáčení běžného filmu by se to vyřešilo tak, že by jednu postavu hráli tři herci různého věku. Jenže Linklater je známý jako tvůrce, který nerad chodí vyšlapanými cestičkami. Proto zariskoval, vybral si malého šikovného kluka a doufal, že všichni vybraní herci budou chtít pokračovat v natáčení a každý rok si najdou týden či dva, aby natočily další střípek mozaiky v životě jedné dysfunkční americké rodiny. 

Chlapec jménem Mason (Ellar Coltrane) je kluk jako vy: má nesnesitelnou starší sestru (talentovaná dcera režiséra Lorelei Linklater), která v sedm ráno neuměle, ale o to hlasitěji napodobuje Britney Spears, rád jezdí s kamarády na kole a pohybuje se ve světě XBoxu, Harryho Pottera a později i Obamománie. Vzhledem k milostným eskapádám své matky, která stihne vystřídat několik partnerů, žije na různých místech ve státě Texas, konzervativním republikánském koutu, kde se tradičně přísahá na Bibli a brokovnici, tedy škatulky, kam Masonova rodina nezapadá.

Patricia Arquette, Ellar Coltrane ve filmu Chlapectví / BoyhoodProžívá tu první lásky, školní příhody, rodinné útrapy a spoustu běžných věcí, které už jsme všichni viděli. Kde? Na plátně vlastního života. Intimní rodinný portrét doplňuje větší měřítko. Linklater má dar vystihnout ducha doby, Zeitgeist, atmosféru maloměstského předměstí, tradičního texaského společenství s jeho nerudovskými figurkami i úskalí nelítostného školního prostředí. Tak věrně, až místy drama působí jako dokument, kdy režisér jen zapnul kameru, nechal promlouvat postavy a plynout čas.

Chlapectví popisuje obyčejné věci neobyčejným způsobem, pohrává si s pamětí a osvětluje zapomenutelné okamžiky z našich životů. Mason je vnímavý, citlivý kluk, ale žádný génius ani lumen, prostě jen chlapec, který (se) hledá a klade otázky, nad nimiž si lámal hlavu každý teenager. Co je láska, jaký je smysl života, co by měl v životě dělat, kým je, odkud pochází a kam směřuje? Z vnímavého snílka roste tak trochu fotograf, tak trochu pozér s nesnesitelným hipsterským nánosem, kterému máte občas chuť dát pár facek a ptát, jak se možné, že se z toho caparta vyrostlo "tohle"? Někdy jsou ale body od sebe až příliš vzdálené na to, aby je bylo možné spojit ve smysluplný obraz chlapectví.

Fotografie z filmu Chlapectví / BoyhoodA tak je vlastně zajímavější evoluce jeho rodičů. V prvé řadě čítanková proměna otce (Ethan Hawke), jenž se z nezodpovědného aljašského rebela, který čte Jona Krakauera, jezdí ve veteránovi a mlátí do kytary v amatérské kapele, mění v usedlého fotříka, který prodá i symbol svého rebelství, aby udělal to správné rozhodnutí pro svou rodinu. Nebo Masonova matka (Patricia Arquette), chytrá ženská a obětavá máma, která si opakovaně vybírá nevhodné typy mužů a motá se v depresivním kruhu špatných vztahů, i když se ze všech sil snaží, aby ochránila jako kvočna svoje milované ratolesti.

Jak už to u Linklaterových filmů bývá zvykem, hudba není jen podkresem, ale i vypravěčem a hybatelem, který z banálních okamžiků dělá nezapomenutelné chvíle. Koneckonců už otvírák filmu, kultovní balada Yellow od britských Coldplay, ukazuje, kam režisér se svým Chlapectvím směřuje. Do říše snílků, samorostů, tichých revolucionářů, kteří na to zkoušejí jít jinak než ti před nimi, aby se paradoxně z outsiderů a solitérů postupně stali tím, čím na začátku pohrdali, ikonou masového proudu, průvodcem Lonely Planet po vlastním osudu. 

Ellar Coltrane ve filmu Chlapectví / BoyhoodChlapectví ostatně nemá tak chytré a zábavné dialogy jako trilogie Před…, onu dospělou pronikavost a hloubku, je spíše svědectvím o dospívání. Působí přitom tak trochu jako instagramová fotka: selfie z úhlu, omšelý filtr, módní retro. Někomu tohle může připadat jako návrat do dětství a kinozážitek roku, jinému jako experimentální hromádka smetí, domácí video o životě, který je příliš obyčejný, aby si zasloužil 166 minut času z vašeho života. Něco na tom je. Ale zkuste mu i přesto dát šanci, protože právě v tom je kouzlo: Chlapectví je úplně obyčejný život v úplně neobyčejném filmu. 

Originální trailer filmu Chlapectví

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Na nože: Glass Onion (08.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Je Černý telefon opravdu hororem roku? (17.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Žertující Hádkovi zvedli černý telefon, po kterém prožili erupci lásky (13.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ethan Hawke jako sériový vrah v hororu Černý telefon (28.04.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zloun seveřan míří na Vyšehrad a není na tom nic k smíchu (13.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- V únoru na streamovacích službách: Kandidáty na Oscara nečekejte, ale oddechovky ano (05.02.2022 12:00 v Radar)
- Oscar Isaac je Moon Knight v traileru (18.01.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Akční drama Seveřan má první trailer (20.12.2021 18:40 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zeros and Ones (14.10.2021 17:24 v Novinky | Trailery)
- Ethan Hawke je sériový vrah v hororu Černý telefon (14.10.2021 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny (10.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jake Gyllenhaal v teaseru filmu Viník (30.08.2021 17:44 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu