Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: 10 nejlepších rolí Robina Williamse

Téma: 10 nejlepších rolí Robina Williamse

Vydáno: 15.08.2014 17:00 v sekci Články | Publicistika - | foto: facebook tvůrce

Robin Williams byl znám především jako komik, a to díky svým rolím v rodinných komediích jako Mrs. Doubtfire - Táta v sukni či Flubber. Článek se však zaměřuje na jeho opomíjené, ale zato pozoruhodné tituly.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Uznávaný byl ale za své spíše dramatické role, o čemž svědčí čtyři nominace na Oscara, z toho jedna proměněná. Žel jediná byla v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (za ztvárnění terapeuta v dramatu Dobrý Will Hunting), ostatní - neproměněné - za role hlavní (Dobré ráno, Vietname!Společnost mrtvých básníků a Král Rybář).

Následující výběr si neklade za cíl sestavit žebříček deseti skutečně nejlepších výkonů Robina Williamse, jelikož jeho kariéra - a tudíž i filmografie - je velmi obsáhlá a autor těchto řádků neviděl vše. (S Williamsovou frekvencí, kdy zvládal až osm filmů za rok, to ani mnohdy není v diváckých silách.) Proto tuto desítku berte spíše jako upozornění na opomíjené tituly, které by neměly uniknout vaší pozornosti, zvlášť nyní, když je dobré si připomenout Williamsovu hereckou variabilitu.

Pepek námořník (Robert Altman)
Fotografie z filmu Pepek námořník / PopeyeJednoznačně nejprapodivnější položka ve filmografii nejenom Robina Williamse, ale i - a to především - Roberta Altmana. Celovečerní hranou adaptaci Pepka námořníka lze chápat jako vyvrcholení Altmanových žánrových subverzí, z nichž stojí za zmínku spíše ty zdařilejší ze 70. let, tj. protiválečná satira M.A.S.H., western McCabe a paní Millerová či neonoir Dlouhé loučení. Pepek námořník je hrdě pokleslá podívaná, která je velmi věrná svému animovanému/komiksovému předobrazu, a to včetně hereckých výkonů. Kdo postavu zná, ví, že má povětšinou jeden specifický výraz na tváři, a ten Robin Williams napodobuje velmi věrně. Až je s podivem, že mu to nezůstalo. Přesvědčit se můžete na vlastní oči (a vzhledem k hudebnímu výstupu i uši) níže, protože přikládáme klip z vrcholné sekvence filmu:

Ukázka z filmu Pepek námořník (1980).

Svět podle Garpa (George Roy Hill)
Fotografie z filmu Svět podle Garpa / The World According to GarpSvět podle Garpa měl premiéru roku 1982, což je dva roky poté, co byl do kin uveden Pepek námořník, který se navzdory své podivnosti nikdy nestal kultem. Oba snímky ale dobře ukazují Williamsův široký herecký rozptyl. Adaptace Johna Irvinga je ale důležitá i z jiného důvodu, která bývá v případě textů o představitelu ústřední role opomíjena. Vybíral si role, které jsou angažované v otázkách práv menšin, což velmi dobře dokládá postava Garpa, jehož (fiktivní) matkou je feministka a dobrým přítelem transvestita. Vedle toho je ale obdivuhodná Williamsova schopnost uhrát jednu postavu napříč různými obdobími od jejího dospívání až po dospělost, a to pouze vhodně zvolenou mimikou, způsobem mluvy apod.

Upoutávka na film Svět podle Garpa (1982).

Dobrodružství barona Prášila (Terry Gilliam)
Fotografie z filmu Dobrodružství barona Prášila / The Adventures of Baron MunchausenPokud jste si mysleli, že nejbizarnější rolí Robina Williamse byl Pepek námořník, nejspíš jste neviděli Dobrodružství Barona Prášila, ve kterém je jeho hlava odpoutána od těla, protože si nikdy nerozuměly. Podle mnohých nejhorší snímek ex-Pythona Terryho Gilliama, který je v našich končinách porovnáván s klasikou od Karla Zemana, je dokladem toho, jak obrovskou škálu různých poloh dokáže Williams vystřídat na malé ploše: od hlavy-intelektu přes tělo-fyzično, kdy se charakter postavy promění hned několikrát během pouhých tří a půl minut. Propadák nominovaný na 4 Oscary (výprava, kostýmy, masky, vizuální efekty) ale znamenal navázání spolupráce s Gilliamem, která byla zúročena o tři roky později v Králi rybáři, ve kterém taktéž balancoval mezi různými polohami (profesor historie vs. blázen).

Robin Williams v Dobrodružství Barona Prášila (1988).

Čas probuzení (Penny Marshall)
Robert De Niro, Robin Williams ve filmu Čas probuzení / AwakeningsZa Čas probuzení byl Williams nominován na Zlatý Glóbus a v médiích bylo reflektováno, že přechází od komediálních k dramatickým rolí (viz video níže, kde o tom vede řeč s Jimmy Carterem). Rok předtím byla totiž uvedena Společnost mrtvých básníků (1989) a dva roky před ní Dobré ráno, Vietname (1987) - snímky, za které byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Je ale paradoxní, že k takové změně vnímání vůbec došlo, protože Williamsovy slavné komediální role byly především televizní (seriál Mork a Mindy, filmy jako Ty nejlepší časyKlub Ráj nebyly nikterak výrazné ani v kariéře svých režisérů) a již na počátku 80. let hrál v ceněném dramatu Svět podle Garpa. Biografické retro drama Penny Marshall ukazuje, že Williams zvládá i polohy, které nejsou na hraně přehrávání (někdy za ní). Měl ale tu smůlu, že v podobných případech bývají vyzdvihováni spíše ti herci, kteří hrají mentálně narušené postavy, jež bývají vnímány jako výzva.

(Nesestříhaný) rozhovor s Robinem Williamsem o Času probuzení (1990).

Hamlet (Kenneth Branagh)
Fotografie z filmu  / HamletHamlet je především spojován s osobou Kennetha Branagha, který si po siru Laurenci Olivierovi monopolizoval shakespearovské adaptace, ale nemělo by se zapomínat na to, že má i velmi dobrou ruku při poměrně netradičním - proti typu herců jdoucím - castingu. (O Branaghových volbách, proč koho obsadil a jak k obsazování vůbec přistupoval, více v tomto videu.) Adaptace je ve filmografii Robina Williamse příznačná tím, že je jedním z mnoha projektů, které zvládl během jednoho roku. Vedle více než čtyřhodinového Hamleta byly totiž ve stejném roce (1996) uvedeny do kin další historické drama Bomba pro Greenwich, queer komedie Ptačí klec, v níž ztvárnil jednu z hlavních rolí, nevydařený experiment Jack, kde hrál titulního Jacka, a na video putoval Aladin a král zlodějů, kde znovu namluvil kultovní postavu džina.

Robin Williiams na natáčení Hamleta (1996).

Ptačí klec (Mike Nichols)
Fotografie z filmu Ptačí klec / The BirdcagePro Mika Nicholse jsou ústřední vztahy, resp. to, co je ve společnosti přijímáno jako normotvorné a co je již neakceptovatelné (viz vivisekce manželství v Kdo se bojí Virginie Woolfové?, láska dvou věkem vzdálených lidí v Absolventovi či seznamování se v odcizené době v Na dotek). Adaptace divadelní hry Elaine May a Jeana Poireta je toho dokladem, protože na komediálním půdorysu rozehrává hru, v níž homosexuální pár před rodiči snoubenky syna jednoho z nich musí předstírat tradiční heterosexuální rodinu. Role homosexuála může snadno sklouznout k urážející karikatuře, jako se to stalo v řadě komedií fungujících na bázi sitcomu. Robin Williams ovšem dokázal vybalancovat komediální a dramatickou polohu, feminní rysy osobnosti nepřehánět a ztvárnit komplexní postavu s bohatým vnitřním světem, jak dokazuje klip pod tímto odstavcem.

Klip z filmu Ptačí klec (1996).

Jak přicházejí sny (Vincent Ward)
Robin Williams ve filmu Jak přicházejí sny / What Dreams May ComeRodinný film? Ani náhodou! Hlavní postava (hraná Robinem Williamsem) zemře během prvních patnácti minut, jeho filmová manželka spáchá sebevraždu - a děti jim zemřely před prvními titulky. Vskutku netradiční role pro někoho, kdo rok předtím dokončil disneyovku Flubber a ve stejném roce šla do kin melodramatická kýčovina Doktor Flastr. Williams se snaží, seč může (a v dramatických polohách při rozhovorech se svou ženou je výborný), ale styl mnohdy vítězí nad vyprávěním, resp. nad překombinovaným scénářem a nesoudržnou vizí světa tvořeného ze vzpomínek, snů, nočních můr apod. Přesto byste tento projekt neměli minout, pokud jste ho neviděli, protože ohlasy na něj jsou velmi rozporuplné. A jedna věc je nezpochybnitelná: ambice (jak režiséra kladoucího důraz na styl, tak Williamsova snaha střídat různý typ rolí a jít proti svému zavedenému - komediálnímu - typu).

Klip "Peklo" z filmu Jak přicházejí sny (1998).

Expres foto (Mark Romanek)
Robin Williams ve filmu Expres foto / One Hour PhotoRok 2002 byl pro Robina Williamse zlomový, protože se objevil hned ve třech filmech, které narušily jeho image rodinného chlápka. V Insomnii ztvárnil racionálně uvažujícího vraha, který má nad detektivem psychologickou výhodu. V černé komedii Smoochy sociopata, který se chce zbavit své konkurence v branži pro dětskou zábavu. A v Expres foto, svém nejsoustředěnějším výkonu vůbec, ambivalentní postavu, u které není až do samého závěru jisté, jestli vyhlédnutou rodinu ohrožuje, nebo naopak ochraňuje. Bezchybný minimalistický výkon založený na řeči těla a jinak posazeném hlasu patří k Williamsovým nejlepším.

Upoutávka na film Expres foto (2002).

Insomnie (Christopher Nolan)
Robin Williams, Al Pacino ve filmu Insomnie / InsomniaExpres foto mělo v zahraničí rozporuplné ohlasy, a to hlavně kvůli konci, který byl na žádost studia, ale proti záměrů tvůrců předěláván na základě ohlasů z testovacích projekcí. U nás šel celovečerní režijní debut videoklipového režiséra Marka Romaneka pouze na videokazety, a tak Insomnie uvedená v kinech působila jako průlomová/zlomová Williamsova herecká kreace. Do jisté míry tomu tak je, protože zatímco v Expres foto či Smoochym se vyprávění omezuje především na něj, v Insomnii tvoří paralelní postavu k detektivovi ztvárněném Alem Pacinem. Ne že by se na hereckém projevu nepodepisoval styl, kdy je odlišnost a zároveň podobnost mezi oběma postavami daná jejich oblečením. Ovšem konkurovat zdatně Pacinovi svede málokdo a Williamsovi se to bezpochyby povedlo, zvlášť když jeho vrah dovede zneklidnit tím, že působí jako chlapík od vedle.

Upoutávka na film Insomnie (2002).

Konečný sestřih (Omar Naim)
Fotografie z filmu Konečný sestřih / The Final CutKonečný sestřih je další z titulů, které u nás vyšly pouze na videu, což je z hlediska ekonomického potenciálu filmu docela pochopitelné rozhodnutí distributora. Sci-fi thriller se zajímavou premisou o člověku, který sestříhává videa, jež mají připomenout zesnulého. V čem je sci-fi element? V tom, že se tzv. final cut dělá ze záznamu, který byl pořizován v průběhu celého života díky do očí implantovanému zařízení. V čem je thrillerový prvek? Člověk zodpovědný za "rodinná videa" objeví něco, co mělo zůstat ostatním skryto. Potenciál zůstal nevytěžen (obzvlášť v rovině fungování fikčního světa a prokreslení motivací postav), ale Konečný sestřih slouží jako další doklad Williamsovy volby ambiciózních projektů v prvních pár letech nového tisíciletí. Jeho výkon je - stejně jako ve dvou předchozích případech - tlumený, čemuž napomáhá i styl, kdy je povětšinou umísťován až do dalších plánů.

Upoutávka k filmu Konečný sestřih (2004).

Robin Williams ve filmu Jumanji / JumanjiNa rozdíl od předchozích tematických nej, které vždy věnujeme vybrané předčasně zesnulé osobě, se toto nezaměřovalo na "nejlepší výkony". (Ačkoliv při nejmenším Insomnie či Expres foto by se mezi ně daly bezpochy počítat.) Cílem článku bylo představit Williamsovy méně známé role a poukázat na široký rozptyl, který je pro jeho filmografii příznačný, přestože byl zaškatulkován jako komediální herec. Na svůj největší - alespoň z komerčního hlediska - úspěch již nenaváže, ale stále ho můžeme vidět v několika filmech, které stihnul před svou sebevraždou dokončit.

Kterou roli Robina Williamse máte nejraději vy?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Hezky clanek, diky za nej.... (Michal, 16.08.2014 09:45) Reagovat

    Hezky clanek, diky za nej.

  • Good Will Hunting, Dead Poets Society... (gumidekmedvidek, 17.08.2014 09:25) Reagovat

    Good Will Hunting, Dead Poets Society

  • Mne osobne sa velmi pacil film Ako prichadzaju sny... (Mery, 17.08.2014 22:34) Reagovat

    Mne osobne sa velmi pacil film Ako prichadzaju sny (What Dreams May Come).
    Podla mna je jedinecny a dej je velmi pekny. Doteraz som taketo svojske filmy videla fakt len par.
    :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Sestra II poráží Poirota (18.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Přízraky v Benátkách (21.07.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu