Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Čelisti: kolekce

DVD: Čelisti: kolekce

Vydáno: 21.01.2011 16:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Poučná hollywoodská lekce v tom, čemu všemu se vyhýbat při točení pokračování mimořádně úspěšných snímků. Spielbergův první letní blockbuster a tři jeho čím dál horší sequely vycházejí v DVD kolekci.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Steven Spielberg dokázal svými Čelistmi v roce 1975 několik věcí: jednak zachránit a pořádně rozjet svou kariéru, která visela na vlásku kvůli nesmírně dlouhému natáčení (trvalo 159 dní místo plánovaných 55, což bylo způsobené pestrou paletou problémů - nedokončeným scénářem počínaje a nefungujícími modely žraloka konče). Dále okouzlil kritiky a zároveň snížil jejich vliv na návštěvnost díky nasazení snímku ve velkém množství kopií zároveň (a nevídaně masivní kampani v televizi), což bylo do té doby nevídané, obzvlášť v létě. Stal se tak fakticky prvním letním blockbusterem vůbec. Kdybychom upravili americké tržby o inflaci, nacházely by se Čelisti (9/10) na sedmém místě žebříčku nejúspěšnějších filmů vůbec - za Titanikem a před Doktorem Živagem. Snímek také obdržel tři Oscary v kategoriích hudba (John Williams), střih a zvuk.
Čísla a ceny nejsou důležité, hlavní je, že příběh policejního náčelníka Brodyho, bojujícího na rekreačním ostrově Amity proti velkému bílému žralokovi (a také městské radě, která jeho snažení maří kvůli obavám z ušlých zisků) vůbec nezestárl, a to ani po stránce trikové, protože kvůli technickým problémům se žralok na plátně příliš neukazuje, což snímku dodává napětí, kdy se bojíme spíš toho, co nevidíme. Čelistem tak určitě náleží přední místo ve Spielbergově filmografii a patří k těm zásadním snímkům, po kterých už Hollywood nebyl stejným místem. V tomto případě získala velká studia zpátky svou částečně ztracenou moc a nastala doba čistě zábavných, drahých a často také bezduchých podívaných, na které se nabalil prodej hraček a další merchandising. Nastal tak začátek konce Nového Hollywoodu.
Bylo jasné, že takhle extrémně úspěšná podívaná "potřebuje" pokračování. Spielberg s ním nechtěl mít nic společného (proč neměl tolik rozumu u pokračování Jurského parku?). V jednu chvíli ale, když producenti po měsíci natáčení vyhodili původně najatého režiséra Johna D. Hancocka, prý Steven sepsal za víkend scénář druhého dílu, založený na působivé historce o potopení válečné lodi Indianapolis, kterou v jedničce vypráví šílený námořník Quint. Kvůli natáčení Blízkých setkání třetího druhu by na něj ale producenti museli čekat, což se jim nechtělo, a tak snímek nakonec po dalších lapáliích skončil v rukou Jeannota Szwarze. Příběh je velmi neoriginální - po několika letech připluje k Amity další žralok, Brody opět bije marně na poplach, ale městská rada s ním už nemá trpělivost, a tak ho propustí. V ohrožení života se octnou dva jeho synové, které se vydává zachraňovat. Čelisti 2 (7/10) nemají žádné velké ambice, ale kdyby se zkrátila rozvláčná vztahová a debatovací první polovina, šlo by o parádní jízdu. Režisér se snaží film zpestřovat a rozpohybovat nezvyklými záběry a hlavně akce, které je v druhé části skutečně hodně, mu jde moc pěkně od ruky. Třeba taková helikoptéra "sežraná" velkou rybou nemá chybu.
Čelisti 3 (3/10) v režii výtvarníka předchozích dílů (!) Joa Alvese znamenají těžký propad do béčkových hlubin, kde na dobrý nápad nebo solidní řemeslo nenarazíte. Snímek byl navíc původně točen v 3D, které počátkem osmdesátých let chvíli opět frčelo, takže se dočkáta i v dvourozměrné podobě divných titulků a několika pochybně efektních záběrů. Triky jsou tragicky špatné a nejen že žralok je zjevný model, ale i další trikové scény obřího vodního parku, kde se tentokrát snímek odehrává (Brodyovy reprezentují jen dva náčelníkovi synové) působí odfláknutě a trapně. V druhé polovině se už naštěstí začíná něco dít a snímek je sice pořád stejně špatný, ale zároveň aspoň trochu zábavný.
Čelisti IV: Pomsta (2/10) už je holé zoufalství - ignoruje události a postavy třetího dílu, Brody je mrtvý, jeho syn Sean je sežrán v Amity o Vánocích žralokem (vykazujícím značnou rafinovanost i trpělivost) a trpící Ellen (harcovnice z jedničky i dvojky Lorraine Gary) vyráží zahnat žal na Bahamy s druhým synem Michaelem a jeho rodinou. Ale i tam, i když se v teplých vodách normálně nevyskytuje, dopluje velký bílý a chce zbytek prokleté rodiny sežrat. Snímek je oprávněně řazen k těm nejhorším filmům všech dob, zároveň je ale tak šílený, že se osoby se zvrhlejším vkusem nejspíš budou docela bavit. Třeba v samotném finále je z nějakého nepochopitelného důvody zařazen i záběr ze závěru jedničky! Zapomněl jsem zmínit, že i v takové hrůze hraje herec formátu Michaela Caina, což dělá celou záležitost ještě bizarnější.
Všechny filmy jsou bohužel bez bonusů (pokud tedy za bonusy nepovažujete přítomnost třetího a čtvrtého dílu). Obraz jedničky bych si dokázal představit i kvalitnější, šumu je na můj vkus u takhle významného snímku moc, tmavé pasáže mají často šedivý nádech. Snad se v dohledné době dočkáme i pořádně vyčištěného Blu-raye. Originální zvuk namixovaný v DTS 5.1 je jiné kafe. Hraje sice víceméně jen zepředu (film byl původně mono), ale krásně detailně a citlivě buduje prostor. Jako byste se opravdu ocitli na moři. Za vypíchnutí stojí určitě podprůměrná obrazová kvalita trojky (šum i často rozostřený obraz). Zvuk sequelů je v DD 2.0, což je u docela povedené dvojky škoda.
Hlavní nedostatek kolekce vidím v absenci bonusů, zejména ke Spielbergově klasice. To je prostě neodpustitelné. Naopak přítomnost tragického třetího a čtvrtého dílu je výmluvným svědectvím o nenasytném hollywoodském ždímání výborného, ale už v prvním díle na maximum využitého nápadu do poslední kapky. K aritmetickému průměru hodnocení jednotlivých snímků tak ještě jeden bod přidávám.
KOLEKCE OBSAHUJE FILMY:
Čelisti (USA, 1975, 124 min. Režie: Steven Spelberg. Hrají:Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary)
Čelisti 2 (USA, 1978, 116 min. Režie: Jeannot Szwarc. Hrají: Roy Scheider, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Mark Gruner)
Čelisti 3 (USA, 1983, 98 min. Režie: Joe Alves. Hrají: Dennis Quaid, Bess Armstrong, Simon MacCorkindale, Louis Gosset Jr., Lea Thompson)
Čelisti IV: Pomsta (USA, 1987, 89 min. Režie: Joseph Sargent. Hrají: Lorraine Gary, Mario Van Peebles, Michael Caine, Lynn Whitfield)
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Čelisti
Zvuk: 5.1 Dolby Digital český, 5.1 DTS anglický, 5.1 Dolby Digital maďarský
Titulky: české, anglické, arabské, bulharské, dánské, finské, hebrejské, turecké, holandské, islandské, maďarské, norské, rumunské, řecké, švédské
Obraz: 16:9, 2.35:1
Čelisti 2, Čelisti 3, Čelisti IV: Pomsta
Zvuk: 2.0 Dolby Digital český, 2.0 Dolby Digital anglický
Titulky: české
Obraz: 16:9, 2.35:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga (28.01.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Box office: Spider-Man se vrací na vrchol (05.09.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Stroj času: Čelisti děsí a baví i po 47 letech (04.09.2022 13:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Se začátkem školního roku na Čelisti! (31.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: hudební skladatelé s nejvíce Oscary (20.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Zemřel kameraman Michael Chapman (22.09.2020 10:03 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 70. let (07.12.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: nejslavnější horory 70. let (18.08.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- TV dokument: AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror (05.12.2018 14:00 v Články | Televize)
- 47 Meters Down: The Next Chapter: první teaser žraločího sequelu (18.08.2018 11:11 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Nejlepší filmy Stevena Spielberga (04.04.2018 11:44 v Články | Publicistika)
- Trailer: žralok útočí na Blake Lively v novém traileru v The Shallows (05.05.2016 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Blake Lively si to rozdá s žralokem v traileru k The Shallows (22.03.2016 13:49 v Novinky | Trailery)
- BD a DVD tipy: Režisérská kolekce Stevena Spielberga (23.10.2014 07:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Filmové peklo: Druhé Sharknado požírá New York (11.08.2014 18:00 v Články | Televize)
- Jaké jsou nejlepší filmy podle režiséra Klubu rváčů? (13.07.2014 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Kolekce Spielbergových filmů na Blu-rayi (02.07.2014 06:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu