Preview: Nejhledanější muž podniká špionáž v Hamburku

Vydáno: 16.08.2014 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Uvedení v kinech se brzy dočká koprodukční špionážní thriller Nejhledanější muž. Pod vedením Antona Corbijna se v něm v hlavní roli objeví již přes půl roku zesnulý Philip Seymour Hoffman.
Holandský režisér Anton Corbijn má na svém režijním kontě zatím dva celovečerní filmy. Control byl černobílý biopic o tragickém konci zpěváka post-punkových Joy Division Ianu Curtisovi, kterého ve filmu výborně zpodobnil anglický herec Sam Riley. Corbijn přitom s kapelou skutečně spolupracoval, když se živil jako fotograf pro nejrůznější časopisy. Druhým Corbijnovým zářezem na poli režie byl thriller Američan s George Clooneym v hlavní roli. Tento sedmdesátkově laděný thriller o nájemném vrahovi měl přes vlažné recenze překvapivě slušný komerční ohlas. Tím si Corbijn zajistil kredibilitu pro další zajímavé projekty podobného ražení.

Willem Dafoe, Philip Seymour Hoffman ve filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManTím je po Američanovi právě Nejhledanější muž. Jedná se o další z filmových adaptací stejnojmenné knihy britského autora špionážních románů Johna le Carrého, kterého proslavil jeho třetí román Špion, který přišel z chladu, který byl zfilmován v šedesátých letech s Richardem Burtonem. Naposledy se od tohoto prozaika v kinech objevila filmová adaptace románu ze sedmdesátých let Jeden musí z kola ven s Garym Oldmanem v titulní roli. Jednalo se o chladný a drsný špionážní thriller z doby studené války. Nejhledanější muž je poměrně novým dílem - Le Carré ho napsal v roce 2008.

Německý špión Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman) sleduje v Hamburku podezřelého čečenského uprchlíka Issu Karpova (Grigoriy Dobrygin), který se zde pohybuje v místní muslimské komunitě. Günther odmítá nátlak německé i americké strany, aby Issu zajal a vyslechnul jako podezřelého z terorismu a místo toho sleduje jeho kroky a vztah k německé právničce Annabel Richter (Rachel McAdams). Díky svým výjimečným schopnostem Günther odhalí spojení mezi muslimským filantropem a teroristy. Vymyslí pak plán na to, jak oba využít na dešifrování nepřátelských úkladů.

Fotografie z filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManKromě toho, že půjde a napínavý špionážní thriller reagující na stále aktuální hrozbu terorismu, se jedná o velmi atraktivně obsazený snímek. Philip Seymour Hoffman stihnul Nejhledanějšího muže, který se natáčel na konci roku 2012 v autentických lokacích Hamburku, bez problémů dokončit a jedná se o jeho poslední hlavní roli. Spolu s režisérem Corbijnem a hercem Grigoryi Dobryginem se ještě letos v lednu účastnil propagace Nejhledanějšího muže na Festivalu Sundance. Jen necelých čtrnáct dní předtím, než neočekávaně a tragicky zemřel počátkem února.

Jeho výkon zde byl kritikou pochválen a označen jako "bezchybný" a není tedy ani vyloučena posmrtná oscarová nominace, případně posmrtný Oscar. Naposledy byl takto oceněn australský herec Heath Ledger za roli v Temném rytíři. Kromě Nejhledanějšího muže uvidíme Hoffmana už jen ve dvou dílech Hunger Games, z nichž premiéra první části Hunger Games: Síla vzdoru 1. část je přichystaná na letošní listopad.

Fotografie z filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManVedle Hoffmana uvidíme na plátně celou řadu zajímavých herců - ještě širšímu publiku zatím neznámého ruského herce Grigoriye Dobrygina, pro něhož je to zatím nejvýraznější filmová role, německého herce Daniela Brühla, který naposledy zazářil jako Niki Lauda v Rivalech. Dále tu uvidíme kanadskou herečku Rachel McAdams, kterou jsme měli možnost naposledy vidět v romanci Lásky čas, Willema Dafoa, který zůstává stále velmi pracovitým a v letošním roce se objevil rovnou v pěti filmech a u nás jsme ho letos mohli vidět v lahůdkové kreaci psychopatického vraha v Grandhotelu Budapešť a v civilní roli v dramatu Hvězdy nám nepřály a nakonec se tu objeví i bývalá manželka Seana Penna Robin Wright, kterou jsme u nás naposledy viděli ve sportovním dramatu Moneyball

Nejhledanější muž má dostatečně atraktivní herecké obsazení a příznivci špionážních thrillerů si ho jistě nenechají ujít stejně jako fanoušci Philipa Seymoura Hoffmana, kterým se naskytne jedna z posledních příležitostí vidět tohoto skvělého herce ještě živého alespoň na filmovém plátně. 

Nejhledanější muž se na svou cestu českými stejně jako slovenskými kiny vydá 4. září.

Oficiální trailer filmu Nejhledanější muž


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY