Box Office: Strážci vládnou nejen galaxii, ale i kinům

Vydáno: 04.08.2014 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Uvedení nových filmů studia Marvel automaticky předznamenává mohutné tržby otevíracího víkendu - pozadu nezůstali ani riskantnější Strážci Galaxie, kteří se hravě vyrovnali i druhému Captainovi Americovi.
Bradley Cooper, Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel ve filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyStrážci Galaxie to dokázali. Nejriskantnější marvelovská produkce, která není nějak blíže propojena s univerzem Avengers a navíc v hlavních rolích s bandou psychopatů v čele se smrtonosným mluvícím mývalem a obřím stromem, se záhy proměnila v kasovní trhák měsíce srpna - dokonce v ten největší všech dob. Se svými 94 miliony na druhé místo bleskurychle odpravila Bourneovo ultimátum, které dosud drželo srpnový rekord s 69 miliony za víkend. Strážci tuhle metu ale bezproblémově zdolali a pomalu se připravují na jedny z největších tržeb letošního roku.

Studiu Marvel se zkrátka risk na neokoukanou a netradiční látku vyplatil. Před několika dny ohlášená dvojka už bude okupovat mnohem jistější červencový termín, kde se právoplatně postaví těm největším blockbusterovým peckám. Od roku 2012, kdy otevřeli Avengers za neskutečných 207 milionů, automaticky stoupla poptávka po marvelovských titulech, které se pomalu, ale jistě propracovaly do povědomí diváků - od Strážců se ale čekalo, že nebudou tak výdělečnou produkcí, na rozdíl od jiných zavedených postav jako Iron Man, Captain America nebo Thor.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyOpak se ale stal pravdou a sci-fi partička Jamese Gunna si vedla dokonce lépe než oba díly Thora (65 a 85 milionů) a první Captain America (65 milionů) a jen velmi těsně nestačila na letošní otvírák Návratu prvního Avengera (95 milionů). Jakémukoliv dílu Iron Mana se logicky rovnat nemohla, protože ten má v hlavní roli současnou nejvýraznější superstar Roberta Downeyho Jr. - po tomto víkendu je ale jisté, že do áčkové ligy zamíří i nekoukaný Chris Pratt (za rok ho uvidíme ve čtvrtém Jurském parku). V současnosti mají Strážci Galaxie, jakožto zatím i kriticky nejlépe hodnocená marvelovka, "na kontě" celkem 160 milionů celosvětově, což značí i enormní zájem ze strany zemí mimo USA. 

Daří se i středněrozpočtovému sci-fi béčku Lucy, v němž Scarlett Johannson využívá sto procent mozkové kapacity k mlácení lidí. Dalších 18 milionů je důkazem, že zajímavý námět ještě dokáže v dnešní době dělat divy, i když se jmenujete Luc Besson (pro něhož jde o jeden z nejúspěšnějších filmů režijní kariéry). Očekávání studia však nenaplňuje Hercules, který po minulém týdnu míří spíše do kategorie letošních propadáků - aktuálních 10 milionů ho posílá na čtvrté místo, což značí, že The Rock v Americe nedosáhne ani hranice 70 milionů.

Chadwick Boseman ve filmu  / Get on UpNa trojce očekávaně pohořela další z filmových biografií, a to Get on Up - příběh Jamese Browna - snímek o soulové legendě neprovázela nijak oslnivá kampaň, zároveň nemohl operovat ani se známými jmény v převážně černošském obsazení. Pro režiséra úspěšného Černobílého světa (35 milionů za víkend), stejně jako hlavní hvězdu Chadwicka Bosemana, jenž si zahrál v baseballovém dramatu 42 (27 milionů) tak bylo utržených 14 milionů spíše zklamáním. 

Ve zbytku žebříčku opět kolují osvědčené hity předchozích týdnů jako povedený Úsvit Planety opic, rychlokvašná Letadla 2, nevýrazný horor Očista: Anarchie nebo nepřístupná komedie Sex Tape. Příští víkend by však mohl být zajímavý, protože v něm otevřou rovnou čtyři novinky. Kromě romantické komedie Lasse Halstroma The Hundred-Foot Journey nebo pátého dílu taneční série Let's Dance All In se o prvenství se Strážci porvou hlavně katastrofický snímek V oku tornáda a nové Želvy Ninja v produkci Michaela Baye. Podaří se obojživelníkům navázat na úspěch Transformers?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 01.08.2014

1. Strážci Galaxie 94 mil. (novinka)
2. Lucy 18,2 mil. 
3. Get on Up - příběh Jamese Browna 14 mil. (novinka)
4. Hercules 10,7 mil. 
5. Úsvit planety opic 8,7 mil.
6. Letadla 2: Hasiči a záchranáři 6,4 mil.
7. Očista: Anarchie 5,5 mil.
8. Sex Tape 3,5 mil.
9. And So It Goes 3,34 mil.
10. Nejhledanější muž 3,32 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY