Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
I'm Still Here

Filmový klub: I'm Still Here

Vydáno: 08.01.2011 15:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Jana Bébarová | foto: 2010 Magnolia Pictures

Nejkontroverznější a zároveň nejpodceňovanější film roku? Seznamte se: I’m Still Here. Dokument o sebedestrukci hollywoodské hvězdy. Tedy vlastně - mockument. V hlavní roli: rapper Joaquin Phoenix.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Začalo to v září 2008. Joaquin Phoenix veřejně oznámil, že končí s filmovou kariérou a hodlá se věnovat hudbě. Řadu fanoušků a filmařů tím tehdy šokoval a bulvární novináři měli nadlouho o čem psát. Přestože výraz hoax byl v souvislosti s hercovým prohlášením spojován hned několikrát, nikdo asi netušil, kam až se celá situace vyvine. Zatímco totiž Phoenix veřejnosti přesvědčivě lhal o hereckém důchodu, za jejími zády sehrál jeden ze svých nejlepších výkonů kariéry ve filmu, který se vydával za autentický dokument o jeho nové, neúspěšné kariéře hiphopera a s ní spojeným společenským pádem až na samotné dno. Dva roky na veřejnosti předstíral arogantní lidskou trosku a mnoho lidí mu ji uvěřilo. Teprve až několik dní po uvedení snímku na podzim loňského roku jeho tvůrce Casey Affleck konečně přiznal, jak to s jeho režijním debutem bylo doopravdy.
S myšlenkou natočit I'm Still Here přišli oba herci společně. Casey Affleck a Joaquin Phoenix byli blízkými přáteli už jako dospívající teenageři a dokonce je pojí i příbuzenské pouto (Affleck má za manželku Phoenixovu mladší sestru Summer, též herečku). Jejich záměr tematizovat sebedestrukci celebrity ve vztahu k médiím a jejím konzumentům se jim povedl výtečně. Po dva roky mystifikovali celý filmový šoubyznys, a to i s vědomím, že Phoenix, držitel dvou nominací na Oscara za filmy Gladiátor a Walk The Line, dost pravděpodobně značně ohrozí svou budoucí hereckou kariéru. Právě Phoenixova odvaha riskovat a zarputilost, s jakou se do projektu ponořil, dodává filmu další rozměr.
V Affleckově režijní prvotině se Joaquin Phoenix obnažuje až na kost. Jeho (pseudo)portrét psychicky nestabilního, vulgárního a agresivního egomanika poznamenaného komplikovaným vztahem s otcem a potýkajícího se s drogovou závislostí a traumatem ze zneuznání jeho hudební dráhy je plný excesů čítajících osobní konflikty, fyzická napadení, sex s prostitutkami, obnažená přirození, zvratky či výkaly. Kdysi atraktivní hvězda, po níž šílely ženy po celém světě, se proměňuje v obtloustlého, vulgárního pobudu, kterému chybí jakákoliv soudnost. Sean Combs aka Puff Diddy je pro něj největší autoritou, jako mentor hudebně nenadaného Phoenixe ovšem brzo opouští a z jeho producentské podpory sejde.
Kontroverzní hudební vystoupení Joaquina Phoenixe jsou však ryze autentická a filmový divák žasne stejně jako tehdy všichni nic netušící pod pódiem, kteří si bývalou hollywoodskou star hromadně nahrávali na video. Stejně tak je autentická hercova diskutovaná účast v populární Noční show Davida Lettermana, který Phoenixovu nafoukanou apatičnost památně glosoval větou: "Joaquin, I’m sorry you couldn’t be here tonight." Fakt, že velká většina diváků vůbec netušila, že sleduje fikci, mohl lehce zapříčinit solidní otřes jeho fanklubem. Přitom výkon Joaquina Phoenixe přímo volá po Oscarovi (to by ovšem akademici nesměli být tak prudérní a nedávat ceny netalentovaným hercům v rolích křesťanských šiřitelů lásky).
Jak už bylo řečeno, o konci Phoenixovy kariéry se mluvilo jako o novinářské kachně, nicméně o pravosti dokumentu zachycujícího jeho smutný pád na dno jen tak někdo nepochyboval. Z recenze autority mezi americkými kritiky Rogera Eberta, kterou publikoval 7. září loňského roku (tedy v době uvedení I'm Still Here do kin), je evidentní jeho plná důvěra v autentičnost viděného materiálu. V úvodu napsal: "If this film turns out to still be part of an elaborate hoax, I'm going to be seriously pissed," a dlouze vyjádřil upřímné přání v to, aby se natolik talentovaný herec, jako je Joaquin Phoenix, dal zase do pořádku, a v souvislosti s tím připomněl zdařilý comeback jeho kolegů Roberta Downeyho Jr. a zesnulého Dennise Hoppera. Ani ne deset dnů na to Casey Affleck v rozhovoru pro New York Times přiblížil skutečnou podstatu filmu, když řekl, že se nejedná o dokument, ale o vynikající herecký výkon, čímž přiznal jeho fiktivnost.
I’m Still Here má obrovský potenciál stát se kultovním filmem, o kterém se ještě dlouho bude mluvit. Celá aféra kolem něj Hollywoodem slušně zarezonovala. Zmiňovaný skandál spjatý s Lettermanovým pořadem odvysílaným začátkem února 2009 (mimochodem Joaquin Phoenix se 22. září 2010 do Lettermanovy Noční show vrátil, tentokrát již "mimo roli"), se odrazil i na udílení Oscarů nedlouho poté. Ben Stiller tehdy při uvádění ceny za nejlepší kameru imitoval Phoenixovo veřejností odsuzované chování v show slavného moderátora. Co však Stiller mínil jako podporu kolegy, o jehož skutečných záměrech sám jakožto aktér I'm Still Here jako jeden z mála věděl, většina pochopila jako ironický výsměch, což celé události přidalo na skandálnosti. Obdobně jako údajné sexuální harašení Caseyho Afflecka, z něhož byl obviněn dvěma kolegyněmi ze štábu.
I když Phoenix s Affleckem několikrát dali najevo určité zklamání z toho, že veřejnost se spíše než pravou podstatou filmu a jeho hlubší myšlenkou zabývala tím, jestli je Phoenixovo prohlášení o konci kariéry pravda, nebo ne, rozhodně se nemusí cítit jako poražení. Dva roky vodili za nos celý šoubyznys a riskovali při tom všechno. Role, kterou Phoenix celou dobu téměř bezchybně hrál, jistě představovala velkou psychickou zátěž a přitom z celého projektu jde zřetelně cítit velký nadhled obou aktérů. Například vtipně pojmenovaná produkce filmu jako They Are Going to Kill Us Productions mluví za vše.
Sám Roger Ebert, který se dušoval, že pokud se ukáže, že I'm Still Here je podvod, bude skutečně naštvaný, se za herce-provokatéry postavil. Ve stejný den, co Phoenix znovu vystoupil v Lettermanově show, se ukázal jako opravdový profesionál a namísto urážlivé glosy s nimi publikoval dlouhý rozhovor, v němž ozřejmují své záměry. Na rozporuplnosti hodnocení, kterého se jejich snímek dočkal jak od kritiků, tak diváků, to však zřejmě nic nezmění. Přestože jej mnoho z nich bezmyšlenkovitě odsoudilo, v budoucnosti rozhodně neupadne v zapomnění. Byť se mu zatím nedostalo patřičného docenění, rozhodně se jedná o jednu z filmových událostí roku.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ... (Lukáš, 08.01.2011 19:23) Reagovat

    Na to bych měl kouknout - konečně bych mohl být přímo u vzniku tzv.kultu (velice špatný film, ale velká mediální bublina;-))...:) Aspoň uvidím, jestli se chytím do sítě, jako vy.

  • sem na to celkem zvedavej (jakub, 10.01.2011 16:57) Reagovat

    sem na to celkem zvedavej.. ten text je pekny shrnuti cely "kauzy", akorat mi tam chybi otazka na to proc vlastne to je.. o co jim de.. coz ale mozna uplne nevedeli ani sami.. jako koncept je to pekny,ale kdyz uz nakej koncept pilujes dva roky, asi neco rict chces.. co to bylo? to sem se tu rozhodne nedocet.. ale mozna ze to z toho filmu neni patry.. to by bylo smutny.. kazdopadne at je to jak chce asi se o to urcite bude dat rict vic nez objevy typu ze to pro nej byla obrovska zatez / vedome si ruinoval karieru, ze se do role ponoril atd atd

  • absolutní souhlas (zuza, 19.01.2011 20:18) Reagovat

    Výkon Joaquina je úplně vynikající, člověk s ním vše prožívá, chvíli ho lituje, chvíli se s ním raduje a většinu filmu by ho zabil.
    Film je odpornej, přesně tak jak život odepsaný zfetovaný supercelebrity je. A zanechá ve vás dost emocí, které vstřebáváte ještě pár dní.
    A mystifikaci hollywoodu a bulvár čtoucí veřejnosti? Tomu budu fandit vždycky!

    • Re: absolutní souhlas (Miroslav Böhm, 19.01.2011 21:09) Reagovat

      Pořád vzpomínám na ty začátky, jaký poprask způsobilo první YouTube video a jak si z něho všichni dělali srandu. Klobouk dolů.

  • I\'m still here (terezka, 05.03.2011 22:19) Reagovat

    je to strašně autentický já mu to uvěřila a myslím si, že to v některých částích nehraje...je to hodně hustej film doporučuju :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Světlo mého života: postapo drama Caseyho Afflecka v traileru (25.07.2019 15:00 v Novinky | Trailery)
- Letem světem: Eastwood, Jolie, Star Wars a další (18.08.2010 07:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu