Kinopremiéry: Strážci Galaxie po ostře sledované Očistě

Vydáno: 30.07.2014 10:43 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední červencový den je v kinech ve znamení komiksových Strážců Galaxie. A asi je logické, že ačkoli společně s nimi obohatí program dalších pět novinek, srovnatelnou konkurenci nemají. Snad se tedy povedou.
Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy) (Falcon)

Český plakát filmu Strážci Galaxie / Guardians of the GalaxyAsi největší "komiksová" neznámá tohoto roku může být buď hodně originální kousek, nebo totální průšvih. Dosavadní ohlasy naštěstí hovoří o té první možnosti, takže můžeme být nejspíš rádi. Jméno režiséra a spoluscenáristy Jamese Gunna zatím není tak úplně známé, což by se po tomto spektáklu mělo změnit. V zajímavém obsazení uvidíte Chrise Pratta, Zoe Saldanu, Michaela Rookera, Glenn Close nebo Johna C. Reillyho, zvolíte-li originální znění, pak byste měli slyšet i Vina Diesela a Bradleyho Coopera. Víc asi netřeba psát, potenciální komerční hit a jasná premiéra týdne.

Synopse: Odvážný dobrodruh Peter Quill (Chris Pratt) ukradne tajemnou kouli mocnému padouchovi Ronanovi (Lee Pace) a rázem se stává objektem zájmu nájemných zabijáků. Aby jim unikl, spojí své síly se čtveřicí bizarních hrdinů - po zuby ozbrojeným mývalem Rocketem (Bradley Cooper), humanoidem Grootem (Vin Diesel), který připomíná strom, vražednou a záhadnou Gamorou (Zoe Saldana) a pomstychtivým Draxem (Dave Bautista). Na tomto nesourodém týmu tak bude velmi brzy stát osud celé galaxie.

Zajímavost: Jde o vůbec první marvelovský film, který se celý odehrává ve vesmíru.

Český trailer filmu Strážci Galaxie / Guardians of the Galaxy

Očista: Anarchie (The Purge: Anarchy) (CinemArt)

Český plakát filmu Očista: Anarchie / The Purge: AnarchySkoro na rok přesně vstupuje do kin pokračování komerčně úspěšného nízkorozpočtového hororu se zajímavým námětem. Ti, kterým se líbil, určitě přivítají zprávu, že scénář a režii opět obstaral James DeMonaco, který tentokráte děj přesunul do ulic velkoměsta. V obsazení se neobjevuje nikdo extra známý, nejpovědomější tváří tak zůstává Frank Grillo. Nelze asi očekávat zázraky, ale v rámci žánru by nemuselo jít o vysloveně špatný film. To ostatně potvrzuje i naše recenze.

Synopse: Jednou ročně se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin mění v peklo. Tento stav se nazývá Očista, nepracují při něm ozbrojené ani záchranářské složky a jsou povoleny i ty nejtěžší zločiny. Být v tuto dobu na ulici se rovná sebevraždě. Jenže po zuby ozbrojený muž (Frank Grillo) chce pomstít smrt svého dítěte. Jelikož ale není úplně bezcitný, zachrání život matce (Carmen Ejogo) a dceři (Zoe Borde), které tedy musí tuto noc trávit s ním. Náhoda jim do cesty připlete ještě rozhádaný pár (Zach Gilford a Kiele Sanchez), kterému uprostřed silnice vypovědělo službu auto. Postupem času je tato pětice, která se vzájemně nezná, odkázána sama na sebe. Jinak všichni její členové zemřou.

Zajímavost: Film se odehrává v roce 2023.

Český trailer filmu Očista: Anarchie / The Purge: Anarchy

Je muž, který je vysoký, šťastný? (Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky) (AČFK)

Plakát filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? / Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam ChomskyPod bizarním názvem se skrývá dost možná stejně bizarní animovaný dokument, který by měl být zachycením rozhovoru slavného filozofa a jazykovědce Noama Chomského se svérázným režisérem Michelem Gondrym. Z toho důvodu je opravdu velice těžké odhadovat, co vlastně divák uvidí a uslyší, protože toto spojení je tak jedinečné, že může nabídnout prakticky vše. První komentáře jsou nicméně značně nadšené a mluví o velkém intelektuálním zážitku. Zřejmě tak budeme mít co dělat s výbornou alternativou a naprostým protipólem ke komiksovému blockbusteru. 

Synopse: V rámci dokumentárních rozprav ilustruje Michel Gondry teorie Noama Chomského, jehož intelektuální nesmlouvavosti skvěle sekunduje svou kreativitou a imaginací. Vzpomínky i poznatky velkého myslitele nabývají podoby naivních, ale komplexních animovaných výjevů z dílny Gondryho.

Zajímavost: Většina filmu je natočena v dříve standardním televizním formátu 4:3.

Český trailer filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? / Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky

Lea a Darija (Lea i Darija) (Film Europe)

Plakát filmu Lea a Darija / Lea i DarijaTři roky staré chorvatské drama je dalším distribučním počinem společnosti Film Europe, která zájemce seznamuje s opomíjenou evropskou kinematografií. A v tomto případě tomu nebude jinak a je tedy prakticky nemožné tipovat, jaký by mohl být výsledek. Režírující Branko Ivanda sice doma patří mezi veterány, u nás jeho jméno ale zná jen málokdo. Podobně je na tom i obsazení, takže s ním nemá cenu ztrácet příliš řádků. Zájemce o objevování balkánské tvorby si v programu kina tento kousek nepochybně najde. 

Synopse: Velikou hvězdou Záhřebského dětského tanečního souboru, který ve třicátých letech dvacátého století cestoval Chorvatskem, byla talentovaná třináctiletá tanečnice Lea Deutsch (Klara Naka). Její nadání ji přivedlo až do Berlína, kde se mohla ucházet o filmové smlouvy. Jenže v zemi se začal šířit fašismus a Lea je kvůli židovskému původu vykázána a nahrazena Darijou Gasteiger (Tamy Zajec). Následné pronásledování Židů pak nebohé dívce změnilo život a ona se musela začít připravovat na případnou deportaci.

Český trailer filmu Lea a Darija / Lea i Darija

Parádně pokecal (Aerofilms)

Plakát filmu  / Parádně pokecalDalší letošní tuzemský debut obstaral mladý režisér a scenárista Tomáš Pavlíček, u něhož jde zároveň o absolventskou práci. K těmto počinům je většinou nutné přistupovat s větší, či menší dávkou divácké tolerance, takže se nedá očekávat, že v tomto případě by to mělo být o moc jiné. Obsazení tvoří vesměs neznámé tváře, jedinou výjimkou jsou snad jen Václav VydraJana Krausová. Námět vypadá relativně zajímavě, tak doufejme, že tu máme příslib do budoucna.

Synopse: Pětadvacetiletý Štěpán Procházka (Vít Rohr) je vyhozen ze školy, opuštěn přítelkyní a nemá práci. Společně s pár přáteli odjede na chatu, kde potká tajemného Karla (Václav Vydra), jemuž vypráví příběh, který se mu stal v době, kdy pracoval jako telefonní operátor. Jednoho dne se mu totiž na druhé straně ozval krásný hlas záhadné Marie, která se rozhodla, že mu změní život.

Originální trailer filmu Parádně pokecal

Ostře sledované vlaky (AČFK)

Plakát filmu  / Ostře sledované vlakyV rámci Projektu 100 se své digitalizace dočkala absolutní československá klasika Jiřího Menzela, která byla oceněna Oscarem za nejlepší zahraniční film. K adaptaci románu Bohumila Hrabala, který se podílel i na scénáři, toho asi nejde napsat moc nového, protože patří do zlatého fondu naší kinematografie. Připomenu tak snad jen to, že jde o nejvýraznější roli jinak zpěváka Václava Neckáře a také to, že tu uvidíte vůbec jednu z nejslavnějších scén v historii tuzemského filmu. Pokud patříte k fandům tohoto snímku, nepropásněte možnost ho (třeba poprvé) vidět na velkém plátně v nové podobě.

Synopse: Mladičký elév Miloš Hrma (Václav Neckář) zažívá na malé železniční stanici milostné problémy a pokouší se o první sexuální zkušenosti. Doba mu ale nepřeje, protože všude je přítomna druhá světová válka a jeden nikdy neví, jestli přežije další den. Právě v takovém období pak vynikne nezištné hrdinství některých jedinců.

Zajímavost: V době premiéry film u nás viděly dva miliony diváků.

Ukázka z filmu Ostře sledované vlaky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY