Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 7. 2014 - 31. 7. 2014

TV tipy: Evropští klasici a komiksoví superhrdinové

Vydáno: 25.07.2014 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První polovina prázdnin pomalu končí, televizní dramaturgové si dávají oddech a logicky nasazují divácky osvědčené kousky. Přesto se dá v programu najít několik takřka raritních filmů a jeden v současnosti velmi užitečný dokument.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tajnosti (pátek 25. 7., ČT2, 21.40 - 23.15)

Plakát filmu  / TajnostiČesko-slovenské komediální drama spoléhá hlavně na jakousi realističnost a snahu zachytit kus obyčejného života. Režisérka a scenáristka Alice Nellis vsadila zejména na překrásnou a Českým Lvem oceněnou kameru, poetickou atmosféru, zajímavý příběh, který nejspíše trošku víc zasáhne divačky a hudbu z dílny skupiny Buty. Spolehnout se mohla i na excelentní obsazení, jemuž dominují Iva Bittová, Karel Roden, Martha Issová a Miloslav König. Vytýkány autorce bývají pomalé tempo a zbytečné tlačení na divácké emoce. Sluší se ještě poznamenat, že film byl oceněn také Českým Lvem za nejlepší film. Trošku melancholie na konec pracovního týdne. 

Synopse: Julie (Iva Bittová) je žena, která má zdánlivě úplně všechno. Skrývá ale také tajemství, které by mohlo její idylu ohrozit. I proto se jednoho rána, když zaslechne zprávu o úmrtí své oblíbené zpěvačky, rozhodne koupit piano, čímž si později radikálně změní život. 

Zajímavost: Děj filmu je soustředěn do jediného dne.

Originální trailer filmu Tajnosti

Horečka stoupá v El Pao (La Fièvre monte à El Pao) (sobota 26. 7., ČT2, 14.25 - 16.05)

Plakát filmu Horečka stoupá v El Pao / La fièvre monte à El PaoPrakticky neznámé francouzsko-mexické drama legendárního režiséra a scenáristy Luise Buñuela jeho fanoušky nejspíš trochu zklame. Jeho vedení je tu sice znát, ale všechno je dost tradiční a konvenční, takže nečekejte žádné provokativní záběry, kontroverze nebo něco podobného. Spíše jde o standardní snímek s výtečnou atmosférou exotického prostředí latinské Ameriky, parádní kamerou a zajímavým příběhem s lehkým přesahem. Vynikajícímu obsazení vládne Gérard Philipe, na němž ale bohužel je znát těžká únava z postupující nemoci. Nebudete-li čekat příliš, nejspíš nebudete zhlédnutí litovat. 

Synopse: Poté, co je na fiktivním latinskoamerickém ostrově zabit guvernér, stát dočasně řídí jeho tajemník Ramón Vázquez (Gérard Philipe). Ten se postupně sbližuje s vdovou po zesnulém Inés (María Félix), jenže se brzy vyskytne velký problém. Tím je nový guvernér, sadistický Gual (Jean Servais), který prahne jak po Inés, tak i po absolutní moci.

Zajímavost: Philipe zemřel pár měsíců po premiéře snímku.

Originální trailer filmu Horečka stoupá v El Pao / La fièvre monte à El Pao

Zrod komiksových superhrdinů (Secret Origin: The Story of DC Comics) (sobota 26. 7., Fanda, 17.05 - 18.45 / neděle 27. 7., 12.30 - 14.10)

Plakát filmu Zrod komiksových superhrdinů / Secret Origin: The Story of DC ComicsV našich televizích snad ještě nevysílaný dokument přijde v této době filmovému fanouškovi vhod. Režisér a scenárista Mac Carter v něm totiž stručně a zároveň výstižně odvyprávěl sedmdesátiletou historii komiksů od společnosti DC Comics a zasadil ji do společenského kontextu. Slovo dal navíc těm nejpovolanějším, takže se těšte na postřehy takových tvůrců, jakými jsou Neil Gaiman, Zack Snyder, David Cronenberg, Francis Lawrence nebo Bryan Singer. Stopáž je sice přiměřená, ale podle ohlasů mohla být i delší, což je známkou nepochybné kvality. Hodně užitečný snímek.

Synopse: V roce 1934 bylo založeno nakladatelství National Allied Publications, z něhož se jednoho dne stane DC Comics. O čtyři roky později se objevil první superhrdina, kterým byl legendární Superman. Od té doby uplynulo hodně času a dnes vydává DC Comics více než osmdesát titulů měsíčně a patří k nejdůležitějším hráčům na trhu.

Zajímavost: Průvodcem snímku, kterého ale vzhledem k přítomnosti dabingu neuslyšíte, je Ryan Reynolds.

Originální trailer filmu Zrod komiksových superhrdinů / Secret Origin: The Story of DC Comics

Rabín Jákob (Les Aventures de Rabbi Jacob) (sobota 26. 7., ČT1, 22.05 - 23.35)

Plakát filmu Rabín Jákob / Les aventures de Rabbi JacobFrancouzsko-italská komedie je spíše satirou na xenofobní tendence některých lidí a národů. Režisér a scenárista Gérard Oury, jenž je mimochodem židovského původu, takže si může ve filmu leccos dovolit, vše natočil lehce a s přehledem a navíc se mu do ryze komediální záležitosti podařilo "propašovat" vážné poselství o škodlivosti rasismu. V hlavní roli exceluje Louis de Funès, jehož zde ovšem dabuje Jiří Krampol, což zážitek dost sráží. Nechybí tu ani výborná akce, takže milovníci legendárního herce si nemají nač stěžovat. Ideální víkendová zábava.  

Synopse: Rabín Jákob (Marcel Dalio) jede z New Yorku do Francie, kde už několik desetiletí nebyl, protože tu jeho příbuzný podstupuje Bar Micvah. Jeho život se však protne s bohatým a věčně uspěchaným Victorem Pivertem (Louis de Funès), jenž se za něho bude muset časem vydávat. O nepřehledné a vtipné situace tak rozhodně nebude nouze. 

Zajímavost: Po natáčení snímku dostal de Funès svůj první infarkt. 

Originální trailer filmu Rabín Jákob / Les Aventures de Rabbi Jacob

Tělo mého nepřítele (Le Corps de mon ennemi) (neděle 27. 7., ČT2, 20.00 - 22.00)

Český plakát filmu Tělo mého nepřítele / Le Corps de mon Ennemi Francouzské kriminální drama u nás patří k těm opomíjenějším a nejspíš to bude zasloužené. Režírující Henri Verneuil rozehrává sice zajímavý, ale ve své podstatě tuctový příběh až příliš pomalu a zejména v první polovině se snímek dost vleče. Posléze už se to celé "rozjede" a dvě linie, které tvůrce sleduje, se uspokojivě spojí. Hlavní roli velmi dobře ztvárnil Jean-Paul Belmondo, který tu není ani za komika a ani za akčního hrdinu, což je příjemná změna. Vzhledem k tomu, že rozuzlení je malinko ukvapené a místy se film nevyhýbá nudě, jde o tip hlavně pro fanoušky slavného herce, případně francouzské kinematografie.

Synopse: Francois Leclercq (Jean-Paul Belmondo) se vrací z vězení a vzpomíná na to, co ho tam dostalo. Přichází totiž s velkou touhou se pomstít a tím hlavním, kdo to má odnést, je bohatý průmyslník Liégard (Bernard Blier), který ovládá celé město a má na svědomí likvidaci Francoisova otce.  

Zajímavost: Jde o první film, na němž se Belmondo podílel i jako producent. 

Originální trailer filmu Tělo mého nepřítele / Le Corps de mon ennemi

Za zavřenými dveřmi (The Door) (neděle 27. 7., ČT art, 20.20 - 21.55)

Český plakát filmu Za zavřenými dveřmi / The DoorKoprodukční evropské drama není určeno většinovému divákovi, protože je náročnější na sledování. Režírující István Szabó v něm vypráví velmi komorní příběh, v němž se toho zas tak moc neděje, navíc nedrží moc u sebe a mění se ve fragmenty různých scének se zvláštní a neuchopitelnou atmosférou. Spolehnout se mohl na fantastickou Helen Mirren v titulní roli, která dostala k dispozici i velmi dobře napsanou a propracovanou postavu, což už se nedá říci o v rámci možností velmi dobré Martině Gedeck. Zmínit se musí i několik silných a mrazivých scén. Tip pro návštěvníky festivalů.

Synopse: V Maďarsku poloviny dvacátého století žije i zámožná a začínající spisovatelka Magda (Martina Gedeck), která pomalu míří k profesnímu uznání. Vzhledem k vytíženosti si najímá hospodyni Emerenc (Helen Mirren), která je jejím pravým opakem, neboť je uzavřená a stíhaná hrůzami z minulosti. Přesto se mezi těmi dvěma rodí hodně nepravděpodobné přátelství. 

Zajímavost: V roli chirurga se ve snímku objeví český režisér Jiří Menzel.

Oficiální trailer filmu Za zavřenými dveřmi / The Door

Hello, Dolly! (Hello, Dolly!) (pondělí 28. 7., ČT art, 20.20 - 22.40 / úterý 29. 7., 02.05 - 04.40)

Plakát filmu Hello, Dolly! / Hello, Dolly!Dnes už klasický hollywoodský muzikál upoutá hlavně fascinující choreografií tanečních čísel, nápaditým využitím kulis a perfektní hudbou, která si vysloužila jednoho ze tří Oscarů (zbylé dva za výpravu a zvuk). Režisér Gene Kelly prokázal také velkou invenci a hudební vystoupení dokázal zrealizovat a zabírat pokaždé jinak a doplnil je velkou nadsázkou a humorem, čímž diváka baví prakticky po celou dobu. Hlavní roli svěřil vynikající Barbře Streisand, vedle níž uvidíte třeba Waltera Matthau, Scatmana Crotherse nebo samotného Louise Armstronga. Na škodu jsou snad jen přetažená stopáž, zběsilé tempo a hlasitost většiny scén. Absolutní klasika. 

Synopse: Dolly Levi (Barbra Streisand) je vdova a živí se jako dohazovačka. Jelikož je šarmantní a výmluvná, docela se jí daří a nemá problém seznámit lidi z nejrůznějších společenských skupin. Jednou potká milionáře Horace Vandergeldera (Walter Matthau), který se chystá ženit. U něj se ale situace brzy značně zamotá. 

Zajímavost: Právě při natáčení tohoto snímku prohlásil Matthau o Streisand, že "nemá víc talentu než motýlí prd".

Originální trailer filmu Hello, Dolly! / Hello, Dolly!

Technotise - Edit a já (Technotise - Edit i ja) (pondělí 28. 7., ČT art, 22.55 - 00.25)

Plakát filmu Technotise - Edit a já / Technotise - Edit i jaOriginální srbská animovaná sci-fi ohromí vizuální stránkou, která je propracovaná do nejmenšího detailu a parádně si "vyhrála" s atmosférou a zobrazením futuristického Bělehradu. Režírující Aleksa Gajic se inspiroval subžánrem kyberpunku, do jehož stylizace film halí. Potěší, že při tolik vydařeném vizuálu nebyl upozaděn ani příběh, který je zajímavý a nabízí i decentní přesah. Pokud vás tvůrce uchvátí, vytýkat budete máloco, možná jen málo temný a dost smířlivý konec. To by ale nemělo až tak vadit.

Synopse: Vysokoškolská studentka psychologie Edit si v Bělehradě roku 2074 užívá studentského života a přátel. Na jednu zkoušku se však pokusí vyzrát pomocí paměťového čipu, což pro ni ale bude mít neblahé následky.

Zajímavost: Snímek je dosud jediným počinem původně komiksového kreslíře Gajice.

Originální trailer filmu Technotise - Edit a já / Technotise - Edit i ja

Tenkrát v Číně (Wong Fei Hung) (středa 30. 7., Barrandov, 00.15 - 02.45)

Plakát filmu Tenkrát v Číně / Wong Fei HungHongkongské akční drama z počátku devadesátých let uspokojí hlavně milovníky klasických asijských žánrovek. Režírující Tsui Hark tedy nedostal k dispozici nějaký extra promyšlený příběh a dost často bojuje s nudou a velmi pomalým tempem, jakmile ale přijdou na řadu akční scény, není si nač stěžovat. Jejich choreografie je parádní, vizuální ztvárnění stejně tak a ze zpomalených záběrů na vše možné se tají dech. Hlavně je tu ale Jet Li v nejlepší formě, takže je radost se na něj dívat. Litovat můžeme snad jen toho, že televize odvysílá verzi s přepálenou stopáží, která je místy opravdu úmorně nudná a plná vaty.

Synopse: Když se Aunt Yee (Rosamund Kwan) vrací do Číny z USA přizpůsobena Západu, ujímá se její ochrany legendární mistr bojových umění Wong Fei Hung (Jet Li). Jenže je to velmi těžké, neboť jeho škola se zaplete do boje proti zahraničním úřadům a je tedy nutné si položit otázku, zda klasické bojové umění může vzdorovat zbraním.

Zajímavost: Li si při jedné ze scén ošklivě zranil koleno, takže při natáčení závěrečné akce měl nohu v sádře, tudíž při některých pasážích musel být nahrazen dublérem. 

Originální trailer filmu Tenkrát v Číně / Wong Fei Hung

O myších a lidech (Of Mice and Men) (čtvrtek 31. 7., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu O myších a lidech / Of Mice and MenAdaptace slavného románu Johna Steinbecka se v roce 1992 chopil velmi zřídka režírující Gary Sinise a rozhodně se nemá za co stydět. Je pravda, že v mnoha věcech jel tzv. na jistotu, protože téma je silné samo o sobě a jemu stačilo ho jen citlivě zpracovat, přesto ani to není jednoduché. Kouzlo románu se podařilo zachovat a diváka nikterak citově nevydírá, což je vždy důležité. Opřít se mohl i o výtečné obsazení, v němž se kromě něj samotného objeví hlavně famózní John Malkovich. Malinko na škodu budiž pomalejší tempo. Vynikající záležitost.

Synopse: George (Gary Sinise) a Lennie (John Malkovich) jsou dva kamarádi, kteří se během hospodářské krize v USA snaží žít lepší život. Lennie na tom není duševně dobře a má slabost pro hebké věci, na druhou stranu má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Při svých cestách za prací se setkávají s různými lidmi, kteří jim pomáhají i škodí. 

Zajímavost: Tato adaptace Steinbeckova románu je v pořadí třetí.

Oficiální trailer filmu O myších a lidech / Of Mice and Men

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Imaginární přátelé (18.04.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu