Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 7. 2014 - 10. 7. 2014

TV tipy: Odlehčená letní zábava i divácky náročnější snímky

Vydáno: 04.07.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Léto je definitivně tady, což mimo jiné znamená i to, že v televizi najdete hlavně zástupce odlehčených žánrů. Aktuálně si ale přijdou na své překvapivě také milovníci evropské kinematografie, duchovna a náročnějších filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hrdina proti své vůli (Hero) (pátek 4. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / sobota 5. 7., 13.45 - 16.00)

Plakát filmu Hrdina proti své vůli / HeroAmerické komediální drama je spíše nadčasovou satirou na všemocná média a částečně i na typicky americký způsob života. Za svůj úspěch vděčí zejména režírujícímu Stephenu Frearsovi, který v rámci možností poměrně povedený příběh okořenil britským humorem a nezbytným šarmem. Neopomněl ani odlehčenou atmosféru, svižné tempo a příjemnou hudbu. V hlavní roli exceluje Dustin Hoffman, vedle kterého se objeví třeba Andy García, Geena Davis nebo Joan Cusack. Počítat ale musíte s tím, že přes veškerou atraktivitu námětu je to vše zpracováno přece jen až moc hollywoodsky.

Synopse: Bernie LaPlante (Dustin Hoffman) v životě moc štěstí nemá a snaží se přežít každý den. Jedné noci je okolnostmi donucen zachránit cestující z havarovaného letadla, po činu se ale tiše vzdálí. Událost zaujme reportérku Gale Gayley (Geena Davis), která chce zjistit totožnost neznámého zachránce. Je dokonce vypsána milionová odměna, jenže Bernie svou šanci zmešká. Jeho roli velmi rád převezme bezdomovec John (Andy García), jemuž nebohý chlapík všechno vylíčil. Veřejnost tak má nového hrdinu. 

Zajímavost: Zpěvačka Mariah Carey svůj pozdější hit Hero nazpívala původně právě pro tento snímek, tvůrcům se ale nelíbil a nakonec ho nepoužili.

Originální trailer filmu Hrdina proti své vůli / Hero
Na západní frontě klid (All Quiet on the Western Front) (sobota 5. 7., ČT2, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Na západní frontě klid / All Quiet on the Western FrontTelevizní zpracování slavného románu Ericha Marii Remarqua doplácí snad jen na svůj nižší rozpočet a tím pádem i na ne úplně dokonalé triky, na nichž se navíc dost podepsal i zub času. Jinak ale jde o vynikající záležitost, která se snaží o věrnost předloze a nechybí v ní myšlenková bohatost i fungující přesah. Režírující Delbert Mann vsadil především na komorní pojetí, syrovou a dost depresivní atmosféru a mrazivé válečné výjevy. Hlavní role navíc svěřil výtečným hercům, mezi nimiž nechybí Ernest Borgnine, Donald Pleasence a Ian Holm. Parádní adaptace literární klasiky.

Synopse: Paul Baumer (Richard Thomas) se společně s několika kamarády na radu svého učitele dobrovolně přihlásí do první světové války. V krutých bojích, jaké lidstvo dosud nepoznalo, však ztrácí všechny svoje ideály.

Zajímavost: Snímek se natáčel v tehdejším Československu, konkrétně v okolí města Most.

Originální trailer filmu Na západní frontě klid / All Quiet on the Western Front
Smrt v patách (Shoot to Kill) (sobota 5. 7., Prima, 22.20 - 00.35)

Plakát filmu Smrt v patách / Shoot to KillU nás ne moc známý dobrodružný thriller zcela odpovídá době svého vzniku. To znamená, že důraz klade na syrovou akci, kontrast mezi černým a bílým hrdinou, atraktivní prostředí a odlehčenou atmosféru. Režírující Roger Spottiswoode dobře věděl, že příběh není nikterak náročný a chytrý, i proto se soustředil na výše zmíněné prvky a ohromí zejména pasážemi v horách, které jsou skvěle zrealizované a vymyšlené. Hlavní role si vychutnali Sidney PoitierTom Berenger, vedle kterých se neztratila ani Kirstie Alley. Na škodu budiž jen dost nevyrovnané tempo a nedotažený konec.

Synopse: Nebezpečný vrah na útěku se v drsné horské přírodě ztratí policii. Důvěrně známé velkoměsto tak musí opustit agent FBI Warren Stantin (Sidney Poitier), který je do nebezpečného a nehostinného prostředí poslán. Na pomoc si bere zkušeného stopaře Jonathana Knoxe (Tom Berenger), s nímž si zrovna do oka nepadne. Jelikož se ale vzájemně potřebují, snaží se spolu vyjít. Všechno ještě zkomplikuje fakt, že Knoxova přítelkyně Sarah (Kirstie Alley) se stává vrahovou rukojmí. 

Zajímavost: Poitier se touto rolí vrátil k filmu po deseti letech. 

Upoutávka na film Smrt v patách / Shoot to Kill
Kvílení (Howl) (sobota 5. 7., ČT art, 22.55 - 00.20)

Český plakát filmu Kvílení / HowlDrama o díle slavného básníka Allena Ginsberga rozhodně není pro každého. Režijní a scenáristická dvojka Rob EpsteinJeffrey Friedman v něm totiž kombinuje několik žánrů a přidává k nim i zvláštní animované sekvence, které bývají terčem největší kritiky. Jelikož tvůrci přeskakují v několika časových rovinách a snaží se o jakousi pseudodokumentárnost a autenticitu, není snímek jednoduchý na sledování. Ve zkratce se dá říci, že mu budou rozumět asi spíše ti, kteří už dílo sledovaného poety částečně znají a vědí, co od něj čekat. V hlavní roli se objeví výborný James Franco. Náročnější záležitost.

Synopse: Roku 1957 se básnická sbírka Kvílení Allena Ginsberga (James Franco) stává předmětem soudního líčení pro údajnou obscénnost. Podle žalobců je neamerická, protože podporuje užívání drog a otevřeně zobrazuje homosexualitu. Autor, který patří k zakladatelům tzv. beatnické generace, se snaží své myšlenky hájit. 

Zajímavost: Autorem většiny použitých původních fotografií je také Ginsberg.

Oficiální trailer filmu Kvílení / Howl
Podivuhodné příběhy (Histoires extraordinaires) (neděle 6. 7., ČT2, 21.40 - 23.40)

Plakát filmu Podivuhodné příběhy / Histoires extraordinairesV tuzemsku prakticky neznámý francouzsko-italský povídkový snímek je zajímavý hned z několika důvodů. Jedním z nich je ten, že jde o adaptaci tří fantastických povídek Edgara Allana Poea a tím dalším je fakt, že se v něm sešli tři špičkoví režiséři, konkrétně Roger Vadim, Louis Malle a Federico Fellini. Jak už to u podobných záležitostí bývá, úroveň je dost rozkolísaná a každý z příspěvků je diametrálně odlišný a vyniká něčím jiným. Zmínit se musí i relativně hvězdné obsazení, v němž se vystřídají třeba Brigitte Bardot, Alain Delon, Jane Fonda, Terence Stamp nebo Peter Fonda. Tip spíše pro milovníky historie kinematografie.

Synopse: Tři režiséři se sešli, aby zadaptovali povídky Edgara Allana Poea. Toby Dammit je příběhem na alkoholu závislého herce (Terence Stamp), který chce v Římě natáčet katolický western. Metzengerstein vypráví o vztahu kruté hraběnky (Jane Fonda) a černého hřebce. Hrdinou povídky William Wilson je sadistický rakouský student (Alain Delon) trpící rozdvojenou osobností.  

Zajímavost: Původními režiséry měli být Fellini, Luis Buñuel a Orson Welles.

Originální trailer filmu Podivuhodné příběhy / Histoires extraordinaires
Elementární částice (Elementarteilchen) (pondělí 7. 7., ČT2, 23.25 - 01.15)

Plakát filmu Elementární částice / ElementarteilchenNespornou výhodou německého romantického dramatu je fakt, že nabízí několik možných interpretací, z nichž ani jedna by neměla být úplně špatná. Režírující Oskar Roehler se vydal cestou zajímavých a propracovaných postav, silného příběhu, uvěřitelných a civilních dialogů, syrové atmosféry a lehce depresivního vyznění. Největší ohlas však logicky způsobily dost otevřené erotické pasáže, které ale nejsou samoúčelné. K výbornému dojmu přispívá i obsazení, z něhož u nás známe vlastně jen Moritze Bleibtreua a Franku Potente. Mínusem je snad pouze to, že v závěru se film snaží o zbytečné moralizování.

Synopse: Nevlastní sourozenci Michael (Christian Ulmen) a Bruno (Moritz Bleibtreu) trpí velmi chaotickým dětstvím, z něhož vyplývá i jejich narušená sexualita. Zatímco Michael se stává molekulárním biologem a geny ho zajímají více než ženy, Bruno je posedlý různými touhami, ale nejčastěji se uchyluje ke zvrácenému sexu s prostitutkou. Jejich životy se ale změní, když potkají dvě zajímavé ženy.

Zajímavost: Roehler pracoval na scénáři dlouhé tři roky.

Originální trailer filmu Elementární částice / Elementarteilchen
Bounty (The Bounty) (úterý 8. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / středa 9. 7., 14.45 - 17.45)

Plakát filmu Bounty / The BountyBritsko-americké drama, které zpracovává velmi slavnou historickou událost, dojíždí na rozvleklost a přehnaná očekávání, která od něho divák má. Režírující Roger Donaldson totiž nenabídl vůbec nic nového a přišel s pouhou rutinou, která neurazí, ale výrazně nepotěší. V lehkém nadprůměru tak snímek udržuje hlavně famózní a charismatický Anthony Hopkins, který zastiňuje i nesympatického Mela Gibsona. Ostatní herci, mezi kterými nechybí Laurence OlivierDaniel Day-Lewis nebo Liam Neeson, zůstávají v pozadí, což je trošku škoda. Upoutají také velkolepá výprava, krásné exteriéry a spolehlivá hudba Vangelise. Přesto lehce promarněný potenciál.

Synopse: Loď Bounty pluje na Tahiti. Na břehu námořníci rezignují na disciplínu a na zpáteční cestě vyvolají vzpouru, kterou vede Fletcher Christian (Mel Gibson), kapitána (Anthony Hopkins) posadí do člunu a loď se vrátí na ostrov. Kapitán se pak musí před soudem zodpovídat za ztrátu lodi.

Zajímavost: Čtvrtinu nákladů na film zabrala stavba repliky lodi.

Oficiální trailer filmu Bounty / The Bounty
Když kámen promluví (úterý 8. 7., ČT art, 20.20 - 21.35)

Plakát filmu  / Když kámen promluvíKontroverzní dokument je portrétem životní proměny Jaroslava Duška, který v posledních letech inklinuje k silnému duchovnu, rozmlouvání s přírodou a meditaci. Režisér Viliam Poltikovič de facto natočil cyklus nezávazných otázek a odpovědí, které leckomu mohou pomoci najít novou životní cestu. I ty, které podobný postoj nezaujme, by však měly pobavit některé scénky a průpovídky. Tip bez záruky.

Synopse: Dokument zachycuje vnitřní život Jaroslava Duška a jeho postoje k věcem, které se dotýkají každé bytosti. Objeví se v něm ukázky z divadelních her, setkání s mentálně postiženými, komunikace s kameny nebo chození po žhavých uhlících.

Zajímavost: Snímek se natáčel více než jeden rok.

Originální trailer filmu Když kámen promluví
Andělé Slunce (Anjos do Sol) (úterý 8. 7., ČT art, 22.35 - 00.10)

Plakát filmu Andělé Slunce / Anjos do SolBrazilské drama až příliš spoléhá na silné téma obchodu s bílým masem, kterým se zabývá. Režisér Rudi Lagemann sice nabízí odpovídající depresivní a mnohdy i bezvýchodnou atmosféru, jenže nedodává žádnou přidanou hodnotu a často sklouzává až k jakési formě hraného dokumentu, která není úplně nejšťastnější. Taktéž zvolení herci jsou místy dost toporní, takže zážitek trochu kazí. Přesto ale snímek za vidění stojí, protože je v něm spousta silných momentů a donutí k zamyšlení o tom, co všechno je ve světě možné. Jen je potřeba trochu divácké tolerance.  

Synopse: Pro negramotnou a chudou brazilskou venkovanku Marii (Fernanda Carvalho) začal dospělý život už ve dvanácti letech, kdy ji vlastní otec prodal kupci bílého masa a namluvil jí, že se o sebe musí postarat jako služebná. Jenže představa lepší budoucnosti se rozplynula poté, co ji farmář, u něhož sloužila, připravil o poctivost a pak ji přenechal svému synovi. Tím ale její noční můra teprve začíná. 

Zajímavost: Hlavní protagonistce bylo v době natáčení teprve jedenáct let.

Originální trailer filmu Andělé Slunce / Anjos do Sol
Spaceballs (Spaceballs) (středa 9. 7., ČT2, 23.00 - 00.30)

Plakát filmu Spaceballs / SpaceballsKomedie legendárního Mela Brookse je parodií na všemožné sci-fi filmy, převážně ovšem na ságy Star Wars a Star Trek. Úroveň humoru je ale dost nevyrovnaná a na dva výtečné fórky připadá několik nepovedených a laciných. Jejich kadence je nicméně tak velká a svižná, že byste se neměli nudit ani chvilku. Platí samozřejmě to, že čím víc žánrovek znáte, tím víc se pobavíte. V hlavních rolích se kromě samotného autora objeví třeba Bill Pullman, Rick Moranis nebo John Hurt. Relativně vtipná záležitost.

Synopse: Princezna Vespa (Daphne Zuniga) uteče ze svatby s nejnudnějším princem Valiem (Jim Bullock) a zanedlouho ji unese ďábelský zloduch Tmavá Helma (Rick Moranis). Zlí vládcové planety Spaceball v čele s prezidentem Škrobem (Mel Brooks) totiž zničili všechen svůj životodárný kyslík a chtějí se zmocnit toho z planety Druidie. Ta je ale chráněna elektromagnetickým štítem, jehož kód zná pouze král (Dick Van Patten), jehož chtějí právě únosem dcery vydírat. 

Zajímavost: Jméno prezidenta Skrooba je přesmyčkou příjmení Mela Brookse.

Originální trailer filmu Spaceballs / Spaceballs

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu