Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
První reakce: Transformers: Zánik

První reakce: Transformers zanikají a trhají diváky na kusy

Vydáno: 25.06.2014 16:09 v sekci Články | Publicistika - Redakce | foto: facebook tvůrce

Transformers se vrací v "polo-rebootu" celé série a pod taktovkou Michaela Baye servírují nové lidské i robotí hrdiny, kteří se tradičně porvou v otupující sérii trikových akčních scén. Jak se povedla čtyřka?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ještě než vám během týdne přineseme regulérní recenzi na čtvrtý díl robotí série Transformers: Zánik, chceme se s vámi podělit alespoň o krátké první dojmy z čerstvé projekce, která proběhla dnes dopoledne v pražském IMAXU. Roll out...

"PŘEPÍŠEME DĚJINY."
Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionA jak řekli, tak učinili. V zahraničních recenzích se dá dočíst, že Transformers: Zánik jsou redefinicí blockbusteru, ale je možné zajít ještě dál a tvrdit, že jsou jeho zcela novým typem. Nikoliv pouhou kinematografií atrakcí, kdy by vyprávění ustupovalo předvádění technologických inovací média. Na to se při mentálním zpracování audiovizuálního díla během atrakčních sekvencí málokdy dostaneme dál než na úroveň saturace.

Můžeme rozpoznat základní linie, textury a figury v obraze, ale jsme unášeni spíše rytmy a pojetím obrazu, aniž bychom viděné byli schopni jakkoliv časoprostorově zařadit. Jde o, jak se hezky česky říká, úplný overkill, ve kterém je nejenom přehršel postav a linií, ale i atrakce doznaly upgradu do podoby abstrakce, kdy je mizanscéna přeplněna různými podněty nárokujícími si divákovu pozornost. Honička ulicemi Texasu, na jehož střechách se mlátí Transformeři, zatímco přepínáme do velína, má za následek to, že jsme schopní vnímat pouze rychlost a zvuky, které navozují specifické - viscerální - stavy.

Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionNaštěstí se film nebere vážně, protože je díky scénáři Ehrena Krugera nesmírně sebeuvědomělý. (Sebeuvědomělost, čili reflektování mediálních východisek, je i "transmediální", tj. napříč médii: když film vypadá jako videohra, vidíme člověka ovládajícího joystick, když vypadá jako montáž z hudebního videa, zní k tomu ústřední píseň z videoklipu Imagine Dragons). V uvedení do děje, kdy jsou představovány postavy, jedna vedlejší řekne, že se dnes točí samé sračky, protože hollywoodské produkci dominují sequely a remaky. A krátce na to se vyjádří nostalgie po starých technologií a vynálezům, které slouží ku prospěchu lidstvu (jako staré promítačky apod.).

Může se to zdát jako rozpor, když jsou Transformers blockbusterem, který je možné vidět v IMAX formátu, ve 3D a s také s Dolby Atmos zvukem. Jde ale spíše o vyjádření návratu k určitému typu popkultury, který supluje pro Spojené státy americké nikdy neexistující historii sestávající z legend. Obrací se ke Kubrickovi (ano, dinosaury vyhladili mimozemšťané) a Fordovi (ano, pracuje se s westernovými archetypy a shromažďování týmu Autobotů přebírá vývojové vzorce spojené s některými Fordovými počiny). Skutečnou historii nahrazuje mediovanou, a proto je možné se smát politicky nekorektním scénám, v nichž Texasan vyhání Afroameričanku ze "svého" trávníku baseballkou (a tento Texasan je zároveň role model a příkladem pravého macha).

Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionPo Transformers 3, kteří byli korporátní satirou, a Potu a krvi, kde šlo o jízlivý výsměch tzv. americkému snu, jsou Transformers: Zánik pojednáním o svobobě nižší střední třídy. K definování pojmu svoboda přistupuje velmi volně (protože si ho vykládá jako zotročování jedněch k dosažení vítězství se řadou vedlejších ztrát), ale ono to ani v tomto "socialistickém" trháku nevadí, protože v něm vyhrává pragmatismus a mizantropie. Lidské postavy jsou definovány výhradně na základě svého vztahu k technologii (otec vynalézá, dcera to umí dobře s řadící pákou...), technologii, která už nevidí důvod, proč lidskou civilizaci pomáhat, když ta se zničí sama.

Marek Slovák: 9/10

STOKRÁT NIC UMOŘILO OSLA

Čeho je moc, toho je příliš aneb po jakž takž snesitelné trojce ztrácí Michael Bay definitivně soudnost a přichází s přepálenou podívanou, která se táhne jak týden před výplatou a svou takřka tříhodinovou délku obhájí jen velmi těžko. Střídají se tu chvíle nudné a nezáživné s velkolepou a extrémně hlasitou, ale svou monotónností ubíjející akcí, která se dost brzy okouká. Postavy jsou totálně zbytečné a jejich osud je každému ukradený a nebýt snaživého Marka Wahlberga a úděsně přehrávajícího Stanleyho Tucciho, nikoho bych si moc nezapamatoval. Navíc tu zoufale nefunguje humor, který je křečovitý a nucený a Bay by na něm asi strašně rád ukázal, že ho nemáme brát vážně, jenže je to trošku kontraproduktivní a s emocemi to není o moc lepší.

Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionKdyby to celé mělo jen dvě a čtvrt hodiny, ještě by se to možná dalo považovat za snesitelné. Jelikož je to ale o půlhodiny delší a nechybí tu trapně patetické projevy, výsledek klesá někam k podprůměru a relativně zdařilé, i když lehce nepřehledné finále v Číně toho moc nezachrání a vzhledem k akci předešlé nemá ani takový dopad, jak bylo (možná) zamýšleno. Přesah a chytrost, nedejbože inteligenci snad od podobné látky nikdo nečeká, takže to ani tvůrcům nelze vyčítat. Jestli takhle má vypadat nová generace blockbusterů, Bůh s námi.

Vratislav Šálek


NA DINOSAUROVI VSTŘÍC ZÁPADU SLUNCE

Plakát filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionUpřímně ani moc nevím. Trailery neslibovali nic extra nového, jen staré známé roboty, nové hrdiny a osvědčenou "bayovskou" akci.  Takže asi není důvod k odsuzování nového nakopnutí téhle miliardové série. Tradičně jsou výbuchy ještě větší, noví roboti taktéž, tudíž klasické pojmutí sequelu, ale co se do kvalit týče, se čtyřka řadí hned za jedničku. Samozřejmě s nemalým odstupem, a ne díky bravurním dialogům, či fungující dramatické stránce. Samotná akce je ještě přehlednější, dokonale na velkém plátně vynikne každá transformace, vzájemné mydlení plecháčů nebo svaly Marka Wahlberga.

O postavy tu nikdy nešlo, to platí i tentokrát. Wahlberg je sice sympatický kutil/vynálezce, snaží se i hrát, ale ve většině případů není co. Jeho dcera je sexy a o víc se ani nesnaží, proč taky, když to stačí. Protože cokoliv, co jim scénáristé vloží do úst, vlastně nikoho moc nezajímá, tady jsou hlavními hvězdami Optimus a Bumblebee. Ovšem kampaň především lákala na nové domácí mazlíčky Autobotů, kovové dinosaury. Dinoboti jako T-Rex, či pterodaktyl jsou příjemným oživením bitek, jen bohužel až těch finálních.

O žádný průšvih tedy nejde, jen adekvátnější pokračování nudné trojky a ještě nudnější dvojky. Jako letní výplachový blockbuster ideální volba, ale coby začátek nové trilogie?

P. S. Ani tentokrát Bay nezklamal, nechybí zpomaleně vlající americké vlajky v pozadí, snad to opravdu myslí s dávkou ironie. O reklamě v každém druhém záběru nemluvě, hlavně na Victoria's Secret upřímně pobaví.

Roman Kotvald: 6/10


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Peacock (Mery, 25.06.2014 21:17) Reagovat

    Ja osobne nedokážem brať Marka Wahlberga vážne. A to konkrétne po filme The other guys..
    Stále keď ho vidím, čakám že niečo rozkope a začne vykrikovať ,,I´m a peacock, let me fly!", a môj zážitok z celkového filmu je zkreslený. Zahral to fakt úžasne, lenže jeho prezentácia humoru v tomto filme mi na ňom nejakým spôsobom ostala potom už v každom filme v ktorom neskôr hral.. A na rozosmiatie mi proste stačí už len jeho vážny výraz, hoci to myslí naozaj vážne (napr. niektoré scény v iných filmoch nemajú byť humorné - smrť partnera a tak..) no ja to už Markovi neverím, prekladám ruky a čakám čo z neho vystáť.
    Transformers boli pre mňa srdcovkou, a aj keď sa ich kvalita stále každým filmom znižuje (čo mi láme srdce ako fanúšikovi), stále to boli Transformers, a mala som z nich zážitok ako z niečoho osobitého. A teraz tam pobehuje Wahlberg.... Neberte ma zle, mam rada jeho, jeho filmy a nemám s ním nijaký vážny problém. Je to jeden z hlavných zdrojov mojej zábavy (datujem od filmu The other guys, a bohužiaľ sa mi to dostalo do každého jediného filmu kde kedy hral, a hrať bude).
    Vážne silno pochybujem že sa mi niekedy môj dojem z neho zmení, to by musel byť jeho herecký výkon neskutočne famózny, o čom fakt pochybujem, pretože ,,chyba" je v jeho základnom výraze, ktorý nedokážem brať vážne. :D
    Aj keď by ma síce nikdy v živote nenapadla kombinácia Optimusa a peacocka Wahlberga v jednom filme, stalo sa. Som vážne zvedavá aký zážitok ponúkne tento film, a veeeeľmi silno dúfam že sa to aspoň trosíčku zlepšilo oproti trojke.

    P.S.: FILMSERVERáci, myslím si že ste úplne úžasný, a chcem vám poďakovať za všetku vašu prácu, ktorú vkladáte to svojich člankov, každý deň ma tešíte svojimi novinkami a robíte mi môj deň krajším.
    Odkedy riadne pracujem, nemám toľko času si infošky vyhľadat sama ne nete, a vy mi to stále všetko perfektne zhrniete a podáte na striebornom podnose. Jeden veľký LIKE pre vás :)

    • Re: Peacock (martin.bubrin, 26.06.2014 00:17) Reagovat

      Ano, Mark Wahlberg je trochu atypickou volbou, ale podle ohlasů to alespoň zvládá ukočírovat a být zdařilou náhradou za Shiu LaBeoufa :)

      Každopádně nás velmi těší Vaše přízeň a věřte, že se Vám budeme na FilmServeru snažit zprostředkovat ten nejlepší, nejen novinkový servis. Není nic lepšího než denně potěšit čtenáře novými články ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mark Wahlberg bude řídit Flight Risk (13.05.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Citadel (07.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Kocour v botách chce tančit s Whitney Houston (21.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (10.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (15.09.2022 18:40 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Čas na sebe (28.07.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět (08.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Mimoni slavili rekordní tržby (04.07.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Nezastavitelná Ambulance Michaela Baye sází všechno na efektní akci (20.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: filmová série Pátek 13. seřazená od nejhorší po nejlepší (19.03.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Ambulance veze nejhoršího člověka na světě (16.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Uncharted je dalším dobrodružným snímkem z řady, který nenabízí nic nového, ale zabaví (22.02.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Uncharted je na vrcholu (21.02.2022 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu