Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Budoucí minulost, minulá budoucnost aneb filmové cesty časem

Téma: Budoucí minulost, minulá budoucnost aneb filmové cesty časem

Vydáno: 16.07.2014 16:00 v sekci Články | Publicistika - Redakce | foto: Universal Pictures

Před více než sto lety slavil H. G. Wells celosvětový úspěch se svým Strojem času. Myšlenka to jistě nebyla nová, nicméně téma bylo zmíněným románem výrazně zpopularizováno. Pojďme se podívat, kdy a kde už časoví cestovatelé přistáli.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Smyšlenky z historie či z budoucnosti většinou skýtají dostatek prostoru pro zábavu. Ještě zábavnější ovšem může být přímá konfrontace současného s jedním z výše zmíněného - a toho nelze dosáhnout jinak, než jednu stranu přenést časem na pole té druhé. A proč to vlastně dělat? Wellsův hrdina cestoval časostrojem do daleké budoucnosti na základě touhy po vědeckém poznání. Jeho následovníci měli důvody mnohem barvitější.

Guy Pearce ve filmu Stroj času / The Time MachineSám Stroj času byl zfilmován hned dvakrát. Zatímco verzi z roku 1960 dnes znají už jen pravověrní fanoušci sci-fi žánru a při pohledu na modré troglodyty je těžké ubránit se cukajícím koutkům, novějšího následovníka z roku 2002 pamatuje většina z nás v kinech. Režíroval ho prapravnuk H. G. Wellse Simon Wells, tedy jméno více než kompetentní. Výsledek byl ovšem žalostný; v kinech film nevydělával a kritika pochvalným slovem neplýtvala. Přesto lze mladší Stroj času považovat za snesitelnou žánrovou jednohubku - není dlouhá, není (moc) nudná a Samantha Mumba uspokojí nejedno pánské oko. Svou velkorysou naivitou (přibylo nezbytné téma se ztracenou láskou) se mu do jisté míry daří držet krok s naivitou předlohy. H. G. Wells se mimoto dostal do kontaktu se strojem času ještě jednou, tentokrát jako filmová postava v neotřelém thrilleru Čas po čase, kde naháněl Jacka Rozparovače na útěku do sedmdesátých let. 

Konfrontace dvou různých časových rovin nabízí srovnání na kulturním, sociálním a v neposlední řadě také na technickém, potažmo vojenském poli. Na tom založil svou premisu japonský Sengoku jieitai, pojednávající o propadu moderní vojenské jednotky do středověku. Film, nejlépe vystižený hláškou "samurajové versus tanky", v Evropě moc známý není, cosi jako jeho nepovedený následovník Sengoku jieitai 1549 už vůbec ne.

Mnohem lépe s provařeností je na tom americká militantní báchorka Tajemná záře nad Pacifikem - aneb jak se alespoň částečně pomstít za masakr s názvem Pearl Harbor. Letadlová loď, ověšená moderními stíhačkami, si to rozdá s japonskými kamikaze bojovníky a divák může přemýšlet, nakolik asi tahle polonáborovka zapůsobila na americký lid. Motivy námořnictva hrály pochopitelně hlavní roli i ve Philadelphském experimentu. Ten se zabýval stejnojmenným vojenským pokusem, k němuž údajně došlo v roce 1943 - torpédoborec USS Eldridge měl být zneviditelněn, místo toho se prý teleportoval a ve filmu dokonce cestoval do budoucnosti. A pak že si filmaři nevymýšlejí.

Fotografie z filmu Terminátor / The TerminatorOsmdesátá léta byla pro cestování časem zlatý důl. Kořeny zde zapustily dvě zdaleka nejslavnější série na dané téma - Terminátor a Návrat do budoucnosti. První zmíněné se de facto stalo otcem oblíbeného paradoxu - NĚKDO z budoucnosti je vyslán do minulosti, aby dal vzniknout NĚKOMU/NĚČEMU, co budoucnost změní. Terminátor byl však především přenádherným žánrovým mixem a svou působivost založil na střídavém vzezření typické osmdesátkové kriminálky, thrilleru, hororu a originálního sci-fi námětu. Kultovní postava svalnatého kyborga v podání Arnolda Schwarzeneggera (jedna z mizivého počtu jeho záporných rolí) se stala modlou série a mnozí fanoušci dodnes trvají na tom, že "Terminátor bez Arnolda není Terminátor" (a Salvation si to u nich pěkně odskákal).

Michael J. Fox ve filmu Návrat do budoucnosti / Back to the FuturePravým opakem je praštěná komediální trilogie o Návratech do budoucnosti. Esence toho nejlepšího z filmových osmdesátek sázela na hyperaktivitu, parádní retro look a bezbřehý nadhled, přičemž stihla vystřídat léta padesátá, přetechnizovanou budoucnost a zlaté období Divokého západu. Těžko říci, zda je slavnější Marty v podání Michaela J. Foxe, permanentně vytřeštěný vědec Emmett Brown Christophera Lloyda nebo vozidlo DeLorean DMC-12, přestavěné na stroj času. Sledování obou sérií je nekonečně zábavné dodnes. Což se rozhodně nedá říci o cestovatelích v telefonní budce ve Velkém dobrodružství Billa a Teda...

Scéna z filmu Návrat do budoucnosti

Poměrně oblíbeným prvkem se cestování časem stalo v sérii Star Trek. Ve čtvrtém díle s podtitulem Cesta domů zachraňují Kirk se Spockem (kromě světa, vesmíru a tak) v roce 1986 velryby; v díle osmém (První kontakt) kapitán Picard se svou posádkou cestuje zpět časem proto, aby zabránil kolonizaci Země zlými mimozemšťany Borgy. V reebotu série se do minulosti přesouvají pro změnu Romulané, aby potrestali Spocka za zničení jejich domovské planety.

Fotografie z filmu Cesta do pravěku / Cesta do pravěkuInvaze do jiných časů nebyla cizí ani našim končinám. Málokdo odrostlejší si asi dokáže představit dětství bez proslulé Cesty do pravěku od Karla Zemana, v níž čtveřice kluků putuje na člunu do minulosti a postupně obdivuje mamuty, bojující dinosaury a trilobity. Zítra vstanu a opařím se čajem, řekli si roku 1977 Jindřich Polák s Milošem Macourkem a natočili dnes už klasickou komedii o tom, kterak Hitler vodíkovou bombu od zlotřilců dostat měl. O něco hůře dopadl Jiří Mádl, když se pokusil Probudit se včera - místo kopce srandy zakopl o nepodařené fórky a nedůsledně budované prostředí těsně předrevolučního Československa. Kdekdo si také jistě vzpomene na seriál Návštěvníci, svého času velice populární koprodukční záležitost pro celou rodinu.

Když už jsme u návštěv, roku 1993 se na časocesty vydali Návštěvníci francouzští. Jean Reno a Christian Clavier se pro změnu přesunuli ze středověku do současnosti a díky úspěchu si došli pro dvě pokračování - výsledkem je zábava stěží nadprůměrná, a to ještě pouze v případě prvního dílu. Žádný šlágr se nekonal ani v případě Timecopa, v němž Jean-Claude Van Damme jako speciální agent trestal každého, koho by napadlo zneužít cesty v čase pro vlastní zisk. Film byl nakonec výdělečný (hlavně díky nevelkému rozpočtu), Van Damme i režisér Peter Hyams však záhy nabrali směr zapomnění. Zmar druhého jmenovaného, kdysi autora ucházejících sci-fi filmů, dokonale vyjádřila hrůzostrašná ptákovina Lovci dinosaurů, jíž nepomohla ani předloha od legendárního spisovatele Raye Bradburyho.

Bruce Willis ve filmu 12 opic / Twelve MonkeysNaštěstí se občas objeví i ambicióznější kousky. Za jeden z nejlepších je považován film 12 opic, mimo jiné skvělá herecká příležitost pro Bruce Willise a Brada Pitta. Neortodoxní sci-fi Terryho Gilliama vypráví o budoucnosti zdecimované nebezpečným virem, z níž je do času před katastrofou vyslán James Cole (Willis), aby zajistil vzorky a dal tak vědcům příležitost vir porazit. Gilliamův rukopis, ojedinělá atmosféra a podařený závěr zajistily v očích mnoha diváků filmu nesmrtelnost. Takové štěstí už neměla Svěrací kazajka s Adrienem Brodym, jenž z psychiatrické léčebny utíká prostorem i časem; vzpomenout však nechá snad jen na hezký vizuál a vyjímečně pohlednou Keiru Knightley.

Originální trailer filmu 12 opic

Mistr neuchopitelnosti Shane Carruth natočil roku 2004 Vynález. Pro většinového diváka prakticky nestravitelný film byl i pro samotného Carrutha spíše jen rozcvičkou před následujícím počinem s názvem Upstream Color. Svéhlavě se k cestování časem staví film Vlastní zbraň podmínkou - asociální, originální a poněkud paranoidní romance staví sci-fi prvky na vedlejší kolej a drobný dárek dá v tomhle ohledu divákovi až v samém závěru; režisér Colin Trevorrow si každopádně vysloužil režii nového Jurského parku (Jurassic World).

Fotografie z filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastZnačná popularita a rozvoj trikových technologií tématu přejí a posledních patnáct let se filmy o cestách časem objevují každoročně. Závěrem zmiňme ještě sci-fi kriminálku Tonyho Scotta Deja VuLoopera o zabijácích, kteří likvidují oběti z budoucnosti nebo třeba romantické kombo Zakletý v čase s loňským Lásky časem. Letos do historie cestovali rovněž mutanti v Budoucí minulosti, animované Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana a svým způsobem také Tom Cruise v komerčně neúspěšném trháku Na hraně zítřka. Co bude dál, se na rozdíl od hrdinů sci-fi filmů podívat neumíme, každopádně určitě nás s něčím zase brzy překvapí. 

Jako tečku použiju oblíbenou otázku: V jakém filmu cestujete časem nejraději vy?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • U mě je to jasné:BTTF!... (Anonym, 15.11.2014 15:26) Reagovat

    U mě je to jasné:BTTF!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cillian Murphy bude hájit spravedlnost (26.03.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu