Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV Recenze: Rosemary´s Baby

TV Recenze: Rosemary´s Baby aneb remake satanské klasiky

Vydáno: 18.06.2014 17:00 v sekci Články | Televize - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dvoudílná televizní minisérie z produkce NBC Rosemary´s Baby v hlavní roli se Zoe Saldana natočila polská režisérka Agniezska Holland. O tom, jak se vydařila, vám více prozradí následující řádky.

Rosemary's BabyRecenzoval/a Václav Limberk dne 18.06.2014 17:00. Dvoudílná televizní minisérie z produkce NBC Rosemary´s Baby v hlavní roli se Zoe Saldana natočila polská režisérka Agniezska Holland. O tom, jak se vydařila, vám více prozradí následující řádky. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O tom, že se letos roztrhl pytel s televizními remaky slavných filmových děl a často těch se statusem "kultovní", jsme vás už nejednou informovali. Pojďme se tedy bez dlouhých úvodů o tomto trendu podívat na další takovýto produkt, tentokrát z produkce společnosti NBC, kterou je předělávka, respektive aktualizace a modernizace kultovního filmu se satanskou tématikou. Polanského film je ve zmíněném žánru jedním z jeho základních kamenů a dodnes se jedná o nepřekonatelnou a léty prověřenou klasiku. 

Fotografie z filmu  / Rosemary's BabyNepřekonala ji ani o něco mladší Polanského kolegyně, polská režisérka Agnieszka Holland se svou dvoudílnou televizní minisérií - na druhé straně ji nelze označit za nevydařenou. Přiznanou předlohou byla ale tvůrcům, mimo jiné i scenáristovi Jamesi Wongovi (známému mimo jiné svým Nezvratným osudem) dvojice románů spisovatele Iry Levina, Rosemary má děťátko (1967) a její volné pokračovaní, vzniknuvší až o pěknou řádku let později Rosemary´s Son (1997). Režisérka spolu se scenáristy se nebáli aktualizace Levinovy předlohy a přesadili její děj z New Yorku šedesátých let do současné Paříže.

Tam se po prvním nevydařeném těhotenství uchýlí mladý pár Rosemary Woodhouse (Zoe Saldana) a její mladý manžel, spisovatel a učitel Guy (Patrick J. Adams), kde chtějí zapomenout na traumatizující zkušenost a začít znovu. Vinou drobné banální pouliční krádeže, jejíž se stane Rosemary obětí, se seznámí s dobře situovanou ženou Margaux Castevet (Carole Bouquet), která jí na oplátku za vrácenou peněženku pozve na opulentní večírek v domě La Chimere, který jí a jejímu manželovi Romanovi Castevetovi (Jason Isaacs) patří. Další nešťastná náhoda způsobí, že mladý pár začne v La Chimere bydlet, čímž se dvojice chtě nechtě dostane pod "ochranná křídla" movitého páru Castevetových. Brzy se kolem Rosemary začne stahovat neviditelná smyčka a další podivné a nevysvětlitelné náhody a nehody kolem ní přibývají.

Fotografie z filmu  / Rosemary's BabyZmíněné aktualizace – přenesení děje do Paříže, hlavní hrdinka není běloška, ale afroameričanka, podstatně omlazená dvojice manželů Castevetových ad., jsou vlastně docela nepodstatné, neboť samotná předloha je natolik nosná a kvalitní, že se jí tyto změny nijak výrazně nedotýkají. To podstatné z Levinova románu, jeho "ducha", se tu podařilo zachovat. A tak i zde, stejně jako v Polanského filmu, můžeme sledovat postupně se rodící paranoiu mladé matky, čerstvě traumatizované potratem a její strach, aby "o to" znovu nepřišla, je tu více než sugestivně vylíčen a dost se o to zasadila i výborná Zoe Saldana v titulní roli.

Vedle jejího "paranoidního těhotenství" se tu Hollandové podařilo dobře vystihnout i jejího slabošského manžela Guye, který snadno podlehne pokušitelskému mefistofelovi zosobněného v obou postavách Castevetových. Za jeho herecké ztvárnění lze pochválit jeho představitele Patricka J. Adamse (mj. seriál Kravaťáci), který dobře vystihl jak jeho slabost, tak i jeho občasně marné snahy tuto slabost překonat. Casting se zde vůbec povedl na výbornou - všechny podstatné role jsou tu bez výjimky obsazeny brilantně, včetně francouzské herečky Carole Bouquet a Jasona Isaacse v rolích satanského páru a také Christiny Cole v roli starostlivé Rosemaryniny přítelkyně Julie a Olivier Rabourdina v roli komisaře Fontaina.

Fotografie z filmu  / Rosemary's BabyMezi vrcholné a brilantně natočené scény patří likvidace nepohodlných postav (profesorka, Julie, komisař), kterými se nezapře James Wong. Všechny tři, ale zvláště ta druhá "kuchyňská" a třetí v automobilu, jako by vypadly z jeho Nezvratného osudu. Holland dokázala v těchto scénách vyvolat onen správný hororový efekt především dobře zvládnutou kombinací rychlého střihu a zesíleného zvuku a v případě automobilové scény i originálně a překvapivě zvoleným hudebním podkreslením této scény. 

Celkově se jedná o nadprůměrně kvalitní a zdařilou minisérii, která sice sugestivity Polanského filmu nedosahuje, zvláště ve svém finále, ve kterém mimochodem spatříme dítě "s očima po svém otci" v kolébce, které nám Polanski prozřetelně neukázal a tím nechal pracovat naši fantazii na plné obrátky. Nicméně i tak se jedná o kvalitní zábavu nepostrádající silné okamžiky, napětí a slušné tempo vyprávění. 

Trailer k TV minisérii Rosemary´s Baby

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii (06.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bombastičtí Strážci Galaxie zkoumají život kotěte (03.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Renfield vsadil na zlato (12.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Sázka na zlato se chystá do kin (04.04.2023 09:00 v Novinky)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Strážci Galaxie: Volume 3 (02.12.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Finální trailer: Avatar: The Way of Water (22.11.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Avatar: The Way of Water má nový trailer (02.11.2022 14:07 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- V září se do kin vrací Avatar (24.08.2022 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu