TV Recenze: Crossbones - v kůži piráta Malkoviche

Vydáno: 05.06.2014 08:00 - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Nechvalně známý kapitán Černovous opět brázdí královské vody. Tentokrát s tváří Johna Malkoviche. Jestli má tahle televizní pramice cenu, nebo půjde ke dnu, nastínil pilot. A jaký je verdikt?
John Malkovich ve filmu  / CrossbonesKomu na obrazovce scházelo hledání pokladu, procházky po prkně a napnuté plachty se zkříženými hnátami, bude pro něj rok 2014 ten pravý. Crossbones jsou totiž už druhým letošním seriálem, který využívá populárního pirátského tématu. Konkurenční Black Sails, spoluprodukované Michaelem Bayem, zaujaly hlavně svým vizuálem, Crossbones se na to snaží jít jinak. Jak? Plakáty napoví.

V přehršli televizních děl a velkých opusů, jako je třeba Hra o trůny, je lov diváka věc poměrně komplikovaná. Když není dostatečnou návnadou námět nebo provedení, přichází na řadu tvář. Absenci prvních dvou faktorů naznačila už urputná snaha získat pro hlavní roli osobitého Hugha Laurieho. Ostatně většina dialogů by perfektně do jeho úst seděla. A když se nepodařilo seriálového doktora House ke zkříženým hnátám upsat, povolán byl John Malkovich.

Při vší objektivnosti, Crossbones nejsou nikterak revolučním počinem. Ne příliš nákladná výprava nenaznačuje, že by se nová minisérie stanice NBC stala velkým dráždidlem pro oko. A příběh je na tom podobně.

Richard Coyle ve filmu  / CrossbonesSvět je rozdělený na civilizované královské vody a nebezpečné piráty, kteří na začátku 18. století ohrožují mezinárodní obchod. Zvlášť ve chvíli, kdy světlo světa spatří nebezpečný vynález, který určuje polohu lodí s přesností jako nikdy předtím. Zajímavá hračička by v rukou pirátů usnadnila jejich loupeživé reje, čehož si je vědoma jak koruna, tak námořní lupiči. A jeden především – obávaný pirát Černovous, o kterém se vyprávějí nelichotivé legendy v každém královském přístavu.

O ochranu nového vynálezu se má postarat neméně charismatický „lodní lékař“ Tom Lowe (Richard Coyle). A když padne do spárů Černovouse, přibude mu ještě jeden úkol. Zbavit korunu obávaného piráta jednou provždy.

Jak to bude dál, se dá předvídat poměrně snadno. Ostatně jak plakáty napověděly, Černovous je mimo své kořistnické sklony také „vůdce, snílek a revolucionář“. Oba dva komplikovaní muži jsou sebou navzájem fascinováni a dá se tak předpokládat, že brzy rozptýlí představy o černobílém světě, kde vládne královská spravedlnost a kde je jedinou pirátskou kratochvílí řezání hrdla.

John Malkovich ve filmu  / CrossbonesPokud je ale řeč o hrdlořezství, i na to dojde. Pilot obsahoval i několik málo akčních scén, ale podobně jako příběh, i jejich předvídatelnost je poměrně vysoká. Samotný děj často operuje se zaběhnutým schématem, kdy se svou nepostradatelností postavy záměrně drží v šachu. Příkladem tomu buď Černovousova potřeba rozluštit tajný kód, zatímco Tom Lowe potřebuje zabít Černovouse, a proto i přes upálená bříška prstů poslušně tajnou šifru dekóduje.

Crossbones ani tak nestojí na postavách a hercích, jakože ho spíš postavy a herci srdnatě podpírají. Nejen John Malkovich je hlavním zdrojem onoho poutavého charisma. Určitou osobitost představuje i jeho oponent Tom Lowe, který přispívá k dynamickému vztahu dvou rozdílných mužů, na kterém příběh stojí. Crossbones nelze označit za vyloženě špatný televizní počin. Je to příjemná, místy vtipná oddechovka, co se občas bere až moc vážně. Seriál na nedělní ráno? Proč ne. Na delší trasy bych volila něco bytelnějšího.

Originální trailer seriálu Crossbones


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY