TV tipy: Star Trek v obležení neznámých filmů

Vydáno: 06.06.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na první pohled to vypadá, že aktuální televizní tipy nenabízí žádný zásadní počin. Po podrobnějším prozkoumání ale zjistíte, že v nich najdete poměrně dost jen zřídka vysílaných záležitostí. Nechybí ale ani úplně první Star Trek.
Plakát filmu Poslední vůz / The Last WagonPoslední vůz (The Last Wagon) (pátek 6. 6., Prima, 23.15 - 01.25)

Klasický a u nás ne moc známý western má spíše blíž k dobrodružnému filmu, protože přestřelek a celkově akce v něm moc neuvidíte. Režírující Delmer Daves se mohl opřít o poměrně originální příběh plný nečekaných zvratů, nadčasového poselství o úloze spravedlnosti ve světě a propracovaných postav. Ty nejsou typicky šablonovité, takže divák nemá problém se s nimi ztotožnit. V hlavní roli zcela exceluje Richard Widmark. Škoda jen příliš sladkobolného konce a několika zbytečných nelogičností.

Synopse: Skupina osadníků je cestou na západ zmasakrována indiány. Přežijí jen ti, kteří si v době útoku byli zaplavat a vězeň Todd (Richard Widmark), jehož si útočníci nevšimli. Přes počáteční nevraživost tak musí všichni spojit své síly, opravit jeden vůz a pokusit se dostat do nejbližší vojenské pevnosti. 

Zajímavost: Průměrná délka záběru je necelých sedm sekund, což bylo na svou dobu velmi neobvyklé.

Ukázka z filmu Poslední vůz / The Last Wagon

Porco Rosso (Kurenai no buta) (sobota 7. 6., ČT :D, 14.00 - 15.35)

Plakát filmu Porco Rosso / Kurenai no butaAčkoli je japonský animovaný snímek legendárního režiséra a scenáristy Hayaa Miyazakiho uváděn na dětském kanále, pro nejmenší tak úplně není. Slavný tvůrce tu překvapivě potlačil svou typickou fantastiku a natočil civilní a působivý film, který je zároveň velkou poctou (nejen) válečným pilotům. Láska k létání je znát z každého políčka, takže fandové letadel si přijdou na své. Nechybí samozřejmě ani dokonalá animace, realističnost prostředí a hluboké humánní poselství. Výtkou je snad jedině fakt, že závěr je příliš unáhlený. Perfektní záležitost. 

Synopse: Při jedné letecké bitvě se zcela vyčerpaný a zraněný pilot Porco Rosso najednou ocitá nad mraky. Motor má vypnutý, přesto stojí na místě. Rázem se z mraků začínají vynořovat všichni, kteří s ním boj absolvovali a vzlétají k nebi. Jediný Porco však zůstává a je proklet - má prasečí obličej. Může vůbec kletbu zlomit?

Zajímavost: Snímek byl původně natáčen jako krátkometrážní a měl být promítán cestujícím v letadle.

Originální trailer filmu Porco Rosso / Kurenai no buta

Amerika (sobota 7. 6., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu  / AmerikaNeprávem opomíjený režijní debut Vladimíra Michálka je svéráznou adaptací nedokončeného románu Franze Kafky Nezvěstný. Zaujme hlavně zajímavě vykresleným prostředím, surrealistickými a fantaskními kulisami, depresivní atmosférou zcela odpovídající autorovi předlohy a dnes už legendární hudbou skupiny Lucie. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Martin Dejdar, jehož doplňují například excelentní Jiří Schmitzer nebo Českým Lvem oceněný Jiří Lábus. Nebýt občas drhnoucího tempa a nepříliš přesvědčivých hereček, mohl být výsledek ještě lepší.

Synopse: Do Ameriky na počátku dvacátého století přijíždí mladý Čech Karel Rossman (Martin Dejdar). Přijímá ho strýc Jakob (Jiří Lábus), který je zde považován za nejbohatšího muže. Jedinou podmínkou je Karlova absolutní podřízenost. Mladík však neobstojí a je strýcem krutě a nečekaně zavržen. Amerika mu rázem nastavuje odvrácenou tvář a stává se z něj vyděděnec bez budoucnosti.

Zajímavost: Kvůli úspoře peněz byl film natočen na 16mm filmový materiál a až posléze převeden na 35mm film. 

Ukázka z filmu Amerika

Bernský zázrak (Das Wunder von Bern) (sobota 7. 6., ČT2, 21.35 - 23.30)

Plakát filmu Bernský zázrak / Das Wunder von BernNěmecké sportovní drama vychází ze skutečné události z roku 1954, kdy se Němci stali mistry světa ve fotbale. Režírující Sönke Wortmann sice sleduje až moc dějových linií, několik postav jen načrtává a s některými motivy pracuje příliš zkratkovitě a jednoduše, nicméně pořád odvádí velmi dobrou práci. Potěší hlavně celková atmosféra, práce s emocemi a také to, že mimo fotbal se tvůrce soustředí i na intimni vztah mezi synem a otcem, čímž si na svou stranu získá i ty, kteří sportu moc nefandí. Kvalitní jsou i herecké výkony vesměs neznámých tváří. Jeden z těch méně často uváděných snímků.

Synopse: V létě roku 1954 pouští Sovětský svaz ze zajetí německé vojáky, kteří bojovali ve druhé světové válce. Je mezi nimi i Richard (Peter Lohmeyer), který má jedenáctiletého syna Matthiase (Louis Klamroth), jenž se ale silně upíná na náhradního otce, jímž je fotbalista Helmut (Sascha Göpel). Je jasné, že návrat skutečného otce po třinácti letech zcela obrátí život celé rodiny. 

Zajímavost: Snímek získal německou cenu Lola pro nejlepší hraný film roku 2003.

Originální trailer filmu Bernský zázrak / Das Wunder von Bern

Chyťte ho! (Get Shorty) (sobota 7. 6., Nova Cinema, 22.15 - 00.15 / neděle 8. 6., Smíchov, 00.55 - 02.35)

Plakát filmu Chyťte ho! / Get ShortyAmerická kriminální komedie z poloviny devadesátých let je v zahraničí hodnocena mnohem lépe než u nás, což může být dáno specifickým humorem a značně satirickým nádechem, který si bere na paškál hlavně hollywoodské producenty. Je pravda, že režírující Barry Sonnenfeld jel spíše na neutrál a k ruce dostal epizodický příběh, který moc nedrží pohromadě, velká část vtipů ale funguje obstojně a tempo je také po celou dobu svěží. Nejzajímavější na snímku je rozhodně hvězdné obsazení, jemuž kraluje John Travolta, vedle kterého nechybí třeba Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito nebo James Gandolfini. Nic víc než příjemnou víkendovou večerní jednohubku ale nečekejte.

Synopse: Gangster Chili Palmer (John Travolta) se živí vymáháním dluhů a jinými špinavými zakázkami. Jedna z nich ho přivede do Hollywoodu, kde má získat peníze od obskurního producenta Harryho Zimma (Gene Hackman). Místo toho se ale připlete do příprav jeho nového filmu. 

Zajímavost: Hackman založil svou postavu na agentovi, kterého kdysi znal. Podle jeho slov šlo o vůbec nejfalešnějšího člověka, s jakým se kdy setkal.

Oficiální trailer filmu Chyťte ho! / Get Shorty

Pan Nikdo (Mr. Nobody) (neděle 8. 6., ČT art, 20.20 - 22.50)

Plakát filmu Pan Nikdo / Mr. NobodySvým způsobem zajímavé koprodukční romantické drama s prvky sci-fi někoho určitě zklame tím, že nepřichází s ničím originálním, ale eklekticky si vypůjčuje ze slavnějších filmů a tváří se dost nabubřele, aby se z něho na konci stal jen obyčejný příběh o lásce. Režisér a scenárista Jaco Van Dormael však upoutá skvělou vizuální stránkou, svěžím tempem a povedenou hudbou, která dotváří osobitou atmosféru. Výrazným zklamáním nejsou ani Jared LetoDiane Kruger v titulních rolích. Pokud vám nevadí příběhově složitější filmy, je tohle přesně pro vás. Jen počítejte s tím, že tento malinko přecenil své ambice.

Synopse: V roce 2092 je Mars prázdninovou destinací a Nemo (Jared Leto) je ve svých sto sedmnácti letech posledním smrtelníkem v době, kdy díky novým vědeckým poznatkům už nikdo neumírá. Na smrtelné posteli vzpomíná na své tři životy, které nejspíš prožil se třemi ženami. 

Zajímavost: Film vznikal deset let, z nichž celých šest na něm pracoval Van Dormael.

Originální trailer filmu Pan Nikdo / Mr. Nobody

Paní Bovaryová (Madame Bovary) (pondělí 9. 6., ČT2, 21.45 - 00.05)

Plakát filmu Paní Bovaryová / Madame BovaryFrancouzské drama, které se může chlubit i oscarovou nominací za kostýmy, je témeř doslovnou adaptací klasického románu Gustava Flauberta. To mimo jiné znamená, že slavný režisér Claude Chabrol na ústřední příběh nahlíží věcně, chladně a jakoby bez účasti, takže divák si prakticky nemůže k nikomu vybudovat žádný vztah. Vzhledem k tomu, že volí i pomalé a rozvláčné tempo a délka dosahuje takřka dvou a půl hodin, je potřeba větší dávka divácké tolerance. Odměnou za ni by pak měly být krásná kamera, úchvatná výprava, některé skvělé scény a výtečná Isabelle Huppert v titulní roli. Náročnější kousek.

Synopse: Emma Bovary (Isabelle Huppert) je jako mladá romantická dívka provdána za venkovského lékaře, což se zdá být naprosto ideální stav. Jenže žena brzy poznává ubíjející monotónnost manželského života, z níž se snaží uniknout malým flirtem a marnotratnými nákupy. Něco podobného je ale v devatenáctém století nepřípustné. 

Zajímavost: Huppert byla za svůj výkon oceněna na MFF v Moskvě 1991.

Originální trailer filmu Paní Bovaryová / Madame Bovary

Brány noci (Les Portes de la nuit) (úterý 10. 6., ČT2, 00.10 - 02.00)

Plakát filmu Brány noci / Les portes de la nuitNa nepříliš známém francouzském mysteriózním dramatu je nejvíc znát euforická atmosféra tehdy nedávno skončené války. Režisér Marcel Carné v něm kladl důraz na osudovost našich životů a fakt, že vše souvisí se vším. To celé zaobalil do výborné vizuální stránky, efektních dialogů a jakéhosi přesahu v podobě apelu na soudobou společnost. V hlavních rolích září Pierre Brasseur, Serge Reggiani a Yves Montand. Zub času možná na snímku zanechal hodně výraznou stopu, to ale nic nemění na tom, že takhle raritní záležitost by neměla pozornosti fajnšmekrů uniknout.

Synopse: V průběhu zimy po osvobození Paříže se Jean Diego (Yves Montand) jde znovu setkat se svým přítelem Raymondem (Raymond Bussières). Cestou mu ale kolemjdoucí, který říká, že je jeho Osud, předpoví, že brzy potká tu nejkrásnější dívku na světě. Ještě toho večera se Jean seznámí s Malou (Nathalie Nattier) a vypadá to, že věštba nelhala. Jenže nic není bez problémů.

Zajímavost: Snímek bývá označován jako poslední zástupce francouzského poetického realismu.

Ukázka z filmu Brány noci / Les Portes de la nuit

Proti všem (úterý 10. 6., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu  / Proti všemTaké pro závěrečnou část husitské trilogie Otakara Vávry platí to, co pro dvě předchozí, tj. že je silně ovlivněna socialistickým realismem a historii si upravuje k ideologickému obrazu (v tomto případě snad nejvíc ze všech tří dílů). Zde navíc vychází ze stejnojmenného románu Aloise Jiráska. Jinak ale znovu ohromí na svou dobu velkolepá výprava, bravurně zvládnuté akční scény a celková barevnost. V hlavní roli nesmí chybět Zdeněk Štěpánek. Dnes už klasika, na níž se musí pohlížet s velkým nadhledem.

Synopse: Po bitvě u Sudoměře se husitské hnutí šíří po celé zemi a lidé budují opevnění města Tábor. Jelikož Pražané potřebují pomoc v boji proti Zikmundovým vojskům, vydávají se táborští pod vedením Jana Žižky (Zdeněk Štěpánek) vstříc nebezpečí a opevňují se na Vítkově, kde chtějí čelit přesile.

Zajímavost: Snímek měl rozpočet dvacet pět milionů korun a byl ve své době nejdražším československým filmem.

Ukázka z filmu Proti všem

Star Trek: Film (Star Trek: The Motion Picture) (čtvrtek 12. 6., Fanda, 20.20 - 22.40 / pátek 13. 6., 11.25 - 13.40)

Plakát filmu Star Trek: Film / Star Trek: The Motion PictureNa vůbec prvním celovečerním filmu navazujícím na populární sci-fi seriál je znát, že tvůrci v čele s režírujícím Robertem Wisem příliš nevěděli, do čeho jdou. Jedná se tak spíše o prodlouženou epizodu, která trpí extrémně pomalým tempem, velkým množstvím dialogů a snahou o filozofický přesah, která se částečně míjí účinkem. Na druhou stranu ale zaujmou na Oscara nominované vizuální efekty, výprava a hudba Jerryho Goldsmithe. V hlavních rolích nesmí chybět William Shatner a Leonard Nimoy. Klasika svého žánru.

Synopse: Neznámý vetřelec zničí tři mohutné klingonské lodě a kapitán James T. Kirk (William Shatner) se vrací do nové Enterprise převzít velení. Celá posádka se pak pokusí mimozemského vetřelce na jeho cestě k planetě Zemi zastavit.

Zajímavost: Na natáčení se podílel i slavný spisovatel Isaac Asimov.

Originální trailer filmu Star Trek: Film / Star Trek: The Motion Picture


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY