TV recap: Hra o trůny – The Mountain and the Viper

Vydáno: 03.06.2014 19:30 - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Jediná pauza v této sérii je za námi, další díl tedy uvidíme, jak už jsme zvyklí, příští pondělí a ten poslední za dva týdny. Ovšem dnes nás především zajímá, po dlouhém čekání, tanec Rudé Zmije kolem Hory.
Fotografie z filmu Hra o trůny / Game of ThronesSedmý díl přinesl konečně pořádný zvrat, a to nešťastnou nehodu Lady Arryn. Lysa šla svému neblaženému osudu přímo vstříc, ať už žárlením na Sansu, či lehkým vyhrožováním svému čerstvému choti, v podobě diváckého objasnění vraždy Jona Arryna. Avšak vdovec Malíček se díky tomuto kroku do Měsíčních dveří musí zodpovídat lordům Údolí, co se vlastně stalo. Knížka to svedla na chudáka oblíbeného zpěváka Lady, samozřejmě přiznání naservíroval až po pořádné porci mučení. Na plátně se jde trošku jinou cestou, nejspíše kvůli přerodu Sansy, jež coby svědek onoho incidentu konečně Sophie Turner předvádí hereckým kolegům, že mají slušnou konkurenci, protože její nové „já“ slibuje více podobných tahů ve „hře o trůny“. 
I divocí o sobě pořádně dávají znát, když brutálně napadnou vesničku kousek před Černým hradem, kde nalézají, spíše tedy nalézali útočiště náruživější bratři Noční hlídky. Ve tváři ohněm políbené Ygritte se jasně zrcadlí nevyhnutelný střet s Johnem na bojišti, který klepe na dveře. Oproti tomu Černí přemýšlí, co se sto a dvěma muži zmůžou proti sto tisícové armádě svobodného lidu za Zdí.

Fotografie z filmu Hra o trůny / Game of ThronesKousek blíže k Jihu, ale pořád na Severu Ramsay Sníh svěří důležitý, avšak lehce ironický úkol Smraďochovi, kdy se musí vydávat za Theona Greyjoye a přesvědčit posádku Železných v jedné pevnosti, aby se vzdala. Další zkouška, či již důvěra v totální podmanění a zničení prince Železných ostrovů? Abychom se posunuli ještě kousek dál, dá lord Bolton, nový strážce Severu, svému nemanželskému synovi dar, o kterém sní každý bastard a společně vyrazí do nejvýznamnějšího hradu Severu, Zimohradu.

Ještě před očekávaným božím soudem se podíváme do Meerenu za Daenerys. Tam si tvůrci trošku násilně snaží vykouzlit jakousi romantickou zápletku mezi Šedým Červem, vůdcem Neposkvrněných a služebnou královny. Uvidíme, co mají v plánu, přeci jenom Neposkvrnění jsou dobří válečníci pouze na bojišti, nikoli v posteli, oblíbené otevřené milostné scény jdou tedy stranou. Na druhou stranu nepříjemná minulost dostihne Joraha. Seru Barristanovi se totiž dostane do rukou staré omilostnění pro Mormonta od krále Roberta za špehování Daenerys. Emilia Clarke v konfrontaci se svým nejstarším rádcem trošku pokulhává, až se z emotivně laděného rozhovoru stane poměrně chladná záležitost.

Fotografie z filmu Hra o trůny / Game of ThronesPořádně nahuštěný díl a vrchol samozřejmě přijde až na konci. Oberyn nastoupí velmi sebejistě, dokonce dopřeje divákům malinkou exhibici. Proti jeho zbroji z vařené kůže a kopí monstrózní Hora v plné zbroji s obouručním mečem. Emotivně vyhrocený boj pro Rudou zmiji není jen o vítězství, ale především o vynuceném přiznání vraždy jeho sestry a jejích dětí. Souboj okamžitě zrychlí tlukot srdce dvojnásobně. Ve výsledku krátký střet těchto šampionů vyrazí dech i znalcům výsledku a ještě dlouho po závěrečných titulkách zůstane v hlavě.

O vaše dojmy se podělte v komentářích.

Promo k 9. dílu 4. série Hry o trůny


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY